Мрежовата мрежа може да промени всичко за биткойните

Мълниеносната мрежа ще бъде решаващо допълнение към биткойн и криптовалутата екосистема. Това би могло да промени цялата крипто икономика. Това е така, защото Lightning Network теоретично ще позволи почти безплатни и незабавни транзакции в биткойн мрежата.

Днес транзакциите са измъчени с изключително скъпи такси за транзакции и невероятно дълги времена за потвърждение. Мрежовата мрежа може потенциално да разреши всичко това в един миг.

Промяна на всичко със светкавична светкавица

В допълнение към промяната на биткойн е възможно и други криптовалути, които разчитат на ниски разходи за транзакции и бързи времена за потвърждение, тъй като основната им точка на продажба да страдат. Например Bitcoin Cash е създаден до голяма степен като отговор на проблемите, от които страда биткойн мрежата.

Ако биткойнът е в състояние да преодолее всички тези проблеми за една нощ, тогава бъдещето на Bitcoin Cash не би било толкова просто, както днес. Същото може да се каже и за конкуриращи се криптовалути като Litecoin, наред с други.

Докато Lightning Network е проектиран да работи главно върху биткойни, подобно използване на същата технология, наречена плазма, се разработва за използване с Ethereum.

Докато мрежовите такси и времена са значително по-ниски за Ethereum от биткойните, те все още бързо се покачват и бързо се приближават до диапазона от 1 долар по време на пиковите часове. Същото може да се каже и за токените ERC-20 и свързаните с тях такси.

Тестовата мрежа на Lightning Network стартира и в момента обработва тестови транзакции с невероятно високи скорости. В момента има няколко уебсайта за тестване на живо, които представляват онлайн магазини. Те позволяват на тестерите да изпълняват тестови транзакции и покупки.

Всеки заинтересован може да настрои свой собствен тестов възел Lightning Network и да види технологията за себе си.

Как функционира Мълниеносната мрежа?

Канали за разплащане на Lightning Network

Индивидуални канали за плащане извън веригата

Проблемът с транзакциите с биткойни днес е, че всяка транзакция трябва да бъде поставена директно върху блокчейна. Това се нарича транзакция по веригата.

Резултатът е, че всяка транзакция трябва да заплати пълната такса поотделно, за да бъде обработена от миньор. Тъй като популярността на биткойн мрежата нараства, тези такси нарастват заедно с тях.

Технологията зад Lightning Network ще позволи използването на интелигентни договори, за да се установят канали за плащане. Каналите за разплащане позволяват транзакциите да се потвърждават незабавно и да бъдат поставени в блокчейна само след като определен брой транзакции могат да бъдат комбинирани заедно.

За да визуализирате това, помислете за 100 души, които се качват на вагона на метрото, вместо 100 души да се качват в 100 лични вагона. Резултатът, разбира се, е, че 100-те души в вагона на метрото се нуждаят от много по-малко енергия за пътуване, отколкото 100-те отделни частни автомобила.


Днес е трудно да се изчисли колко ще струва транзакция на Lightning Network, но е безопасно да се каже, че таксата вероятно ще бъде по-малка от един цент и дори може да бъде значително по-евтина от тази някой ден.

Стрийминг на пари в бъдеще при плащания

Известният биткойн евангелист Андреас Антонопулос често споменава a концепция той се обажда на поточни пари. Идеята на поточното предаване на пари е, че вместо да правите еднократни плащания за различни услуги, един ден може да е възможно да плащате за услуги, на минута или дори на секунда.

Например, ако трябва да наемете такси, влизането в таксито може да предизвика интелигентен договор, който ще плаща на таксиметровия шофьор на всеки 10 секунди, че сте били в колата. Всяка транзакция може да бъде само за части от стотинка. След като пътуването приключи, интелигентният договор ще се затвори и плащането ще финализира.

С поточните пари може да е възможно служителите да получават заплащане ежедневно или дори по-често, вместо да се налага да чакат две седмици или месец, за да получат заплащане. Това може да отключи цял свят на финансови възможности и свобода на разходите.

Съдбата на алтернативни блокчейни

Пазарът на Altcoin на Lightning Network

Lightning Network’s Impact Altcoin Market

Днес, ако искате да изпратите на някого плащане в криптовалута, е значително по-евтино да използвате алтернатива на биткойн като Bitcoin Cash, Litecoin или Ethereum. Това е така, защото тези блокчейн са проектирани така, че техните такси за транзакции са много по-ниски, а времената им за транзакции често са много по-бързи.

Но ако Lightning Network е в състояние да разреши напълно всички въпроси, свързани с таксите и времето за транзакции за биткойн, който е може би най-ценната и призната криптовалута, това ще означава ли край от широк участък от алткойни?

Макар да е трудно да се каже точно, безопасно е да се каже, че е малко вероятно Мълниеносната мрежа да може да унищожи или значително да повреди алтернативни блокчейни, когато те вече са толкова популярни и имат хиляди поддръжници.

Просто проверете различните форуми и публикации в Twitter на поддръжниците на Litecoin и Bitcoin Cash и ще видите, че тук се случва много повече от просто по-ниски такси за транзакции и по-бързо време за транзакции.

Но за онези, които използват тези алткойни само за целите на транзакциите, те могат вместо това просто да се придържат към биткойн, след като Мълниеносната мрежа е напълно готова и работи. Освен това може да отнеме години, докато Мълниеносната мрежа бъде напълно възприета за широк спектър от услуги.

Lightning не само ще отнеме известно време, но много други популярни blockchain прилагат свои собствени корекции за в бъдеще. Например, Ethereum има плазмен и блокчейн шардинг, Dash има своята постоянно развиваща се система masternode и е много вероятно други популярни алткойни като Litecoin и Bitcoin Cash също да бъдат включени в Lightning Network..

И така, какъв е смисълът от всичко това?

Въпросът е, че след като Мълниеносната мрежа стартира на живо, всички ще имат голяма полза и всички ние ще бъдем една крачка по-близо до широкото приемане по целия свят.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me