Мечи на BTC? Окончателното ръководство за съкращаване на биткойн

Търговията с биткойн може да бъде доста рисковано начинание. Известно е, че е един от най-променливите активи в света. Въпреки че все повече търговци се качват на борда и увеличават приемането, той все още страда от големи колебания в цените.

Като цяло, когато повечето хора инвестират в биткойн, те гледат дълго. Те инвестират с надеждата, че цената на биткойните ще се увеличи в обозримо бъдеще. Тази търговия е работила добре за редица инвеститори, които се наричат ​​„Hodlers“.

Възможно е обаче да има време, в което търговецът да иска да възприеме противоположна гледна точка за биткойните. Активът често страда от корекции и те могат да бъдат доста тежки. Има и моменти, при които търговецът ще иска да заеме къса позиция, за да хеджира дълга позиция.

Съкращаването на биткойн също е малко по-ангажирано от инвестирането в актива. В случай на скъсяване на актив, търговецът често използва деривативен инструмент или прокси актив. Последното е актив, който е корелирани с биткойн и първият е актив, който е производни от биткойн.

Ще преминем през окончателния списък с активи и инструменти, които търговецът може да използва, когато къси биткойни, както и местата, където те могат да имат достъп до тях.

Производни инструменти

Деривативните инструменти са тези, които ще се движат пропорционално на движението на референтния актив. Те съществуват повече от век и са били използвани не само от спекулантите, но и от тези фермери и производители.

Деривативните инструменти по същество са хартиени активи в смисъл, че са залози върху стойността на актива. Те също така обикновено са инструменти на лост, което означава, че те могат да се движат на многократни от цената на самия биткойн.

Нека разгледаме три от най-известните производни инструменти.

Биткойн фючърси

Биткойн фючърсите бяха напоследък в новините. Това се дължи главно на новините, че CME пускат биткойн фючърси. Това беше последвано незабавно от подобен ход на CBOE. Съществуват и редица други борси, които искат да изброят биткойн фючърсите тази година, като Nasdaq.

Какво представляват фючърсите?

Фючърсите са споразумение за покупка / продажба на актив на някаква предварително определена цена в бъдеще. Това е бъдещата цена, за която сте се съгласили да купите или продадете актива. Ако се съгласите да закупите актива в бъдеще, това е „дълга“ позиция и ако се съгласите да го продадете, това е къса позиция.

Предварително определената дата в бъдеще е датата на доставка на фючърсния договор, когато той трябва да бъде уреден. По-рано те се уреждаха чрез физическа доставка на стоки, но в наши дни просто се уреждат с пари.

За да влезете във фючърсен договор с насрещна страна, ще трябва да поставите начален марж и марж за поддръжка при брокера. Това обикновено са процент от стойността на общия договор (номинален). Следователно те могат да бъдат силно привлечени.


Къде можете да получите биткойн фючърси?

Преглед на фючърсите на CME Group

Преглед на фючърсите на CME Group – Изображение чрез CME Group

Има две опции, които имате, за да въведете бъдещето на биткойн. Ако искате да търгувате с фючърсите, които са били на борсите като CBOE и CME, тогава ще ви е необходима сметка при брокер, който има достъп до тези инструменти.

Те са изгодни, тъй като са регулирани инструменти, които се котират на реномирани борси. Когато ги търгувате чрез вашия онлайн брокер, вие ефективно ги купувате на борсата CBOE или CME.

В момента ливъриджът върху биткойн фючърсите на CME е доста нисък. Например маржът за поддръжка на тези инструменти е около 40%, което означава, че няма толкова много лост. По същия начин не много онлайн брокери ще предлагат достъп до тези инструменти.

Другият вариант е да се използва онлайн борса, която е действала като маркет мейкър за тези инструменти. Може би една от най-известните от тези борси е Биткойн стоковата борса (BitMex). Те са базирани в Хонконг и имат множество атрактивни фючърсни договори с биткойн и нещо, наречено „безсрочен договор“.

Безсрочният договор работи много като традиционното бъдеще, но няма изтичане и бъдещата цена е текущата цена. Можете да съкратите безсрочен договор за същия ефект с лоста 100: 1. На изображението по-долу имате екранна снимка на въпросния договор. Бихте продали договора в случай на късо биткойн.

BitMex безсрочен договор за къси биткойни

Интерфейсът за непрекъснат договор Bitmex. Източник: Bitmex.com

Освен това при Bitmex изискваният марж е едва 1% от условния договор за фючърса. Това означава, че ливъриджът по договора е доста значителен. Ход от 1 точка в BTC ще доведе до ход от 100 точки във вашия договор.

Разбира се, лостът може да бъде нож с две остриета. Човек би могъл да направи много пари на биткойн шорт, но също така може да загуби значителна сума, ако пазарите се движат срещу вас. Последното нещо, от което се нуждаете, е сериозен маржин кол и затворени позиции поради липса на ликвидност.

Опции за биткойн

Друг деривативен инструмент, който е много популярен в търговските кръгове, са опциите. Това са асиметрични инструменти, които дават право на притежателя, но не и задължението да купува или продава актив на някаква предварително определена цена в бъдеще.

Следователно, за разлика от бъдещето, търговецът не трябва да упражнява опцията, ако тя не е печеливша. Тази опция очевидно трябва да има разходи за притежателя. Това е премията, която се плаща за опцията. Ако искате да късите биткойн, тогава ще купите опция PUT.

Опцията PUT дава право на притежателя, но не и задължението да продава биткойн на някаква предварително определена цена в бъдеще. Това означава, че ако цената е много по-ниска от тази цена (забавна цена), тогава договорът за опции ще изтече в парите и притежателят ще получи плащане за това.

Като се има предвид обаче, че това е опция, притежателят може да избере да не я упражнява. С други думи, ако цената е много по-висока от стачката при изтичане, тогава опцията ще изтече безполезно и притежателят няма да я упражни.

Като сравнение между бъдеще и опция можете да разгледате изображението по-долу. Можете да видите профила на изплащането, което има човек. Опцията има максимална загуба, която човек може да понесе.

Сравнение на фючърси и путове

Сравнение на изплащането на кратко бъдеще и дълго PUT. Източник: theoptionsguide.com

Някои хора предпочитат факта, че не им се налага да упражняват опцията и тя е по-скоро „застрахователна полица“ и затова тя се нарича премия за опция. Ето защо опциите често се използват като инструменти за хеджиране от тези, които държат базовия актив.

Притежателите на опции също имат шанса да изберат цената на изтичане на опцията, която най-много се отнася за тях. Следователно, те не трябва да избират опцията „на пари“.

Къде може да се търгува с опции за биткойн?

Понастоящем няма регулирани борси за опции, в които търговците на дребно да инвестират. На пазара за извънборсови пазари (OTC), като Ledger X, има производители на опционни пазари. както и статут на „допустим участник в суап“.

Това го прави доста административен процес за търговия с опции на Ledger X за обикновения търговец на крипто на дребно. Има и друга опция, която е много по-лесна и също така има набор от различни опции, които човек може да търгува. Това е обмен на опции извън Холандия, наречен Deribit.

Те са отворени за търговци в много различни юрисдикции. Те имат доста разнообразен набор от опции, които търговецът може да използва с множество различни стачки и изтичания. В примера по-долу е опция PUT от 26 януари в Deribit, която се заплаща с премия от $ 1785.

Derabit PUT Опции

Deribit PUT Опция за изтичане на 26 януари. Източник: deribit.com

Съкращаването на биткойн на Derebit просто изисква да изберете времевата рамка, която ви е интересувала, и след това броя на биткойните, които искате да съкратите. Цената на опцията в горния случай е около 12% от сумата на Bitcoin Notional.

Биткойн договори за разлика

Договорите за разлика (CFD) са по същество деривативни инструменти, които ще се движат според разликата в цената на базовия актив. Те много приличат на инструментите за залагане, които често се предлагат във Великобритания.

За разлика от фючърсите и опциите, те се маркират на пазара в края на всеки ден и търговецът ще носи отговорност за разликата, ако цената се премести срещу него или той ще получи изплащане, ако се движи в посока на търговията си.

CFD не се търгуват на борса, а се търгуват директно срещу брокер или маркет мейкър. Те ще печелят от спредове, които имат върху инструментите. Подобно на опциите BitMex, CFD-тата са силно натоварени и това ги прави наистина нестабилни.

Освен това те са много по-лесни за търговия и получаване на достъп. Има многобройни брокери, които предлагат CFD продукти за търговия с редица различни криптовалутни активи. Търговецът просто ще трябва да избере дали иска да влезе в къса или дълга позиция, сумата и след това да търгува.

Например, ако трябва да използвате продукта IQ Option CFD, ще имате изискване за първоначален марж. След като влезете в късата CFD позиция, вашата позиция постоянно ще бъде маржин и в края на деня тя ще бъде консолидирана.

Както може да се види от горния пример за платформа за IQ Option, маржът, необходим за тези CFD, е 5%, което означава, че цената на вашия портфейл ще реагира с 20 на ценови ход от 1.

Единственият недостатък на CFD е, че те не са регулирани в САЩ. Това ще означава, че няма много брокери, които ще предлагат своите услуги на търговци в тази юрисдикция. В този случай американският търговец е най-добрата позиция да търгува фючърси на CBOE или CME с техния местен брокер.

Търгуване на свързани активи

Ако искате да направите краткосрочна търговия с биткойн, без всъщност да търгувате базовия инструмент, а дериватите не са практично решение (регулации и по друг начин), тогава можете да търгувате актив, който е силно свързан с биткойн.

Корелацията предполага, че активът ще се движи в същата или обратна посока на Биткойн и се влияе от цената на Биткойн. В случая с Биткойн наистина има някои акции, които ще се движат въз основа на колебанията в цените на Биткойн.

Те са или фирми, които инвестират в бизнеси, свързани с биткойни, или са тези компании, които обслужват индустрията на биткойн.

Да разгледаме пример за компания, която инвестира в свързани с биткойн бизнеси, е Overstock Inc. Тази компания наскоро се отклони от обикновената търговия на дребно в Интернет и пусна криптовалута за инвестиции. Те също бяха едни от първите онлайн търговци, които взеха биткойн.

Като се има предвид това излагане на цената на биткойн, вероятно е излишъкът да е силно корелиран с биткойн. Всъщност, като погледнете графиката по-долу, можете да видите доколко цената на акциите реагира на движението на цените на биткойн.

Съотношение между биткойн и акции с излишни запаси

Съотношение между биткойн и акции с излишък. Източник: tradingview.com

Следователно, ако сте меча по цената на биткойн, можете просто да съкратите акциите на излишъка при вашия местен брокер. Можете да направите това, като въведете къси бъдещи позиции или опции за акциите на OSTK, които се търгуват в Nasdaq.

Ако си мислите да съкратите акциите на компания, която предлага услуги на индустрията, тогава големите производители на графични карти биха могли да бъдат добър вариант. Компании като Nvidia и AMD биха могли да служат като добри компании за насочване.

Те произвеждат GPU единици, които се използват от миньорите за добив на монети, подобни на Bitcoin. Тези монети често реагират на цената на биткойн. Ако има спад в цената на криптовалутите, продажбите на тези чипове ще паднат и следователно цената също трябва да реагира.

Тази търговия обаче вероятно ще бъде по-малко пряка от тази на излишните запаси. Има редица други фактори, които определят продажбите и цените на тези акции и реакцията в цената на акциите може да не се промени според точната цена на биткойн в краткосрочен план.

Ако искате да късите биткойн чрез прокси актив като Overstock, тогава можете да използвате онлайн брокера, който може да имате в момента. Съществуват редица опции и фючърси върху цените на акциите, тъй като това е добре установен пазар.

Още опции по-късно в бъдещето

Едно от най-очакваните действия ще бъде пускането на Bitocoin ETF (борсово търгувани фондове). Това са по същество средства за колективно инвестиране, които ще проследяват цената на биткойн един за един. След като бъдат пуснати като инструмент за обмен, може да бъдете сигурни, че фючърсите и опциите върху ETF ще последват.

Ще има и набор от брокери, които ще предлагат многобройни деривативни инструменти на ETF. Освен това мнението е, че стартирането на ETF ще добави тежест към идеята за широкомащабно приемане. Тогава вероятно бихме могли да видим редица други инструменти за скъсяване на биткойн.

Например екзотични опции като двоични опции също могат да бъдат опции за търговци с достатъчно широкомащабно приемане. Това е нещо, което Кантор Фицджералд също обмисля за 2018 г..

Управлението на риска е ключово

Независимо от инструмента или актива, които използвате, когато късите биткойн, трябва да се уверите, че имате подходящ протокол за управление на риска. Тъй като много от тези инструменти се използват, вашият капитал може да бъде унищожен доста бързо.

По подобен начин биткойнът може да бъде темпераментен актив за търговия и има „рект“ на много търговци преди. Понякога може да се противопостави на тенденциите и да реагира в рамките на минути на почти никакви новини. Ако търгувате на марж, уверете се, че винаги правите автоматични стопове и вземате печалби на удобни нива.

И накрая, както при всяка търговия, никога не рискувайте повече при скъсяване на биткойн, отколкото можете да си позволите да загубите.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map