LiteCoin срещу биткойн: Обяснена разликата

В момента третата най-ценна криптовалута по пазарна капитализация, Litecoin вече е добре установена. И все пак какво е точно и по какво се различава от биткойн. Преди това разгледахме спецификата на това какво е Биткойн, както и вие, той се добива, съхранява, изпраща и получава.

LiteCoin споделя много прилики с биткойн и често е наричан „сребро“ с „злато“ на биткойн. Това е главно защото Litecoin е създаден за подобряване на Bitcoin. Стартира през 2011 г. от Чарли Лий, който 2 години след създаването на биткойн. Чарли Лий е бивш инженер на Google и е работил като ръководител на инженеринг в Coinbase.

Що се отнася до разликата между двете, тя се свежда главно до начина, по който се добиват, включително използваните алгоритми и ограниченията, които се поставят в мрежата. Потребителите могат да забележат въздействието на различните протоколи главно върху скоростта на транзакциите.

Майнинг Litecoin срещу Bitcoin

Що се отнася до някои от най-големите ограничения за биткойн, мащабирането е сред най-подходящите. Това се дължи главно на първоначалните предположения и технология, стояща зад протоколите. Съществуват и някои опасения, че тя е станала доста централизирана, тъй като големите минни компании поемат индустрията. Litecoin искаше да отговори на тези опасения и най-вече се свежда до алгоритъма, който се използва за добив.

Алгоритъмът за криптиране

Алгоритъмът и функцията за хеширане, които се използват за потвърждаване на транзакциите и мина в мрежата на биткойн, са алгоритъм SHA 256. Този алгоритъм за хеширане е един от най-сложните и като такъв изисква много повече време за потвърждаване.

Litecoin, от друга страна, използва алгоритъм за хеширане, наречен „Scrypt“, произнасян като „Script“. Това обикновено е по-бързо и сложен комплекс от двете. Това означава, че транзакциите могат да се извършват по-бързо, тъй като блоковете се изчистват по-ефективно. Като такова средното време за блокиране в мрежата Litecoin е 2,5 минути в сравнение с 10 минути за Bitcoin.

По-малко специализирано оборудване

GPU Mining LiteCoin

Като се има предвид, че биткойн използва алгоритъм SHA 256, много миньори са открили, че те наистина могат да се конкурират на пазара само ако използват паралелна обработка. Това става чрез използването на специфични за приложения интегрални схеми (ASICS). Те са проектирани с единствената цел да копаят биткойни и тяхното въвеждане доведе до експоненциално нарастване на трудността при добива. Това също означава, че освен ако отделни майнери не разполагат с ресурси за закупуване на ASIC, те ще трябва да се присъединят към пулове.

С алгоритъма Scrypt изчисленията са много по-сериализирани, което означава, че той облагодетелства големи количества компютърна памет над суровата обработваща мощност. По-конкретно, Scrypt е „проблем с памет“. Това означава, че потребителите могат да използват CPU и GPU за ефективно копаене на Litecoin и не се нуждаят от тежки ресурси, за да участват в процеса.

Като пряко сравнение на мощността на хеширане в мрежата, понастоящем биткойн мрежата има над 7 милиона хешове Terra в секунда, докато Litecoin е само 23 хеши Terra. Това означава, че минните мрежи все още могат да останат доста децентрализирани.

Други разлики в протокола

Има и други разлики в протокола на Litecoin. По отношение на общото предлагане, което някога може да бъде добито, Bitcoin има ограничение от 21 милиона монети, докато Litecoin има ограничение от 84 милиона монети. По отношение на корекциите на трудността, наградата за блок за биткойн ще се намали наполовина на всеки 210 000 блока, докато ще намали наполовина на всеки 840 000 блока за Litecoin. Наградата за блок също е различна с 12 BTC за биткойн и 25 LTC за блок Litecoin.

За да се приспособи към увеличаване на мощността на обработка и увеличеното предлагане, което вече е на пазара, възнаграждението на блока също трябва да бъде коригирано, за да се променят стимулите. При биткойните наградите се намаляват наполовина на всеки 210 000 блока, докато при Litecoin това са на всеки 840 000 блока, което е приблизително на всеки 5 години.

Транзакции с Litecoin срещу Bitcoin

Като се има предвид, че Litecoin използва алгоритъма Scrypt, това означава, че транзакциите могат да бъдат завършени за много по-бърз период от време. По-бързото генериране на блок означава, че повече транзакции могат да бъдат включени в блока и следователно изчистени. Въпреки че това може да изглежда като чудесен резултат, това също означава, че ще има значително по-голяма блокова верига с много повече осиротели блокове.

Въпреки че по-бързото време за транзакции наистина е плюс, повечето привърженици на Биткойн не мислят за това като за притеснение. Търговец, който приема средства в биткойн, обикновено се задоволява с изпратена транзакция, независимо дали тя все още е непотвърдена.

Прилагане на сегрегирано свидетелство на Litecoin

По-рано тази година Litecoin внедри Segregated Witness (SegWit) в техния протокол. По-рано разгледахме подробностите за това какво е SegWit, но по същество това е начин за разделяне на свидетеля (данните за подписа) от останалите данни за транзакцията.

Това внедряване беше и обратно съвместима промяна, така че предишните блокове все още бяха валидни, дори ако не изпълняваха разделените транзакции на свидетели. Разбира се, това, което повечето потребители наистина искат да видят, е мрежата Lightning, работеща и работеща на Litecoin. Това първоначално беше предложение, което имаше за цел да подобри биткойните, но сега е възприето от разработчиците на Litecoin.

По-сплотен екип за разработка

Също така видяхме много дебати около бъдещето на биткойн и как той може да бъде адекватно мащабиран. Това е спорно, тъй като много заинтересовани страни са имали различни стимули. Има миньори, потребители, разработчици и обработващи плащания. В резултат на това имаше много разногласия и беше трудно да се стигне до консенсус. Резултатът беше, че Биткойн трябваше да премине през хард форк през август, което доведе до създаването на нова валута, Биткойн кеш.

Що се отнася до Litecoin, екипът от разработчици е по-малък, но много по-сплотен. Има по-малко мощни заинтересовани страни, които могат да контролират дискусиите и протоколите около тях. Това доведе до това, че екипът в Litecoin успя да постигне консенсус по принцип по-ефективен начин. Например, когато се стигна до решението дали да се надстрои до Segwit, имаше няма разногласия изобщо.

Покупка и съхранение на LTC

Ако сте решили, че искате да HODL част от среброто до златото на Bitcoin, ще трябва да вземете малко на борсата за криптовалута. Като се има предвид колко популярен е Litecoin, има редица различни борси, които изброяват монетата. Някои от най-големите включват такива като Binance, Coinbase, Bitstamp и Huobi.

След като получите своя LTC, ще искате да ги преместите от борсата в отделен портфейл. Това се дължи на рисковете, които крие оставянето на монети на борса като хакери и друга нечиста дейност. По-рано покрихме някои от най-добрите портфейли на Litecoin, където можете безопасно да съхранявате своя LTC.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me