Крипто маржин търговия: Пълно ръководство за лоста

Търговията с крипто маржин може да не е за всеки.

Въпреки това, тези, които са в състояние да използват, ако ефективно и в a контролиран риск начин може да увеличи възвръщаемостта им за определен размер на капитала. Дава им възможност да търгуват на заети пари.

Това е и чудесен начин търговците не само да гледат дълго на въпросния актив, но и да го продадат на кратко.

В тази публикация ще ви дадем всичко, което трябва да знаете за търговията с крипто маржин. Също така ще ви дадем някои основни съвети и съвети, както и ще разгледаме някои от най-добрите места за търговия на марж.

Какво е маржин търговия?

Маржин търговията е по същество практиката на търговия с пари, които са взети назаем. Търгувате с „ливъридж“, тъй като маржът (обезпечението), който залагате за търговията, обикновено е само част от необходимата сума.

Като се има предвид, че това е позиция с ливъридж, вие можете да увеличите печалбите си (и загубите) от дадено движение в цената на актива. Ето защо маржин търговията често може да се счита за a нож с две остриета.

Разбира се, като се има предвид, че с маржин търговията заемате средства, ще има и такси. Това са лихвени проценти или лихвени проценти „овърнайт“, които се прилагат към общата сума, която имате.

Практически пример

Нека приемем, че искате да търгувате малко биткойн на марж. Въпросният обмен ще има максимален ливъридж (или минимален марж), който е необходим, за да заемете позицията. Нека приемем, че минималният марж е 20%.

Това означава, че ако искате да заемете позиция в биткойн, ще трябва да посочите 20% от сумата на условния оборот на търговията. Така че, ако вашата позиция е в 10BTC, ще трябва да посочите 2BTC като обезпечение или марж.

Това също означава, че ливъриджът на позицията е 5X. Ливъриджът е мярка за това доколко вашата позиция ще реагира на движението в базовия актив. Така че, в този пример, ако цената на биткойн се премести с 1%, вашата позиция ще се измести с c. 5% (процентно приближение).

Пример за крипто търговия с маржове

Пример за маржин търговия на акции. Изображение чрез Интерактивни брокери

Вече можете да разберете защо маржин търговията може да бъде доходна и в същото време рискована. Някои борси и брокерски фирми позволяват ливъридж да достигне до 10 – 100 пъти. Добре поставената сделка може или да ви донесе много печеливша възвръщаемост, или напълно да унищожи вашия капитал.

За да избегнат последния резултат, някои брокерски фирми ще изискват това, което се нарича „Марж на поддръжка“. Това е минимумът което се изисква да се държи в маржин сметката, след като сделката бъде отворена. Ако позицията падне под тази, тогава търговецът ще получи маржин кол от брокера.

Професионалисти & Недостатъци на маржин търговията

Има доста предимства, произтичащи от маржин търговията, които са общоприети:

  • По-голямо завръщане: Това разбира се е очевидно. Маржин търговията ви позволява ливъридж, което означава, че възвръщаемостта ви е X пъти по-голяма, отколкото без (където „X“ е нивото на лоста).
  • Може да съкрати актива: Маржин търговията също ви позволява да съкратите въпросния актив, което означава, че можете да се възползвате и от спада в цената.
  • Структурирани сделки: Когато се комбинира с различна степен на ливъридж и купува / продава, маржин търговията позволява на инвеститора да прави по-структурирани сделки. Те могат по същество да разработят стратегии, които доста приличат на опционните сделки.

Както повечето може би знаят, увеличаването на възвръщаемостта на пазарите на криптовалути също означава увеличаване на риска. Търговията на марж не идва без недостатъци:

  • По-големи загуби: Както казахме, лоста е нож с две остриета. Разбира се, можете да увеличите възвръщаемостта нагоре с X, но можете също да увеличите загубите си. Ако нямате изградени структури за управление на риска, можете много бързо да изчерпате капитала си.
  • Разходи за финансиране: Дори ако имате поглед върху посоката на актива и търговията в крайна сметка върви по този начин, все още сте изложени на риск от извикване на маржин и ликвидация. Това е така, защото с лоста често малко движение в обратна посока може да доведе до извикване или затваряне на вашата позиция. Разбира се, като се има предвид, че заемате средства, за да пласирате търговията, ще трябва да платите лихва върху тези средства. Това е скоростта на преобръщане, която се прилага към позицията. Ако имате наистина голяма позиция и държите това отворено за продължителен период от време, това може да ви донесе печалба.

Ключовото нещо, което трябва да оцените при маржин търговията, е, че има рискове и че тези рискове могат да бъдат значителни, ако нямате стратегия.

Най-успешните търговци на маржове обаче ще се съгласят, че стига да можете да управлявате най-ефективно тези рискове, можете да го постигнете. Това е нещо, което ще засегнем малко по-долу в някои от най-добрите съвети за маржин търговия.

Криптовалутни борси за търговия

И така, сега сте решили, че бихте искали да опитате ръката си при някаква маржин търговия. Следващата най-важна стъпка е да намерите платформа, която е най-подходяща за вашите индивидуални нужди. Това е важно, тъй като маржовете и фючърсните продукти, предлагани от тези борси, могат да бъдат значително по-различно.

В списъка по-долу ще разгледаме някои от най-известните платформи за търговия с крипто маржин. Важно е да се отбележи, че те в никакъв случай не са изчерпателни и може да има други борси, които предлагат подобни продукти. Не забравяйте да направите вашето проучване, преди да започнете да използвате услугите на такива борси / брокери.

BitMEX

BitMEX е може би една от най-известните платформи за деривати и маржин търговия, които в момента са на пазара. Те съществуват от 2014 г., оперират извън Хонконг и са регистрирани на Сейшелските острови.

Продуктите, които се предлагат в BitMEX, са фючърсни инструменти. Те могат да се считат за аналогични на спот маржин търговията с разликата, че търгувате инструмент, който ще бъде уреден и затворен някъде в бъдеще на бъдеща цена.

BitMEX има версия на спот цена на фючърсния си договор и това е тяхното „вечен суап„.

Пример за търговия с марж BitMEX

Платформата за търговия с фючърси BitMEX

Това по същество е подвижен фючърсен договор, който няма изтичаща цена. Той ще се маркира на пазара всеки ден въз основа на движението в цената на базовия актив и никога няма да достигне до прекратяване.

Що се отнася до цифрите на ливъридж в BitMEX, те са доста високи. Например, в техния първокласен фючърсен договор с BTC, минималната сума, която трябва да посочите, е 1% от условната. Това предполага 100-кратен ливъридж върху базовия актив.

След като позицията ви бъде отворена, тогава BitMEX има по-прецизно изчисление за маржа на поддръжка. Няма да получите маржин повикване от BitMEX, но те ще теглят от вашите средства или, в случай на изчерпване на средства, ще ликвидират вашата позиция.

BitMEX има и редица други активи за криптовалута. В таблицата по-долу имаме списък на предлаганите монети в BitMEX, както и техния марж и такси за търговия.

Монета Мин марж Такса за взимане Отстъпка на производителя Такса за уреждане
Биткойн 1% 0,0750% (0,0250%) 0,0500%
Ethereum 2% 0,2500% (0,0500%) NA
Litecoin 3% 0,2500% (0,0500%) NA
Биткойн Кеш 5% 0,2500% (0,0500%) NA
Кардано 5% 0,2500% (0,0500%) NA
Пулсации 5% 0,2500% (0,0500%) NA

Има и множество други неща, които трябва да имате предвид, когато търгувате на BitMEX. Имате много повече възможности около търговската функционалност и управлението на риска. Ако искате пълен преглед, тогава ви съветваме да разгледате нашия изчерпателен преглед на BitMEX.

Дерибит

Deribit е друга борса за деривати на биткойни, която съществува от 2016 г. Те са базирани в Амстердам, Холандия.

Подобно на BitMEX, Deribit също предлага тези фючърсни договори на цената на Bitcoin. Въпреки това, Deribit е единственият напълно работещ обмен на крипто опции. Те осигуряват пазар за редица различни опционални инструменти за биткойн.

Тук няма да навлизаме в твърде много подробности за опциите. Това е така, защото въпреки че кратките опции изискват осчетоводяване на марж, опциите всъщност не са инструменти за маржин търговия. Можете да прочетете нашето изчерпателно ръководство за крипто опции, ако искате повече информация.

Дерибитна маржин търговия

Deribit платформа с книги за безсрочни поръчки

Подобно на BitMEX, Deribit също има минимален марж от 1% от основните си фючърси на Bitcoin. Важно е да се отбележи, че този марж от 1% не е постоянен и ще се коригира с коефициент 0,5% за всеки размер от 100BTC в позицията.

Въпреки това, за разлика от BitMEX, Deribit изброява техния марж на поддръжка. Това е предварително дефинирано и е 0,55% и също се мащабира според размера на позицията.

Нещо друго, което Deribit има от маржин, което не се предлага на други борси, е това, което те наричат ​​„марж на портфейла“. Това е интересна функция, която позволява на търговците да компенсират маржин изискванията за определени сделки въз основа на позициите, които имат в други.

Ако искате да прочетете повече за маржа на портфейла, техните опционни инструменти или повече за тяхната усъвършенствана платформа, тогава можете да прочетете пълния ни общ преглед на Deribit.

Кракен

Тези от вас, които са били на пазара на биткойни от известно време, несъмнено са чували за Kraken. Те са може би една от най-старите борси за биткойни, стартирали през 2011 г. Kraken е базирана в Сан Франциско, САЩ.

Те са най-известни с това, че са физическа крипто борса, въпреки че са започнали да предлагат услуги, подобни на маржин търговията. Те позволяват на потребителите да заемат средства, за да заемат позиции в определени монети.

За разлика от BitMEX и Deribit, тези изисквания за марж са наистина доста опитомени. Минималният марж, който можете да публикувате, е 20% от условния, което предполага ливъридж от 5X. Въпреки това все още можете да съкратите криптоактивите, като продавате с привлечени средства.

Тези лимити на ливъридж, както и общият лимит на заеми, ще варират в зависимост от това с коя двойка търгувате, както и до каквото ниво на сметката сте били потвърдени. Ако искате да получите повече информация за това, тогава проверете тяхната лимити за заем.

По отношение на таксите, ще ви бъде начислена стандартна такса за отваряне на позицията, както и такса за преобръщане на позицията на всеки 4 часа. Таксата за откриване и преобръщане са еднакви и са 0,01% за базовите позиции XBT и USDT и 0,02% за всички останали базови криптовалути.

Ако се интересувате от повече информация за тяхната платформа за търговия, както и техните опции за физическа търговия с криптовалута, тогава можете да прочетете нашия преглед на борсата Kraken.

Huobi Pro

Подобно на Kraken, Huobi всъщност е физическа борса за биткойни, която сега предлага търговия с крипто маржин. Huobi стартира своите услуги през 2013 г. в Китай и сега има централни офиси в Сингапур. Сега те отвориха и дъщерно дружество в САЩ.

Подобно на това, което BitMEX направи с вечните си фючърси, Huobi създаде своя собствена форма на финансов дериват и маржин продукт. Това е Huobi DM и едва наскоро стартира като отделна обменна услуга.

Huobi DM Договорна платформа

Търговският интерфейс на Huobi DM с тримесечни договори

Подобно на вечен бъдещ или спредов продукт за залагане, Huobi DM е инструмент, който ще ви осигури експозиция на ливъридж към базовия актив. Въпреки това, за разлика от вечните фючърсни договори, те имат дати на изтичане и могат да бъдат уреждани седмично, двуседмично и тримесечно.

По отношение на лоста, който ви е позволено да постигнете с тези договори, те предлагат 1Х, 5Х, 10Х и 20Х. Така че, с максимален лост от 20X те не са толкова високи, колкото BitMEX или Deribit, но са по-големи от тези на Kraken.

Huobi също така ще управлява марж на поддръжка. Това се използва като индикатор за оценка на риска позицията да премине твърде бързо в загуба за Huobi. По-долу е проста формула, която показва как се изчислява на борсата.

MMR = (Собствен баланс / Използван марж) * 100% – Коефициент на корекция

Коефициентът на маржин кол или „Коефициент на корекция“ ще варира в зависимост от риска на позицията и индивидуалния инструмент. Когато процентът на маржа за поддръжка падне под 0, тогава Huobi ще инициира ликвидация на вашата позиция.

Huobi има много повече от тяхната маржин търговия и те имат множество други продукти. Няма да навлизаме в нито един от тези подробности тук, но можете да получите повече информация в нашия преглед на Huobi Exchange.

Poloniex

Друга борса, която предлага заемни услуги на своите търговци, е тази на Poloniex. Те са базирана в САЩ борса, която стартира през 2014 г. Те също бяха в новините наскоро, тъй като бяха придобити от Circle Financial.

Не само можете да заемете средства, за да търгувате на марж в Poloniex, но можете да изберете да бъдете от другата страна като този, който предлага средства. С други думи, можете да бъдете доставчик на марж и да печелите таксите, които идват, когато някой заема крипто от вас.

По отношение на лимитите на ливъридж, те са най-ниските от предлаганите сред борсите в момента. Например максимумът, който те ще позволят на BTC, е 2.5X което предполага първоначален марж от 40%.

Poloniex кредитиране на размяна

Платформа за кредитиране на BTC на борсата Poloniex

Това, което си струва да се отбележи обаче е, че за разлика от BitMEX, Huobi и Deribit, Poloniex изисква да се направи пълна KYC, преди да можете да започнете да търгувате с тях. Въпреки че това може да не е прекъсване на сделка за някои търговци, има много други, които ценят поверителността си и не се чувстват комфортно да споделят това.

Има и други лоши новини за онези търговци на Poloniex, които са базирани в САЩ. Те са съвсем наскоро спря да предлага техните BTC кредитни и маржин характеристики за тези търговци.

Това вероятно се дължи на правилата, въведени след покупката от Circle. Тази опция обаче все още трябва да бъде достъпна за онези търговци, които се намират в други юрисдикции.

Освен злощастните новини за американските търговци и ниските нива на ливъридж, Poloniex е доста напреднала борса с голямо покритие на монети. Ако искате повече информация за тяхната платформа и продукти за търговия, можете да прочетете нашия преглед на Poloniex.

Най-добри съвети за маржин търговия

Ако сте решили, че искате да преминете към търговия на марж, тогава трябва да сте сигурни, че знаете какво използвате най-добрите практики за управление на риска при извършване на вашите сделки. Ето няколко професионални съвета, които можете да използвате, за да се възползвате максимално от вашата маржин търговия:

  • Започнете от малко: Няма причина да скочите с 50 – 100X ливъридж, когато започнете да търгувате за първи път. Трябва да го облекчите с по-ниски нива на ливъридж, които нямат толкова голям риск от усвояване. Ако бъдете унищожени и ликвидирани на позиция с високо ниво на ливъридж, тогава вероятно ще повлияете негативно на вашата увереност напред.
  • Избягвайте прекомерния лост: Обвързвайки се с горната точка, всъщност никога не е необходимо да се надхвърля 50X лост на никой от тези борси. Всъщност имаше направени проучвания които показаха, че използването на прекомерен ливъридж върху активи като биткойн са по-малко оптимални и може да доведе до преждевременна ликвидация. Не забравяйте, че дори сделката да върви в посоката, в която се надявахте, че краткосрочните колебания с голям ливъридж могат бързо да ви изгонят от сделката.
  • Използвайте стоп загуби: В случай, че търговията в крайна сметка върви в обратна посока, трябва да спрете адекватните загуби на място. Всички тези борси, изброени по-горе, имат функцията за спиране на загубите в своите поръчки и наистина няма оправдание да не ги използвате. Ако използвате технически анализ за информиране на вашата търговия, тогава трябва да поставите тези спирки на нива, които показват обрат на тенденцията. Някои борси имат стоп загуби гарантирано по подразбиране. Някои изискват да платите повече за привилегията (което ние силно препоръчваме)
  • Инвестирайте само това, което можете да си позволите: Това е доста очевидно, но все още често се пренебрегва, особено за по-новите търговци. Трябва да имате определен размер на средствата, които искате да заложите на борса, стратегия за търговия и дори определена сделка. Никога не гонете загуби и не позволявайте на емоциите ви да пречат на вашата маржин търговия.

Много от тези съвети, разбира се, ще се отнасят до търговията с криптовалути като цяло. Става въпрос и за това да знаете какво знаете, да знаете какво не знаете и да научите това, което не знаете. Ако имате общо отношение към маржин търговията, тогава трябва да сте добре.

Заключение

Търговията с марж на криптовалута е чудесен начин да върнете средства, които не са ваши. Това всъщност правят банките, когато депозирате парите си в техните сметки. Те използват средствата, за да генерират по-висока възвръщаемост за собствения си джоб.

Разбира се, вие не сте банка и банките са подкрепени от държавните агенции.

Това обаче не означава, че финансите от него не трябва да се прилагат. Докато имате подходяща стратегия за крипто търговия и разполагате с правилните протоколи за управление на риска, тогава маржин търговията може да бъде привлекателна опция.

Разбира се, разбира се, че винаги трябва Направете свои собствени изследвания (DYOR). Това е особено вярно за продуктите с крипто маржин с голям ливъридж.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me