Какво е Tether (USDT)? Преглед на спорната стабилна валута

В Tether има известна ирония …

Това е стабилна монета, която всеки момент може да щракне. Търговците на криптовалута се нуждаят от стабилност. По дяволите, всеки се нуждае от малко стабилност – особено тези от нас във всички неща Биткойн и блокчейн.

Традиционно бихме търсили стабилност във валути на Fiat като USD или EURO. Не всички борси обаче предлагат търговия с фиат двойки. Изискванията на KYC, AML и други закони, необходими на борсата за сдвояване на крипто със стабилен fiat, е просто твърде обезсърчително за много борси и невъзможно за малките.

Но търговците се нуждаят от стабилен запас от стойност. Ездата на алткойн вълни е предизвикателна, тъй като е без притеснението на основната ви монета (било то BTC, ETH и т.н.), която също се покачва и спада, докато планирате следващата си сделка.

Но където има воля … има начин.

Стабилни монети, основна нужда

Нуждаем се от стабилност. В крипто света, където големият шеф (биткойн) може да се издигне и да падне с 20% за един ден – ние се нуждаем от стабилно, безопасно убежище. Причините са три:

Използвайте като валута

Независимо дали пътувате, изпращате плащания през границите или дори чакате транзакции през блокчейна, за да потвърдите – имаме нужда от мярка за стабилност във валута.

Стабилната монета ще гарантира, че стойността на парите, които изпращате на някого, ще бъде еднаква, когато пристигне. Търговците и инвеститорите са особено заинтересовани от това.

Търговия

Безброй търговци на крипто там се опитват да карат ламбо един ден. Те се опитват да постигнат това, като сменят една монета с друга, търгуват (надявам се нагоре), докато не стиснат кожения волан на мечтаната от тях кола.

Междувременно обаче се нуждаят от безопасен гараж, за да паркират сегашния си камшик. Ще бъде най-малкото разочароващо, ако са си проправили път до Maserati – само за да го видят трансформиран във Ford Pinto. Като паркират богатството си, колкото и оскъдно да е, в стабилна монета по време на „неторговите часове“ те са в състояние да го пазят в безопасност.

Масово осиновяване „Свещеният Граал“ на крипто

Форбс споменава че след като обществеността види, че криптовалутите могат да бъдат стабилни, тогава те ще бъдат много по-нетърпеливи да ги използват – като валути. От началото на Биткойн мечтата на анархисти и ентусиасти е масовото приемане: свят на финансова свобода, където ние контролираме собствените си пари.


Криза за масово приемане на крипто

Преминаване на „Пропастта“ към приемане на крипто маса. Източник: Hackernoon

Може би стабилните монети биха могли да ни доведат до този маяк на надеждата. В крайна сметка обществеността не е приела масово биткойн, защото знае, че той не е стабилен. Средният Джо не иска да купува бира за 0,02 биткойна един ден и след това на следващия ден да купува същата бира за 2 биткойна. Но стабилната монета би запазила стойността си и би осигурила същата сигурност като фиата, като по този начин ще доведе до масово осиновяване.

Какво е Tether?

Tether, или както е известно с неговия тикер „USDT“ е една от първите стабилни монети. Всеки токен Tether (USDT) трябва да бъде „обвързан“ с един щатски долар – и по този начин предлага стабилно място за търговците да паркират парите си при излизане от сделка с BTC, ETH или други сдвоени криптовалути.

USDT, или Tether Limited, е замислена през януари 2012 г. Тогава бялата книга го наричаше Mastercoin. Името се промени на Realcoin, когато беше публикувано през 2014 г. И през януари 2015 г. беше пуснато като Tether от Bitfinex – един от най-големите бегемоти в бизнеса с криптообмен.

Лого на Tether

Изображение чрез Tether.to

Според Coinmarketcap – в момента това е седмата най-търгувана монета – и досега най-търгуваната стабилна монета. Не е изненада и това, тъй като се предлага от десетки абсолютно най-големите борси, както и безброй средни борси.

Благодарение на това инвеститорите и търговците могат да изпращат USDT между борсите, помежду си и, разбира се, да търгуват между крипто двойки с по-голяма лекота. USDT С този тип инерция той продължава да доминира – въпреки няколко, свързани с „хълцане“ през последните години …

Но как работи Tether?

Авторът Дейвид Джерард е цитиран от Wall Street Journal казвайки:

Tether е нещо като централната банка за крипто търговия … [все още] те не се държат така, както бихте очаквали отговорна, разумна финансова институция.

Подобно на централна банка, Tether печата монетите си. След това продава тези монети. На теория всеки, който притежава количество Tether, може да го изпрати до Tether Limited и да получи еквивалент в брой. Tethers съществуват в блокчейни, използващи Omni Protocol – протокол, специално разработен за Tether Limited.

Тези протоколи се състоят от софтуер с отворен код (на Github), който използва блокчейн технология за издаване и осребряване на тези специфични монети Tether. Tether ограничава допълнителни твърдения, че USDT е „100% обезпечено с действителни фиатни валутни активи в нашата резервна сметка“.

И след като някой се съгласи с „условията за ползване“ на Tether Limited, той може да изкупи Tethers при обменен курс от 1 тетър USDT, равен на 1 USD.

Ироничното обаче е, че въпреки че теоретично можете да изкупите USDT за студен твърд USD – не можете да го направите, ако сте гражданин на САЩ. От януари 2018 г. Tether Limited „реши да спре да обслужва американски индивидуални и корпоративни клиенти … освен ако те не са допустими участници в договора („ ECP “).“

Как работи Tether USDT

Преглед на Tether Stablecoin. Изображение чрез Светата транзакция

Това, както можете да си представите, е донякъде тревожно. Централна банка, особено тази, отпечатваща еквивалента на най-стабилната валута в света, би била подложена на голямо подозрение, ако отпечатва пари само за използване от други компании – но не ги приема в собствения си клон.

Сякаш бихте могли да похарчите пари, купувайки хранителни стоки, плащайки за бензин и отивайки на кино – но ако се опитате да ги депозирате във вашата банка, те няма да ви позволят.

Ситуации като тези налагат допълнително разследване …

Кой е зад Tether?

Tether Limited се управлява от 3 лица: JL Van Der Velde, Giancarlo Devasini и Stuart Hoegner. Компанията е със седалище в Хонг Конг.

Както разбрахме по-рано, Tether първоначално е създаден и наречен Mastercoin и Realcoin. Първоначално се бореше да излети, както много други монети. Въпреки това, от януари 2017 г. и продължавайки през следващата година и половина, броят връзки, отпечатани от „централната банка на Tether“, нарасна от 10 милиона щатски долара на близо 2,8 милиарда щатски долара.

Допълнителни изследвания показват, че през февруари 2018 г. Tether представлява около 10% от обема на търговия с биткойни. До края на лятото на 2018 г. той представляваше почти 80% от обема на биткойн по целия свят.

Тези изненадващи статистически данни са възможни поради един факт: Главният изпълнителен директор на Tether, Ван Дер Велде, е и изпълнителен директор на една от най-големите борси в света: Bitfinex. Bitfinex, който също е със седалище в Хонконг, предлага търговия със стотици монети, десетки от които са сдвоени с USDT. И тъй като Bitfinex нито е със седалище в САЩ, нито предлага услугите си на граждани на САЩ – единствената стабилна монета, към която могат да се движат тези търговци, е … Tether.

Това партньорство несъмнено е било доста ползотворно и за двете компании. И все пак, когато един човек стои зад две титанични единици в индустрията … възникват определени изкушения.

Tether плюсове и минуси

Дали ще решите да използвате Tether като избрана ваша стабилна валута ще зависи от вашите лични предпочитания и толерантност към риска. Също така ще трябва да вземете предвид конкретните плюсове / минуси на stablecoin.

Tether плюсове и минуси

Плюсове и минуси на Tether. Изображение чрез Cryptomaniaks

Нека ги разгледаме малко по-задълбочено.

Професионалисти

 • Най-дългата установена стабилна монета: Кажете какво искате, но има какво да се каже за опит. Много фирми се радват да пускат реклами и да публикуват табели с надпис „Създадена през 1955 г.“ или „Семейно управление от 1920 г.“ или „50 години върхови постижения“. Хората намират комфорт и сигурност в бизнес с корени. В крайна сметка, ако нещо се е счупило – защо да го поправяме? И какъв по-добър бизнес да рекламира дължината му от стабилна монета. Tether издържа няколко цикъла на бум и бюст. Той се бореше след няколко хакове. По принцип се е доказал като пристанище през бурите.
 • Широко използвани в безброй борси: Полза от дългата му история и най-добрите връзки е вирусната степен, до която USDT се разпространява. USDT се предлага както на мега и средни борси, дори и на някои малки. Това дава на търговците от всички нива на опит позната опора, добър гараж, за да паркират спестяванията си по време на променливите цикли на бум и разрушаване на крипто.
 • Наскоро пуснатите одити помагат за прозрачността: Tether Limited продължава да расте и да се развива като компания. Поради няколко силни гласа, които осъдиха компанията миналата година заради липсата на прозрачност, трудното обслужване на клиентите и цялостното пренебрежение на клиентите – Tether изглежда е предприел стъпки за възстановяване на доверието на своите клиенти. Една от най-новите функции е периодичната освобождаване на сметките си. По този начин компанията има за цел да покаже, че всъщност всеки USDT е подкрепен от истински щатски долар в техните сметки.

Минуси

 • Твърдения за използване на Tether за манипулиране на цената на BTC: Фактът, че главният изпълнителен директор на Tether е същият човек, който управлява Bitfinex, накара мнозина да се замислят дали не е налице някакво тайно споразумение. Един особено ревностен разследващ журналист изглежда е открил доказателства, „показващи измиване на едно лице, търгуващо 24 000 BTC, или по това време над 20% от всички биткойни, държани в Bitfinex.“ Това не е малка част от свободната промяна. Нито работата на един отегчен търговец. Такава настройка изисква невероятен капитал и връзки. Корените на този проблем засягат и десетки хиляди хора. Когато обемът и цената са изкуствено манипулирани по този начин … целият пазар страда.
 • Заложено през октомври 2018 г.: Най-ироничното нещо в монетата Tether е нейната слаба хватка да бъде стабилна монета. Стойността му е проста: доверете ни се, за да поддържаме парите ви стабилни. И все пак в Октомври 2018 г. изскочи нов кръг от дълбоко засягащи обвинения: USDT не бяха обезпечени с USD, няма банки, които да си партнират с Tether и др. Това завърши с виртуална „работа в банката“. Търговците и нормалните дългосрочни HODLers започнаха да продават своите USDT за биткойни. Цената на тази „стабилна“ монета бързо се срина до 0,88 цента за долара.
 • Tether е хакнат и преди и е загубил 31 милиона долара: Въпреки че е вярно, че безброй борси са хакнати за десетки милиони долари – проблемът с хакерството на Tether е, че за пореден път неговото предложение за стойност е подкопано. Когато дадена компания се продава като осигуряваща стабилност, безопасност и отчетност – последното нещо, което клиентите й искат да чуят, е, че сметките им са хакнати и трудно спечелените пари са откраднати. За съжаление, Tether е хакнат няколко пъти.

Алтернативи

Не се страхувайте. Докато те са ламбо (и мечтаят за ламбо), ще има гаражи (и стабилни монети). Сферата на криптовалутите се разширява, бързо както винаги. Въпреки че цените рязко падат, предприемаческият дух на хората и страстта към блокчейна се увеличават. Вече съществуват алтернативни стабилни монети. Имаме избор на гараж:

Алтернативи на Tether

Алтернативни стабилни монети: TrueUSD, USDC, DAI, GUSD и PAX

 • Истински щатски долари: Проект, ръководен от TrustToken, екип от хора с опит в блокчейн и криптографията. Те нямат централен субект като Tether, а по-скоро се доверяват на група фирми от трети страни, за да осигурят връзката TUSD 1 към 1 с USD. Цената на TUSD остава стабилна до 0,02 цента за долар.
 • USDC: USDC stablecoin се издава от консорциума Center. Това сътрудничество между Circle financial и Coinbase, и двете големи имена в блокчейн и криптовалутното пространство. Те използват механизъм на множество проекти в една мрежа, за да осигурят фиксатора. Всеки проект и фирма в мрежата е длъжен да поддържа собствените си резерви. Освен това тези резерви трябва да бъдат публично оповестени.
 • DAI: DAI е първата децентрализирана стабилна монета, пусната от екипа на MakerDao. Те изискват от своите потребители да купуват и обезпечават еквивалентно количество Ethereum, за да запазят стабилността си Потребителите могат също да заложат своите монети и по този начин да бъдат стимулирани да печелят или продават въз основа на ценовото действие.
 • GUSD: Доларът Близнаци (GUSD) се издава от добре познатата борса на Близнаци. Подобно на Tether, това е напълно подкрепена от Fiat стабилна монета с щатски долари в сметки. Въпреки това, за разлика от Tether, чрез своите притежания в банка на State Street той е запазил преминаващ застрахователен продукт, за да осигури FDIC застраховка в определени граници.
 • ПАКС: PAX токенът се издава от Paxos Standard, базирана в Ню Йорк доверителна компания. Той също е обезпечен с щатски долари по банкова сметка, но също така е регулиран и одобрен от Нюйоркския държавен департамент за финансови услуги. Те са на мнение, че като квалифицирана доверителна компания попечител могат да предложат по-голяма защита на притежателите.

Всички тези стабилни монети имат свои уникални характеристики, предимства и недостатъци. Но като се вземат предвид твърденията, отправени срещу Tether, и тъй като стабилните монети няма да увеличат стойността си с течение на времето, не се препоръчва да се държи USDT за дълго време – всъщност това е едно от 25 често срещани грешки, които инвеститорите на криптовалута правят според CryptoManiaks.

В края на краищата „една унция превенция струва половин килограм лечение“, както би казал Бенджамин Франклин. Идентифицирането и избягването на грешки изчиства пътя ви към правилния избор. И правилният гараж има голямо значение.

Закупуване на USDT и други стабилни монети

USDT е в топ 10 на криптовалутите по пазарна капитализация. Това е най-популярната стабилна монета и е доста ликвидна на редица борси. Например можете да го купите в HitBTC, Huobi и Binance, да не говорим за Bitforex.

Това е най-голямата сила на USDT. Всички останали алтернативни стабилни монети са на по-малки борси, въпреки че със сигурност все още могат да бъдат закупени. В крайна сметка е добре да разнообразите портфолиото си, дори когато става въпрос за стабилни монети.

Например можете да се регистрирате в Binance и да купите USDT и USDC и Digix. Ползата от Binance е тяхното множество алткойни. Поради това се нуждаят от няколко стабилни монети. Като се регистрирате, можете да изберете вашия гараж. По дяволите, дори можете да паркирате и в трите.

Binance AST

Регистрирайте се в Binance и купете AST токени

Можете също да използвате Coinbase, за да закупите USDC. Това е мамутна борса и е една от най-големите в щатските долари и в чужбина. Тъй като USDT не позволява на американски граждани да използват Tether, следващият най-добър вариант е USDC, наличен в Coinbase.

Защо не използвате USDC и USDT?

Като се регистрирате в HitBTC, ще имате възможности да съхранявате богатството си както в USDT, USDC, така и в безброй алткойни.

Заключение

Крипто светът се нуждае от стабилна монета. Търговците на крипто се нуждаят от стабилна монета, за да паркират богатството си. Трансграничните крипто трансфери се нуждаят от стабилна монета, за да осигурят правилен трансфер на стойност. Редовните хора също биха могли да се възползват от стабилна монета (особено хората, живеещи в страни като Венецуела, където самата им фиат валута имплодира.) В действителност, всички в блокчейна, от начинаещи до експерти, биха имали голяма полза от стабилните монети – когато се окажат, че да бъде един от катализаторите за масово приемане.

Въпреки това, Tether (USDT) може да не е най-доброто решение. Той е хакнат, манипулиран и централизиран.

Съществуват алтернативи: True USD и USDC (използвани от Coinbase), които поддържат стабилност чрез резерви; DAI и AAA резерват, които поддържат стабилност чрез нетрадиционни средства. И все пак тези проекти все още не са тествани. Може би тогава решението е да продължите да експериментирате с тези нови стабилни монети.

Сега коя смела душа ще се изкачи първа?

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me