Какво е Replay Attack

Част от причината, поради която предстоящият хардфорк на SegWit2X е толкова спорен, е, че той няма защита срещу повторни атаки. Много хора са загрижени за перспективата за повторна атака и как тя може да навреди на целостта на мрежата.

По време на предишни хардфоркове, като този на биткойн кеш, бяха въведени защити за повторно възпроизвеждане и следователно нямаше място за недоброжелатели да правят опит за атака.

Преди да можем да разгледаме какво представлява повторната атака, трябва да разберем някои от основните технологии, които са в основата на Биткойн.

Текущият блокчейн Bitcion

Биткойн транзакциите се извършват на публична блокчейн. Това означава, че те са отворени за всеки, който ги вижда, когато идентификаторът на транзакцията, адреса на получателя и подателя се излъчват в мрежата.

Книгата може да бъде изтеглена в нейния край от тези, които искат да анализират транзакцията и да ги одитират. Те могат също така да разгледат вашата конкретна транзакция и да отбележат дали тя е била валидна въз основа на частните входове.

Когато в общността има спорове за текущото състояние на технологията, както и за пътя напред, тогава се представя идеята за вилица. Вилицата може да бъде мека или твърда вилица. В случай на a мека вилица, старите възли в мрежата все още ще разпознават новите блокове като валидни. Следователно той е обратно съвместим и само повечето майнери се нуждаят от надстройка до новия софтуер.

Когато обаче промените се отнасят до действителната структура на блока (като размера на блока), това ще стане чрез хардфорк. С хардфорк всички участници трябва да надстроят до новия протокол, тъй като по-рано невалидните блокове и транзакциите вече са валидни.

За участниците на пазара, които не надграждат, те ще продължат с наследената блокчейн, а тези, които са надстроили, ще стартират нова блокчейн и криптовалута. Точно това се случи с вилицата на блокчейн Bitcoin на 1 август с Bitcoin Cash.

Важното е да се отбележи, че двете вериги ще изглеждат абсолютно еднакво точно преди разклонението. Въпреки това, след разклонението се намерят нови блокове и те ще имат различни транзакции с различни баланси.

Как работят повторните атаки

Как работят повторните атакиКогато има разцепване във веригата на хардфорк, ще притежавате абсолютно същото количество монети и в двете вериги. Проблемът с това идва, когато харчите пари само за една верига. Какво се случва на другата верига?

Теоретично, ако харчите пари за една от веригите, тогава някой друг може да използва абсолютно същите идентификационни данни в тази транзакция, включително вашия подпис, и да представи това за включване в другата книга. Следователно някой друг може да похарчи парите ви за другата книга, тъй като вашият подпис е валиден и за двете.

Това не означава, че някой може да изпрати различна сума на друго лице с вашите средства в другата верига. Транзакцията трябва да я възпроизведе точно. Въпреки това все пак създава някои проблеми. Лицето, което изпраща една и съща заявка за транзакция на другата книга, организира атака за повторение.

В случая с биткойн хардфорка за пари, имаше защитата за повторно възпроизвеждане. Те поставиха специален код, който напълно идентифицира, че транзакцията е свързана само с биткойн пари. С тази специална идентификационна информация всеки биткойн възел ще отхвърли тази транзакция, тъй като разпознава, че тя е свързана само с Bitcoin Cash.

Няма защита от повторно възпроизвеждане за SegWit2X

За съжаление няма да има защита от повторно възпроизвеждане за предстоящия вилица, тъй като разработчиците зад надстройката на SegWit2X казаха, че основният екип на Биткойн трябва да го приложи, ако са загрижени.

Проблемът с този аргумент е, че няма достатъчно време за ядрото да приложи тези промени. Схемите за защита от повторение сами по себе си са хардфоркове и прилагането на всякакъв вид защита от повторение сега ще доведе до три различни блокчейна. Ще има вилка SegWit2X, наследството на Биткойн и наследството на Биткойн със защита от повторно възпроизвеждане.

Това е част от причината, поради която разработчиците на ядро ​​на Биткойн и други забележителни хора като Чарли Лий са против SegWit2X. Ако имаше повече време за подготовка за хардфорка, тогава можеше да бъде вградена защитата за преиграване.

Защитете се от повторни атаки

Ако сте инвеститор в биткойн и не извършвате транзакции толкова често с Bitcion, трябва да задържите изпращането на пари след разклонението, докато не се даде повече яснота.

Ако обаче наистина трябва да сключвате сделки и искате да разчлените сметките си на двете книги, можете да помислите за смесване на услуги. С това ще извършите транзакция на която и да е верига, която не може да бъде повторена. Има определен клас транзакции, които могат да направят това.

Тези транзакции са или наградите, които получават майньорите (тъй като те са нови средства), или Coinbase транзакции които са смесени. С тези транзакции на Coinbase вашата транзакция може да бъде смесена с друга невъзстановима транзакция.

Очаквам

Въпреки че предстоящият хардфорк няма защита от повторно възпроизвеждане, това не би трябвало да е сериозно притеснение, ако сте биткойн „Hodler“. Вие не харчите редовно монетите си и следователно имате време да наблюдавате как нещата се развиват.

Както видяхме от паричната сага за Биткойн, имаше много FUD (Fear Utility and Destruction), които бяха разпространени преди разклонението около това, което може да се случи с Bitcoin. И все пак, вилката изглеждаше без усилие и доведе до нарастване на цената на биткойн.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me