Изчерпателно ръководство за PoS Mining: Какво трябва да знаете

Майнингът в криптовалута е процес на осигуряване и проверка на транзакции (наречени блокове) по блокчейна. Извличане на криптовалута (наричана още крипто-добив); помага да се поддържа мрежовата сигурност, като се гарантира, че в цифровата книга се записват само валидни блокове.

Участниците в процеса на добив получават възнаграждение за това, че са отделили своите ресурси и време за решаване на изчислителни алгоритми.

Извличането на криптовалута може да се извърши с консенсус Proof of Work (PoW) или Proof of Stake (PoS), в зависимост от монетата.

В тази статия ние разглеждаме какво е Proof of Stake, как работи и кои монети в момента използват този метод.

Какво е Proof-of-Stake?

Proof of Stake е консенсусен алгоритъм, при който новите блокове са защитени от валидатори, преди да бъдат добавени към блокчейна. В доказателство за алгоритъма за добив на залог, човек (възел) може да участва в процеса на копаене, като „заложи“ определено количество от своите монети, за да му бъде позволено да потвърди нова транзакция.

PoS е детерминирана концепция, която просто заявява, че дадено лице е в състояние само да копае или валидира нови блокове, еквивалентни на броя на монетите, които притежават в своята залагаща сметка.

Това предполага, че колкото повече монети имате, толкова по-голяма е вашата мощност за добив, т.е. колкото повече монети имате в портфейла си, толкова повече транзакции можете да потвърдите, за да спечелите блокови награди.

Как работи Proof-of-Stake?

PoS залагане

Изображение чрез Fotolia

В Доказателство за консенсусен алгоритъм на залога, миньори (наречени валидатори, делегати или фалшификатори) се избират или гласуват на случаен принцип от притежателите на местната монета в мрежата.

Когато държите дадено количество монети в портфейла си за залагане, компютърът ви отговаря на изискванията да бъде възел. За да бъде избран възел за един от залагащите, трябва да депозира определено количество монети в обвързан портфейл.

След това избраните валидатори залагат необходимото количество монети, като използват специалните портфейли за залагане. Възелът ще изковава или създава нови блокове, пропорционални на броя на монетите в портфейлите им. Например, ако имате 1% от всички монети, тогава можете да „добиете“ 1% от новите блокове.

Различните монети използват различни PoS системи, но всички те работят еднакво, като помагат за проверка на транзакциите и за защита на мрежата. Валидаторите се възнаграждават с блокови награди, както и с част от събраните такси за транзакции на блок.

Какво ще кажете за доказателство за обединяване на залози?

Възможно е да обедините средства, за да участвате в залагане и да печелите печалби от монети, които имат много високи суми за залагане. Има два начина да направите това. Можете да дадете монетите си на друг потребител, който ще заложи и след това ще сподели печалба с вас.

Това разбира се трябва да бъде с надежден човек, познат ви. Другият метод е да се присъедините към пул за залагане. Тук можете да се присъедините към някои от най-големите притежатели.

Предимства на система за консенсус PoS

  • Механизмът за консенсус за доказателство за залог не изисква специализиран и скъп хардуер за работа. Необходима ви е само връзка с интернет и функционална компютърна настройка.
  • Всеки, който има достатъчно монети, за да заложи, може да валидира транзакции в мрежата.
  • Инвестициите в PoS система не се обезценяват с времето, както това, което се случва с ASIC и друг хардуер за добив. Първоначалният залог на валидаторите може да бъде повлиян само от колебанията на цените и търговията.
  • Proof of Stake е по-енергийно ефективен и екологичен от Proof of Work по отношение на консумацията на енергия.
  • Намалена заплаха от 51% атака.

Въпреки че алгоритъмът за консенсус PoS наистина звучи страхотно, има един недостатък и това е, че децентрализацията не е напълно възможна.

Това е така, защото залагането все още може да бъде монополизирано в някои от възлите в мрежата. Тези, които имат най-много монети, могат ефективно да контролират по-голямата част от добива.

Най-печеливши POS монети

Когато инвестирате в монета Proof-of-Stake, имате допълнителна полза не само от възможното поскъпване на стойността на монетата, но и от възвръщаемостта при евентуално залагане.

Но кои са най-добрите PoS монети за инвестиране в момента. По-долу са няколко, които може да искате да обмислите.

NEO

NEO е децентрализирана блокчейн платформа, която се стреми да развие интелигентна икономика, използвайки криптовалута и блокчейн технология. Алгоритъмът за доказателство за залог на NEO използва делегираната византийска толерантност към грешки (dBFT).

Участниците в платформата NEO могат да заложат своите монети, за да спечелят награда под формата на „GAS“. Когато залагате с NEO газ, всичко, от което се нуждаете, е да имате NEO монети в своя NEON портфейл.

Получавате годишна награда на стойност 5,5% от всички монети, които залагате. Най-хубавото при залагането на NEO е, че не е необходимо да сте постоянно в мрежата.

Лиск

Lisk (LSK) използва форма на залагане, наречена делегиран алгоритъм за консенсус за доказателство за залог. За да участвате в осигуряване и проверка на транзакции на платформата Lisk, трябва да имате достатъчно LSK и да бъдете един от топ 101 делегати.

Делегат е акаунт, за който са гласували други притежатели на LSK за попълване на транзакционни блокове. Делегатите се избират чрез постоянно гласуване. Получавате награда с LSK за генериране на нови блокове и осигуряване на блокчейна.

Стратис

Stratis (STRAT) е базирана на блокчейн криптовалута платформа, вградена в кода C #. Неговата символна монета STRAT се използва при генериране на нови транзакционни блокове с помощта на механизма за консенсус Proof of Stake.

Залагането се извършва с помощта на Stratis Desktop Wallet. Когато заложите своите STRAT монети, вие печелите годишна лихва от 5,1%. Това е в допълнение към блоковите награди и таксите за транзакции, споделени между участниците. Прочетете повече за това тук.

PIVX

PIVX означава частна незабавна потвърдена транзакция. PIVX е криптовалута, базирана на поверителност, базирана на блокчейн. Той се раздели с DASH през 2016 г. и напълно внедри алгоритъма за консенсус за доказателство за залог.

Крипто не разполага с минимална или максимална сума за залагане, което означава, че дори тези с най-малко количество PIVX, все още могат да участват и да печелят награди.

Залагането е активирано с помощта на PIVX Desktop Wallet.

За да стартирате главен възел и следователно да спечелите повече награди, трябва да имате 10 000 PIVX. От тях получавате годишно приблизително 5% възвръщаемост на инвестицията (ROI).

OkCash

OkCash беше стартира през 2014г. Това е криптовалута, подходяща за микро транзакции и използва механизма за консенсус за доказателство за дял, за да осигури и провери транзакциите в своята мрежа.

OkCash осигурява един от най-добрите ROI за залагане. За да участва, потребителят прехвърля OK монети в специален портфейл за залагане. Обвързаните монети ще бъдат използвани за проверка на транзакции, докато те печелят награди под формата на OkCash.

Залагането в мрежата на OkCash ще ви донесе годишна възвръщаемост от 10% от стойността на вашия залог. OkCash е монета с ниска бариера, тъй като няма ограничение на сумата, която можете да заложите.

NAV монета

NAV Coin е криптовалута, изградена върху кода на Bitcoin. Това е монета Proof of Stake, която се отличава като двойна блокчейн, подходяща за частни транзакции.

Можете да спечелите до 5% възвръщаемост върху залога си. Залагането с NAV, местната монета, се извършва в портфейла на NAV Coin Desktop. Както при OkCash, NAV Coin няма капачки, поставени върху вас, които можете да заложите.

Обобщение

Извличането на криптовалута е един от начините за получаване на крипто монети в обращение. Доказването на залог е подобно на военнопленниците в това отношение. Тъй като децентрализацията и по-евтините транзакции стават все по-важни, използването на PoS може да помогне, като намали хардуерните разходи и нуждите от електричество.

Ето защо имаме Ethereum, който прилага своя протокол Casper, който ще го види от система Proof of Work към механизъм за доказателство за залог. Когато го направи, той ще бъде един от най-добрите поради своята популярност и пазарна капитализация.

Други криптовалути, на които можете да залагате, за да печелите награди, са NXT, PeerCoin, Stellar и Bitshares.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me