Bitcoin Mempool: Ръководство за начинаещи и хакове за транзакции

В това ръководство искам да разгадая тайните на един аспект на Биткойн – пула памет или, както е по-известно, мемпул.

Ако някога сте завършили биткойн транзакция и изглежда, че отнема цяла вечност, сте се сблъскали с биткойн мемпула. Във времена, когато мрежата на Биткойн наблюдава интензивна употреба, има хора, които трябваше да чакат часове, а в някои случаи и дни, за да бъде потвърдена транзакцията.

Това се случва, когато размерът на мемпула нараства изключително голям. Всъщност операторите за поддръжка на обмен често използват mempool като причина за забавени тегления. Те ще ви кажат, че mempool е нараснал по размер и потвържденията, като по този начин тегленията, отнемат повече време от нормалното.

В тази публикация ще ви дам всичко, което трябва да знаете за Bitcoin Mempool. Ще ви дам и няколко най-добри съвета, за да ускорите транзакцията си.

Биткойн Мемпул

Както споменах по-рано, думата ‘mempool’ е съкратена форма на Пул памет. Това е място, където данните се съхраняват, за да изчакат обработката. В случай на биткойн мемпул, данните, които се съхраняват, са данните за транзакциите на биткойн мрежата. Поради това понякога ще чуете mempool, наричан пул транзакции.

Биткойн мемпулът е мястото, където всички чакащи транзакции чакат да бъдат взети от миньори, които ще ги валидират и ще ги добавят към следващия блок в блокчейна.

Размер на биткойн Мемпул

Биткойн Мемпул през последната година

Докато mempool е свързан с блокчейна, той не е част от блокчейна. Мемпулът не е единично място. По-скоро всеки биткойн възел има свой собствен mempool и всеки mempool има свой собствен капацитет памет. Тези възли се управляват от биткойн миньори и потребители на биткойн, които избират да изпълняват пълен възел на своя компютър, за да помогнат за децентрализацията и защитата на мрежата.

Сега нека научим как транзакциите попадат в mempool на първо място и как те излизат от mempool и се съхраняват в блок на blockchain.

Преди Мемпул

Преди нещо да се случи, някой трябва да инициира транзакция. Това е, когато се отвори портфейл за биткойн и потребителят въведе адрес на местоназначение и сумата, която трябва да бъде изпратена, след което щракне върху бутона за изпращане. Току-що е стартирана транзакция с биткойн.

Както всички знаем, тази транзакция няма да изпрати биткойн веднага до адреса на портфейла на получателя. Вместо това транзакцията се излъчва към други възли в мрежата. Това излъчване се случва, когато транзакцията е подписана с личните ключове на подателя и са избрани неизразходвани изходи за конструиране на транзакцията.


Има и поредица от извършени проверки, за които няма да навлизам подробно тук. След като тези проверки приключат, транзакцията се добавя към паметта на непотвърдени биткойн транзакции.

Какво се случва в Мемпул?

Вашата транзакция пристига в mempool и се присъединява към хилядите и десетките хиляди други транзакции, чакащи потвърждение в mempool.

Потвържденията идват от миньори. Всяка транзакция в блокчейн Bitcoin се нуждае от поне едно потвърждение, преди да достигне адреса на получателя. Това е така, защото това първо потвърждение обединява транзакцията в блок и след това се добавя незаличимо към блокчейна.

Биткойн транзакция Mempool

Биткойн жизнен цикъл на транзакциите с Mempool. Изображение Източник

Само защото транзакцията ви е в mempool, това не означава, че майнер трябва да я вземе и потвърди. И ако не бъде взет за дълго време, той може да бъде отменен и върнат при вас от мемпула. Понастоящем изтичането на транзакциите от mempool е определено на 2 седмици.

Това означава, че всяка транзакция, която остане в mempool за повече от 2 седмици, ще получи средствата си обратно към изпращача. Това изтичане беше поставено на място, за да се предотврати издуването на мемпула с непотвърдени транзакции.

И така, какво позволява някои транзакции да бъдат потвърдени в рамките на 10 минути, докато други биха могли да бъдат върнати на подателя, след като седят в mempool за 2 седмици? Има няколко фактора, но има два, които са най-важни при определяне колко бързо се взема транзакция от mempool и се потвърждава.

Такси за транзакции с биткойн

Сигурен съм, че сте наясно, че има такса за транзакция за всяка биткойн транзакция. Тази такса се определя от подателя и повечето портфейли ви позволяват да промените таксата за транзакция, която сте готови да платите. Обикновено таксата за транзакция е малка, така че почти не я забелязвате. Тази такса за транзакция е допълнителен стимул, който се залепва за възнаграждението за добив (в момента 12,5 BTC), което се изплаща, когато миньор намери блок.

Очаквана транзакция на биткойн

Очаквана такса и време за транзакция в Калкулатор за такси за биткойн

Тъй като в един блок има хиляди транзакции, тези малки такси за транзакции се събират. Точно както можете да зададете таксата за транзакция, така и майньорите могат да избират кои транзакции да потвърдят.

И разбира се, те избират тези с най-високи такси за транзакции. Това означава, че когато mempool е изключително пълен, транзакцията ви с малка такса може да не бъде взета. И това ни води до втората причина за забавени транзакции.

Размер на биткойн Мемпул

След валидиране на блок всички транзакции, които той съдържа, се премахват от mempool. Това е необходимо, за да се създаде място в mempool за нови входящи транзакции. Когато даден блок е потвърден, ще видите спад в размера на мемпула.

Размерът на mempool постоянно се променя, тъй като транзакциите се потвърждават и новите транзакции се поставят в mempool. Понякога мемпулът намалява, а понякога се увеличава. Не забравяйте, че блок се създава веднъж на всеки десет минути и всеки блок може да съдържа само ограничен брой транзакции.

Размер на транзакцията в Mempool

Mempool въз основа на размера на транзакцията през последните 30 дни. Изображение чрез Йохен-Хоенике

Въпреки това, няма ограничение за броя транзакции, които могат да бъдат изпратени до mempool. Това означава, че понякога в mempool пристигат повече нови транзакции, отколкото транзакции, които се потвърждават и премахват. И когато това се случи, има забавяне в потвърждаването на транзакциите.

Съществува и ограничение за броя на непотвърдените транзакции, които могат да се съхраняват, което се определя от броя на възлите в биткойн мрежата. Тъй като има ограничение в наличната памет, mempool е програмиран да задава минимална такса, след като достигне зададен лимит за размер.

Всички транзакции с такса, по-ниска от тази минимална, се премахват от mempool и в mempool се приемат само нови транзакции с достатъчно голяма такса.

Ускоряване на Вашата транзакция

Сега, след като добре разбирате какво представлява биткойн мемпулът и как работи, помага да разгледате няколко метода, които можете да използвате, за да ускорите транзакцията си и да избегнете ужасяващия „непотвърден“ статус.

По-долу са дадени някои от наредените стъпки, които можете да предприемете, за да получите по-бърза транзакция.

1. Използвайте портфейли SegWit

Segregated Witness (SegWit) е сравнително ново надстройване на мрежата на Биткойн, която помага да се освободи място в блоковете на Биткойн. По същество, когато изпращате транзакция с активирана SegWit, всички данни, свързани с подписа, се премахват от транзакцията.

SegWit беше активиран в биткойн мрежата на 23 август 2017 г. и оттогава има редица портфейли, които имат поддръжка за новия тип транзакция. Те включват подобни на Electrum, Леджър, Самурай и много други.

Това е нещо, което ще трябва да изберете, когато първоначално настройвате портфейла си. Ще получите опцията или да отидете за SegWit, или за “Legacy”.

2. Изберете по-висока такса

Както бе споменато по-горе, таксата, която сте избрали за транзакцията, ще повлияе на скоростта, с която тя е взета от миньорите. Следователно по-високата такса означава, че е така по-вероятно да бъде прибран рано.

Биткойн транзакция Electrum

Избор на такса за транзакция в Electrum Bitcoin Wallet

Разбира се, не искате да плащате ненужно висока такса, ако се изисква по-ниска за желания от вас период от време. Повечето портфейли ще ви дадат индикация в рамките на колко блока ще са необходими, за да бъде разпространена транзакцията срещу определена такса. Това ще ви позволи да прецените времето, което ще отнеме.

Професионален съвет?: Съществуват редица такса калкулатори това ще ви даде индикация за таксата, която трябва да се приложи и колко минути ще отнеме.

3. Времето на транзакциите внимателно

Биткойн мемпулът и непотвърдените транзакции, свързани с него, се променят постоянно. Следователно, ако транзакцията не е спешна, можете да изчакате, докато mempool се свие и след това да инициирате транзакцията си.

Има редица уебсайтове, които можете да използвате за проследяване на мемпула, както и броя на непотвърдените транзакции. Можете да проверите Blockchain.com за размера на мемпула или можете да преминете към BTC.com за броя на непотвърдените транзакции.

Колко време ще отнеме, преди непотвърдените транзакции да бъдат изчистени и mempool да умре, е наистина трудно да се каже. Има много фактори, които могат да повлияят на това, така че ще трябва да решите дали да продължите или да издържите.

4. Използвайте ускорител на транзакции

Ако все пак изпратите транзакция и се случи да заседне, тъй като таксата е била твърде ниска, тогава винаги можете да използвате ускорител на транзакции в Биткойн. Тези услуги се предоставят от миньорите и позволяват на потребителите да поискат от операторите да „прокарат“ транзакцията си.

Професионален съвет?: ViaBTC предлага безплатна транзакция услуга за ускорение. Въпреки че приоритизирането не е гарантирано, може да си струва да опитате отначало.

Ако искате да сте сигурни, че транзакцията ви ще бъде прокарана, можете да използвате платените услуги. Това са гарантирани услуги и транзакцията на потребителя се прокарва като приоритет.

Заключение

Mempool е зона за задържане на транзакции, тъй като те чакат майнери да ги потвърдят и да ги добавят към блок. В някои случаи mempool може да стане пренаселено, причинявайки закъснения в потвърждаването на транзакциите и по-високи такси.

Разбира се, да се знае точно какво е биткойн мемпулът е само първата стъпка. След като разберете как точно работи и как влияе на транзакцията ви, можете да ги настроите прецизно, за да получите най-добрия удар (прочетете „сатоши“).

Като каза това, ролята, която ще има раздутият мемпул върху бавните транзакции, в крайна сметка може да се превърне в минало.

Това се дължи на решения за мащабиране извън веригата като Lightning Network. Има многобройни канали за разплащане на Lightning, които са се отворили и отнемат напрежението на блокчейна Bitcoin. Ще бъде интересно да видим как размерът на Mempool еволюира с излитането на Lightning.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me