Защо е толкова концентриран биткойн майнинг в Китай

Не е тайна, че Китай е в най-доминиращата позиция по отношение на добива на биткойни. В момента на Китай се падат около 71% от добивната хеш мощност в света. Това се свежда до простата икономика и стимулите, които движат тези решения. В скорошно анализ от BitMex, Китай има едни от най-ниските бариери пред създаването на минна ферма, както и наистина евтини разходи за електроенергия.

Създаването на мина в Китай изисква много местни познания. Това е, което позволява на миньорите да настройват възможно най-бързо и ефективно. Наличието на подходяща техническа експертиза в областта може да помогне при намирането на служители. По същия начин, като се има предвид, че повечето от чиповете за добив се произвеждат в Китай, е по-лесно да се набави хардуерът, необходим за стартиране на миньорите.

В изследването се споменава и корупцията, която присъства в енергийните индустрии на Китай. Например, някои биткойн миньори са в състояние да сключат споразумения със собствениците на електроцентрали, чрез които миньорите да могат да създадат операция точно до точката на доставка. Като се има предвид, че електроенергията е един от най-големите разходи в една мина, съгласно таблицата споразумения като това са изгодни.

Китайският хидроенергиен бум

Разходите за електричество в Китай вече са едни от най-ниските в света. Това е главно в резултат на изобилието от въглища, които се използват с много малко по пътя на регулаторни бариери като защитата на околната среда. И все пак това, което може да е лошо за околната среда, е добро за биткойн миньорите.

Китай обаче също така бързо разширява своите водноелектрически централи. Това е нещо, което беше инициирано, когато Китай стартира проекта „Трите дефилета“ през 2003 г., който може да произведе 100 TWh електроенергия. На изображението по-долу можете да видите нарастването на дела на китайското производство на водна енергия в световен мащаб.

Хидроенергия свръхкапацитет Китай

Източник на изображението: Bitmex

Китай също така изгражда още две водноелектрически централи, които могат да произвеждат комбинирани 90 TWh електроенергия. Това ще бъде произведено в проектите Baihetan и Wudongde. Въпреки че този капацитет значително надхвърля общите 15 TWh, които заема цялата биткойн мрежа, той беше насочен главно към разрастващата се индустрия за топене на алуминий.

Топене на алуминий в Китай

Поради процеса, с който се топи алуминият, хидроенергията създава наистина ефективен източник на енергия. Например в Канада най-малко 80% от мощността, която се използва за топене, идва от водна енергия. Това е значително по-малко от 10%, които осигурява в Китай.

Тъй като производството на алуминий се е увеличило в Китай, нараства и необходимостта от повече мощност за неговото топене. Това беше причината за огромните инвестиции във ВЕЦ през последните няколко години. Тъй като обаче търсенето на производство на алуминий в страната започна да намалява, необходимостта от цялата генерирана мощност последва примера. Изследването се задълбочава в основните числа. Те установиха, че може да има възможен свръхкапацитет по отношение на предлагането през следващите няколко години.

Въпреки че мнозина могат да мислят, че този свръхкапацитет може просто да бъде изпратен до оживените градски центрове на Китай, това също не е най-ефективното решение. Това е така, защото водноелектрическите централи са на запад във вътрешността на страната и са далеч от градовете. Това означава, че електричеството ще трябва да изминава големи разстояния, което може да доведе до загуба на мощност. Следователно би било по-икономично потребителят на енергия да бъде по-близо до източника на енергия.

Биткойн миньори за спасяване

Като се има предвид, че фермите за биткойни не трябва да се намират в големи градски центрове, те предлагат интересно решение за водноелектрическите централи, които имат свръхкапацитет, който биха искали да използват. Те са в състояние да се преместят на запад от страната и да създадат своите ферми точно до растенията.

Тези миньори също могат да сключват споразумения с доставчиците на електроенергия и местните регулатори, за да могат да получат изгодни цени за фермите. Според заключението на изследването

Според нас, сливането на недостатъчно използваната водна енергия поради прекомерните инвестиции в субсидирани загуби, произвеждащи производство на алуминий, изграждането на тези съоръжения в отдалечения запад на страната и липсата на силна инфраструктура за пренос на UHV, допринесоха за историята на успеха на копаенето на биткойни в Китай

Предстои още концентрация?

Въпреки че това може да е естествен страничен ефект на действащите икономически сили, има много хора, които не биха оценили по-нататъшната концентрация в ръцете на китайските минни фирми и пулове. Като се има предвид, че цените на електроенергията ще бъдат изкуствено ниски според международните стандарти, това ще означава, че повече миньори ще могат да хвърлят много повече доставки.

Това може да доведе до по-ниски цени и оттам излизане от по-нататъшна конкуренция от други места в света. В Китай обаче има опасения, че правителството става много по-инициативно в прилагането на биткойни. Това означава, че те биха могли да изискват повече регулиране в областта на добива на биткойни и следователно да направят създаването на ферма много по-тромаво. Само времето ще покаже…

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me