WePower Review: Търговия със зелена енергия в Blockchain

WePower (WPR) е блокчейн проект, целящ да увеличи приемането и използването на зелена енергия. За да постигнат това, те разработват платформа за търговия със зелена енергия.

На платформата потребителите могат да инвестират и търгуват със зелена енергия или да финансират нови проекти за зелена енергия. Всичко това ще стане чрез използването на иновативни интелигентни договори и собствения токен на WePower. За да реализира тази визия, екипът завърши ICO през 2018 г., който ги видя да донесат рекордно финансиране.

Могат ли те наистина да изпълнят своята визия и как се подреждат към други енергийно фокусирани блокчейн проекти?

В този преглед на WePower ще се опитам да отговоря, като анализирам техните технологии, разработка, пътна карта и случаи на употреба. Ще разгледам и потенциала за дългосрочно осиновяване и евентуалното търсене на WPR.

Обяснено WePower

WePower е създаден, за да направи търговията и финансирането на проекти за зелена енергия лесен процес. Потребителите могат да финансират нови проекти, както и да инвестират в съществуващи проекти. Възможно е също да използвате платформата за търговия със зелени енергийни продукти.

Характеристики на WePower

Предимства на WePower

WePower се описа като „комунална компания от следващо поколение“, която ще наруши енергийната индустрия, като осигури на всички лесен достъп до възобновяеми енергийни източници. Те планират да направят това чрез децентрализирана, публична, базирана на блокчейн платформа, за да изравнят условията на енергийните пазари.

Какви проблеми се решават от WePower?

Има редица проблеми и проблеми в областта на възобновяемите енергийни източници, които екипът на WePower е идентифицирал и които според тях затрудняват по-широкото приемане на възобновяемите енергийни източници. Това възпрепятства растежа на зелената енергийна индустрия, възпрепятства развитието и затруднява стартирането на нови проекти. Някои от идентифицираните проблеми, които WePower се стреми да разреши, са:

  • Ограничена прозрачност от енергийните пазари;
  • Недостиг на производители на зелена енергия;
  • Такси на трети страни;
  • Инвестиции, ограничени до местни проекти;
  • Енергийните пазари са затворени за нови инвеститори.

Технология WePower

WePower е платформа за търговия с енергия, която е фокусирана върху зелени енергийни източници и е изградена върху блокчейн технологията.

Той използва интелигентни договори и позволява на участниците да финансират нови проекти за зелена енергия, да инвестират в съществуващи проекти за зелена енергия или да набавят зелена енергия за собствена употреба по ефективен, сигурен и прозрачен начин. Това е и международен пазар, където всеки може да търгува с възобновяема енергия.


Един вълнуващ потенциал за WePower е интеграцията с IoT технологии, които биха позволили свързаните с интернет устройства да купуват и продават възобновяема енергия чрез използване на интелигентни договори.

Платформата WePower осигурява връзка между потребителите на енергия, производителите на възобновяема енергия и инвеститорите в зелени енергийни технологии. Той функционира законно като независим доставчик на енергия, което му позволява да се свързва с енергийните борси и енергийната мрежа.

Характеристики на платформата WePower

Характеристики на платформата WePower. Изображение чрез Бяла книга на WePower

WePower може да осигури данни за производството и потреблението на енергия чрез свързването си към енергийната мрежа. След това платформата токенизира данните, тъй като производителите на зелена енергия се свързват с платформата. Инвеститорите и търговците могат да закупят тази енергия под формата на WPR токени, които се създават чрез интелигентни договори.

В момента платформата функционира в Австралия и е достъпна само за проверени бизнес клиенти. В крайна сметка платформата ще се отвори за отделни потребители и ще се превърне в глобална платформа за търговия и инвестиции в зелена енергия.

Характеристики на WePower

WePower има редица функции, които не се срещат на традиционните енергийни пазари, които са активирани чрез използване на блокчейн и интелигентни договори. Тези характеристики са както следва:

Прозрачност

Една от най-гордите характеристики на екипа на WePower е прозрачността, предлагана от платформата. Чрез токенизиране на потока на мощността в енергийната мрежа те създадоха платформа, която показва точно производство и потребление на енергия. Освен това всяка транзакция се записва в публична блокчейн, което прави воденето на записи напълно защитено, прозрачно и неизменяемо.

Зелена енергия за всеки

Платформата WePower ще направи зелената енергия лесно достъпна за всеки. Той обслужва всички части на енергийната верига, от производители до потребители и дори инвеститори. Интелигентните договори се използват, за да покажат колко енергия е на разположение и колко всеки потребител притежава и е в състояние да прехвърля или консумира.

Тъй като платформата е базирана на блокчейн, тя може да се използва глобално. Това е огромно подобрение спрямо сегашните локални системи. В платформата WePower енергията, произведена от австралийски вятърни паркове, може да се продава в цяла Европа, а слънчевата енергия, събрана в САЩ, може да се купува от потребители в Канада. WePower прави без значение къде се произвежда енергия. Всяка енергия може да бъде закупена и използвана навсякъде.

Енергия за потребление или инвестиция

Чрез токенизиране на производството на енергия WePower прави възможно закупуването на енергия за потребление или като инвестиция. Освен това закупуването на жетони прави зелената енергия по-привлекателна с всеки нов продаден токен.

Зелена енергия от всеки източник

С нарастването на платформата и мрежата WePower всеки ще може да създаде своя собствена електроцентрала и да продава енергия на пазара. Това дори ще работи за малките производители и тъй като очакваното производство на енергия се токенизира от платформата, става правно обвързващ договор, за да се гарантира, че производителите доставят количеството енергия, което са заложили.

Платформата позволява на купувача винаги да знае точно колко енергия притежава сега и колко ще получи в бъдеще. Интелигентните договори също могат да се купуват, продават и търгуват, като дават възможност на купувачите да имат достъп до допълнителна енергия, когато е необходимо, или да продават своите енергийни запаси за печалби.

Пълни подробности за мрежата WePower можете да намерите в проекта Бяла хартия.

Екип на WePower & Съветници

Екипът зад проекта WePower има дългогодишен опит в зелената енергия, финансите и дигиталната трансформация.

Базиран в Литва, екипът се ръководи от главен изпълнителен директор и съосновател Николай Мартинюк, който има над десетилетие опит в енергийния сектор. През това време той се занимава не само с изграждането на конвенционални и слънчеви енергийни съоръжения, но и с търговия със зелена енергия на пазарите.

Членове на екипа на WePower

Съоснователи и членове на консултативния съвет на WePower

Към него се присъединява техническият директор и съосновател Каспар Каарлеп, който също има над 10 години опит в енергийния сектор. Той прекара това време в европейски комунални компании и има за задача да превърне амбициозните технологични стремежи на WePower в реалност.

WePower има и относително солиден консултативен съвет. Например те имат Питър Диамандис който е добре познат предприемач. Той е основател и председател на фондацията X Prize, както и основател на университета Singularity.

Вие също имате Тревор Таунсенд който е ръководител на Startupbootcamp в Австралия. По-рано той беше управляващ директор в софтуера TIBCO, който беше включен в списъка на Nasdaq през 2004 г. Той има богат опит в системите за търговия с енергия, тъй като проектира първия софтуер за търговия на едро за търговия с енергия в Австралия.

WePower партньорства

Екипът на WePower доста активно осигурява партньорства с други компании и проекти. Първият от тях беше Меморандум за разбирателство, който те завършиха с Eleon през февруари 2018 г. Eleon е естонска компания за вятърни енергийни технологии.

Членове на екипа на WePower

Изображение чрез Блог на WePower

С това WePower и Eleon се споразумяха да започнат работа по модел за финансиране на инсталация за вятърна мелница, който ще използва платформата WePower. Те също така ще тестват съществуващите вятърни мелници на Eleon в платформата WePower и ще проучат начини за създаване на персонализирани типове вятърни мелници в платформата WePower.

През юли миналата година WePower също обявен сътрудничество със Green Enesys. Това е компания, която разработва проекти за зелена енергия по целия свят. Партньорството ще види Green Enesys да стартира своите търгове за слънчева енергия на платформата WePower.

Общност на WePower

Когато става въпрос за повишаване на осведомеността и приемането на даден проект, ентусиазираната общност е мощен актив. Затова реших да се задълбоча в общността на WePower, за да определя нейния потенциал.

По отношение на основното си присъствие в социалните медии те имат както Twitter, така и Facebook. Те имат около 37 000 последователи Twitter и 27 000 души следват своите Страница във Facebook. Екипът на WePower е доста активен по тези канали и държи общността добре в течение на последните разработки и актуализации.

Те също имат доста голяма общност на Telegram с над 23 000 членове. Влязох в канала и изглеждаше доста активен с редовна комуникация от екипа. Членовете на общността в групата също бяха доста оптимистични по отношение на проекта въпреки затишие в цената.

И накрая, WePower има среден блог които са използвали спорадично през последната година. Най-новият пост там беше един, който беше поставен на 27 февруари тази година.

WPR токенът

WePower проведе ICO през февруари 2018 г., като продаде 45% от общото предлагане на токени от 745 милиона WPR токена на 0,125 долара всеки и събра 40 милиона долара. След ICO цената продължи да нараства, докато на 2 март 2018 г. достигна рекорд от 0,218685 долара.

Цената спадаше оттам и след кратко възстановяване през април, което върна цената около нивото от 0,15 долара за няколко седмици, цената намаляваше постоянно, докато се установи за няколко месеца около диапазона от 0,03 до 0,04 долара.

Binance WPR

Регистрирайте се в Binance и купете WPR токени

Пазарът на мечки в криптовалута пое от там и цената продължи да намалява, достигайки нивото от 0,009935 на 24 февруари 2019 г. Това беше единственият ден, в който цената се проби под нивото от 0,01 долара и оттогава имаше умерено възстановяване, което го прави изглежда така, сякаш това може да е думата за WPR токена.

WPR токенът е ERC-20 маркер от блокчейн Ethereum и може да се съхранява във всеки портфейл, който поддържа ERC-20 токени. Те включват подобни на MetaMask или MyCrypto / MyEtherWallet. Най-добрата практика би била да държите големи запаси от монети извън борсите.

Ако смятате, че цената на WPR е привлекателна и бихте искали да заредите някои, тогава те могат да бъдат закупени от Binance и Huobi Global. Има и много малък обем на търговия на няколко други борси, но тези две са най-добрият ви избор.

WPR изглежда не е толкова течен и през последните 24 часа е видял общ обем само 87 171 долара. Освен това над 90% от обема му е на борсата Binance, така че това е предизвикателство от гледна точка на диверсификацията на книгата за поръчки.

WePower срещу Power Ledger срещу Electrify Asia

Както споменахме, има редица други блокчейн проекти, които разработват децентрализирани протоколи за търговия с енергия. Два от най-известните примери за това са Power Ledger и Electrify Asia.

Power Ledger е базиран в Австралия и е стартиран в Австралия и се опитва да токенизира търговията с енергия. Те бяха стартирани една година преди WePower да слезе от земята, така че те имат леко предимство за първи ход.

Power Ledger се различава леко от WePower по това, че те не се фокусират изключително върху възобновяемата енергия. Те се фокусират върху съществуващите енергийни мрежи и разработват технологии, които ще оптимизират разпределението им и ще намалят отпадъците. Те също искат да преминат към търговия с въглерод в близко бъдеще.

WePower срещу Power Ledger срещу Electrify Asia

Друга забележителна разлика между Power Ledger и WePower е, че първата е разработила протокол Proof-of-Stake. Това означава, че тези, които държат своите POWR токени, могат не само да ги използват за търговия, но и да печелят залагащи награди върху тях.

Ами какво ще кажете за Electrify Asia?

Проектът е доста подобен на Power Ledger, тъй като те се опитват да разработят децентрализиран протокол за търговия с енергия. Въпреки това, Electrify Asia се фокусира върху тяхното разширяване в Азия, преди да се разклони в други региони.

Electrify Asia и WePower завършиха своите ICO по едно и също време, така че нито една от двете няма предимство тук. Едно от предимствата, които Electrify Asia има пред WePower, е, че те се възползват от утвърдената си мрежа и бизнес в Electrify.sg. Това вече търгува с енергия в Сингапур от известно време.

Развитие на WePower & Пътна карта

Въпреки че екипът на WePower актуализира общността си за напредъка на проекта, трудно е да се прецени колко много се работи. Това е така, защото те не са актуализирали своята публика Хранилище на GitHub.

WePower GitHub Repos

Тук има само две репо сделки и последният ангажимент се състоя през октомври 2018 г. Разбира се, екипът засега може да се развива насаме, но жалко, че общността не може да провери това.

Те наистина имат хубава амбициозна пътна карта за останалата част от 2019 г., така че ще бъде интересно да видим какво е пуснато, докато работят за постигането на тези цели.

Заключение

Крайната цел на WePower е да свърже всички играчи в енергийното пространство, от потребители и производители до инвеститори от всички нива, и да използва тази връзка за придвижване на зелената енергийна индустрия напред. Екипът от WePower вижда много неефективност в днешния сектор на възобновяемите енергийни източници, които предотвратиха широкото възприемане на зелената енергия. Те искат да поправят това.

Като цяло проектът изглежда има много потенциал.

Проектът със сигурност има филантропска цел да намали емисиите на въглерод и това само по себе си прави проекта достоен за разглеждане. Те се стремят да решат истински проблем и да помогнат на Земята.

Едно от притесненията е, че понастоящем има ограничен интерес към инвестиции в зелена енергия и това може да намали търсенето и приемането на платформата WePower и токена WPR. Това със сигурност е риск за инвеститорите в WPR и те ще трябва да решат дали рискът от провал на проекта си струва потенциалните печалби.

Разбира се, ако повишаването на осведомеността и използването на зелена енергия е вашата цел, тогава проектът WePower може да е точно това, което търсите.

Представено изображение чрез Fotolia

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me