Waykichain Review: Blockchain Development Platform за dApps

Waykichain е интересен проект за разработване на блокчейн, който лети под радара през последната година.

Подобно на Etheruem и EOS, блокчейнът Waykichain позволява на други разработчици да създават свои собствени децентрализирани приложения (dApps). Waykichain всъщност стартира своята мрежа преди по-известни проекти като Tron и EOS.

Въпреки това, може ли Waykichain да преодолее относителната им неизвестност?

В този преглед на Waykichain ще се опитам да отговоря на този въпрос. Ще разгледам също потенциала за приемане на техния полезен маркер WICC.

Какво е Waykichain?

Waykichain е блокчейн от трето поколение, който дава на разработчиците свободата да създават свои собствени децентрализирани приложения (dApps) на своята платформа. Всичко това е улеснено чрез използването на техните пълни интелигентни договори на Тюринг.

WICC Telegram Chats

Ползи от Waykichain

Разработването на тези dApps е много по-лесно поради уникалните шаблони, които екипът на Waykichain е изградил. Те позволяват на разработчиците лесно да изграждат своите dApps, без да имат задълбочени познания за езици за програмиране на интелигентни договори.

Има големи амбиции за проекта Waykichain и те са заявили в своите Бяла хартия че искат да внесат „блокчейн технология в живота на хората“. Продължиха да казват:

Надяваме се да изградим чисто нова блокчейн екосистема, която ще бъде опция за протокола за предаване на интернет стойност в бъдеще

Проектът е базиран в Хонг Конг и като такъв е много по-известен в Азия, отколкото на някои западни пазари. Информираността в международен план обаче започва да се повишава, тъй като проектът започва международна експанзия.

Waykichain Technology

От основно значение за протокола Waykichain е техният консенсусен механизъм. Това е протокол за делегирано доказателство за залог (DPoS), който го прави подобен на подобен на EOS (в сравнение с Ethereum Proof-of-Work).

С този dPoS консенсусен механизъм има 11 възли за гласуване, които ще генерират блок на всеки 10 секунди. Това означава, че скоростта на транзакциите в мрежата Waykichain в момента може да достигне над 3200 tps.

DPoS на Waykichain ще работи чрез произволен избор на счетоводен възел от 11-те възли с най-много гласове в мрежата. Това се случва, когато се създаде нов блок и възелът ще спечели таксите за транзакции и обработка.

Статистика на мрежата Waykichain

Потенциален TPS на мрежата WaykiChain. Изображение чрез Waykichain

Можете също така да „заложите“ вашите WICC токени (описани по-долу), за да спечелите награда за залагане. След това тези, които са заложили своите токени, могат да гласуват за избор на 11 счетоводни възли за мрежата Waykichain.

Тази „награда за залагане“ е определена на 5% за първата година, но ще намалее с 1% за всяка от следващите години. Това в крайна сметка ще се изравни до 1% възвръщаемост и ще остане фиксирано занапред.

Waykichain също прилага технология за странични вериги като част от тяхната мрежова инфраструктура. Това ще позволи на определени приложения да работят в собствената си странична верига, без да забавят мрежата на основната верига (a la Cryptokitties на Ethereum).

Waykichain приложения

Waykichain всъщност стартира своя mainnet още през май 2018 г., което всъщност беше по-напред от други по-утвърдени проекти за интелигентни договори.

Waykichain също има доста уникален модел, тъй като те не зареждат на потребителите „бензин“, когато използват dApps. В този случай собственикът на интелигентния договор ще плаща бензина, необходим за стартиране на dApp.

След стартирането на mainnet има редица приложения, които са изградени върху блокчейна. По-долу са някои от най-популярните dApps в екосистемата. Те включват подобни на WTB, Waykiman, WaykiLegend, Gemrush и т.н. Можете да видите пълния списък на всички dApps, които са изградени на блокчейна Waykichain тук.

Waykichain dApps

Някои от най-добрите Waykichain dApps

Екипът на Waykichain също насърчава активно развитието на dApp чрез тяхната инициатива за финансиране (повече за това по-долу).

Екип на Waykichain

Екипът на Waykichain има доста разнообразен произход и има членове, които са работили за редица различни компании.

Waykichain е основан от Wayki Sun (оттук и името), който е и главен служител по сигурността на проекта. Той е добре известен инвеститор в пространството на цифровите валути и има предприемачески опит. Преди това той основава Oulu Crowd Funding и е президент на Hurricane Digital Assets Management Co.

Присъединяването към него като съосновател и седенето на мястото на изпълнителния директор е Гордън Гао. Той е завършил Колумбия в Ню Йорк и е бивш учен за данни от Fishbowl и групата Alibaba.

Членове на екипа на Waykichain

Някои от членовете на екипа на Waykichain

Третият съосновател на проекта е Тони Чау и той е и главен оперативен директор. Завършил е университет в Торонто и е работил по финанси в Hongshang Asset Management Co.

В позицията на технически директор на Waykichain е Ричард Чен. Той като магистър по компютърни науки от Националния университет в Сингапур. Преди това той беше старши вицепрезидент в Morgan Stanley в продължение на три години и беше главен архитект в Intel в продължение на 8 години.

И накрая, имате Xi Zhang, който е главен продуктов директор. Той има повече предприемачески опит и е участвал в интернет стартиращи компании през последните 14 години. Той също така основава QiuShang APP, което е първото приложение за прогнози в Китай.

Общност на Waykichain

Както бе споменато по-горе, Waykichain не е толкова добре познат на западните пазари, колкото в Азия. Един от най-ефективните начини за промяна обаче е чрез голяма и ангажирана общност.

Затова обичаме понякога да се потопим в социалните канали на проекта, за да добием представа за нивото на ангажираност и информираност за проекта. Затова решихме да разгледаме каналите на Waykichain.

Waykichain има длъжностно лице Twitter акаунт който има над 11 000 последователи. Тук редовно публикуват актуализации за общността, което е положителен знак за активност.

Те също имат многобройни Telegram Channel. Например, тяхната Английски канал който има над 6000 членове. Тогава те имат китайски канал, който има над 23 000 членове. Всъщност това беше толкова голямо, че им се наложи да отворят втори китайски канал, който има над 4000 членове.

WICC Telegram Chats

Екранна снимка от английската телеграма на Waykichain

След това има редица други канали на Telegram, включително тези за новини, dApps и фен канали. Тези телеграмни канали са по-големи от тези, които сме виждали при подобни по големина проекти. Това също изключва значителните китайски, следвайки това, че те вероятно ще имат други приложения на местен език като Weibo, Tencent и WeChat.

И накрая, екипът също има официален блог където те редовно публикуват седмични актуализации, които държат общността информирана за аспекти като технологии, пътна карта и бизнес отношения.

WICC Token & Търговия

Централно място в екосистемата Waykichain има техният токен WICC. Това осигурява горивото на мрежата и е средство, чрез което потребителите могат да получат достъп до приложенията и да извършват транзакции в системата.

Токенът WICC стартира на токен ERC20, тъй като беше издаден на блокчейн Ethereum. Те обаче се отдалечиха от този стандарт, когато стартираха главната мрежа на проекта през юни 2018 г..

Токените на WICC преживяха доста нестабилно време, откакто търговията започна през януари 2018 г. Те бяха включени за първи път и започнаха да търгуват на цена от 0,95 долара и започнаха да се събират в очакване на пускането на Mainnet.

WICC Ценова ефективност

История на цените на WICC. Изображение чрез CoinMarketCap

През май 2018 г. те достигнаха рекордното си ниво от 2,60 долара непосредствено преди старта. WICC обаче беше застигнат на следващия мечи пазар, който обгръщаше останалата част от пазара. В момента те се търгуват на $ 0,27.

Токените WICC са изброени на редица борси, въпреки че по-голямата част от обема в момента се извършва на BCEX, Huobi Global, CoinTiger и няколко други борси. Най-добрата борса за западния пазар може би би била Huobi.

Изглежда, че има разумни нива на разпределение на обема на тези борси. Това предполага здравословни нива на ликвидност за големи блокови поръчки. Търговията с токени все още остава нестабилна, така че трябва да търгувате с повишено внимание.

Съхранение на токени WICC

След като закупите своя WICC, най-разумният ход би бил да свалите вашите токени от борсата. Всички сме наясно с рисковете, с които се сблъскваме от централизирани хакерски хакове и като такива.

Като се има предвид, че това е естественият токен за мрежата Waykichain, вие имате по-малък избор на поддръжка на портфейла, отколкото ще имате например с ERC20 токен. В момента обаче има 10 портфейла на трети страни, в които можете да съхранявате вашия WICC.

Поддръжка на WICC Token

Текуща поддръжка на портфейла. Изображение чрез Официален блог

Списъкът по-горе включва подобни мобилни, както и уеб портфейли. Някои от тях са и мултивалутни портфейли, което означава, че можете да съхранявате и другите си монети тук и не е нужно да разчитате на колекция от портфейли.

Ако искате да можете да залагате вашите WICC токени и да печелите възвръщаемостта, тогава най-добре би било да използвате официалните портфейли на Waykichain. Те включват функцията на портфейла в приложението Waykitimes, което споменахме по-горе, както и тяхното ядро портфейл с отворен код.

WaykiChain развитие

Понякога може да бъде трудно да се определи колко точно се работи по даден проект. Въпреки че екипите винаги могат да твърдят, че работят по протокола, доказателството често е в пудинга.

Като каза това, един от най-добрите начини за проследяване на развитието на даден проект е чрез техните ангажименти за публичен код. Затова решихме да разгледаме Waykichain GitHub ангажира през последната година.

GitHub ангажира Waykichain

GitHub се ангажира за основното хранилище

Както можете да видите, екипът доста активно натиска кода. Това е в съответствие с дейността на ангажиране, която сме виждали при други проекти на подобни етапи от техния проект. Има и още 13 репо сделки на техния GitHub, въпреки че те са получили много по-малко ангажименти.

Всъщност това развитие би имало смисъл, като се имат предвид етапите, които екипът си поставя. По-долу са някои от тези мрежови версии, съчетани с други по-общи постижения на проекта.

Важни етапи на Waykichain

Важни етапи на проекта Waykichain

Имаме и какво да очакваме с нетърпение от гледна точка на разработчиците за останалата част от 2019 и 2020 г. През 3-то тримесечие на 2019 г. те ще започнат разработка на децентрализираното си приложение за търговия, а през 3-то тримесечие на 2020 г. ще преминат към децентрализираното приложение за търговия на форекс.

Нещо друго, което би могло да бъде в процес на подготовка за Waykichain, е техният WUSD stablecoin. Това ще бъде първата стабилна валута в света в долния слой на публичната верига. Ще бъде интересно да видим как ще се представи това в сравнение с подобни на DAI на MakerDao.

Програма за финансиране на Dapp

Нещо друго, което екипът на Waykichain направи, за да стимулира развитието на своята платформа, е Програма за финансиране на Dapp. По същество те са заделили 1,5 милиона долара, за да стимулират тези разработчици.

За всяко децентрализирано приложение, което ще бъде изградено на блокчейна Waykichain, те ще предложат 15 000 долара заедно с други услуги, които включват техническа поддръжка, брандиране и маркетинг на продукти.

Стимул за разработчици на Waykichain

Механизми за стимулиране на разработчика на Waykichain

Те също така насърчиха хората от общността, медиите и широката общественост да поканят разработчиците да надграждат върху блокчейна. За тези, които представят и свържат правилните екипи за разработчици, също ще получат награди.

Това всъщност е чудесна инициатива според нас. Една екосистема на блокчейн може да процъфтява само когато действително се използва по предназначение. Това е една от причините, поради която екосистемата на блокчейн Ethereum е толкова успешна. Повече dApps означава повече случаи на използване, което означава повече потребители и впоследствие по-голяма и по-стабилна екосистема.

Заключение

От нашия преглед на Waykichain изглежда, че проектът има потенциал и може да предостави на разработчиците привлекателна алтернатива на по-утвърдените блокчейн.

Тяхната програма за финансиране на Dapp, заедно с уникалната им функция за зареждане с газ, могат да дадат допълнителен стимул за повече разработчици да надграждат върху платформата.

Разбира се, едно от най-големите предизвикателства пред Waykichain остава относително неизвестният им статус извън Азия. Те трябва да могат да извадят името си и да разширят своята международна общност, ако искат да привлекат потребители и разработчици.

Докато токенът WICC е преминал през някои нестабилни пазари и е под цената си за листинг, изглежда има здравословна подкрепа за обем и обмен. Необходима е още поддръжка на портфейла, за да се осъществи повече осиновяване.

Така че, въпреки че пътят напред все още е доста предизвикателен, Waykichain работи усилено, за да изгради своята технология и да изпълни предстоящите си етапи.

Представено изображение чрез Fotolia

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me