Въведение в 0x: Децентрализирана платформа за обмен на токени ERC20

Борсите могат да бъдат необходимо зло в света на криптовалутата. Ако обаче са известни с едно нещо, това е с хакване. Ако са известни с второ нещо, вероятно е ужасно обслужване на клиентите.

Концепцията за децентрализиран обмен се носи от известно време. Вече съществуват няколко и засега резултатите са доста обещаващи. Въпреки че те не са без недостатъците си. Проектът 0x иска да създаде децентрализирана обменна мрежа само за токени ERC-20.

Екипът зад него твърди, че системата му значително ще намали таксите за газ за изпращане на жетони. Мрежата също така ще позволи на някои участници да печелят такси за транзакции за участие.

Какво е децентрализиран обмен?

Нека започнем с бърз преглед на това какво е децентрализиран обмен. Ако вече сте запознати, можете спокойно да преминете към следващия раздел.

Повечето борси за криптовалута днес са централизирани. Това означава, че всички сделки се извършват чрез една услуга. Освен това всички активи, съхранявани в борсата, обикновено се държат заедно. Именно тази централизация ги прави удобни и опасни.

Децентрализираният обмен, от друга страна, решава проблема по различен начин. Вместо да имат централен уебсайт, сървър и набор от портфейли, всички тези мрежови компоненти са разпределени между различни участници.

Това води до това, че няма нито една точка на провал. По отношение на сигурността, децентрализираните борси никога не притежават никакви активи и улесняват търговията обикновено чрез интелигентни договори. Това означава, че хакерите нямат нито една висока стойност, в която да се насочат.

В момента на пазара има доста децентрализирани борси като платформата Waves и EtherDelta.

Какво представлява 0x?

0xprotocol

Сравнение на борсите – Изображение чрез medium.com

0x проект не е за създаване на компания или уебсайт, а система за улесняване на децентрализираната търговия на. 0x създаде API, на който всеки с достатъчно умения може да създава интерфейси към мрежата. Тези интерфейси потенциално могат да бъдат приложения, уебсайтове и т.н..

Освен че е децентрализиран, другата основна цел на проекта е да предложи значително по-ниски такси за транзакции. Днес изпращането на токени ERC-20 изисква такси за транзакции, които се плащат в Ether. Общото правило е, че изпращането на токени ERC-20 има по-висока цена, отколкото просто директно изпращане на Ether.

Въз основа на това, което можем да намерим в Бяла хартия, изглежда, че 0x се опитва да направи нещо, което поне на повърхността изглежда като това, което Мълниеносната мрежа прави за биткойн. По-конкретно, той предлага начин за извършване на по-голямата част от тежкото повдигане от блокчейна.

Освен че може да обработва сделки с по-ниска цена, мрежата 0x има и друга функция. Някои потребители могат да изберат да станат това, което се нарича релайър. Тези потребители участват, като хостват споделена книга с други възли и разпространяват друга важна информация в мрежата.


В замяна на участие по този начин те могат да спечелят 0x жетона от такси за транзакции. Размерът на спечелените или начислени такси зависи изцяло от индивида.

Екипът заявява, че според тях този тип икономически модел ще доведе до здравословна конкуренция и справедливи цени. Официалният уебсайт казва, че всеки може да стане релайър. Така че е възможно изискванията да са ниски.

0x има тестваща версия, която работи сега, но пълната версия все още не е налична.

Кой е зад 0x?

Групата, която ръководи проекта, е със седалище в Сан Франциско, Калифорния. Управлява се от двамата съоснователи, Уил Уорън и Амир Бандели. Двамата съоснователи са подкрепени от голям екип от опитни хора, като предишни служители на Apple, Twitter, Instagram, Facebook и Qantas, за да назовем само няколко.

Проектът има и няколко съветници, включително няколко високопоставени членове на бивши членове на Coinbase и основателя на Augur, пазар за прогнози, който също се основава на Ethereum.

0x токени

0xprotocol лого

Изображение чрез 0xprotocol.com

Днес 0x жетони се търгуват за около $ 70 за всеки. Токените имат доста голямо предлагане, с 500 милиона вече в обращение и общо 1 милиард на разположение в крайна сметка.

В най-високата си точка жетоните струваха $ 2,37. Но цените следват общата низходяща тенденция от януари, за да достигнат там, където са днес. В най-ниската си точка в началото на декември миналата година токените бяха само по $ .23.

По-голямата част от обема на търговия всеки ден се извършва на борсата Binance, последвана от Poloniex с по-малко от половината от обема. Общо жетоните са изброени на 46 търговски двойки сред редица различни пазари.

Финални мисли

Тъй като използването на токени ERC-20 продължава да расте, търсенето на евтини начини за тяхното преместване и търговия ще бъде неизбежно.

Въпреки че се говори за базирани на плазма решения като OmiseGO, пазар, който е изцяло фокусиран върху ERC-20 токени, вероятно ще предложи няколко предимства пред други децентрализирани пазари, които не са специализирани в тази област.

Изглежда екипът е пълен с мощен опит и те несъмнено знаят какво правят.

Цените на токените са забелязали много нестабилност, откакто са пуснати, но това е разбираемо, тъй като все още не е настъпило основното им стартиране. Съвсем вероятно цените ще започнат да се стабилизират или поне да следват по-линейна тенденция, щом това се случи.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me