VeChain Review: Блокчейн управление на веригата за доставки

VeChain е един от водещите блокчейн проекти, насочени към веригата на доставки, които в момента са там. Те получават доста внимание след стартирането им в основната мрежа.

Това беше стартирането на mainnet, при което те пуснаха своите собствени VET токени, които видяха нарастващ обем в редица борси. Въпреки това VeChain не е сам във фокуса си върху веригата за доставки и има редица компании и проекти, които стартираха наскоро.

Така че, с толкова голяма конкуренция, VeChain все още си струва да се обмисли?

В този преглед на VeChain ще се опитам да отговоря на това. Също така ще анализирам случаите на използване на маркера за ПОО и неговия потенциал за евентуално масово приемане.

Какво е VeChain?

VeChain е интересно завъртане относно използването на технологията блокчейн. Започнал през 2015 г., той е фокусиран върху бизнес приложения, предимно в областта на логистиката чрез управление на веригата на доставки, което осигурява проследяване, контрол на качеството, управление на запасите и много други.

Основната мрежа за VeChain стартира през юни 2018 г. и оттогава проектът продължи напред, като доведе много партньори в екосистемата на VeChain.

Технологичен стек на VeChain

Цял технологичен стек на VeChain. Изображение чрез VeChain

То има станете част на инкубационната програма Price Waterhouse Cooper, работи върху доказателство за концепция с BMW и Renault и наскоро си партнира с австралийския винопроизводител Penfolds, за да предостави доказателство за автентичност на техните вина, доставяни в Китай.

За съжаление на инвеститорите, всички тези силни партньорства са оказали малко влияние върху цената на VET токена, който е паднал през 2018 г., не е успял да постигне значително възстановяване през 2019 г. и началото на 2020 г. и след това е спаднал отново след срива на традиционните финансови инструменти през март 2020 г. пазари.

Също така наскоро загрижен е хакът през декември 2019 г., при който са откраднати VET токени на стойност около 6,5 милиона долара. По-долу ще обсъдим как се е разиграл хакът и дали в момента остава проблем за сигурността.

Въпреки това проектът VeChain продължава да напредва, като създава нови партньорства, стартира нови пилотни програми и расте в бизнес пространството. Това все още не е отразено в цената на символа, но сочи към увеличено приемане, което в крайна сметка трябва да бъде отразено в цената на символа.

Доказателство за правомощия 1.0 и 2.0


VeChain работи на модел за консенсус на Proof of Authority (PoA), който изисква възли от упълномощени, преди да могат да участват в консенсус за блокчейн. След като един възел стане упълномощен, той се присъединява към пула от други оторизирани възли и всеки има равен шанс да публикува нови блокове и да получава награди. При тази система богатите възли нямат предимства и няма изискване възлите да се конкурират помежду си и да използват огромни количества ресурси.

Системата PoA се отличава и с ефективно използване на честотната лента, което води до по-висока производителност за мрежата. Това се равнява на по-голям брой транзакции в секунда и увеличава мащабируемостта на мрежата.

Доказателство за правомощия VeChain

Ползи от доказателство за власт във Vechain

Въпреки че PoA има очевидни предимства и блокчейнът VeChainThor продължава да работи ефективно и сигурно, има оставащи ограничения за този метод на консенсус. Едно от тези ограничения е невъзможността да се попречи на възел да манипулира цялата система, когато има право да добави нов блок.

Има обаче начини, по които блокчейнът може да проследи всяко лошо поведение и да го използва като доказателство срещу възела по-късно. Освен това, като част от семейството на консенсусните методи на Nakamoto, PoA ни дава само вероятностна гаранция, че транзакциите са сигурни. Това може да остави мрежата уязвима за широкомащабно разделяне на мрежата.

Поради тези ограничения VeChain Foundation работи по следващото поколение Proof of Authority, което те наричат ​​PoA 2.0. Тази нова версия на PoA ще даде на мрежата стабилността и сигурността, необходими за подкрепа на нарастващия брой случаи на бизнес употреба във веригата. Според VeChain Whitepaper 2.0 новият PoA 2.0 ще осигури:

  1. Абсолютна окончателност (или гаранция за безопасност) на блокове и транзакции;
  2. значително намаляване на риска от временно прекъсване на платформата, което ще доведе до по-добра стабилност на услугата блокчейн;
  3. по-бързо сближаваща вероятностна окончателност, което ще доведе до по-бързо потвърждение на транзакциите за приложения.

Управление на VeChain и VeVote

Наскоро VeChain също актуализира своя модел на управление, за да отговори на нуждите на големите предприятия, регулаторите и правителството, като същевременно запази способността си за мащабиране. Новата система беше пусната миналия 11 ноември 2019 г. и дава на VeChain гъвкав модел на управление, който ще позволи бързи промени, когато е необходимо.

VeChain VeVote

Пример за скорошно VeVote & Преглед на механизма

Ревизираната Харта за управление на VeChain включва следните промени в устава:

  1. Посочен обхват на основните теми, които изискват гласуване на всички заинтересовани страни;
  2. Предефинираха категориите заинтересовани страни с право на глас като орган Masternode, икономически X възел и икономически възел;
  3. Коригиран модел на орган за гласуване според новата категоризация на заинтересованите страни;
  4. Рационализира процедурата за гласуване на всички заинтересовани страни.

В допълнение VeChain също така представи платформата VeVote като начин за увеличаване на прозрачността на управлението. VeVote е децентрализирана платформа за гласуване и беше приета с гласуване на Управителния комитет от 5-2 на 13 декември 2019 г. Одобрението на платформата VeVote също го отвори за използване при гласуване от заинтересованите страни.

VeChain описва VeVote, както следва:

Платформата VeVote предоставя неизменна, прозрачна и децентрализирана платформа за заинтересованите страни да гласуват за важни решения въз основа на правото им на глас. Гласуването се извършва чрез интелигентни договори VeVote и резултатът ще бъде записан на блокчейна VeChainThor.

VeChain Partnerships

VeChain осъзнава важността да има изградена бизнес и клиентска база и с оглед на това е много активен в създаването на партньорства. До края на второто тримесечие на 2019 г. има не по-малко от 31 партньори, с които VeChain работи върху пилоти, всеки от които може да доведе до пробив и по-широко приемане на блокчейна. И продължават да добавят нови партньорства.

Някои от тези партньори са Price Waterhouse Cooper, Walmart China, LVMH Group, NTT Docomo и наскоро водещият австралийски производител на вино Penfold’s.

Включването на нови партньори и клиенти се извършва доста гладко от VeChain, тъй като те работят по модел Blockchain-as-a-Service и настройват цялата инфраструктура за клиентите, включително всички необходими персонализации. Именно този модел позволи на VeChain да си партнира с толкова широка и разнообразна група индустрии.

Партньорството с PwC даде на VeChain достъп до много компании в Китай и Югоизточна Азия и беше ценно за разпространението на думата за VeChain.

Партньори на VeChain

Само малка селекция от някои от партньорите на VeChain

С LVMH VeChain разработва система, която проследява луксозни стоки с ограничено издание. Пиратството на тези видове продукти е широко разпространено, особено в Китай и Югоизточна Азия. С широките предложения на LVHM на луксозни стоки това е перфектно партньорство.

VeChain също работи с DNV GL, за да увеличи прозрачността на продуктите от фабриката или фермата до потребителя. В това партньорство VeChain разработи решение за цифрово осигуряване, задвижвано от блокчейн, което те наричат Моята история.

С помощта на този dApp потребителите могат да научат за историята зад бутилка вино от лозето, до бутилиращото, чрез разпространение и до рафтовете на магазините си. Всичко това се постига чрез просто сканиране на QR код на бутилката за вино.

Друго ценно партньорство е това с китайския автомобилен производител BYD, където VeChain работи върху доказателство за концепция за справяне с дисбаланса на въглеродните емисии. Това партньорство работи върху изграждането на dApp, което ще проследява и записва данните за емисиите на милиони автомобили, автобуси, влакове и други превозни средства върху публичния блокчейн на VeChain.

Не е изненадващо, че тези партньорства помагат на VeChain да расте, въпреки че той остава по-малък от големите играчи като Ethereum и EOS, които имат по-силно развити dApp екосистеми, с по-голямо предлагане на игри и други приложения.

Екипът на VeChain

Основната движеща сила зад приемането на VeChain и VET токена е Фондация VeChain, организация, основана в Сингапур, която управлява и поддържа проекта, неговото развитие и промоция. Фондацията се управлява от Управителния комитет, който се избира на всеки две години и в момента се представлява от основателите на проекта.

Слънчев Лу е главен изпълнителен директор на VeChain и един от членовете основатели на VeChain. Преди да основава VeChain, той е бил CIO в Louis Vuitton China. Той има над десетилетие опит в работата на компании от Fortune 500 на ръководни ИТ позиции.

Екип на VeChain

Отляво: Съни Лу, Джей Джанг, Кевин Фън & Jianliang Gu

Джей (Джи) Джанг беше финансов директор във VeChain и е съосновател на проекта. Поради хака, който се случи през декември 2019 г., за който той пое пълната отговорност, той се отказа от ролята си на финансов директор, въпреки че уебсайтът VeChain все още го посочва като финансов директор на проекта. Преди да работи във VeChain, той е бил нает в Deloitte, а преди това е прекарал повече от дузина години в PwC. Той беше отговорен за проектирането на рамката за управление на VeChain.

Кевин Фън е партньор във VeChain и действа като главен оперативен директор на проекта. Той дойде във VeChain с над 12 години опит в PwC. Неговият опит е в осигуряването на риск и киберсигурността и той беше движеща сила зад развитието на блокчейн услугите на PwC.

Jianliang Gu е главен технически директор на VeChain, идващ от TCL & Alcatel’s R&D център той има повече от 16 години опит в разработването на мобилен хардуер и софтуер. Той е натрупал над 100 патента в областта на мобилната комуникация.

VET и VTHO Token Economics

VeChain е видът блокчейн, който използва икономичен модел с двоен токен, за да избегне нарастването на цената на транзакциите, когато стойността на токена се повиши. В случая с VeChain има VET токен, използван за спекулации с борси и управление на блокчейна. VET токенът се използва също за залагане и генериране на VTHO токени.

Токените VTHO се използват за плащане на мрежови транзакции, като таксата за транзакции по подразбиране е равна на 21 VTHO ($ 0,000288 към 20 април 2020 г.). Потребителите могат да увеличат броя на VTHO, платени за транзакция, за да увеличат нейния приоритет в мрежата. VTHO токените могат да бъдат закупени от борси или те могат да бъдат генерирани чрез задържане на ПОО в портфейл.

VeChain Token Economics

Token Economics, захранваща блокчейна VeChain Thor. Изображение чрез Vechain Whitepaper

И двата символа са драстично различни по отношение на функцията, която изпълняват, общото предлагане и инфлацията.

Чрез използването на модел с двоен токен, като този, мрежовите такси се пазят отделно от потенциалната нестабилност в цената на VET токена, което от своя страна прави блокчейна по-подходящ за бизнес и корпоративни цели.

Потребителите, които решат да държат VET в портфейл, ще генерират VTHO с течение на времето, което им позволява да извършват транзакции безплатно по същество. Един от страничните ефекти на това е, че той трябва да увеличи търсенето на ПОО с нарастването на използването на мрежата.

Освен генерирането на малки количества VTHO е възможно да се генерират и много по-големи количества чрез стартиране на възли, за да се подпомогне мрежата. Използват се три типа възли и всеки от тях изисква значително количество ПОО.

Орган възли

Тези възли участват пряко в консенсус и изискват минимум 25 милиона ПОО. В допълнение, собствениците на възлови възли трябва да могат да докажат, че са в състояние да допринесат значително за екосистемата VeChain, както и да приемат строги KYC мерки.

VeChain Masternodes

Предимства на възловите възли в мрежата

Автономните мастерноди получават 30% от ежедневното използване на VTHO.

Икономически възли

Има три различни типа и макар да не участват в консенсус, те осигуряват стабилност на мрежата. Икономическите възли получават част от VTHO, генерирана от пул от 15 милиарда ПОО, заделени за тази цел.

Икономическите възли също получават VTHO въз основа на техните залози в ПОО. Трите типа икономически възли и изисквания за залагане са Mjolnir Masternode (15 милиона ПОО), Thunder Masternode (5 милиона ПОО) и Strength Masternode (1 милион ПОО).

X-икономически възли

Това са възли, които поддържат VeChain в ранните му етапи на развитие. Те получават VTHO, генериран от пул от 5 милиарда ПОО, заделени за тази цел. Вече не е възможно да се създават нови X икономически възли.

Токенът за ПОО

VeChain проведоха своята ICO на 17 август 2017 г., като събраха 200 000 ETH с токени на цена от 0 0008 долара за всеки или 1 ETH = 3 500 VEN. Имайте предвид, че казах VEN, а не ПОО.

Оригиналните токени бяха ERC-20, но те бяха заменени с местни VET токени в съотношение 1: 100, след като основната мрежа на VeChain стартира на 30 юни 2018 г. По това време VEN токенът струваше $ 1,62, правейки VET токени на стойност 0,0162 долара всяка.

Максимумът за всички времена също се случи, докато VEN токенът съществуваше и беше 8,28 долара на 23 януари 2018 г. Това би било еквивалентно на 0,0828 долара за ПОО. VET токенът достигна най-високия рекорд от $ 0,019775 на 4 септември 2018 г..

Изпълнение на цените на ПОО

Изпълнение на цените на ПОО. Изображение чрез CoinMarketCap

Цената спадна след суапа към ПОО и падна под $ 0,010 през август 2018 г., но се възстанови, за да се търгува между $ 0,010 и $ 0,015, докато отново спадна през ноември 2018 г. Максимумът за ПОО за всички времена се появи през този период и беше $ 0,019775.

Оттогава цената остава под 0,01 долара, въпреки че почти възстановява това ниво през юни 2019 г. и отново през февруари 2020 г. Оттогава токенът се плъзга стабилно по-ниско и към датата на това писане (20 април 2020 г.) ПОО е на 0,003726 долара след се търгува на най-ниското си ниво от $ 0,001678 на 13 март 2020 г..

Изкупуване & Съхраняване на ПОО

Съществуват редица пазари за VET токена, тъй като той е включен в доста голям обмен на борси. Те включват подобни на LAToken, OceanEx, Binance, Huobi и MXC. На тези борси има голям обем, което е повече, отколкото съм виждал за други монети с подобна пазарна капитализация.

Въпреки това, по-голямата част от този обем изглежда е концентриран върху подобни на LATOKEN и OceanEx. Това означава, че ликвидността може да бъде доста концентрирана и следователно зависи от тези две борси.

При по-внимателно разглеждане на отделните книги за поръчки изглежда, че те са доста здрави. Например, по-долу са книгите за поръчки Binance BTC / VET. Те са доста дълбоки и има разумен размер на дневния оборот.

Binance VET

Регистрирайте се в Binance и купете VET токени

След като закупите вашите VET токени, ще искате да ги изведете офлайн и да ги съхраните в портфейл. Всички знаем рисковете, които произтичат от запазването на токени на големи централизирани борси.

Като се има предвид, че това са родните VET токени, нямате прекалено голям избор за съхранение. Всъщност имаме публикация за най-добрите портфейли на VeChain. Може би най-добрият ви залог за съхранение трябва да бъде защитен хардуерен портфейл.

Традиционно състезание

Докато заплахите от блокчейн проектите в момента са минимални, има играчи в традиционния технологичен сектор, които вече представляват реална заплаха.

Един от тях е IBM, които си партнират с корабния гигант Maersk, за да създадат глобална платформа за управление на корабоплаването. Тази платформа вече привлече голям интерес и има на борда близо 100 компании, включително компании за океански транспорт, логистични компании, пристанища и други.

IBM Maersk

IBM Дигитализиране на глобалната търговия с Maersk. Изображения Източник

IBM също започна работа с Walmart и Unilever, за да разкрие нови области от веригата на доставки, които могат да се възползват от технологията на блокчейн. Със своето технологично господство и глобален обхват, IBM е заплаха, която не може да бъде пренебрегната.

SAP също навлиза в блокчейн логистичното пространство и работи с корабоплавателни и фармацевтични компании, за да създаде базирана на блокчейн система за проследяване на веригата за доставки. SAP е друг огромен глобален играч с огромен ресурс и богата клиентска база, на която да се позове.

Най-новото допълнение към традиционната конкуренция идва от световноизвестния автомобилен производител BMW. Интересно е да се отбележи, че BMW беше един от ранните партньори на VeChain.

BMW Partchain

Преглед на веригата на частите на BMW. Изображение чрез BMW

Той планира да пусне своето решение за веригата на доставки до 10 от своите доставчици някъде през 2020 г. Наречен „PartChain“, той е проектиран да осигури прозрачност на данните и проследимост за автомобилни компоненти по цялата верига на доставки.

Това ще бъде от полза в сложните вериги за доставки, използвани от BMW, където компонентите се доставят от множество международни доставчици. В крайна сметка BMW се надява да създаде „отворена платформа, която ще позволи да се обменят и споделят безопасно и анонимни данни в бранша в рамките на веригите за доставки“. В дългосрочен план те се надяват да доведат до проследяване до суровините, използвани за създаване на автомобилни компоненти.

Hack на VeChain

През декември 2019 г. VeChain претърпя хак, който видя 1,1 милиарда VET токени на стойност 6,5 милиона долара, взети от портфейла за обратно изкупуване на VeChain Foundation. Това се случи на 13 декември и веднага бе забелязано от Фондацията, която започна да разследва необичайната транзакция.

Те провериха сигурността на други портфейли и информираха борсите, за да се опитат да смекчат щетите за икономиката на ПОО. В крайна сметка беше установено, че хакът е възможен поради човешка грешка и неправилно управление на частен ключ от служител във фондацията VeChain.

Създаден е инструмент за проследяване на откраднатите средства и поставяне в черния списък на адресите, които ги държат. 469 адреса, съдържащи 737 милиона VET токени, бяха открити и блокирани от възлите на VeChain Authority, предотвратявайки преместването, обмена или изразходването на тези токени на хакера.

VET рана

Съобщение за VET хак. Изображение чрез Twitter

Беше гласувано от членовете на общността, за да попитат дали жетоните трябва да бъдат изгорени и предадени в по-голямата си част, вземайки тези жетони от обращение и ефективно обезсърчавайки бъдещи подобни опити за хакване.

Общността реагира много положително на стъпките, предприети от VeChain за ограничаване на хакването и осигуряване на сигурността на блокчейна и активите. Въпреки това имаше някои, които изразиха опасения относно очевидно централизирания характер на проекта и възможността за тайно споразумение между анонимните възли, което може да доведе до поставяне на черни списъци с адреси по грешни причини.

Възможности и заплахи на VeChain

Докато VeChain е насочен към няколко различни пазара, основният му фокус остава върху веригата за доставки и логистичните индустрии. Той също така разработва функционалността си за интелигентни договори и насочва вниманието си към предоставянето на решения на Internet of Things.

Фокусът върху индустрията на веригата за доставки има смисъл, тъй като това е масивна, многомилиардна индустрия, която може да се възползва изключително много от добавянето на блокчейн технология.

VeChain вече сключи няколко партньорства с луксозни марки, за да разработи системи за проследяване на блокчейн, които ще служат за поддържане на автентичността на продуктите, независимо дали това са луксозни чанти, първокласни вина или сервизна история на автомобилите.

Един от ключовите елементи на тези системи за проследяване е NFC чипът VeChain. Този малък чип може да бъде вграден във всеки продукт и след това потребителите могат да сканират продукти със своя смартфон, за да потвърдят автентичността им. Фалшифицирането на луксозни стоки е огромен проблем в световен мащаб, като според някои оценки глобалното фалшифициране засяга около 1,2 трилиона щатски долара годишно.

Странно, но най-голямата заплаха, конкурентна за VeChain, не са други блокчейн проекти, въпреки че има известна конкуренция в тази посока, а по-скоро от традиционните компании.

В криптопространството VeChain се изправя срещу конкуренцията на IOTA в пространството на Интернет на нещата и от Waltonchain в управлението на веригата за доставки. Но приемането на тези два проекта остава ниско и докато нямаме блокчейн проект, който може да мащабира работещ случай, не е вероятно да има лидер в пространството на блокчейн.

Развитие на VeChain & Пътна карта

Няма съмнение, че екипът на VeChain е бил активен в създаването на партньорства и пускането на актуализации, но колко от тази работа всъщност е отразено в кода?

Като се има предвид, че VeChain е проект с отворен код, може да има смисъл да влезете в техните публични хранилища на кодове. Това може да ви даде добра представа колко точно се работи по протокола.

Затова реших да се потопя в VeChain GitHub и разгледайте кодиращата дейност в техните репозитории. По-долу е представена активността на две от най-активните им репо сделки през последната година.

VeChain GitHub

Ангажира през последните 12 месеца за Select Repos

Както можете да видите, имаше доста ниско ниво на активност. Това е под средното за някои от другите проекти, които съм обхванал. Има още 35 хранилища, въпреки че те също имат ниски нива на активност.

Очаквайки напред, има доста неща, които човек може да очаква с нетърпение. Въпреки че няма официална пътна карта, която е изложена, можете да извлечете малко информация от това блог пост.

Например, разработчиците активно работят по междуверижната оперативна съвместимост на VeChain. В момента тепърва работят по „техническа подготовка“ за тази технология. Тази оперативна съвместимост несъмнено би могла да увеличи приемането на VeChain.

След това се извършват допълнителни проучвания относно евентуалното прилагане на анонимни транзакции. Това ще стане чрез използването на Bulletproof технология, която вече се популяризира сред Monero (XMR).

Ако искате да сте в крак с развитието на проекта, трябва да държите очите си върху тях официален блог както и техните Twitter акаунт.

Заключение

Няма съмнение, че VeChain е един от най-успешните блокчейн проекти по отношение на генерирането на партньорства. С продължаващите пилотни проекти за близо 3 дузини компании VeChain започва да постига известни успехи. Ако може да надгражда тези, би могъл да види засилено приемане.

Проектът е добре обмислен, с добро управление и уникален икономически модел, който работи много добре, като се вземат предвид нуждите на големи организации и корпоративни клиенти. Той също не се е сблъсквал с проблемите с мащабируемостта, често срещани в много блокчейн проекти, въпреки че това може да се дължи на липсата на приемане.

Също така успя да премине успешно проблема с хакерството през декември 2019 г., който би могъл да бъде основна грижа за общността на VeChain.

С всички успехи, постигнати от VeChain, едно нещо се изплъзва от проекта и това е положителен ръст в стойността на неговия токен. Докато общият мечи пазар на криптовалути със сигурност има общо с това, друг фактор е конкуренцията, изправена пред големи традиционни технологични компании като IBM, BMW и SAP. Инвеститорите са разбираемо притеснени, че VeChain ще бъде погребан от тези мамутски компании.

Предстоящата година ще бъде решаваща за VeChain. Ако успее да въведе някои от своите пилотни програми в производството, той ще се направи по-привлекателен като дългосрочен играч в индустрията на веригата за доставки. Това може да го изстреля до върха на блокчейн проекти. Ако не успее да постигне това, вероятно BMW, IBM и SAP ще го предпазят от превръщането му в основна сила.

Представено изображение чрез Fotolia

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me