В кратко ръководство за Ethereum – Лесно обяснение на Ethereum

>

Ethereum. Името звучи яко, нали?

Зад футуристичното име се крие една нововъзникваща технологична екосистема, толкова напреднала, че научаването за нея прилича много на момента на червеното хапче на Matrix.

След като придобиете представа за някои от нещата, които Ethereum може да направи сега, и за това, на което Ethereum ще бъде способен в бъдеще, никога повече няма да погледнете назад, тъй като бъдещето ще бъде твърде светло.

1. Какво е Ethereum?

Първото нещо първо – какво е Ethereum?

Този въпрос, макар и прост отвън, е доста сложен.

Въпреки това, Ethereum може да се обобщи като мащабируема блокчейн платформа с интелигентни договори. Добре, това не обяснява много, ако първоначално не сте запознати с тези термини.

Искате ли да знаете какво е Ethereum с прости думи? В основата си Ethereum е платформа за създаване на децентрализирана версия на интернет, в която трети страни вече не контролират, притежават и управляват данни.

Нека използваме бърз пример, с който е лесно да се свържем. Всеки ден използвате интернет. Може би създавате документи с помощта на Google Docs, или общувате с колеги, използвайки приложението Slack, или купувате няколко бързи основни неща на Amazon, използвайки съхранени в браузъра данни за кредитни карти.

Когато правите някое от тези неща, трета страна, независимо дали е Google, Slack или Amazon, контролира самото приложение, заедно с разрешения за използване на техните услуги и съдържащите се в тях данни. Нещо повече, това е всичко, без да навлизате в по-висока степен на сложност, когато вземете предвид третите страни, които използват.

Както можете да разберете от този бърз пример, Интернет се състои от безкрайни връзки с трети страни много преди първото ви щракване с мишката или натискане на клавиш.

Какво означава това за теб? Това означава, че не притежавате данните си и че при липса на каквато и да е форма на права за управление на тези мрежи, разрешението ви за тях може да бъде отнето по всяко време.


За да вземем последната точка малко по-нататък, възможно е да си представим, че Slack е решил да изключи приложението си офлайн, да го цензурира във вашата страна или да промени едностранно условията си за ползване.

Ethereum иска да промени тази централизирана, зависима от трети страни парадигма със своята децентрализирана платформа, върху която може да се издигне ориентиран към потребителите интернет.

Какво е DeFi?

Децентрализираното финансиране е нещо, от което криптоинсайдерите са се възползвали страстно от години, без наистина обяснява концепцията.

Вместо централизирани приложения, контролиращи потребителски данни и запазващи ключовете за царството, приложенията на Ethereum ще върнат цялата тази мощност на потребителите, като позволят на приложения без ръководители да се появят с правила на ниво протокол за това как работят.

След като бъдат настроени да се изпълняват, тези приложения се изпълняват точно както е проектирано, когато потребителите се включват и изключват, споделяйки само необходимите данни, необходими за взаимодействие с това приложение.

Като пример, помислете кога за последен път сте наели кола. Формуляр след формуляр изисква подробна лична информация, по-голямата част от която е съмнително свързана с ключовия въпрос – отговаряте ли на условията за наемане и шофиране на кола?

Когато предоставяте личните си данни на компанията за отдаване под наем, те вече ги притежават и могат да правят с тях това, което им харесва. Въпреки това, в базиран на Ethereum сценарий с децентрализирано приложение за коли под наем, ще предоставите само атестация проверка на способността ви да наемате и шофирате кола, без да давате никакви лични данни.

Добре – готино, но как работи всичко?

2. Как работи Ethereum

Ethereum е сложен дори за хардкор компютърни учени.

Така че, нека прескочим квантовата механика и да говорим с конкретни думи, нали?

Ако сте запознати с биткойн или блокчейн като цяло, Ethereum по същество работи по същия начин. Под капака има алгоритъм за консенсус за работа, който изисква от майньорите да валидират нови блокове, преди да отсекат допълнителни етерни маркери (наричани ETH).

Накратко тук: Въпреки че в момента Ethereum е доказателство за работа, той преминава към различен консенсусен алгоритъм, наречен доказателство за залог. Преместването, което се очаква всеки ден сега, ще доведе до Ethereum 2.0, но повече за това по-късно.

Истинското извеждане, за да разберете как работи Ethereum, почива интелигентни договори.

Интелигентният договор е лека програма, която ще изпълнява набор от функции точно както е предвидено на интервали от време, посочени в протокола.

Няма голяма работа, казваш? Напротив, приятелю, и ето защо.

Интелигентният договор прави възможно премахнете напълно посредниците от транзакции, независимо дали са финансови или по друг начин.

Представете си например, че искате да вземете назаем малко пари, използвайки криптовалута като обезпечение.

Използване на базиран на Ethereum децентрализиран финансов протокол като Съединение, създавате искане за заем за заем, който определя 1-годишен срок за изплащане, 50% LTV, и месечни вноски. Кредитополучателят взима исканията ви за заем и с помощта на децентрализираното сложно приложение се създава интелигентен договор с конкретните данни за заем.

След това интелигентният договор се възползва от обезпечението ви и издава заема, въвеждайки споразумението в действие и на практика действа. Ако нарушите някой от условията по кредита, като не погасите навреме или не достигнете 50% LTV, интелигентният договор може да развали споразумението в случая на първия или да ликвидира обезпечението ви във втория.

Ако до края на срока на договора всичко е минало по план, интелигентният договор връща обезпечението ви и заемодателят получава тяхното изплащане плюс лихва.

Интелигентните договори позволяват вярно peer to peer транзакции по въпроси, освен просто изпращане на плащания, какъвто е случаят с биткойн.

Сега един интелигентен договор не може да се справи с целия набор от функции, необходими, за да се каже, да се направи залог за резултата от президентските избори през ноември 2020 г. Ще е необходим цял набор от интелигентни договори, но тъй като интелигентните договори могат "говоря" помежду си, приложенията на Ethereum са в състояние да задействат всички интелигентни договори, необходими за извършване на различни действия.

Вярвате или не, дори не сме надраскали повърхността на всичко, на което е способен Ethereum.

Още през 2016 г. разработчиците на Ethereum го нарекоха световен компютър – това описание е още по-подходящо днес. Наричайки Ethereum световен компютър, разработчиците направиха проста аналогия.

Използвате персонален компютър, за да изпълнявате локални задачи, но компютърът Ethereum world, който е децентрализиран и достъпен за всеки (тъй като всеки може да изгражда приложения и да ги използва), е компютър, който целият свят да използва.

3. Обяснени са Ethereum Token (ETH) и Ethereum 2.0

Създаването и поддържането на световен компютър е трудна работа – особено ако цялата операция е децентрализирана.

За да стимулира развитието, поддръжката и използването на мрежата, Ethereum използва ETH, естествен токен, който е едновременно цифрова валута и дигитален полезен актив.

ETH се управлява и сече по същия начин като Bitcoin – от миньори, използващи специализиран компютърен хардуер за валидиране на блокове.

Точно както когато шофирате, за да правите каквото и да е с мрежата Ethereum, се изисква бензин. Освен вместо да използва тези разрушителни неща от изкопаеми горива, Ethereum използва ETH, за да се захранва напред.

Колкото по-голямо е действието и колкото по-голяма е продължителността, толкова повече газ се плаща в ETH. Тъй като търсенето на петрол варира, както и цените на газа – и тъй като търсенето на блокчейн Ethereum се променя, цените на газа ETH също се покачват и намаляват.

За да следвате цените на ETH за газ, можете да разгледате ETH бензиностанция. Това е чудесно ръководство за изчисляване на колко ETH ще ви трябват в портфейла ви, преди да започнете транзакция.

Скоро обаче Ethereum преминава към консенсус за доказване на залози, променяйки всичко относно начина на управление на мрежата и променяйки ролята на ETH завинаги.

Вместо да разчита на миньори, Ethereum ще премине към значително по-децентрализирана система за управление, която разчита на залагащите.

Стакер е този, който притежава и залага минимум 32 ETH за валидиране на мрежата Ethereum.

Минимумът от 32 ETH трябва да постави значително количество увеличена стойност върху съществуващите ETH токени. Залагащите ще получат между 4% и 10% възвръщаемост на своя заложен ETH, създавайки щедър стимул за всеки, който се интересува от подпомагането на мрежата Ethereum да работи.

Ако се установи, че мрежовият валидатор действа злонамерено, тогава залогът им в ETH се намалява, което означава, че те губят част или всичките си заложени ETH токени.

4. Как да съхранявате Ethereum (ETH)

Съхраняването на Ethereum е различно от съхраняването на биткойн.

Мрежата Ethereum използва стандарт на протокол за токени, наречен ERC-20 – така че, за да съхранявате ETH и всички базирани на Ethereum токени, ще ви е необходим портфейл, съвместим с ERC-20.

В наши дни по-голямата част от наличните криптовалути са ERC-20. Това е така, защото огромната популярност на Ethereum в общността на разработчиците доведе до хиляди създадени ERC-20 токени.

За да съхранявате Ethereum в портфейл за криптовалута, имате две възможности:

  1. Ethereum Software Wallet – Софтуерните портфейли са портфейли, базирани на мобилни приложения или настолни компютри, които са приятелски настроени към ERC-20. Те обикновено са защитени, стига да се присъедините към доверен портфейл Ethereum и предлагат по-голяма гъвкавост по отношение на множество активи, съхранявани от хардуерните портфейли.

  2. Ethereum Hardware Wallet – Ако сигурността е това, което търсите, тогава не търсете повече от хардуерен портфейл за съхранение на Ethereum. Хардуерните портфейли наподобяват малки USB стикове и ви позволяват да поддържате вашия Ethereum съхраняван офлайн и далеч от мрежи на живо – и хакерите, които зависят от тях, да крадат криптовалута.

Независимо кой маршрут сте избрали за съхранение на Ethereum, единствената истинска пречка е, че портфейлът трябва да е съвместим с ERC-20, но има много възможности за избор.

Най-добрите ETH залагащи басейни

Тъй като залагането е сравнително нова концепция, може да не знаете как работи. Влезте в статията, за да разберете.

Допълнителни добри четения

Казус: Използване на машинно обучение за управление на портфолио

Ботове за търговия с криптовалути – Пълното ръководство

Ребалансиране на прага за управление на крипто портфолио

Python скриптове за крипто търговия ботове

Скрипт за биткойн цена на живо Ticker (с помощта на Websockets)

Скариди е социална платформа за търговия с криптовалута. Свържете се с някоя от 16-те водещи крипто борси, автоматизирайте стратегията си за портфолио и копирайте най-добрите търговци в света.

Следвай ни в Twitter и Facebook за актуализации и задавайте всякакви въпроси към нашите невероятни, активни общности на Телеграма & Раздор.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me