Ускоряване на блокчейн транзакциите с Sharding

Една от многото причини, поради които хората са толкова бичи по отношение на блокчейн технологията, е фактът, че транзакциите се записват в неизменяема книга, която е 100% защитена от външни участници. Това се дължи на криптографския характер на протоколите.

Тази децентрализирана система разчита изцяло на състоянието на протокола и установената математика, вместо на централизирана финансова институция, която ще поддържа актуална книга на счетоводството.

Въпреки обещанието за блокчейн, има един голям проблем, за който почти всички говорят. Това е понятието „мащабируемост“. С други думи, може ли технологията някога да стане достатъчно голяма и ефективна, за да представи законна алтернатива на сегашното статукво.

Текущи предизвикателства

Една от причините, поради които криптовалути като Биткойн не се използват в степента, в която мнозина биха се надявали, е, че скоростта с транзакциите може да бъде завършена. В свят, в който плащанията се разменят насам-натам с все по-неистови темпове, бавната технология непременно ще бъде изоставена.

По отношение на биткойните това е спорен въпрос в продължение на няколко месеца, тъй като се търси разумно решение за мащабиране. Това дойде до връх с биткойните през лятото, където се извършваха само около 6 транзакции в секунда (tps). Това понякога се забавя значително по време на периоди на задръствания. Без съмнение внедряването на Segregated Witness позволи малко по-бързи скорости, но все още е доста под средните за индустрията.

Като пример просто трябва да разгледаме един от големите процесори за плащане като PayPal и Visa. Първият ще обработи около 120 tps, докато вторият прави до 2000. Следователно, ако блокчейнът има някакъв шанс реално да замени тези средства за плащане, тогава ще трябва да увеличи скоростта на своите транзакции.

Част от проблема се крие в действителната технология зад блокчейна. Като се има предвид, че мрежата е децентрализирана и трябва да бъде 100% защитена криптографски, не е толкова лесно, колкото мащабирането на централизирания процесор за плащане.

Текущи иновации

За щастие, мащабирането е в главата на съзнанието на много разработчици. Например, проектът Ethereum наскоро пусна проекти като Raiden и Plasmas, които могат да видят скоростите на транзакции на Ethereum да достигнат сходни нива на тези на Visa в дългосрочен план. Това обаче са решения извън веригата, които не са в основата на технологията.

Скорости на транзакции на мрежата Ethereum Raiden

NEO (Antshares) или „Chinese Ethereum“ също са внедрили технология, която ще му позволи да изпраща транзакции със скорост от около 1000 tps. Тази технология е известна като византийска толерантност към грешки.

Друга криптовалута, която е разработила технология за по-бързи скорости, е тази на IOTA, където проектът твърди, че вече може да се справи с 500 до 800 tps. Разполагате и с Ripple (XRP), който е бизнес за обработка на плащания, който използва протокола Ripple за изпращане на трансгранични плащания (пряка конкуренция към SWIFT). В момента Ripple има скорост на транзакция от около 1500 tps.

Възможно е обаче да има много по-ефективен начин за драстично увеличаване на скоростта на транзакцията, без да се нарушават сигурността или неизменността. Това е процес, наречен „заличаване“. Всъщност компания, наречена Zilliqa, показа, че те са в състояние да обработват около 2,488 tps.

Блокчейн засенчване


Естеството на това как функционира блокчейнът днес е наоколо консенсус сред всички мрежови възли (компютри). Тези възли трябва да стигнат до консенсус за текущото състояние на блокчейна, като валидират всички транзакции, както и изпълнят интелигентния договор. Това трябва да бъде съгласувано от всички възли в мрежата.

Технологията Blockchain може да използва практика, която е добре позната в компютърните бази данни. Sharding е концепцията, при която процесите протичат паралелно, като по този начин разпределят процесорната мощност в мрежата. Мрежата е разделена на тези по-малки парчета, които ще изпълняват своя собствена по-малка версия на консенсусния протокол. Това изостряне на мрежата и паралелната обработка може значително да ускори транзакциите.

Sharding също има предимства от мащаба. Колкото повече парчета мрежа има, толкова по-бързо се завършва обработката и толкова повече задачи може да поеме мрежата. По отношение на транзакциите в секунда, това изостряне може да доведе до увеличаване на времето за транзакции, което в крайна сметка може да затъмни визата за част от разходите.

Реалистични цели

Въпреки че обещанието за изостряне без съмнение е чудесно решение на мащабната загадка, то създава редица проблеми, които трябва да бъдат преодолени. Например как би работила кръстосаната комуникация и как определени възли в друг парче могат да откриват фалшиви транзакции в друга?

В момента се смята, че надеждата за блокчейн шардинг е много обещаваща. Ако шардингът наистина донесе необходимата скорост на мрежата, тогава настоящата банкова система наистина се изправя пред страхотен враг. Това ще позволи на мрежите да се мащабират до нивото, необходимо за осигуряване на алтернатива на статуквото.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me