Tezos Review: Блокчейн управление и сигурни интелигентни договори

В този преглед на Tezos (XTZ) ще разгледаме един от най-спорните блокчейн проекти през последната година.

Това, което започна като блокбъстър ICO със звездни поддръжници и силен екип, се превърна в фалшиви съдебни дела и интензивни борби. Въпреки това, изглежда, че екипът е успял да оправи кораба, да се е преструктурирал вътрешно, да е разпределил жетони и да е пуснал своята мрежа.

По-долу ще очертая периода на скандал и съдебни дела, а след това ще обясня какво е Tezos за тези, които може да искат да инвестират сега, когато основната мрежа е на живо от близо година и инвеститорите са в състояние да поискат своите токени.

Тъй като цената на XTZ остава депресирана след мечия пазар през 2018 г., сега може да е подходящо време да влезете, тъй като идеята зад Tezos все още е много добра

ICO на Infighting

Историята на Тезос е на малко повече от година, но това вече е доста голямо пътуване с влакчета за инвеститори и поддръжници.

Tezos има своята ICO, която беше изключително успешна, преди почти 1 година на 14 юли 2017 г. Тя събра поразителни 232 милиона долара за един ден, което беше 10 пъти повече от очакванията на основателите. Изглеждаше, че нещата наистина вървят добре за Тезос.

За съжаление това не беше така, тъй като нещата скоро бързо излязоха извън контрол на основателите Артър и Катлийн Брайтман. Подобно на много проекти за криптовалута, Tezos беше създал швейцарска фондация за контрол на активите си, поради облекчените банкови разпоредби в Швейцария. Това, което двойката не успя да вземе предвид, е, че съгласно швейцарското законодателство бордът на директорите на фондация има пълен контрол върху всички активи на фондацията.

Завършване на ICO на Tezos

Завършване на ICO на Tezos

В случая това беше Йохан Геверс, който бързо успя да заключи Breitman от активите на Tezos. Оттогава Breitmans се борят за възстановяване на контрола над Tezos, опитвайки се да свалят Йохан Gevers и разглеждайки не по-малко от 4 групови дела. Breitmans запазиха контрола върху изходния код на проекта чрез базираната в Делауер компания Dynamic Ledger Solutions, но това не им донесе много добро без контрол върху активите на ICO.

Междувременно всички инвеститори в Tezos също бяха блокирани от инвестициите си, без да имат възможност да искат жетоните, камо ли да търгуват, за да ги продадат. Интересно е да се отбележи, че токенът XTZ бе включен в списъка на Coinmarketcap.com на 2 октомври 2017 г. на 1,66 долара за токен и се търгуваше на 4,44 долара за токен на 30 юни 2018 г., въпреки че никой все още не беше в състояние да претендира за един Tezos токен.

Също така, поради покачването на цените на Ethereum и Bitcoin след ICO, събраните 232 милиона долара са нараснали до 555 милиона долара.

Възстановяване на контрола над Tezos

Герверс Излезе от Тезос

Първи обувки. Източник: Youtube


След месеци на борба за отстраняване на Гевърс от борда, през февруари 2018 г. той добави нов член на борда, за да се запази на власт. Това беше краткотрайно и към края на февруари целият съвет на фондацията подаде оставка, включително Гевърс.

Това най-накрая отвори вратата за Breitmans да си върнат контрола върху активите на Tezos и те и общността бързо се намесиха и се приготвиха за стартиране. Според съобщение за пресата от 22 февруари 2018 г .:

„Фондацията [Tezos] се подготвя да съдейства за навременното стартиране на мрежата на Tezos.“

Четири месеца мълчание

След това съобщение за пресата и обещание от Катлийн Брейтман да стане груб и просто да пусне токена в рамките на седмици, имаше малко комуникация от основателите на Tezos. Това е разбираемо разочароващо за инвеститорите, които са видели инвестициите си повече от два пъти от ICO, но остават недостъпни.

Въпреки твърденията, че липсва технически напредък, тъй като разработчиците не могат да получат заплащане и напуснат проекта, Tezos най-накрая продължи да пуска бетанета, почти една година след ICO. Токените бяха пуснати на многострадалните инвеститори, но сагата им все още не беше завършена.

Неочаквано изискване за KYC / AML

Инвеститорите получиха грозна изненада на 10 юни 2018 г., когато Фондация Tezos обяви че те ще изискват проверка на „Познайте вашия клиент / изпиране на пари“ от всички инвеститори в проекта Tezos, които искат достъп до своите токени.

В изявление от фондацията:

Ние ценим и уважаваме неприкосновеността на личния живот на нашите сътрудници и заедно с безброй други хора по света ние лично се противопоставяме на ненужното събиране на лична информация, която стана широко разпространена в интернет. Важно е обаче да се съобразите с бързо развиващия се регулаторен пейзаж. За тази цел извършването на проверка KYC / AML – както стана норма за блокчейн проекти – е най-добрият начин за напред

Отделно, един от основателите на Tezos, Артър Брайтман, отговори на потребител на Reddit който се оплака, че в първоначалните често задавани въпроси за ICO няма изисквания за KYC / AML с лаконично „Not my call“.

Процесът KYC / AML е стартиран от фондацията, а процесът на проверка може да бъде извършен от инвеститорите по всяко време.

Миналото е минало

С пускането на Tezos, което най-накрая се случи на 1 юли 2018 г., някои смятат, че всички лоши новини, събития и преса стоят зад Tezos и че проектът вече може да се успокои и да изпълни техническите си обещания. В другия край на спектъра са инвеститорите, които незабавно изхвърлиха своите токени Tezos след пускането им, изпращайки цената да се плъзне с повече от 50% за няколко дни.

Знаете историята, нека погледнем сега в бъдещето.

Какво е Tezos?

Tezos е уникална блокчейн, създадена от нулата на разработчиците. Той не се основава на друг блокчейн чрез раздвояване или изграждане на допълнителен слой върху съществуващ проект.

Заявената цел на Tezos е измамно проста: тя иска да създаде блокчейн, който може да включва нови иновации, без да рискува хард форк, който да раздели общността му.

Подобно на Ethereum, Tezos ще позволи интелигентни договори и е проектиран да бъде сигурен и доказан в бъдеще, с децентрализиран механизъм за консенсус, управляван от общността.

Tezos срещу Ethereum

Tezos В сравнение с ETH. Източник: Среден

Tezos иска да изгради блокчейн технология, която работи по-добре от съществуващите лидери Bitcoin и Ethereum. Вече е разработила блокчейн, който е далеч по-малко изчислително интензивен, изискващ по-малко енергия от миньори (или пекари, както ги нарича Tezos), но все пак поддържащ надеждно доказателство за механизма за консенсус на залога, който те наричат ​​Liquid Proof of Stake (LPoS).

С консенсуса LPoS за Tezos потребителите ще бъдат възнаградени за това, че помагат да се поддържа консенсус в блокчейна. Всъщност наградите за залагане на Tezos в момента са най-високите от всички монети за залагане на PoS.

Tezos предлага и официален процес, чрез който заинтересованите страни могат ефективно да управляват протокола и да прилагат бъдещи иновации. Не съм запознат с друг блокчейн проект, който да има такава гледна точка към управлението.

Как действа Tezos?

Tezos работи по много начини по същия начин като другите блокчейни, но с ключова разлика. Тази иновативна разлика е в начина, по който се правят добавки и промени в блокчейна. Работи по следния начин:

Разработчик предлага някаква промяна или надстройка на протокола Tezos. По този начин те могат също да прикачат фактура към предложението и ако промяната бъде одобрена от общността и добавена към следващото надграждане, те ще бъдат платени в XTZ токени. Това има две предимства. Той насърчава разработчиците да участват в разработката на Tezos и също така децентрализира поддръжката и развитието на мрежата.

Тъй като разработчиците получават токени за одобрените им надстройки, те получават незабавно компенсация за работата си в мрежата на Tezos. Те не се нуждаят от корпоративен спонсор, работодател или друга традиционна финансова награда. Те са свободни да работят върху това, което ги интересува.

Официални математически доказателства се използват, за да се провери дали ключовите свойства на блокчейна се поддържат при всяко надграждане. Това беше, че Tezos може бързо да се развива технологично, като същевременно запазва тип конституционализъм.

Екосистема Tezos

Екосистема Tezos. Източник: Оксана Кунец

Tezos е интересен и с това, че позволява създаването на награди по веригата, което трябва да ускори развитието на нови функции, както и да позволи по-бързото откриване и отстраняване на грешки. Тези награди могат да бъдат създадени от всяка заинтересована страна.

Какво прави Tezos различен

Tezos иска да бъде основен блокчейн и се рекламира като алтернатива на блокчейн като Ethereum, Zcash и почтения биткойн. И така, какво прави Tezos достатъчно различен, за да се счита за жизнеспособен заместител на тези други основни блокчейни?

Всеки друг блокчейн може да бъде описан чрез триплет (състояние, прилагане и оценка):

  • Щат: Вътрешен, променлив тип състояние. Например в биткойните това би бил наборът от неизразходвани изходи.
  • Приложи: Трансформация, която приема състояние S, транзакция T и създава ново състояние S.
  • Резултат: Функция за точкуване, която определя валидния блокчейн клон. В биткойните това е общото количество хешираща сила по веригата.

Tezos се диференцира, като прави променливите apply и score част от изменяемото състояние, позволявайки правилата на регистъра да се самоуправляват. Това е ключово, тъй като правилата на книгата контролират самото развитие на книгата.

Характеристики на Tezos

Tezos носи много от същите функции като другите блокчейни. Той е прозрачен, силно защитен, децентрализиран и базиран на енципция, за да го направи практически непробиваем.

Разбира се, Tezos има и свои уникални характеристики, които го отличават от другите блокчейн. Тези функции са:

Децентрализирани, автоматизирани надстройки:

Съвременният софтуер е използвал повечето от нас за лесно надстройване до нови версии, но това не е случаят с блокчейн, където надстройките могат да бъдат сложни, спорни и направо трудни. Tezos е освежаващо изключение, при което процесът на надстройка е децентрализиран, което го прави почти толкова лесно, колкото модерните ъпгрейди на софтуера.

Без твърди вилици:

Tezos изложи ясен набор от правителствени правила, които позволяват на заинтересованите страни лесно да гласуват и да постигнат консенсус относно подобренията. Тези правила се прилагат програмно и не могат да бъдат избегнати. Това ще избегне политическата задънена улица, довела толкова много пъти до хард форкове с други блокчейн, тъй като никоя група няма да има достатъчно сила, за да наложи волята си на общността.

Кой е зад Тезос?

Tezos е създаден от Артър Брайтман, Катлийн Брайтман, Винсент Бернадоф, Бозман Чагдаш, Бенджамин Кану и екип от други разработчици. В момента Breitman’s са единствените основатели, пряко свързани с Tezos, а останалите работят за партньорски организации Nomadic Labs и OCaml Pro.

Артър Брайтман е роден във Франция компютърен учен, математик и предприемач, който е работил във финансовия сектор, преди да се включи в Tezos. Той беше ранен осиновител на Биткойн, но скоро видя, че това е недостатък – невъзможност за развитие, което доведе до множество хард форкове. Предложеното от него подобрение е проектът Tezos, който съществува днес.

Основатели на Tezos

Артър & Катлийн Брайтман. Изображение чрез Ройтерс

Катлийн Брайтман също е натрупала опит във финансовия сектор, работейки за R3 и Bridgewater Associates, преди да основава Tezos със съпруга си Артър. Работата й в R3 й даде представа за технологията на блокчейн.

Въпреки публичността и популярността на проекта Tezos, има малко информация за разработчиците и служителите. Голяма част от работата вероятно се изпълнява от компании партньори и няма информация за екип, публикувана на уебсайта на Tezos.

Компанията направи заглавия за това, че има няколко големи имена зад нея. Олаф Карлсън-Уи, например, основателят на Polychain Capital, е откровен за подкрепата си за Tezos. Тим Дрейпър също спомена планове за инвестиране в проекта.

Общността Tezos

Tezos има жизнена общност, която според някои е най-силната и устойчива в пространството на блокчейн.

Тези, които поддържат и подкрепят проекта от самото начало, със сигурност са силна и устойчива група, която е устояла на всички ранни проблеми. Тази общност включва разработчици, учени, пекари („мрежови валидатори“), дизайнери, стартиращи фирми и ентусиасти, които работят за успеха на Tezos.

Каналите в социалните медии на Tezos подкрепят идеята, че общността е силна и разнообразна. На Twitter има 43 700 последователи и Тезос под-Reddit има повече от 15 000 читатели с множество публикации всеки ден и много отговори.

Това е един от най-активните под-Reddits, които съм виждал до момента. Те също имат канал на платформата за съобщения Бунт, и когато погледнах, имаше над 8000 потребители в различните стаи.

Токенът XTZ

Tezos проведе своята ICO през юли 2017 г. и както споменах по-рано, те събраха поразителните 232 милиона долара, което беше рекорд по това време и мисля, че подчертава обещанието, показано от Tezos. ICO жетоните бяха продадени за по 0,47 долара всеки.

Разбира се, бяха нужни месеци на всеки от първоначалните инвеститори да събере своите токени поради участващите съдебни дела. Всъщност има отчети от този февруари които показват, че 26% от XTZ токените, продадени в ICO, не са заявени. Това представлява над 60 милиона долара!

Въпреки факта, че токени не можеха да бъдат заявявани месеци след ICO, цената на XTZ беше над 2 долара до октомври 2017 г. За кратко достигна рекорд от 12,19 долара на 17 декември 2017 г., но бързо падна от тези висоти, търгувайки на $ 4,24 до края на декември.

През първата половина на 2018 г. XTZ се търгува между $ 2,50 и $ 5,00, като монетата се насочва към юли 2018 г. над нивото от $ 4. Токенът беше окончателно листван на борса Gate.io в началото на юли и цената спадна рязко, тъй като ранните инвеститори се втурнаха да продават своите токени.

Ценово представяне на Tezos

Tezzies Price Performance. Изображение чрез CMC

Търгувайки се на 4,46 долара на 1 юли, монетата падна до минимума от 1,10 долара до 6 юли. Тя отскочи за кратко над 2 долара, но до август падна под това ниво и продължи да спада през втората половина на 2018 г., накрая удари всички минимално време от $ 0,314631 на 7 декември 2018 г..

Цената веднага започна възстановяване, след като достигна ниското ниво, и до април 2019 г. XTZ се търгуваше обратно над $ 1. Все още не достигна над $ 2 през 2019 г. и от 2 август 2019 г. се търгува на $ 1,45.

XTZ токените вече са достъпни на голям брой борси, но Gate.io все още е един от най-големите обеми на търговия. Той също така вижда добри обеми на BitMax, Kraken, Huobi Global и OceanEx. Един обмен, който по-специално не включва XTZ, е Binance.

Tezos пусна портфейл от команден ред за XTZ. За тези, които предпочитат потребителски интерфейс, има портфейли Galleon (десктоп) и TezBox (десктоп, Android). XTZ също има поддръжка от хардуерните портфейли Ledger и Trezor.

Изкупуване & Съхранение на XTZ

Ако не сте участвали в масовата продажба на Tezos, можете да си купите XTZ на борса. В момента има само две борси, които предлагат търговия с XTZ токени. Понастоящем те са достъпни на Huobi и на борсата Kraken.

Надяваме се, че когато Tezos излезе от Betanet, повече борси ще изброят XTZ токени. Като се има предвид, че Tezos събра толкова много средства в своята краудсейл, те несъмнено разполагат с ресурсите, необходими за получаване на видни листинги на борси като Binance exchange между други.

Huobi XTZ

Регистрирайте се в Huobi и купете XTZ токени

След като закупите своя XTZ, ще искате да се уверите, че сте го преместили от борсата. Това се дължи на присъщия риск, който идва с оставянето на големи количества монети под контрола на друго лице. Както се казва: „Не вашите ключове, не вашите монети“.

За големи притежания на Tezos вероятно сте най-подходящи да ги поставите на хардуерен портфейл, който е офлайн и защитен от хакери. Tezos също има опция за хартиен портфейл, както и набор от портфейли на трети страни. Покрихме списък с най-безопасните портфейли на Tezos за съхранение на вашия XTZ.

Заключение

Tezos е иновативна блокчейн, която е изградена от нулата и се стреми да създаде истински децентрализиран консенсус на общността и да избегне хард форковете и политическите разделения, наблюдавани в други блокчейн. Иронично е тогава, че проектът претърпя разделение почти от самото си начало, което предизвика едногодишно забавяне при издаването на жетони и създаването на бетанет.

Проектът остава толкова ценен, колкото и стартиран, но се чудя дали е загубил доверие от общността до такава степен, че никога да не може да се възстанови напълно.

Tezos ще позволи на блокчейна да се развива и подобрява, без да са необходими сложни надстройки или твърди вилици, и това остава ценна функция.

Всичко, което се разглежда, Tezos остава много убедителен случай на използване на блокчейн технологията, тъй като може да реши проблемите с управлението на протокола, които са се сблъскали с толкова много блокчейни – от Bitcoin до EOS до DAO хард форка.

Следователно, успехът или неуспехът на проекти с управление на веригата биха могли да предоставят ценна информация за цялата криптовалутна общност. Засега Tezos изглежда, че успява, дори след всички противоречия и скандали около проекта.

Представено изображение чрез Tezos & Фотолия

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me