SushiSwap (SUSHI): Бюфетът „Всичко, което можете да ядете“

Текущото състояние на DeFi в пространството на DeFi може да бъде обобщено с две думи: борба с храната. Чувства се като нов нелеп храна тематична Протоколът DeFi се добавя към тази кулинарна касапница през ден. Най-новото избрано оръжие? Суши.

За някои от вас въвеждането на SushiSwap сигнализира, че DeFi официално е прекалил. Противоречивите събития около проекта, които се развиха през кратките седмици след пускането му, също развалиха апетита на мнозина в пространството на DeFi.

SushiSwap лого

Когато става въпрос за SushiSwap обаче, има много повече от това, което се вижда на очите (или носа). Първоначалните 2500% + годишна възвръщаемост на депозираните средства са само върхът на тилапията. SushiSwap беше временно най-големият DeFi протокол на пазара и продължава да бъде в топ 5 (въпреки че не е официално класиран).

Токенът SUSHI също остава в списъка на Binance, а самият протокол наскоро беше поет от уважаван играч в крипто пространството. До края на тази статия ще разберете защо SushiSwap може просто да заслужава звезда на Мишлен.

Кой направи SushiSwap?

SushiSwap е основана от двама анонимни разработчици на име 0xMaki и Шеф Номи. На 26 август готвачът Номи пусна среден пост подробно протокола SushiSwap. Това примами 0xMaki да се присъедини към раздора SushiSwap.

Като един от първите участници, 0xMaki продължително разговаря с готвача Номи и впоследствие стана съосновател на SushiSwap. Смята се, че по време на пускането по проекта са работили общо 5 разработчици.

Създатели на SushiSwap

0xMaki (вляво) и Chef Nomi (вдясно), създатели на SushiSwap. Изображение чрез Unchained подкаст

Въпреки че не се знае много за 0xMaki или Chef Nomi, в скорошно интервю 0xMaki потвърди, че готвачът Номи е базиран някъде в Азия. Фактът, че играта на карти Hearthstone, от която произлиза псевдонимът Chef Nomi, е популярна в Китай, това предполага, че Chef Nomi е китайка.

Като се има предвид френският акцент, външен вид и намек за часовия пояс на 0xMaki, той вероятно е базиран някъде във Франция или френскоговоряща страна от Близкия изток. 0x е по отношение на началния номер и буква на всички адреси на Ethereum, а Maki е популярно ястие за суши.

Рибната история на SushiSwap


История на SushiSwap

Изображение чрез Новини. Биткойн 

Освен че е създаден от двама анонимни разработчици, SushiSwap не е бил одитиран преди пускането. Като се има предвид това, готвачът Номи открито покани някои от най-реномираните компании, включително Quanstamp и Consensys, да проверят кода на SushiSwap в първата публикация на Medium за проекта.

През първата седмица от пускането си SushiSwap натрупа над 1 милиард щатски долара заключени средства и временно надмина Aave като най-големия протокол DeFi. Лихвените проценти по заключените фондове надвишават 2500% годишно.

SushiSwap Chef Nomi

Включена измамна транзакция на Chef Nomi Etherscan.io 

На 5 септември готвач Номи внезапно ликвидиран над 14 милиона щатски долара токени SUSHI, които са натрупани като средства за развитие по протокола. В поредица от Публикации в Twitter той отбеляза, че се чувства прав на средствата. Това предизвика огромно възмущение от криптовалутната общност, най-вече копнежът на създателя на финанси Андре Кронже.

Популярни YouTuber Иван на Tech също претегли и отбеляза, че „[SushiSwap] е също толкова лошо, колкото истинското суши“. Иван също отбеляза че внезапната разпродажба на SUSHI вероятно е причинила срив на пазара на криптовалути на следващия ден поради ефекта си върху цялото пространство DeFi.

Държачи за портфейл SushiSwap

SushiSwap притежатели на адреси за портфейли с няколко знака. Изображение чрез Twitter.

Впоследствие готвачът Номи се отдръпна от Sushiswap и го подаде на Сам Банкман-Фрид, главен изпълнителен директор на борсата за деривати за криптовалута FTX. Андре Кроне също беше считан от разработчиците на SushiSwap за новия дефакто лидер на протокола.

Общността SushiSwap гласува да избере 9 лица в пространството на DeFi, като основателя на Compound Finance Робърт Лешнер, за ключови притежатели на портфейла с няколко знака, държащ фондовете за развитие на SushiSwap.

SushiSwap Uniswap Drain

Общата стойност на Uniswap се срина рязко на 9 септември. Изображение чрез Twitter

На 9 септември Uniswap беше лишен от заглавието си като най-голямата децентрализирана борса, когато потребителите на SushiSwap мигрираха над 1,14 милиарда щатски долара от 1,9 милиарда щатски долара на Uniswap заключени криптовалутни активи към новата платформа SushiSwap.

Въпреки че тази миграция беше планирана от обявяването на протокола, 0xMaki вярва, че ще бъдат преместени не повече от няколкостотин милиона долара криптовалута. Това внезапно прехвърляне на ликвидност от един протокол в друг е наречено a вампирска атака.

Шеф Номи се завръща

Главният готвач Номи се извинява в Twitter след връщане на откраднатите средства за развитие. Изображение чрез Twitter

На 11 септември готвач Номи внезапно се върна откраднатите средства за развитие на SushiSwap. Някои смятат, че това е направено, за да се привлече повече внимание към проекта. Въпреки това, в гореспоменатото интервю за 0xMaki, той отбеляза, че е поставил ултиматум над Twitter на готвача Номи, казвайки му да отговаря на съобщенията му, или ще разкрие чувствителни подробности за SushiSwap (вероятно истинската самоличност на готвача Номи).

Главният готвач Номи вече не участва в протокола и сега се описва в Twitter като „бившият главен готвач“ в SushiSwap.

Какво е SushiSwap?

SushiSwap е децентрализирана криптовалутна борса, изградена върху блокчейна Ethereum. Целта му е да бъде еволюция на Разменете, най-популярният базиран на Ethereum DEX на пазара на криптовалути. По външен вид и функция е почти идентичен с Uniswap.

Класически интерфейс SushiSwap

Класическият интерфейс на SushiSwap.

SushiSwap възнаграждава тези, които депозират криптовалута, за да осигурят ликвидност на протокола с SUSHI, ERC-20 токен, даден на доставчиците на ликвидност на SushiSwap, който може да се използва за управление на протокола.

Въпреки че SushiSwap има противоречива история, той беше и продължава да бъде силно задвижван от общността и ангажиран с отворения източник на етос на криптовалутата. Всички интелигентни договори и код са лесно достъпни за всеки чрез SushiSwap’s GitHub и Средни публикации.

SushiSwap също е одитиран от PeckShield и прегледано от Quantstamp. SushiSwap заема голяма част от кода си от други популярни протоколи DeFi, включително Uniswap, Compound Finance и скандалния Ям Финанс.

SushiSwap срещу Uniswap

Като се има предвид, че Uniswap току-що пусна техните собствени UNI токени, SushiSwap и Uniswap са дори по-сходни от преди. Има обаче едно важно нещо, което трябва да се отбележи и това е проблем, който Uniswap има, а SushiSwap няма.

SushiSwap срещу Uniswap

Изображение чрез Публикуване0x

Доставчиците на ликвидност печелят намаление на таксите за търговия и по двата протокола. В Uniswap, колкото повече ликвидност предоставя някой, толкова по-голямо ще бъде намалението на таксите за търговия от пула, които ще получи.

Последицата от това е, че възнагражденията за по-малките доставчици на ликвидност се разреждат с нарастването на пуловете. Големи предприятия като борси за криптовалути, пулове за добив и фондове за рисков капитал могат и често получават лъвския дял от тези такси за търговия в резултат.

И обратно, SushiSwap проектира своя SUSHI емисия, така че първите, които приемат протокола, ще получат 10 пъти сумата SUSHI като тези, които се присъединят към протокола по-късно. Този SUSHI може да се използва за намаляване на таксите за търговия от всички пулове, дори ако първоначалните потребители престанат да осигуряват ликвидност на пуловете (повече за това по-късно).

Как работи SushiSwap?

Подобно на много други DEX, SushiSwap по същество се състои от няколко пула активи. Всеки пул съдържа 2 актива, като ETH и LINK (Chainlink). Това е така, защото използва автоматизиран маркет мейкър – интелигентен договор, който използва съотношението между два актива във всеки пул, за да определи тяхната цена.

Автоматизиран Market Maker

Изображение чрез YouTube

Покрихме подробно автоматизираните маркетмейкъри в скорошната ни статия за Curve Finance и ви препоръчваме първо да прочетете този раздел, ако не сте запознати с AMM или как те работят.

Когато първоначално беше пуснат SushiSwap, той се фокусира около Uniswap LP (доставчик на ликвидност) жетони. LP токените на Uniswap са ERC-20 токени, издадени на доставчици на ликвидност, когато те депозират активи в пулове на Uniswap.

Тези токени могат да се обменят за базисните депозирани средства, използвани в други протоколи DeFi и дори да се обменят за други LP токени. Доставчиците на ликвидност също получават дял от търговските такси на активите в пуловете, на които осигуряват ликвидност чрез токените LP.

SUSHI Farming Uniswap

SUSHI земеделие на Uniswap. Изображение чрез Dapp.com

Това, което направи SushiSwap, беше да възнагради доставчиците на ликвидност в Uniswap за залагане на техните токени Uniswap LP в протокола SushiSwap. Тяхната награда? SUSHI жетони! През първите 2 седмици от стартирането на протокола, 1000 SUSHI токени бяха издадени на всеки блок Ethereum (~ 12 секунди) на потребители, които заложиха своите Uniswap LP токени в различни комедиално наречени „пулове“.

Като се има предвид високата пазарна оценка на SUSHI по това време, интересът надхвърля 2500% годишно в много от тези пулове. Най-високата възвръщаемост беше (и продължава да бъде) от басейна на Sushi Party, което даде допълнителна 2x награда в SUSHI за залагане на Uniswap LP токени за сдвояване SUSHI-ETH.

В края на двуседмичния период настъпи The Liquidity Migration ™. Това видя, че всички Uniswap LP токени автоматично се изпращат обратно до Uniswap, за да ги осребрят за основната крипто и да ги изпратят до новите пулове на SushiSwap. Това е събитието, което източи над 1,14 милиарда щатски долара от Uniswap в рамките на 24 часа.

SushiSwap нов интерфейс

Новият интерфейс на SushiSwap е почти идентичен с този на Uniswap.

След това SushiSwap на практика се превърна в копие на Uniswap с допълнителни функции. Наградите за SUSHI също бяха намалени до 100 SUSHI за блок. Създадената в момента SushiSwap се състои от четири ключови елемента: SushiSwap Exchange, SushiSwap Liquidity Pools, SushiSwap Menu (Farms) и SushiSwap Sushi Bar.

Въпреки че управлението на SushiSwap все още не е въведено, това също ще бъде разгледано накратко заедно с настоящия му механизъм за гласуване SushiPowah.

SushiSwap Exchange

The SushiSwap Exchange ви позволява лесно да сменяте между 100+ ERC-20 токена. Както при Uniswap, не се изисква KYC, за да се използва борсата SushiSwap. Всичко, от което се нуждаете, е портфейл Web 3.0 като Metamask и някои Ethereum, за да платите такси за бензин за изпълнение на суапове.

SushiSwap Exchange

Таксите за търговия на борсата SushiSwap са 0,3%, колкото и Uniswap. 0,25% от тези такси отиват за тези, които осигуряват ликвидност в ликвидните басейни на SushiSwap, а останалите 0,05% отиват за басейна на Sushi Bar (повече за това в секунда).

Пулове за ликвидност SushiSwap

След миграцията на ликвидност ™, SushiSwap въведе „официално“ пулове за добив на ликвидност. Доставчиците на ликвидност могат да спечелят 0,25% намаление на таксите за търговия на платформата, като депозират еднакви суми от две криптовалути в съществуващ пул на SushiSwap или като създадат свой собствен пул.

Добив на ликвидност SushiSwap

На доставчиците на ликвидност се дават токени SushiSwap Liquidity Pool (SLP токени), които имат същите функции като LP токените на Uniswap. Както може би се досещате, това са жетоните, които сега се използват вместо LP токените на Uniswap за получаване на ферма.

Меню SushiSwap (Ферма)

Меню на SushiSwap съдържа предишните „пулове“ за отглеждане на добив, открити в първоначалната версия на протокола. Въпреки това, вместо LP токени на Uniswap, собствените SLP токени на SushiSwap се залагат, за да спечелят различни суми годишна лихва.

SushiSwap Забавно меню

В момента елементът с най-висока доходност „Меню“ е Sushi Party, който дава разумни 100% + APY за заложени SLP токени от предоставяне на ликвидност на пула SUSHI-ETH на SushiSwap. Тези високи доходи идват от SUSHI токени, получени за залагане на SLP токени, получени от осигуряване на ликвидност на пула SUSHI-ETH.

SushiSwap Суши бар

SushiSwap’s Суши бар е мястото, където можете да заложите SUSHI жетони, за да спечелите повече SUSHI токени. Ако се чудите откъде идват тези награди, припомнете посочената по-рано такса за търговия от 0,05%. 0,05% от всички такси за търговия на SushiSwap се добавят към пула на Sushi Bar под формата на SLP токени.

SushiSwap Залагане

SushiSwap Залагане

SushiSwap Залагане: https://sushiswapclassic.org/staking

Поне веднъж на всеки 24 часа може да се извика договорът за награди, който ликвидира всички SLP токени в басейна на Sushi Bar в замяна за автоматично закупуване на SUSHI токени на борсата SushiSwap. След това тези токени се разпределят на всички потребители, залагащи SUSHI жетони в Sushi Bar под формата на xSUSHI токени, които могат да бъдат конвертирани в обикновени SUSHI токени в Sushi Bar.

Управление на SushiSwap

Екипът на SushiSwap в момента се развива рамка за управление, наречена Omakase DAO, която ще предаде контрола върху протокола на общността. Всеки, който има SLP токени, получени от предоставяне на ликвидност на пула SUSHI-ETH, или тези с xSUSHI токени (които също изискват SUSHI-ETH SLP токени, за да получат), ще може да гласува за промени в SushiSwap.

Въпреки че подробностите все още се избиват, очаква се, че ще трябва да заложите тези символи за определен период от време, за да участвате в гласуването.

SushiSwap SushiPowah Гласуване

За момента предложенията за подобряване на SushsiSwap (SIPs) могат да бъдат внесени и гласувани от всеки в SushiSwap’s Страница SushiPowah на снимка. За тези, които не са запознати, Snapshot е публично видим форум за управление, използван от протоколи DeFi като Aave, Балансир, и копнея.финансиране.

С SushiPowah, всеки SLP токен за пула SUSHI-ETH е равен на един глас за или против предложението, като 300 000 SLP гласуват за плюс 50% кворум за приемане и въвеждане на предложената промяна, която трябва да бъде подписана от всичките девет multi-sig държачи на ключове.

Криптовалута SUSHI

СУШИ е токен ERC-20, издаден на доставчици на ликвидност на децентрализираната борса SushiSwap. Печели се чрез предоставяне на ликвидност на пулове на SushiSwap и се залага в замяна на SLP токени, които се използват за управление на протокола.

SushiSwap Token

Токенът е предназначен да възнаграждава ранните потребители на протокола, като им позволява да продължат да печелят намаление на таксите на SushiSwap, дори след като са спрели да осигуряват ликвидност на пуловете на SushiSwap. Това може да стане чрез залагане на SUSHI, за да спечелите повече SUSHI SushiSwap’s Sushi Bar.

ICO за криптовалута SUSHI

Нямаше ICO за SUSHI. Издаването на SUSHI започна на блок Ethereum номер 10750000. Както бе споменато по-рано, 1000 SUSHI бяха издадени на всеки блок Ethereum (12 секунди) за тези, които залагат Uniswap LP токени в първоначалния протокол на SushiSwap.

SushiSwap SUSHI ICO

Блокът Ethereum, който започна издаването на SUSHI токени. Изображение чрез Etherscan.io

След настъпването на миграцията на ликвидност ™, наградите за SUSHI спаднаха до 100 SUSHI за блок Ethereum. Това може да се намали чрез гласуване в общността. Понастоящем SUSHI е инфлационна криптовалута и няма ограничено предлагане. Това е да се осигури непрекъснат стимул за доставчиците на ликвидност на SushiSwap.

Анализ на цените на SUSHI

Както може би се досещате, SUSHI навлезе на пазара на криптовалути на 28 август с почти нулева стойност. До 1 септември обаче цената скочи от няколко цента до над 12 щатски долара, тъй като фермерите за добив се втурнаха да се възползват от безумните годишни процентни добиви, предлагани от SushiSwap.

SUSHI криптовалута цена

История на цените на криптовалутата SUSHI. Изображение чрез CoinMarketCap

Само един ден по-късно цената се срина с над 50% до под 6 щатски долара и отново падна с повече от 50% на 5 септември до около 2,50 долара, когато съоснователят на SushiSwap шеф Номи ликвидира над 14 милиона щатски долара суши. Въпреки разрешаването на ситуацията една седмица по-късно, SUSHI продължава да поевтинява.

Къде мога да взема криптовалута SUSHI?

SUSHI е почти толкова лесно да се получи, колкото истинското суши. Binance изброени SUSHI на 1 септември, което вероятно е довело до невероятния скок в цената. Оттогава други реномирани борси, включително Huobi и OKEx, изброяват токена.

Криптовалутна борса SUSHI

Пазари за криптовалута SUSHI. Изображение чрез CoinMarketCap

Ако предпочитате децентрализирани борси, SUSHI все още е достъпен в Uniswap и разбира се може да бъде закупен от SushiSwap Exchange. Ликвидността на всички тези борси е много висока, а денонощният обем на търговия за SUSHI е почти двойно по-висок от пазарната си капитализация. Като такъв не би трябвало да имате проблеми с получаването на ръцете (или клечките) за този сочен криптовалутен токен.

Портфейли за криптовалута SUSHI

Тъй като SUSHI е ERC-20 маркер, той може да се съхранява на почти всеки портфейл за криптовалута, който поддържа базирани на Ethereum активи. Къде трябва да поставите вашия SUSHI зависи от това, което планирате да правите с него.

Метамаска за портфейл SUSHI

Уеб портфейлът на Metamask.

Ако се интересувате от използването на SushiSwap дали да осигурите ликвидност или да участвате в управлението, най-добре ще бъде портфейлът Web 3.0 като Metamask. Ако планирате да държите вашия SUSHI, докато пазарът не е по-гладен за него, защитен мобилен портфейл като Atomic Wallet или хардуерен портфейл като Трезор портфейлът трябва да свърши работа!

Пътна карта на SushiSwap

SushiSwap има една цел и само една цел: да стане най-добрият DEX в криптовалутата. Това е доста широка цел и в момента няма конкретни бъдещи етапи, детайлизирани от новия екип на SushiSwap.

Пътна карта на SushiSwap

Последните етапи на SushiSwap. Изображение чрез Twitter

Най-близкият документ до пътната карта е SushiSwap’s most скорошна публикация Medium на 12 септември. Той описва поредица от цели, включително поправяне на съществуващи грешки, създаване на партньорства с други проекти на DeFi като Ren, добавяне на нови функции като поръчки за ограничаване и спиране на загуби и финализиране и прилагане на новия механизъм за управление. Съдбата на SushiSwap ще бъде в ръцете на нейната общност, след като техният DAO стартира.

Защо обичаме SushiSwap

Въпреки привидната нелепост на проекта и хаоса, който той предизвика в кратката си история, SushiSwap все още успя да задържи около 800 милиона от първоначалните 1,14 милиарда, които бяха източени от Uniswap. DEX също е поддържане около 200 милиона щатски долара дневен обем.

Икона SushiSwap SUSHI

Дори и с тези цифри обаче DEX в момента не е включен в Etherscan.io’s Класиране на DeFi нито на CoinMarketCap. За да бъдем честни, SushiSwap все още трябва да поправи репутацията си в DeFi общността.

Въпреки че има много дълъг списък с критики, които могат да бъдат отправени срещу SushiSwap, може би най-валидният и настоятелен е следният: какво се случва сега, когато Uniswap пусна свой собствен собствен токен?

SushiSwap наистина ще трябва да направи нововъведения, ако иска да има някакъв шанс да остане актуален, особено в конкурентно пространство, което се разраства много, много бързо. Случай и точка, вече има две вилици на SushiSwap: Кимчи и Сашими (обаче нито двамата не са набрали много сцепление).

Състезател на SashimiSwap SushiSwap

SashimiSwap, вилица на SushiSwap. Изображение чрез Среден 

Трябва също да се отбележи, че относително непрофесионалното именуване и потребителски интерфейс на много протоколи DeFi, включително SushiSwap, вероятно са дори по-неприятни за сериозните инвеститори на дребно, отколкото опитни земеделски производители. Противоречия като измамите с изхода на Chef Nomi наистина вредят на пространството в края на деня.

Като се има предвид това, SushiSwap изглежда сервира по-вкусни ястия от всякога под ново ръководство. Амбицията и отдадеността на основните разработчици и общността са възхитителни и може би са достатъчни, за да продължат проекта напред в бъдещето.

Инфлация на криптовалутата SUSHI

Настоящият процент на инфлация на криптовалутата SUSHI. Изображение чрез Glassnode

В заключение, макар че не можем да дадем никакви финансови или инвестиционни съвети, използваемите криптовалути като SUSHI токена на SushiSwap често са по-добре да печелите, отколкото да инвестирате в.

Докато токеномика на SUSHI може и вероятно ще се промени чрез гласуване в общността, неговият относително висок процент на емисии вероятно ще запази цената на токена надолу, тъй като тези, които го отглеждат, продължават да продават на все по-малък и по-малък пазар за покупка. В крайна сметка всичко зависи от търсенето на протокола и за момента сушито не е в стил.

Специални благодарности на @Infinity_UK за това, че помогна да се изяснят някои подробности относно показателя за гласуване SushiPowah на SushiSwap!

Представено изображение чрез Shutterstock

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me