Storj Review: Дълбоко гмуркане в Blockchain Storage

Storj (произнася се „Storage“) е децентрализирана система за съхранение на файлове, която има за цел да използва целия излишен капацитет по света под формата на неизползвани твърди дискове и честотна лента.

Хората са загубили голямо доверие в големи и централизирани системи и споделянето на файлове не се различава от това. Storj иска да направи споделянето на файлове не само по-безопасно, но и по-бързо и много по-рентабилно.

Може ли обаче Storj наистина да се конкурира с подобни на големи централизирани компании като Dropbox и Google drive и могат ли да се откроят сред множеството проекти за съхранение на блокчейн?

В този преглед ще се опитаме да отговорим, че като разровим технологиите, екипа, пътната карта и перспективите на маркер STORJ.

Какво е Storj?

Storj беше един от първите проекти за справяне със съхранението в блокчейна. Те използват шифроване на данни от страна на клиента и разделяне на файлове, за да съхраняват файловете по сигурен начин в равнопоставена мрежа.

Те също така искат да направят лесен за използване с шлюз, съвместим с Amazon S3. Това ще позволи на потребителите лесно да взаимодействат с мрежата Storj с познато потребителско изживяване. Освен това, като се има предвид, че тя ще бъде децентрализирана, има много малък риск от загуба на данни.

Преглед на монетите на Storj

Очаквани разходи за данни в мрежата Storj

Storj е проект с отворен код на компания за печалба, наречена Storj labs. Storj, компанията, предоставя DaaS (Data-as-a-a-service) на среден бизнес и потребители. Те също така помагат, като създават инструменти и API за взаимодействие на клиентите със софтуера с отворен код.

Storj завърши ICO на стойност 30 млн. Долара, което направи при продажба на токени ERC-20 през 2017 г. Те продадоха токени STORJ, които биха били помощният токен в мрежата. Те ще бъдат използвани за заплащане на изискванията за съхранение от потребителите.

Мрежата Storj е и един от малкото ICO проекти на Ethereum, който е получил благословията на Vitalik Buterin. Всъщност Виталик беше сътрудник на бялата книга на Storj. Според Виталик:

Разпределените системи за съхранение на файлове като Storj имат потенциала да премахнат високите разходи за надбавка и неефективността на пазара и да осигурят много по-високо ниво на поверителност, надеждност и качество на услугата, отколкото виждаме днес

Те също така разширяват основната си мрежа от старта си и имат над 150 000 възли за съхранение на възли, които са част от нея. Тези възли покриват повече от 200 държави и са в състояние да съхраняват над 150PB в капацитет.

И така, каква е технологията, която всъщност задвижва Storj и как е по-добра?


Протокол Storj

Има четири важни етапа в съхранението на данни в мрежата на Storj. Те включват криптиране на данните, изостряне на данните и след това разпространението им в мрежата.

След като данните са в мрежата, трябва да бъдат извършени проверки, за да се гарантира целостта и наличността на данните. Тук влизат периодичните одити в мрежата на Storj.

Шифроване от страна на клиента

Преди да качите данните си в блокчейна, те ще трябва да бъдат криптирани на вашето устройство. Данните се криптират чрез използването на алгоритъма AES256-CTR. Това вече е доста сигурно, но съществува обхватът за други видове криптиране, като конвергентно криптиране.

Едно от основните предимства за потребителите на криптиране от страна на клиента е, че цялата информация, необходима за дешифриране на файловете, се пази далеч от възлите (фермерите). Има само един ключ за дешифриране и той се контролира на клиентската машина.

Разбира се, може да има екземпляр, в който искате да дешифрирате вашите файлове на машина, която не е била използвана за локалното криптиране. Тук ще влезе мостът Storj.

Мостът Storj е най-новата инициатива, която ще позволи на потребителите да съхраняват ключовете си на така наречените “мостови” сървъри. Има редица други мощни случаи на използване на моста, които ще разгледаме по-късно.

Засенчване

Несъмнено напоследък сте чували много разговори за „Sharding“, що се отнася до блокчейн. Въпреки това, разделянето в общия смисъл е просто разделяне на данните на редица различни части. В този случай данните са файлът, който току-що сте криптирали.

Има много причини, поради които човек би искал да раздели данните. Първо, разполагането на данните чрез множество различни възли означава, че те могат да изпращат и извикват всички парчета едновременно. Това ще увеличи скоростта в мрежата.

Друго предимство на шардинга е, че никой „Фермер“ в мрежата няма да съхранява цялото съдържание на вашия файл. Това означава, че дори да са имали възможността да дешифрират файла (много малко вероятно), те не биха могли да прочетат всичко във файла.

По-нататъшното добавяне към поверителността на потребителя с мрежата Storj е мястото, където парчетата се съхраняват в мрежата. Трябва да има само един човек, който да знае къде точно са съхранени парчетата и това е човекът, който го е шифровал и качил в мрежата.

Криптиране на Storj

Процес на заточване на Storj. Източник на изображението: Storj Whitepaper

Тук идва тяхната уникална хеш таблица Kademlia. Тази разпределена хеш таблица ще позволи на потребителя ефективно да „картографира“ къде са отишли ​​парчетата. Ако искат да имат достъп до тези таблици, ще им е необходим частен ключ, който ще дешифрира мрежовата „карта“ и ще позволи на потребителя да има достъп до парчетата до техния файл.

Съществуват и важни проверки за резервиране, които се вграждат в мрежата в случай на прекъсване на възлите. Това става чрез използването на Erasure кодиране и парчета „Parity”. Можете да изберете общия брой парни парчета, които ще се използват, когато го разпространявате в мрежата.

Колкото повече излишни парчета изберете, толкова по-голяма защита имате от загуба. Storj трябва да следи всички излишни парчета, за да се увери, че няма излишък от тях, които запушват мрежата. Тук влизат в действие алгоритмите за кодиране на изтриване. Можете да прочетете повече за това в техния Бяла хартия.

И така, сега имате вашите криптирани файлове на парчета в цялата мрежа, как непрекъснато проверявате какво точно има? Това става чрез използването на доказателства за извличане и периодични одити.

Доказателство за извличане

Тези доказателства се използват, за да гарантират, че определени данни се съхраняват на отдалечен хост в мрежата. Тези доказателства се проверяват чрез стандартен процес на предизвикателство / отговор в мрежата на Storj, наречен одит или „сърдечен ритъм“.

Тези одити се провеждат с криптографски принцип, наречен Merkle дървета и доказателства. Те сами по себе си са доста сложни, но можете да прочетете повече за тези частични одити на дърво на Merkle в бялата книга.

Това, което е важно да се разбере обаче, е, че фермерите са длъжни да докажат, че все още имат всички парчета, които са били изпратени по пътя си. Те трябва да си сътрудничат с одита, ако възнамеряват да получат пари за тяхното съхранение.

Собственикът на данни ще изпрати кратко предизвикателство под формата на хеш на фермера. Ако фермерът все още разполага с данните, че е изпратен, той може да отговори на това искане с доказателство Merkle. Това потвърждава, че фрагментът на файла все още е на локалния възел.

Проверка и одити на Storj

Проверка и одити на Storj. Източник на изображението: Storj Whitepaper

Следователно, използвайки гениален механизъм за одит и предизвикателство / отговор, Storj може да гарантира, че файловете наистина се съхраняват, тъй като първоначално са били разпределени, без липсващи данни. Освен това онези фермери, които редовно не отговарят на тези искания, могат да имат лоша оценка на „репутацията“, която им се приписва.

След като вече знаете как технически функционира мрежата Storj, нека да разгледаме как на практика можете да се възползвате от нея.

Използване на Storj Share

Както споменахме, мрежата Storj в момента се управлява от над 150 000 възла в цялата мрежа. Storj се стреми значително да разшири това със следващото издание на своята платформа до края на 2018 г..

Ако сте искали да станете част от тази нова мрежа на Storj, когато тя най-накрая бъде пусната, можете да се регистрирате за списъка с чакащи, който те в момента имат на своя сайт. Можете да кандидатствате за поставяне в списъка на потребителите или в списъка на фермерите.

За да получи представа за разходите за мрежата, Storj понастоящем има някои оценки от техния уебсайт по-долу. Това са таксите, които потребителят може да очаква да плати в токени STORJ.

разходи за данни в мрежата Storj

Очаквани разходи за данни в мрежата Storj

Тези такси се заплащат само за съхранението и честотната лента, които използвате, за разлика от другите доставчици на облачно съхранение. Например, когато отворите акаунт в dropbox, за техните „плюс“ планове и по-горе, трябва да закупите месечна сума за съхранение.

Дори ако сте изразходвали всичките си надбавки за съхранение в dropbox, цената на GB / месец е почти 9 пъти по-голяма от тази на мрежата Storj. Разбира се, имате и проблеми, свързани със сигурността и скоростта на централизирана система като dropbox.

Когато Storj Share бъде пуснат в края на годината, той ще има лесен за използване графичен интерфейс, който фермерите и потребителите могат да използват. Ще можете да съхранявате и качвате файлове толкова лесно, колкото и с всяка друга услуга в стил облак.

Членове на екипа на Storj

Както споменахме, хората зад проекта с отворен код на Storj работят в лабораториите на Storj. Компанията е със седалище в Атланта, Джорджия и е основана от Шон Уилкисън през 2014 г. Той получи идеята, когато присъства на Тексаския биткойн хакатон през същата година. Шон има предприемачески опит и е започнал един от първите си бизнеси, когато е бил в гимназията.

Членове на екипа на Storj

Членове на екипа на Storj

Към него се присъедини съосновател Джон Куин, който служи в главния приход. Той има различен опит, като е работил повече от 15 години в технологичното инвестиционно банкиране. Преди това е бил директор на глобалните пазари в Deutsche Bank OOO и е прекарвал времето си между САЩ и Москва.

Оттогава екипът на Storj нарасна много с повече от 46 членове към днешна дата. Те също имат голяма общностна група, която помага да се повиши осведомеността и приемането на Storj в социалните медии.

STORJ Token

Родният маркер STORJ се основава на стандарта ERC-20 и ще бъде маркерът на помощната програма в екосистемата за споделяне на файлове. По време на краудсейла през 2017 г. те продадоха STORJ на стойност 30 милиона долара, което има общо предлагане на 500 милиона токени.

Това представлява 25% от общото предлагане на токени и предполага ICO цена от 0,5 USD за STORJ токен. По време на бика в края на 2017 г. и началото на 2018 г. STORJ достигна цени от 2,37 долара. Въпреки това, той беше наваксан в останалата част от пазара и в момента е на 0.33.

Huobi STORJ

Регистрирайте се в Huobi и купете STORJ токени

Това не е толкова лошо, колкото много други монети, които вдигнаха ICO миналата година и зад STORJ стои силен проект и екип. Ако получат огромно търсене от потребителите на новата си платформа в края на 2018 г., това може да помогне да се определи цената.

Ако сте мислили да закупите монети STORJ, най-голям обем изглежда е на борсата Cointiger. Ако обаче предпочитате да използвате по-позната борса, можете да ги получите на борси като Binance Exchange и Huobi Exchange.

Като се има предвид, че това са стандартни токени ERC-20, след като ги купите, можете лесно да ги съхранявате в съвместим портфейл. Най-вероятните претенденти са или MyEtherWallet, или MyCrypto.

Пътна карта

Нещо друго, което може да помогне за насърчаването на осиновяването в Storj, е тръбопровод за развитие, който поддържа общността ентусиазирана. В случая на Storj има някои интересни близки и средносрочни етапи, върху които можем да държим поглед. По-долу е пътната карта, която те имат на уебсайта си.

Пътна карта на Storj

Пътна карта на Storj

Както може да се види, той е силно фокусиран върху пускането на техния v3.0 от мрежата Storj. Това е мрежата, в която понастоящем можете да се поставите в списък с чакащи, за да участвате. Всъщност по време на писането на Storj току-що пусна новината за излизането на частната Alpha на v3.0.

В момента те изпълняват това в тестова среда, за да могат да усъвършенстват продукта и да се уверят, че всичко е стабилно. Следващата стъпка в това е пускането на бялата книга на v3.0.

Това е важно, тъй като ще даде на потребителите и фермерите по-добра представа за това как ще функционира мрежата и какви подобрения и подобрения са включени. След като пуснат алфа версията на актуализацията за обществеността, ще бъде интересно да се наблюдава увеличаването на броя на фермерите и потребителите.

Това е важно, тъй като децентрализираната система за съхранение на файлове като Storj’s е по-ефективна, колкото повече участват възли.

Също така има възможност за споделяне на файлове между участниците в протокола Storj. Това може да бъде улеснено чрез използването на вече установената архитектура „Bridge”, която споменахме по-горе.

Като се има предвид, че в момента възможността за дешифриране е на тези сървъри, не е трудно следващата стъпка да позволите на други участници да имат достъп до вашите файлове с ключовете на тези сървъри. Помислете за споделяне на файлове на Dropbox и Google, но децентрализирано.

Състезание

Въпреки че сме наясно с големите конкуренти за централизирано съхранение в облак, има и немалко блокчейн проекти, които се опитват да създадат свои собствени мрежи за съхранение.

Например, един от най-известните конкуренти в крипто пространството е Siacoin. Siacoin стартира с ранна бета версия на проекта през март 2015 г. Следователно проектът съществува по-дълго от Storj и в момента те са класирани на 37 в пазарна капитализация.

Storj може да има леко конкурентно предимство в цената на съхранението, въпреки че тъй като 1 TB памет на Siacoin струва около 2 $. Siacoin също работи по по-нататъшното развитие на версия 1.4.0 на софтуера.

Други конкуренти, срещу които се изправя Storj, включват установения проект MaidSafe, който всъщност е стартиран през 2006 г. дори преди криптовалутите. Проектът разработи безопасна мрежа с архитектура, която не е твърде различна от тази на мрежата Storj.

И накрая, имате повече потенциална конкуренция, тъй като Filecoin се опитва да излезе на пазара. Този блокчейн проект беше най-големите ICO през миналата година, тъй като те събраха над 257 милиона долара.

Заключение

Storj несъмнено е един от най-интересните блокчейн проекти в момента. Те имат легитимен случай на използване на техните токени, който в момента е в процес на голямо надстройване. Освен това те се управляват от голям и компетентен екип.

Необходимостта от децентрализирана и сигурна мрежа за съхранение в облак очевидно е налице. Потребителите искат безопасно място за съхранение на важните си данни и искат място, където да спечелят допълнителни пари за излишното си съхранение.

Storj ще се изправи пред силна конкуренция, но докато Storj е в състояние да остане на курса и да изпълни основните си етапи от пътната карта, те вероятно ще увеличат използването и приемането. Ще следим с нетърпение публичната версия на v3.0.

В обобщение, силен проект с компетентна подкрепа. Можем да видим защо Виталик Бутерин е бил готов да постави името си и приноса си зад Сторж.

Изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map