Stop-Loss Hunting: Как крипто китовете убиват

Ако има нещо, което всеки търговец ще знае, това е огромното въздействие, което криптографските китове оказват на пазарите. Те могат да използват позициите си извън размера, за да управляват цените в посоките, които искат.

Сега изглежда, сякаш тези китове са на лов за вашите спирки и изкупуват всичките ви евтини монети.

Спирането на лова съществува на валутния пазар от няколко години. Често това е доста ефективен начин за големи институции като хедж фондове и инвестиционни банки да изхвърлят по-малките търговци, които са използвали лоста с лоши лонгове / шортове.

Въпреки това, на пазарите на криптовалути, където много алткойни работят с не толкова голяма ликвидност, ловът на стоп-лоус може да бъде много по-ефективен. Освен това китовете могат да бъдат всеки индивид с почтен BTC холдинг и око за добра монета.

Нека да разгледаме това мощно оръжие, което се използва със смъртоносен ефект.

Бърз преглед на стоп-загубите

Пример за спиране на загубите

Пример за Stop Loss. Изображение чрез forextraininggroup.com

Стоп-загубите са автоматични поръчки за продажба на криптовалута, когато тя падне до определено ниво. Те се поставят на платформа за търговия и могат да бъдат оставени отворени за един ден (ежедневна поръчка) или завинаги (добро до изчистване). Както може да се каже, те се използват, за да спрат загубите на важни нива.

Позициите се избират около важни психологически нива. Тези нива обикновено са тези, които завършват с кръгло число. На хората им е по-лесно да разделят своите печалби / загуби от кръгли числа. Следователно, на всяко психологическо ниво има вероятност да има голям брой спирки точно под тях.

Що се отнася до ловните спирки на валутните пазари, големите институции знаят, че има много търговци, които са силно натоварени и ще имат спирки над и под сегашните нива. Те ще се възползват от тези високопоставени търговци със слаби позиции.

На по-малките пазари на алткойн е малко вероятно да има висок ливъридж, нито търговци с кратки спирки. Ниската ликвидност на някои от тези пазари обаче несъмнено е предимство. В определени часове на деня търговец с биткойн позиции между 500 000 и 1 млн. Долара вероятно ще окаже огромно въздействие върху своите поръчки.

Например, напълно е възможно един търговец, който държи голям обем Altcoin, да намали цената с над 10% само за минути. Тук те печелят най-много пари.

Как работи ловът Stop-Loss?

Stop Loss Обхват на лов

Изображение чрез Fotolia

Крипто китовете ще заемат големи позиции в Altcoin, които според тях имат голяма стойност и вероятно ще се съберат скоро при предстоящи новини. Те искат да увеличат значително своя дял в монетата. Несъмнено обаче сумата, която биха искали да инвестират, вероятно ще повиши цената.


Следователно те използват големите си дълги позиции в своя полза. Те трябва да отидат на „лов“ за лесна ликвидност от страна на продажбите.

Тези крипто китове знаят със сигурност, че вероятно има много поръчки за спиране и загуба около важни нива под текущата цена. Те разчитат на факта, че търговците естествено са склонни да рискуват и ще оставят тези поръчки като „добри до изчистване“.

Следователно, те ще изпратят много поръчки за продажба на текущите позиции, които заемат. Те също така ще разклащат тези големи позиции на по-ниски нива, за да създадат голяма „стена за продажба“. Тези стени за продажба са трудни за пробиване от по-малките търговци.

Освен това, предвид естеството на тълпите и „слабите ръце“ на мнозина, които току-що са навлезли на криптовалутните пазари, може да настъпи паника. Търговците могат да бъдат подтикнати да продават ръчно, тъй като се притесняват дали притежанията им ще намалят още повече. Тези реклами на голямата стена за продажба, създадена от кита.

Това може да доведе до понижаване на цената до такава степен, че дори да падне под важните нива на психикологията. Под тези нива китът знае, че лежи доходоносните спирки. След като цената се премести на ниво, което той смята за привлекателно, той ще започне да изкупува монетите, които стоповете предлагат.

Тъй като цената продължава да се движи по-ниско, тези спирки ще продължават да се задействат и китът ще осреднява покупките си надолу. Китът ще продължи да купува, докато не си върне вече продаденото плюс по-голям дял.

Към момента останалите участници на пазара, включително други китове, са наясно с по-ниските цени на монетите и започват да навлизат. Цената на монетата вече се събира и възстановява загубените позиции. Тези, които са имали спирки, са заседнали с по-малко монети, а китът е седнал красиво с по-голямо портфолио, което вероятно ще се събере при по-важни новини.

Нека да разгледаме един прост пример за спиране на лов с хипотетичен Altcoin, Minnow (MNN).

Пример за лов със стоп-лос

Има кит, който в момента притежава много MNN (на стойност 30 BTC), а също така има много BTC, лежащи в портфейлите си, готови за употреба. Този кит е на мнение, че вероятно ще има някои новини от MNN, които ще накарат ценовата помпа през следващите няколко дни. В момента MNN се търгува на 10 500 сатоши (0,000105 BTC).

Китът иска да увеличи позицията си в MNN до 50 BTC. В момента обаче книгата с поръчки е доста малка. В момента има само 5 BTC поръчки за покупка на монетата между текущата цена и 0,00105 BTC. Следователно той не може да направи поръчка за покупка от 20BTC, тъй като това ще повиши цената.

Този кит трябва да намери много поръчки за продажба на атрактивни нива. Като се има предвид интуицията му, той знае, че тези поръчки за продажба се намират точно под ключовите нива. В този случай той приема, че тези нива са малко под 10 000 и до 9500.

Сега китът е готов да започне своята ловна експедиция. Той ще следва стъпките по-долу.

  1. Китът ще пуска пазарни поръчки за продажба на текущата цена от 10 500 за 4 BTC. Това вероятно ще доведе до понижаване на цената до 10 100.
  2. Китът ще направи редица други поръчки на 10 500 за 4BTC, което прави голяма „стена за продажба“ да се появи. Надеждата на кита е, че това ще накара по-дребните търговци да изпаднат в паника и също да започнат да продават.
  3. Китът ще продължи да прави поръчки с надеждата, че сега цената ще падне до 10 000. Надяваме се, че паниката може да стане по-остра. Той ще продължи да прави това, докато цената падне до 9 900. Той ще е продал допълнителни 2BTC.
  4. На този етап китът е продал 10 MTC на стойност BTC. И все пак цената е била под психологическото ниво от 9 900. Това означава, че много от стоп-загубите, които са били малко под това ниво, ще бъдат задействани. Те са лимитирани поръчки, което означава, че ще се продават на пазарна цена. Всички те се поставят автоматично и ще продължат да намаляват цената.
  5. Цената сега е паднала до 9500 и само за вашите действия сте имали спад от над 10% само за минути. Съществува и маса ликвидност, която е създадена от всички заповеди за спиране и загуба. В този случай има 30 поръчки за продажба на MNN на стойност BTC за книгите на цени, вариращи от 9500 до 10500.
  6. Китът завършва работата си и отговаря на тези поръчки за продажба на всички тези нива. Той извлича останалите 30 BTC с 10% отстъпка от това, което е било преди.
  7. Резултатът от тази ловна експедиция е, че китът вече има допълнителни 20BTC, които той набра на изгодни цени за сметка на по-малките търговци. Китът сега ще изчака помпата, която е търсил

Китът също може да комбинира това упражнение с FUD в социалните медии, ако иска. Той може да използва други търговци и влиятелни лица с големи последователи, за да разпространява негативни новини за MNN, които биха могли да ускорят продажбата и да му дадат дори по-евтини монети.

След това те биха могли да направят това и нагоре, докато се опитват да повишат цената с положителни настроения и слухове в социалните медии. По-долу е даден пример за типична ловна експедиция със стоп-лос в диаграма.

Диаграма за спиране на загубите

Пример за лов на стоп загуби на карти

Както можете да видите, цената пада при доста нисък обем, който започва да набира по-голям обем, когато се правят стоп-лос поръчките. В крайна сметка, когато цената е на ниво, което китът сметне за подходящо, той ще направи цял набор от поръчки за покупка. Това е мястото, където цените се увеличават в голям обем след това. Цената се възстановява и китът има повече монети.

Този процес може да бъде завършен за броени минути и може да бъде комбиниран с алгоритми за търговия на борсите. Следователно може да се изненадате да излезете от акаунта си, да влезете отново и да видите, че спирките ви са изпълнени, въпреки че цената изглежда същата. Това е така, защото спирането на лов се е случило дори преди да сте го забелязали.

Как да спрем да станем жертва

Никой не иска да рискува да даде монетите си на китовете на изгодни цени. Има няколко неща, които можете да направите, за да избегнете разграбването на вашите монети. Атрактивна алтернатива на стоп-загубите могат да бъдат сигналите за цените. Те ще ви уведомят чрез текст или имейл, че цената е достигнала определено ниво.

Ако наистина е достигнал това ниво, можете да влезете и да оцените ситуацията. Това ще ви позволи да помислите по-задълбочено дали ситуацията е истинска разпродажба или китът спира лов.

Ако все пак все още не ви е удобно без спиране на загубите, просто трябва да ги поставите по-стратегически. Не ги поставяйте на всички очевидни психични нива. В горния случай беше ясно, че 10 000 са ключово ниво. Трябва да ги поставите доста над това ниво или някъде по-долу.

Това ще означава, че спирките ви или ще бъдат изчистени на цена, която е по-близка до първоначалната, или ще избегнат да се спънат, защото са значително под нивото от 10 000.

Запазете спокойствие и HODL

Типът инвеститори в криптовалута, които е малко вероятно да бъдат наранени от тази схема, са тези, които избират да HODL. Те ще държат монетите си без спирки на място и няма да бъдат разклатени от колебанията на цените.

Ходлерите имат представа за дългосрочната стойност на монетите и не фиксират ценовите точки. Те не са търговци и никога няма да имат стоп-загуби, за да могат китовете да се възползват.

Hodling, разбира се, не е за всеки и някои търговци не биха се чувствали комфортно да оставят отворени позиции без какъвто и да е надзор. В този случай интелигентните спирки и предупрежденията за цените ще допринесат много за оцеляването на ловния сезон.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me