Съсобственик на установени уебсайтове за биткойни иска твърда вилица

Cøbra е съсобственик на Bitcointalk.org и Bitcoin.org. Тези уебсайтове съществуват от началото на биткойните и са известни с това, че имат едни от най-силните мнения в общността.

Те също така виждат конкурентни вериги като Bitcoin Cash като арка на врага и са против всяко увеличаване на ограничението за размера на блока. Видяхме това миналата година, когато те заеха силна позиция срещу хардфорка SegWit2X. В крайна сметка хардфоркът се провали, но те продължиха диалога.

Друг враг, който тези уебсайтове са зонирали, е компания, наречена Bitmain, и нейният главен изпълнителен директор Джихан Ву.

Bitmain е най-големият производител на ASIC за добив на биткойни (специфични за приложение интегрални схеми). Те са и една от най-големите компании за добив с голям процент световна мощност.

Наистина ли Cøbra има смисъл да иска хардфорк и дали общността трябва изобщо да го обмисли? Нека да разгледаме.

The Gripe с Bitmain

В среден пост от Cøbra той даде да се разбере, че основната му грижа за Bitmain е концентрацията на миньор в мрежата на Bitcoin. Аргументът е, че централизацията противоречи на представата за биткойн мрежата и може да увреди сигурността й.

Когато споменава сигурността, той говори за риска от скандална атака от 51%. По същество това е сценарият, когато един майнер има достатъчно мощност за добив, за да дестабилизира мрежата и да действа по „нечестен“ начин. Той заяви, че:

Хешрейтът вече е бил злоупотребяван, за да се даде политическа подкрепа на необмислени и опасни опити с хард форк. Те имат съмнителна преданост към биткойн в най-добрия случай, изглежда по-заинтересовани да подкрепят Bitcoin Cash, подкопавайки самата мрежа, която ги използва

Той също така спомена някои оценки на печалбите на Bitmain за 2017 г., произведени от Bernstein. Въпросният доклад твърди, че Bitmain може да е реализирал между 3 и 4 млрд. Долара оперативна печалба през миналата година. Те изчисляват брутен марж от около 75%.

Той също така оспорва факта, че повечето миньори са базирани в Китай. Той разглежда политическата ситуация в Китай като заплаха за цялата екосистема. Той твърди, че:

Миньорите са в позиция, при която китайското правителство може да поеме оборудването им по всяко време

Това може да е измислено твърдение, като се има предвид, че китайското правителство предприема строги мерки срещу биткойн компаниите за добив. Много от миньорите сега преместват дейността си в други страни като Канада.

Cøbra не е държал ударите си и дори е сравнил контрола на копаенето на Bitmain като някой, който държи пистолет в главата ви. Той казва, че е ирационално да се предполага, че Bitmain и Джихан имат стимули, които са „честни“ и че заплахата винаги е налице.

Предложеното от него решение


Предложеното решение, представено от Cøbra, е хибридно, което ще включва някаква версия на Proof-of-Stake (POS) копаене. Алгоритмите, които подкрепят тази технология, трябва да позволят по-лесно производство на ASIC, така че новите участници да могат лесно да предизвикат Bitmain.

Тази хибридна PoW и PoS система е нещо, което мрежата Ethereum също обмисля в момента. Понастоящем Ethereum работи по техния Casper POS протокол, който се надяват да премести мрежата от машините за смачкване на числа към система за валидиране на мастернодите.

Въпреки това, за разлика от екосистемата на Биткойн, функцията за хеширане на Ethereum (ETash) е по-устойчива на ASIC и следователно е много по-разпределена. Те преминават към хибридно решение, за да подпомогнат мащабирането на мрежата.

Отговор на Bitmain

Джихан Ву не е толкова активен онлайн, колкото много влиятели на криптовалутата. Той даде да се разбере, че подкрепя увеличаването на размера на блока миналата година. Той също е горд привърженик на Bitcoin Cash и посвещава много хешираща сила на мрежата.

И все пак той смяташе, че е уместно да отговори на обвиненията, които му бяха отправени. В отговор на един от туитовете, които Cøbra изпрати, Джихан даде да се разбере кой според него централизира дискусията в мрежата.

Въпреки че Джихан има точка по отношение на напредъка в развитието на блокчейн Ethereum, Биткойн е претърпял някои промени, включително прилагането на Segregated Witness миналата година.

Направена е и много работа по други решения за мащабиране извън веригата, като мрежата Lightning, която вече оказва влияние върху намаляването на таксите за транзакции в Биткойн.

Възможно ли е решението?

Докато Cøbra без съмнение е направил редица валидни точки по отношение на контрола на миньорите, промяната на консенсус алгоритъма на Биткойн не изглежда най-доброто решение. Доказателството за залог също може да доведе до ситуация на централизация с наистина мощни мастерноди.

Нещо повече, извършването на промени в протокола Bitcoin е нещо, на което основните разработчици бяха яростно против миналата година. Това беше причината, че те се противопоставиха на разклонението SegWit2X и би било лицемерно да се промени позицията им.

И накрая, има много хора, които разглеждат действията на някои от основната общност на Биткойн като централизирани. Това е нещо, което може да се докаже от много от коментарите към публикацията. Има основателни опасения, които мнозина могат да имат с биткойните и помага да има нецензурирани платформи, които да ги гласуват.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me