Siacoin: Всичко, което трябва да знаете

Siacoin се появява много често в новините напоследък.

Но какво точно е това?

Siacoin е блокчейн услуга за съхраняване на файлове с лични данни в разпределена мрежа. Основната точка на продажба на програмата е, че купувачите, които търсят място за съхранение, могат да съхраняват своите файлове по сигурен начин на много по-ниска цена от централизираните конкуренти като Dropbox, Google или Apple iCloud.

Прочетете, докато разглеждаме някои подробности зад тази интересна платформа, която наскоро отбеляза голям скок в цената.

Siacoin излезе на живо с ранна бета версия през март 2015 г., като версия 1.00 излезе през юни 2016 г. Оттогава популярността и употребата й нараснаха.

Siacoin е защитена с Blake2-B, доказана работа, персонализирана блокчейн. Токенът за платформата Sia се нарича Siacoin. През последния месец цените се увеличиха от 0,003 до 0,02 долара за всеки.

Как работи?

Siacoin има две страни на мрежата. Едната страна представлява купувачи, които искат да съхраняват файлове. Другата страна са доставчиците на пространство за съхранение. Това са тези, които осигуряват място за съхранение в замяна на плащане в Siacoin.

Цените в мрежата се определят от тези, които предоставят място за съхранение. Това е конкурентна мрежа, създадена с идеални цени за купувачите.

Когато някой иска да съхранява файлове в мрежата на Siacoin, файловете му първо се криптират и след това се разделят на много малки блокове. След това тези блокове се съхраняват излишно в мрежата. Файловете са криптирани, за да се гарантира поверителността.

Файловете са разделени на много части, така че никой човек да не притежава значителна част от файла.

И накрая, парчетата се съхраняват излишно, така че ако някой, съхраняващ данните, реши да излезе от мрежата или по друг начин излезе офлайн, файловете и данните няма да бъдат загубени за постоянно.

Файловете също се съхраняват по разпределен начин, за да се увеличи скоростта. Подобно на това как функционират BitTorrent мрежите, колкото повече възли съхраняват или хостват файла, толкова по-бързи могат да бъдат скоростите на изтегляне.

Тези, които искат да съхраняват файлове в мрежата, плащат месечна такса за тяхното съхранение, а също и друга сума, когато се опитват да изтеглят файловете отново.

Siacoins, освен че ги печелят от осигуряване на място за съхранение, също могат да се добиват. Наскоро излезе ASIC машина Обелиск. Това устройство е първото по рода си и позволява майнинг както на Siacoin, така и на Decred, които и двете използват един и същ алгоритъм.


Устройството се продава на цена от 2499 долара. Според сайта на производителя, ако някой използва устройството за добив на Siacoin, той ще получи приблизително 150 000 единици на месец. При днешните цени от 0,02 долара това би било приблизително 3000 долара. Според това калкулатор, печалбата ще бъде 120 860 Siacoin на месец.

Какво струва Siacoin?

Оценка на Siacoin

Знаем, че жетоните се търгуват за 0,02 долара всеки, но по отношение на съхранението на данни какво ще ви купи това? Според това сайт който изчислява скоростта на съхранение, 45 Siacoins ще купят 1TB място за съхранение за един месец. Това означава, че текущите ставки са само 0,90 долара на ТБ на месец.

Сравнете това с доставчици като Dropbox за бизнес, който таксува около 15 долара на месец за 2TB.

Бъдещето на Siacoin – добра инвестиция ли е?

Тъй като все повече хора изживяват живота си в интернет и осъзнават потенциалната загуба на данни поради сривове на твърдия диск, услуги като Siacoin, които могат да предложат конкурентна цена, могат да станат все по-завладяващи с времето.

Към този момент обаче количеството хора, които използват мрежата за съхраняване на файлове, е неизвестно. Въз основа само на невероятно ниската цена на мрежовото съхранение, изглежда, че текущото използване на мрежата е ниско.

Възможно е хората все още да имат съмнения относно услугата и способността й да съхранява файловете постоянно. Предвид факта, че някой, който доставя място за съхранение, може също толкова лесно да реши да спре да предлага място за съхранение утре и файловете да изчезнат от този възел.

Количеството съкращения в мрежата е посочено като между 10x и 30x. Разработчикът казва, че резервирането е достатъчно, за да осигури защита от загуба на данни.

Освен това методът, чрез който пространствата за съхранение, предоставени в мрежата, се прави, за да се насърчи поведението, което е продуктивно за мрежата. Например, ако някой предложи място в мрежата си и след това внезапно изведе устройството си офлайн, той може да бъде наказан със загуба на жетони, които се използват в процес, подобен на залагане.

Според уикито на Siacoin:

… домакините обещават да не напускат, като предоставят част от собствените си пари като обезпечение, което се задържа, ако домакинът напусне преди да приключи договорът.

Колко можете да спечелите, като предлагате място за съхранение?

Изглежда, че при днешните цени хостингът на данни за мрежата Siacoin не е особено доходоносен. Според калкулатора SiaPulse, хостването на 16 TB данни или 4 x 4 TB твърди дискове би ви осигурило 720 Siacoins на месец.

Това е разбира се, ако приемем, че сте в състояние да продадете поне 80% от пространството си. Ако мястото ви е неизползвано, не получавате заплащане. При днешните тарифи това са само $ 14 на месец и с необходимо минимално време за работа от 95%.

В заключение, Siacoin предлага нещо, което би могло да бъде доста убедително и вече има сериозен пример за употреба днес. Освен това платформата вече работи и е достъпна за използване сега.

Това, което не знаем, е дали обществеността като цяло ще бъде готова да премине през изпитанието за придобиване на жетоните, за да използва услугата. В момента токените Siacoin са достъпни само за закупуване чрез борси за криптовалути.

Възможно е обикновеният неспециалист, който иска само просто решение за архивиране на данни, да не желае да прескача обръчите, необходими за придобиване на жетоните и да разбере как работи софтуерът.

Тъй като все повече и повече хора разбират как функционира блокчейн технологията и процесът на закупуване и обмен на жетони става по-лесен с течение на времето, това може да се превърне в проблем. На този етап все още не е ясно и трябва да се вземе предвид преди да се направи инвестиция в платформата.

Разкриване: Авторът не притежава никакви инвестиции в Siacoin или Siacoin жетони. Представено изображение чрез Fotolia.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me