Ripple се присъединява към централните банкери, за да говори за следващото поколение плащания

В зала Карнеги в Ню Йорк, Пулсации наскоро беше домакин на „Срещата на върха на централната банка за блокчейн“. Централните банкери от поне 24 различни страни присъстваха на конференцията, за да говорят за това как технологията вероятно ще повлияе на глобалния пейзаж на плащанията.

Събитието беше ръководено от главния изпълнителен директор на Ripple, Брад Гарлингхаус, който заяви, че предоставя възможност за

… проучете пълния пейзаж на плащанията: вътрешните изпитания на централните банки, нарастващата трансгранична мрежа на Ripple и оперативната съвместимост между системите. Заедно те образуват началото на Интернет на стойност, където плащанията се движат толкова лесно, колкото данните в интернет.

„IoV“ или Интернет на стойност се нарича Интернет 3.0 и има потенциал да направи в света на плащанията и финансите това, което интернет информацията направи за печатни медии.

Как IoV ще промени света

Започването на срещата на върха беше презентация от Международния валутен фонд (МВФ), който говори за потенциала на технологията Fintech наистина да наруши настоящия пазар. По-рано сме разгледали положителните коментари на МВФ по отношение на блокчейн технологията и криптовалутите.

Имаше и многобройни дискусии, които бяха съсредоточени около местни опити на централните банки да извършват плащания, базирани на блокчейн. Тези банкери също използваха това като възможност за надграждане на съществуващата инфраструктура, така че да могат да улеснят плащанията с цифрови валути.

Имаше обаче разбиране, че не може да има универсално решение, което да накара всички централни банки да прилагат една и съща технология на своите местни пазари. Съществува консенсусно мнение, че всяка страна ще има свои уникални обстоятелства, които да гарантират различна степен на осиновяване.

Това е нещо, с което екипът в Ripple беше особено запознат, като се има предвид работата им по протокола interledger. Interledger е протокол за плащане, който позволява изпращане на плащания през различни дневници. Следователно той се разглежда като жизнеспособно решение за комбиниране на централизирани и разпределени плащания.

Прекомерни болки

Въпреки че може да има различни мнения относно непосредствената необходимост от местно изпълнение, повечето участници се съгласиха, че трансграничните плащания са узрели за прекъсване на технологията на блокчейн. Това също е тема, с която Ripple е особено добре запознат.

Екипът на Ripple прегледа знанията си за използването на блокчейн за междубанкови плащания. Това вече е приложено от редица банки, което им е позволило да извършват трансгранични плащания в реално време и с пълна прозрачност. Ripple премина през редица презентации за това как това вече се използва от голяма група клиенти.

Фокусът върху ликвидността

Що се отнася до финансирането и плащанията, безпроблемната ликвидност е Светият Граал. Понастоящем системата работи чрез множество предварително финансирани сметки, които банките могат да имат в други контрагенти. Това трябва да се поддържа и да носи алтернативни разходи за неразпределен капитал.

Освен това тези решения за предварително финансиране не са съвместими с „коридори с голям обем“. Това беше разгледано през втората половина на конференцията, която обхващаше случаите на използване на цифрови валути. Това би улеснило глобалния обхват и ликвидността, без да са необходими тайни споразумения за предварително финансиране.

Например, приемането на токена XRP, който позволява връзка между валутите на Fiat и цифровите активи, значително подобри ликвидността и намали разходите. Екипът сподели актуални примери за партньори, които са направили точно това.

Децентрализирано бъдеще

Въпреки че много хора разглеждат технологията на блокчейн и криптовалутите като начин за „избягване“ от стриктурите на централните банки, Срещата на върха показва, че двете не се изключват взаимно. Тъй като централните банки все още са широко разпространени в живота ни, подобряването на тяхната ефективност е от полза за всички.

След като Ripple събра всички тези играчи в една стая, те успяха да представят най-добрия случай за IoV. Както се изрази Брад Гарлингхаус:

Тези блокчейн разговори се случват изолирано. Стойността на срещата на върха на Централната банка беше в проучването и свързването на тези усилия, тъй като заедно те създават следващото поколение плащания.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me