QLC Chain Review: Платформа за децентрализирана мрежа като услуга

За тези, които не са твърде запознати с QLC Chain, преди се наричаше Qlink, докато неотдавнашното ребрандиране даде ново име.

Проектът е доста интересен, който изгражда платформа за разпределени телекомуникации. Те искат да вземат силата от ръцете на мобилните доставчици и да дадат на потребителите възможността да купуват свързаност от своите връстници.

Това несъмнено е доста амбициозно, но дали те наистина могат да постигнат целите си?

В този преглед на QLC Chain ще разгледаме задълбочено проекта и техния дългосрочен потенциал. Ще анализираме технологията, пътната карта, членовете на екипа и разработката. Също така ще разгледаме потенциала за дългосрочно приемане на QLC токените.

Какво е QLC Chain?

QLC верига (по-рано Qlink), работи върху децентрализирани телекомуникации в модел на мрежа като услуга (NaaS). Този модел се надява да използва интелигентни договори, за да даде възможност на мрежовата функционалност и достъп до dApps.

Ако проектът QLC Chain е успешен, в бъдеще ще купувате и продавате телекомуникационни услуги от своите връстници, а не от монополистични телекомуникационни компании. Моделът QLC Chain може да ви накара да продавате неизползвани данни на други, да пускате свой собствен усилвател на клетъчен сигнал или да купувате достъп до нечия wifi връзка.

Какво е QLC Chain

QLC Chain е базиран в Китай и е изграден върху блокчейна NEO. Той вече пусна мобилно приложение за VPN достъп и споделяне на wifi и работи на своята тестова мрежа, като планира да стартира основната мрежа в началото на 2019 г..

QLC Chain идентифицира телеком проблема

Телекомуникационните услуги са по-скъпи, отколкото бихте могли да се надявате, и това до голяма степен се дължи на разходите за изграждане на инфраструктурата, необходима за предоставянето на тяхната услуга. Оптичните линии и клетъчните кули не са евтини и това е особено вярно, когато се опитвате да осигурите стабилно покритие на голяма площ, като например в селските общности или в градовете, където големите сгради често блокират прекия път на сигналите.

По-голям проблем е, че тъй като телекомуникационните компании се нуждаят от по-големи печалби за своите акционери, стана известно, че са скъпи, негъвкави и най-лошите от всички монополисти. Да, има множество доставчици, но те са умели да заключват зони и да ви дават малък избор, освен да подпишете многогодишния си договор и да платите техните прекомерни такси.

Как QLC Chain ще оправи Telecom

QLC Chain планира да разреши много от проблемите, свързани с телекомуникационните доставчици, чрез децентрализация на пазара и връщане на услугата в ръцете на потребителя.

Един от начините, по които планира да направи това, е да позволи на всеки да управлява малка базова станция от дома си, за да увеличи сигналите и да осигури Wi-Fi и клетъчна услуга на малка околна зона. Всеки, който използва тази базова станция за свързване, плаща малка такса на оператора на базовата станция, което е стимул за инсталиране на базова станция.

QLC Различен мобилен телефон

Източник на изображението: QLC презентация

В случай на wifi услуги, интелигентните договори на QLC Chain ще управляват ограничената във времето свързаност и плащания. Всъщност в крайна сметка услугата може да се използва за предлагане на достъп до всякакви телекомуникационни услуги. Един от предложените случаи на употреба е продажба на неизползвани SMS на големи компании, за да могат те да изпращат съобщения на своите клиенти по-рентабилно.

Също така е възможно рекламодателите да използват мрежата QLC Chain. Когато рекламите се показват на потребител, рекламодателят се таксува за използването на данни от потребителя.

Изправено е доста предизвикателство. Телекомуникационните компании са едни от най-големите и мощни корпорации на Земята. Отнемането на бизнеса им от тях почти сигурно ще предизвика огромен обратен ефект и поради тази причина QLC Chain работи с някои големи доставчици, като ги въвежда в рамката за децентрализация.

QLC верижен двуверижен консенсус

Телекомуникационните мрежи изискват регистър за всички устройства в мрежата и това важи и за децентрализираните телекомуникационни мрежи. И изисква достатъчно капацитет за предаване на данни през цялата му мрежа и до всички свързани устройства. QLC Chain предлага многоизмерна архитектура на блокова решетка и решение за двоен консенсус, за да постигне това.

QLC блокова решетка

Многомерна блокова решетка

Публичната верига е изградена върху мрежата на NEO и ще се използва за съхраняване на информация за регистрация на активи и цифрови самоличности. Публичният слой може да споделя информация с партиите при необходимост чрез шлюзове. Хиляди транзакции могат да бъдат обработени бързо и окончателно, като се използва византийски консенсус за устойчивост на неизправности NEOs.

Вторият механизъм за консенсус е собственост и е разработен от екипа на QLC Chain. Той се занимава с трансфер на данни и активи между потребители и собственици на активи и съдържа интелигентни договори, които контролират много от връзките и транзакциите в мрежата. Тази верига използва хибридно доказателство за залог / консенсус за доказателство за работа, наречено Доказателство за Шанън.

Многоизмерната архитектура на блоковите решетки дава възможност за комуникация между кръстовете, както и за масивно мащабиране. Тази архитектура се използва в други проекти като Nano например.

Партньорства на Telco

Екипът на QLC Chain знае, че няма да могат да поемат телекомуникационните гиганти и да ги побеждават директно. Всъщност QLC разглежда съществуващата инфраструктура като ценна за децентрализирания подход. Вместо това те ще се стремят да интегрират доставчиците на телекомуникационни услуги в тяхната система. Те вече започнаха с Montnets Group, водеща китайска услуга за комуникация в облак.

Предоставяйки на Montnets Group услуги, те също така работят в по-тясно сътрудничество с трите най-добри телекомуникационни доставчика в Китай. Едно предимство, което те предоставят с решение, базирано на блокчейн, е ненадеждният характер на блокчейна. Традиционните шлюзови услуги често са по-малко от прозрачни, поради което телекомуникационните услуги на практика не могат да определят нивата на услуги или действителните разходи.

Пазар на доставчик на услуги за верига QLC

Пазарът на доставчик на услуги QLC. Изображение чрез QLC Chain Blog

QLC Chain шлюзовете ще премахнат мрежата на трети страни доставчици и недоказуеми споразумения за ниво на услугата. Вместо това интелигентните договори в блокчейна ще определят условия и споразумения за услуги. Плащанията ще бъдат автоматизирани и всичко ще може да се проверява в блокчейна.

Въпреки че телекомуникационните гиганти вероятно няма да оценят веднага влизането на QLC Chain в сферата им на влияние, те трябва бързо да видят потенциалните икономии на разходи, които могат да реализират чрез ефективността, придобита с блокчейн и интелигентни договори.

QLC верижен бизнес модел

Потребителите също ще могат да печелят пари от мрежата, а с нарастването й възможността ще нараства, тъй като възможната сума ще зависи от търсенето и предлагането на потребителите на QLC Chain в района.

Споделянето на Wi-Fi ще бъде един от източниците на доход и тази функция вече се тества в тестовата мрежа. Тази функция ви позволява да наемете своя wifi на други потребители в замяна на QLC токени. Просто избройте вашата wifi връзка в приложението и интелигентните договори се справят с всичко останало. Можете дори да зададете ограничения за това колко потребители могат да имат достъп до вашия wifi и за колко време.

Друга възможност за получаване на плащане идва от споделянето на мобилните ви данни или създаването на мобилна точка за достъп. Една област, която QLC Chain смята, че ще бъде огромна, е продажбата на неизползваните ви SMS на предприятия, но тази функция все още не е внедрена, така че не знаем доколко ще бъде успешна. Някои области по света, като САЩ, преминават към неограничени планове за данни и SMS, които биха направили тези функции ненужни.

Приложението WinQ

Има Приложение WinQ който беше пуснат в тестовата мрежа и е достъпен както в Google Play за Android, така и в Apple App Store за iOS. Това е едно от първите dApps, интегрирани в NEO блокчейна, но тъй като е в тестовата мрежа, не може да се използва с вашите действителни QLC токени.

Понастоящем приложението функционира като QLC портфейл, като VPN възел и като wifi актив. Потребителите могат да изтеглят приложението и да създадат портфейл, който ще бъде кредитиран с 100 testnet QLC, който може да се използва за тестване на VPN и wifi функционалността. Потребителите могат да регистрират своя wifi и VPN в мрежата и да спечелят QLC за споделяне на wifi.

Екипът на QLC Chain заяви, че средствата за testnet ще бъдат частично преобразувани в mainnet средства при стартирането му, така че това е ранен начин да спечелите някои действителни QLC, които ще ви бъдат кредитирани, след като mainnet стартира.

Има планове и за създаване на настолно приложение със същата функционалност след стартирането на главната мрежа.

Базовата станция

QLC Chain ще пусне хардуерна базова станция, която може да се използва от всеки за усилване на сигнали от мобилни доставчици. Базовата станция ще позволи на потребителите да печелят QLC токени по два начина:

1. Чрез увеличаване на сигналите на доставчика на клетки, които другите да използват;

2. Чрез използване като минна платформа за участие в добива на доказателство за залагане.

В крайна сметка QLC би искал да види хора по целия свят да работят с базови станции, да споделят сигнали, да печелят QLC и да заменят старомодните клетъчни кули в някои райони.

Членове на екипа на QLC

Екипът на QLC се състои от хора с опит в разработването на софтуер, инвестиционно банкиране и fintech. Например главният архитект и ядро ​​се развиват в QLC Chain Алън Лий. Преди да започне QLC Chain, той работеше в Huawei като системен инженер.

Членове на QLC Chain Team

Членове на екипа на QLC Chain и QLC Foundation

Друг съосновател е Сюзън Джоу който има дългогодишен опит в финансовите услуги, работещ в Bloomberg LLP, Augentius и Rhodium capital преди да се присъедини към веригата QLC. Тя също така има MBA от лондонското бизнес училище.

Интересното, което трябва да се отбележи по този въпрос, е, че имаше доста промени с ребрандирането на Qlink. Например двама от основните разработчици вече не са на борда. По-рано имаше доста разнообразен съветник, който се присъединяваше към екипа, когато беше Qlink. Ще трябва да си направите изводи сами.

Що се отнася до комуникацията им с QLC Chain общността, екипът получи Binance Info златен рейтинг. Това основно се дава на онези проекти, които са излагали ясни и редовни актуализации на своята общност относно напредъка на проекта.

Развитие & Пътна карта

За да получим най-добрата представа за това колко много се работи по верижния проект на QLC, трябва да се насочим към техния Страница на GitHub. Количеството Git ангажименти, което проектът прави, е важно, за да се определи дали те спазват активно сроковете си за разработка.

Git ангажира QLC верига

Git се ангажира с Android WinQ и QLCWallet Repos. Източник: GitHub

Както можете да видите от двете им най-активни хранилища, те натискат код, който е знак. Ако трябва да разгледаме общите им ангажименти в сравнение с други проекти в пространството, в което се намират класиран на 177.Това обаче е актуализирано само до 31 август.

По отношение на пътната карта, в момента те са в процес на прилагане на своя механизъм за консенсус DPoS, както и на внедряването на вътрешната услуга. Януари 2019 г. може да бъде интересен, тъй като те интегрират VM и интелигентния договор. Те също така планират да внедрят RPC интерфейс за портфейла на веригата QLC онлайн.

QLC токенът

QLC токенът е създаден като NEP-5 маркер в NEO blockchain. Това ще бъде използваният токен, използван в рамките на екосистемата QLC, стимулиращ потребителите и осигуряващ газ за dApps. Токенът QLC бе пуснат в ICO през декември 2017 г., като проектът събра 19,3 милиона долара.

Токенът се повиши заедно с останалата част от пазара и достигна рекорд за всички времена от 1,14 долара на 9 януари 2018 г. Той също падна с по-широкия пазар през 2018 г. и от 19 декември 2018 г. се търгува на само 0,022239 долара. Това е сериозен хит за ранните инвеститори, тъй като цената на ICO беше $ 0,3497 за токен.

Binance QLC

Регистрирайте се в Binance и купете QLC токени

Най-доброто място за закупуване на QLC е на борсата Binance, тъй като те имат по-голямата част от обема на търговията. Също така има малък обем в Kucoin и Gate.io.

Тъй като QLC е маркер NEP-5, можете да го съхранявате във всеки портфейл, съвместим с NEO, и една от опциите е Neon портфейла. Тези, които искат по-голяма сигурност от софтуерния портфейл, може да помислят и за Ledger Nano S.

Заключение

Докато проектът напредва, все още има много въпроси около жизнеспособността на проекта. Добре е да се види, че имат партньорство, но поемането на големите телекомуникационни компании няма да е лесно. Също така е разочароващо да се види колко далеч е паднала цената на токена след ICO.

В дългосрочен план този проект може да има потенциал, но в момента едва е на място. С приемането на базови станции и стартирането на основна мрежа мисля, че бихме могли да имаме повече оптимизъм по отношение на QLC Chain.

Ако сте искали да сте в крак с проекта и пускането на основните им етапи от пътната карта, можете да наблюдавате техните средно публикации в блогове, както и техните Twitter сметки.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me