Преглед на субстрата: Криптовалутата за децентрализиран интернет

Централизацията не е само фактор във финансовата система. Също така се играе доста редовно в глобалната мрежа.

Такъв е случаят, когато става въпрос както за достъп до информация, така и за хостинг на уебсайтове. Тези централизиращи фактори могат да повлияят на дългосрочното здраве на интернет и да го направят по-малко безпристрастен и достъпен.

Това е мястото Субстрат идва. Компанията иска да направи мрежата децентрализирана, като е голяма мрежа с отворен код, където всеки може да отдаде компютрите си под наем като хостинг доставчици. Компанията иска да разклати модела „клиент-сървър“, който се превърна в гръбнака на мрежата.

Вместо редица хора да се свързват с големи централизирани уеб хостове, те могат да се свържат с мрежа, която се изпълнява на милиони отделни възли (компютри). Вместо да използват патентован софтуер за сървърните машини, те ще използват отворен код на блокчейн.

Много просто, Substratum се опитва да направи интернет по-свободен за всички. Нека разгледаме по-отблизо проекта.

Преглед на субстрата

Какво Субстрат се опитва да постигне е да даде възможност на всички, които са свързани към мрежата, да станат свои собствени уеб хостове. Те са „възлите“, които формират част от по-широката децентрализирана мрежа.

Ако искате да станете домакин в мрежата на Substratum, всичко, което трябва да направите, е да изтеглите най-новия софтуер на Substratum. Това е с отворен код, което означава, че всеки може да изтегли кода и да работи върху него сам.

След като изтеглите софтуера, можете да го стартирате и да започнете да синхронизирате с по-широката мрежа. Това, което ви позволява, е да стартирате собствен сървър, който ще се свърже с другите компютри в мрежата. След това други потребители могат да имат достъп до интернет и съдържанието, което колективно хоствате.

В замяна на това, че предлагате вашия компютър като децентрализиран хост, ще бъдете възнаградени с жетоните на Substratum (Substrate). Тези изплащания се определят въз основа на това колко сте отделили за мрежата. Това включва неща като честотна лента и мощност на процесора.

Може би едно от най-интересните неща за мрежата Substratum е, че позволява на потребителя да приспособи своя хостинг. Те могат да определят колко искат да допринесат по отношение на ресурсите, както и кога биха искали техните домакини да бъдат активни.

Софтуер за хостване на субстрат

Екранна снимка на софтуера Substratum. Изображение чрез Medium.com

Освен традиционните хостинг услуги, Substratum също иска да даде на уебсайтовете възможност да използват своята функция CryptoPay. Това ще позволи на тези сайтове да обработват плащания за стоки и услуги, използвайки редица различни криптовалути.

Това създава редица полезни взаимодействия между двете екосистеми на децентрализирана Peer-to-Peer криптовалута и P2P уеб хостинг мрежа.


Как се свързват потребителите

От другата страна на монетата може да има потребители, които искат да „сърфират в мрежата” в децентрализираната субстратна мрежа. Ще работи много по същия начин, както в момента в Интернет.

Ще се свържете с мрежата на субстрата и ще въведете желания домейн. Протоколът Substratum ще направи система за имена на домейни (DNS) и ще използва усъвършенствана технология, за да ви насочи към хост машината, която е най-близо до вас географски.

Това също прави мрежата Substratum много по-лесна за използване, главно защото може лесно да взаимодейства с традиционния ви софтуер за сърфиране в мрежата като Chrome и Firefox.

Ползите от субстрата

Съществуват редица рискове, които човек поема, когато се свързва с централизиран сървър. Най-важният от тези рискове е, че има централна точка на провал. Има един уеб хост, който може да се превърне в лесна цел за властите и хакерите.

Има един централен сървър, който може лесно да проследява вашите движения и да записва точно какво правите в мрежата. Това поражда важни съображения за поверителността и сигурността на потребителите.

Субстратът е първо децентрализиран и второ криптиран. Това означава, че потребителите могат свободно да сърфират в мрежата, без да се налага да използват софтуер за подобряване на поверителността, като VPN и прокси сървъри. Това също така означава, че лошите актьори не могат да проникнат в него, дори и да са искали.

Освен предимствата на мрежата за повишаване на сигурността, има и многобройни предимства при използването на мрежата Substratum за хостинг. Това се дължи на начина, по който уеб администраторите се таксуват за хостинга на техните сайтове.

Традиционните хостинг услуги ще използват модел за месечно фактуриране. Ще бъдете таксувани с фиксирана ставка въз основа на определен хостинг план. Независимо от сумата, която използвате, ще плащате този месечен абонамент.

От друга страна, с мрежата Substratum ще бъдете таксувани въз основа на количеството данни, които са били прехвърлени за вашия конкретен сайт. Това е модел, подобен на този на някои CDN услуги в облака, който ще таксува въз основа на количеството GET заявки, изпратени до сървъра.

Укрепени интернет свободи

Докато неприкосновеността на личния живот онлайн е много важно съображение за много хора, има и други, които трябва да се страхуват от последиците от репресивните режими. Добре известно е, че в страни като Китай и Иран интернет активността се следи строго.

Правителствата се опитват да ограничат до какво съдържание имат достъп техните граждани и какви дискусии могат да водят. Например в Китай има нещо, наречено „Голямата защитна стена“. По същество това е голяма мрежова защитна стена, която обгражда цялата страна и контролира до какво може да се осъществи достъп.

Използването на мрежата Substratum обаче може да заобиколи това. Цялата мрежа е шифрована и единственото нещо, което държавните контролери ще могат да видят, е връзка с децентрализирана мрежа. Няма как те да следят какво правите или къде посещавате.

Свободата в интернет не е само нещо, за което хората в авторитарните страни трябва да се притесняват. Например ходът от SEC миналата година за прекратяване на мрежовата неутралност може да има многобройни последици за тези граждани, които са със седалище в САЩ.

По същество решението предполага, че доставчиците на интернет услуги могат да начисляват различни цени за тези, които желаят да имат достъп до различно съдържание и уебсайтове. Следователно доставчиците на интернет услуги могат избирателно да ограничат достъпа ви въз основа на сайтовете, до които сте избрали достъп.

Свързването с децентрализирана мрежа, която разделя точките за достъп и криптира трафика, означава, че вашият интернет доставчик няма представа до какви сайтове имате достъп. Ще можете свободно да сърфирате в интернет, сякаш все още е налице Неутралността на мрежата.

Силни членове на екипа

Погледът към тези, които отговарят за Substratum, трябва да осигури на потребителите допълнително чувство за увереност. Членовете на екипа на Substratum имат различен опит в областта на технологиите и бизнеса.

Членове на екипа на субстрата

Съоснователи на Субстрата. Изображение чрез substratum.net

Както може да се види на горното изображение, тримата съоснователи имат над 50 години опит в индустрията в работа с компании като Apple, HP, Facebook и редица други клиенти на Fortune 500. Наличието на силен екип несъмнено е голям актив, който често е полезен при отделянето на претъпкан стартиращ пазар.

Потенциални предизвикателства за субстрата

Въпреки че идеята за Substratum несъмнено е интригуваща, има редица други базирани на блокчейн проекти, които предлагат подобна концепция и са в обращение за по-дълъг период от време.

Например имате Golem (GNT), който използва мрежата Ethereum за изграждане на голям децентрализиран виртуален супер компютър. Имате и проекти, базирани на облачно съхранение, като Filecoin, които също са на път да излязат онлайн с големи ICO средства, които ги подкрепят.

Също така е по-малко ясно, че ще има голям стимул за участниците да хостват в мрежата на Substratum. Например хостингът ще изисква ресурсите на компютъра под формата на захранване и съхранение на процесора. Майнингът на криптовалута е подобен и използва графични процесори за алгоритми Proof-of-Work или твърдия диск за протоколи Proof-of-Capacity.

Следователно домакинът ще трябва да реши кое е по-доходоносно. Или могат да предложат своя компютър за хостинг, за да спечелят Substrate, или да превърнат изчислителната си мощ в майнинг на криптовалути. Ако хостването на Substratum не е много по-малко ресурсоемко или много по-доходоносно, малко вероятно е да получите много хостове на борда.

Токените на субстрата (SUB)

Субстратът е ERC20 маркер, който хората биха могли да закупят първоначално чрез ICO. Това се проведе между август и септември миналата година, където проектът успя да събере около 13,8 милиона долара.

Въпреки че това беше под целта им от 45 милиона долара, това все още е значителна сума, която разработчиците без съмнение ще използват добре. В момента SUB токените се търгуват на $ 0,454. Това може да се види на графиката по-долу

SUB цена изпълнение

Изпълнение на субстратната цена. Изображение чрез coinmarketcap.com

Цената на токените е спаднала значително през последните няколко седмици, което е в съответствие с общите пазари на криптовалути. Токените SUB все още са значително по-високи от цената на ICO токена от около 0,08 долара.

Можете да закупите SUB токени на борси като KuCoin, EtherDelta и Binance. След като получите монетите си, можете да ги съхранявате във всеки хардуерен портфейл, съвместим с ERC20, или в уеб портфейл, като например My Ether Wallet (MEW).

Бъдещи перспективи за субстрата

Идеята зад Substratum наистина има потенциала да промени начина, по който мислим за достъпа до информация в дигитална епоха. В ръцете на централизираните уеб хостове е предоставена твърде много енергия за сметка на потребителите.

Substratum помага за постигането на тези цели, като създава наистина децентрализиран интернет, където потребителите могат да се възползват от резервната изчислителна мощ на съседите си в съседство. Той дава възможност на тези възли, които искат да станат свои собствени домакини. Освен това им дава възможност да спечелят допълнителни доходи.

Разбира се, има предизвикателства, които Субстратът трябва да преодолее. Има силни конкуренти и в момента пазарът на криптовалути преминава през някои нестабилни условия. Те също така ще трябва да измислят начин да стимулират правилно хостовете да използват Substratum над редовното копаене на криптовалути.

Независимо от това, Substratum е проект, който заслужава вашето внимание. Ще следим отблизо проекта, за да видим как се развива през следващите месеци.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map