Преглед на протокола Harmony: Разрешаване на децентрализация в мащаб

Harmony (ONE) е един от последните проекти, който се опитва да се справи с проблема с мащабируемостта на блокчейн. Те са изградили своята платформа от самото начало, имайки предвид оптимизацията.

Използвайки подход с „пълен стек“, Harmony разработва блокчейн, базиран на шардинг, който е не само мащабируем, но доказуемо сигурен и енергийно ефективен. Те са и най-новият проект за набиране на средства на Binance Launchpad. Това след приключване на голяма частна продажба на семена през май 2018 г..

Така че, трябва ли да го обмислите?

В този преглед на Harmony ще ви дам всичко, което трябва да знаете, за да вземете това решение. Ще разгледам техните технологии, екип и развитие. Също така ще анализирам потенциала за дългосрочно приемане на техния ЕДНО маркер.

Какво е хармония?

Хармония осигурява високопроизводителна платформа за консенсус с ниска латентност и ниска такса, предназначена да засили децентрализираната икономика на бъдещето. Те планират да се справят с проблемите, с които се сблъскват други блокчейн екосистеми, като използват най-добрите изследователски и инженерни практики в оптимално настроена система.

Техническият фокус на проекта е върху презареждане и сигурно залагане с децентрализирана произволност. Harmony също така прилага оптимално кръстосано маршрутизиране и бързо разпространение на блокове.

На практика Harmony помага на бизнеса да изгради пазари за използване на заменяеми символи (като точки за лоялност или енергийни кредити) и незаменими активи (като цифрови активи в играта). Harmony също използва своите доказателства за нулеви знания, за да позволи споделяне на данни с поверителност на потребителите.

Предимства на Harmony One

Предимства на Протокола за хармония. Изображение чрез Harmony.one

Това стимулира потребителите и може да се използва за кредитни рейтинги, рекламен обмен и други споделяния на данни, които традиционно се виждат като централизирани платформи, които печелят, а потребителите остават без нищо.

След стартирането на основната си мрежа през юни 2019 г. Harmony отбеляза отличен растеж и към юни 2020 г. има повече от 1000 възли, които помагат за децентрализиране на мрежата. Проектът също така е могъл да мигрира от ERC-20 и BEP-2 токени, първоначално издадени към собствените си собствени токени.

И накрая, проектът внедри система за залагане, базирана на Ефективно доказателство за залог (EPoS). В Harmony беше натоварена година, така че нека да разровим и да проучим някои подробности за постигнатия напредък.

Технологичният стек Harmony


За да постигне целите за мащабируемост, Harmony изгради целия технологичен стек от нулата с фокус върху оптимизацията. Те са вградили редица важни нововъведения в своя протокол за консенсус, вътрешни системи и мрежово инженерство.

Чрез внедряването на тези иновации Harmony ще осигури платформа за децентрализирани приложения (dApps), които не бяха осъществими в други блокчейн. Те включват dApps като децентрализирани борси, високопроизводителни платежни системи и транзакции на Интернет на нещата.

Протокол за консенсус

Blockchains се управляват от консенсус и видът на използвания протокол може драстично да повлияе на скоростта, с която се постига децентрализиран консенсус. Понастоящем блокчейн като Bitcoin’s използват консенсусни протоколи Proof-of-Work, които по своята същност са станали скъпи и бавни.

Други протоколи като Proof-of-Stake използват различни стимулиращи механизми, които преодоляват някои от тези предизвикателства. Всъщност протоколът Ethereum се опитва да премине към техния Casper PoS консенсус, за да се справи с проблемите си с мащабируемостта. PoS обаче има свои уникални предизвикателства.

Хармония на мрежовата комуникация

Мрежова комуникация в кръг на консенсус. Източник: Бяла хартия

Протоколът за консенсус Harmony, който те наричат ​​Effective Proof of Stake, използва най-новите дизайнерски принципи като шардинг и конвейер. Това позволява на мрежата да обработва паралелно множество различни транзакции. Това означава, че няма едно пречка за потвържденията за всички транзакции.

По същество, с подхода Harmony, забавянето на връзката е значително намалено и пропускателната способност на транзакциите може да се мащабира с нарастването на мрежата.

Мрежова инфраструктура

Harmony прилага мрежови техники, които могат да подобрят скоростта на разпространение на съобщенията и да постигнат консенсус по-бързо. Както е посочено в техния технически документ, Harmony използва код на фонтана RaptorQ, който позволява на мрежата да разпространява блокове бързо или в парчета. Harmony не само раздробява мрежовите си възли, но и разбива състоянията на блокчейн, което позволява линейно мащабиране във всичките три аспекта на съхранение, транзакции и машини.

Те също осиновяват Маршрутизация на Кадемлия който е в състояние да постигне тези кръстосани транзакции, които могат да се мащабират логаритмично с броя на парчетата в мрежата. Цялата тази реализация позволява на Harmony да изпълнява изключително едновременен протокол.

Инфраструктурата също е децентрализирана, за да се избегнат единични атаки. В крайна сметка мрежата е изградена, за да съдържа парчета от 1000 възела, за да осигури криптографска произволност и да се преразпределя редовно, но в момента Harmony използва четири парчета от по 250 възла.

Това дава на мрежата силна сигурност срещу византийското поведение. В допълнение, мрежата използва проверима произволна функция за непредсказуемо и безпристрастно членство в парчета.

ЕКОсистемата ONE ONE

Платформата Harmony се захранва от естествения ONE токен, който позволява на потребителите да участват в екосистемата и служи като механизъм за плащане за различни действия. Чрез използването на блокчейн Harmony разработчиците и бизнесът могат да създадат съответствие в целите и стимулите на различни заинтересовани страни.

В допълнение, предстоящото внедряване на доказателство за нулеви знания ще направи Harmony платформа за споделяне на данни, която е в състояние да преодолее общия проблем на много пазари на данни; това е недоверието, което участниците изпитват към споделянето на данни, въпреки че имат силно желание да получат данните на другите.

Екосистема Harmony Token

„Отворен консенсус за 10 милиарда души“. Изображение чрез Harmony

Токенът Harmony ONE е проектиран да има следните три функции в протокола:

  1. Токенът се използва като залог за модела на консенсус EPoS, позволяващ на притежателите на залози да печелят награди за блокове и такси за транзакции.
  2. Токенът ще плаща такси за транзакции, такси за газ и такси за съхранение.
  3. Токенът ще се използва при управлението на протокола, като позволява на притежателите на токени да имат право на глас за управление по веригата.

През януари 2020 г. Harmony започна миграцията на ONE маркера от веригите Ethereum и Biannce към собствената си блокчейн. Това беше необходимо, за да се реализират плановете за залагане и управление по веригата. Потребителите са длъжни да сменят своите ERC-20 (Ethereum) и BEP-2 (Binance) токени за естествени ONE символи, ако желаят да участват в залагане, управление или други мрежови дейности.

Към юни 2020 г. екипът по хармония не е обявил краен срок за суап към родните ЕДНИ монети. Притежателите трябва да знаят, че няма начин ръчно да сменят жетоните с монети в основната мрежа. Процесът се извършва автоматично на всеки обмен, който участва с мост към Хармония.

Това включва BitMax, Binance, KuCoin, Gate.io и услугата за залагане HonestMining. За да направите суапа, просто депозирайте ERC-20 или BEP-2 ONE токени на участваща борса и при изтегляне ще бъдат доставени родните ONE ONE..

Staking Harmony ONE Token

Harmony влезе в историята на 16 май 2020 г., когато стартира залагането, което го прави първата зашеметяваща блокчейн, която предлага залагане. Според екипа на Harmony залагането е необходимо, за да се създаде доверие за участниците в мрежата, без да ги познаваме.

Това ще позволи много по-голяма децентрализация, тъй като отваря протокола за обществеността. Сега, когато залагането е предоставено, 320 от 1000 възела се управляват от обществеността, а не от Harmony или един от неговите доверени партньори.

Harmony One Validators

Списък на някои от валидаторите, залагащи хармонията. Изображение чрез Хармония

Стартирането стартира с 16 партньори за залагане, които могат да бъдат използвани от всеки за лесно залагане на монети. Сред тези партньори са Staked, Stake.fish, Blockdaemon, Everstake и InfStones. Няколко борси също осигуряват залагане, като BitMax и Binance. Текущата награда за залагане е само на север от 10%, въпреки че някоя от услугите за залагане ще запази малка част. Можете да видите пълен списък на текущите услуги за залагане тук.

Не е задължително да се използва услуга за залагане и екипът на Harmony насърчава самостоятелното залагане поради ползите от децентрализацията. Стартирането на валидатор изисква 10 000 ЕДНИ токена (в момента на стойност $ 43), както и компютър с минимум две ядра, 2 GB памет и 30 GB място за съхранение.

Въпреки това, поради текущия лимит от 320 публични възли, действителният минимум, необходим за стартиране на възел, е приблизително 20 000 щатски долара на ЕДИН жетон. В крайна сметка ще има слотове за 1000 публични валидатори.

Екипът на Хармония

Екипът зад Harmony е комбиниран от експерти в изграждането на трайни компании, инженеринг и академични изследвания. Те идват от подобни на Google, Amazon, Apple, Microsoft и редица успешни стартиращи компании. И са работили по някои от най-големите системи в света като инфраструктурата AWS, Siri на Apple и Google Maps.

Докато екипът остава малък, само с 20 щатни членове и допълнителни 4 сътрудници, те представят на масата опит в разработването на софтуер, машинно обучение, изкуствен интелект, виртуална реалност и блокчейн технология.

Главният изпълнителен директор и лидер на екипа е Стивън Це, запален програмист, прекарал живота си в изучаване и работа по компилатори и протоколи за сигурност. Завършил е докторска степен по протоколи за сигурност и проверка на компилатора в университета в Пенсилвания.

Екип на протокол за хармония

Някои от членовете на Harmony Team

След това продължи като изследовател в Microsoft Research, старши инженер по инфраструктура в Google и главен инженер за класиране при търсене в Apple. По-късно основава мобилното търсене Spotsetter с институционален рисков капитал; По-късно Apple придоби стартирането.

Има четирима допълнителни съоснователи, повечето от които са експерти по изкуствен интелект и един, който е MBA от Харвард.

Екипът на Harmony завърши частна продажба на семена на жетони още през май 2018 г. При тази продажба те успяха да наберат около 18 млн. Долара в замяна на 22,4% от общото предлагане на токени (цена от около 0,0065 долара). Имаше редица насочени към блокчейн VC фондове, които участваха в това. Пълният списък може да се види на уебсайта Harmony.

Общността на хармонията

Harmony преследва комбинация от офлайн и онлайн изграждане на общността. От 2017 г. екипът на Harmony провежда седмична 4-часова среща в Сан Франциско, за да увеличи интереса към проекта и да увеличи общността си от партньори.

Изграждането на онлайн общност доведе до малка група, но изглежда, че е изключително добре ангажирана и развълнувана от потенциала за протокола Harmony. Например Subreddit на Harmony има само 1300 читатели, но има множество ежедневни публикации и редица коментари за всяка публикация. Subreddit съществува само от 3 месеца.

Другите акаунти в социалните медии са също толкова малки, но с еднакво ангажирани общности. The Twitter акаунт има малко над 6000 последователи, но огромен брой споделяния и коментари за неговите туитове. The Телеграма канал е най-голямата общност с над 11 700 членове.

Като цяло общността Harmony е положителен и обнадеждаващ знак. Може да е малко, но членовете са много ангажирани и развълнувани от възможностите на протокола.

ЕДИНИЯТ жетон

Както бе отбелязано по-горе, ERC-20 и BEP-2 ONE токените са оттеглени и официалната монета вече е естествената ONE монета. Потребителите, притежаващи версиите на веригата Ethereum или Binance, могат лесно да ги разменят, като ги депонират на борса, която има мост към Harmony, като Binance, Gate.io, BitMax и други. След като бъдат депозирани, остарелите символи автоматично се преобразуват в естествени ЕДИНИ маркери.

Binance ONE

Регистрирайте се в Binance и разменете ERC-20 / BEP-2 Tokens за Native ONE Coins

Като залагащ маркер ONE се очаква да нарасне в стойност и всъщност той се е удвоил, откакто достигна минимума от средата на април от $ 0,002109. Истинските печалби започнаха, след като Harmony обяви залагане, като токенът скочи от стойност 0,002684 $ преди обявяването на залагане на живо, до 0,004310 $ само един месец по-късно. Трябва да се отбележи, че това е малко под стойността от 0,004730 $ на ONE на 1 януари 2020 г., но възходящият импулс е обещаващ.

Що се отнася до съхраняването на вашите ЕДИН токени, Книгата е вашият най-добрият избор. Все още няма роден портфейл за залагане за ONE, но той е в процес на разработка. Междувременно всички валути Guarda, Trust Wallet и math Wallet поддържат съхраняване на ЕДНИ монети.

Развитие на хармонията & Пътна карта

Проектът Harmony работи по техния протокол вече повече от две години и постигна значителен напредък. Определянето на точно колко работа е свършено понякога може да бъде трудно. Една от най-добрите оценки обаче е да разгледаме кодиращата дейност в техните публични хранилища.

Затова реших да премина към протокола за хармония GitHub за да проверите какво настояват разработчиците от старта на проекта. По-долу са фиксираните кодове за три от най-активните им фиксирани репо-сделки.

Проект Harmony GitHub ангажира

Кодът се ангажира да избере хранилища през последните 12 месеца

Както можете да видите, през последната година имаше доста дейности и ангажименти към тези репо сделки. Също така си струва да се отбележи, че в техния GitHub има още 16 хранилища – някои от които също имат значителна активност. Може да има и друга работа, която се провежда в частни репозитории, които все още не са публикувани.

Това наистина е доста обнадеждаващо и е далеч от предишното ICO статукво. Проектите биха събрали милиони долари с нищо повече от бяла книга. Всъщност нивото на развитие, което виждам тук, е повече от това, което съм виждал при други проекти, които ICO преди 1-2 години.

Всичко това развитие има смисъл, когато погледнете етапи екипът се е срещал през последната година. Също така има много повече неща, които да очакваме с нетърпение в тяхната пътна карта до края на 2020 г .:

  • Q1 & Q2 2020: Приложено отворено залагане, добавен е EPoS механизъм, реализиран суап на токен към вграден ЕДИН токен, добавени стабилни монети и HRC-721 за маркови активи. SEED става първият токен HRC-721, а Harmony се превръща в първия остър блокчейн, който прилага залагане.
  • Q3 2020: Подобрение до 3-секундна окончателност и добавяне на DeFi посредници. Създаване на портфейл за залагане и мост Ethereum, както и глобални фиат шлюзове.
  • Q4 2020: Контролируема поверителност и трансгранично финансиране. 100% децентрализирани възли и управление на общността.

Ако искате да сте в крак с последните новости от проекта, винаги можете да се насочите към тях официален блог.

Заключение

Като се има предвид активната общност зад проекта Harmony, не би трябвало да е изненадващо, че проектът наблюдава повишено приемане и покачване на цената на своя токен сега, когато ONE е едновременно роден, а Harmony е EPoS блокчейн, който възнаграждава тези, които притежават ЕДИН жетони.

Проектът успя да стартира своята основна мрежа през юни 2019 г., което е малко повече от година след началото на разработката. И въпреки бързото развитие на проекта, той се държи добре, показвайки силата на своя дизайн. Токенът страда през целия пазар на криптовалути през 2018 и 2019 г., но се появява силно през 2020 г., тъй като търсенето на токена и блокчейна се увеличава.

Екипът зад Harmony е силен, с голям опит в много области, които са полезни за този тип проекти. Досега екипът успя да спази крайните си срокове и това е голям положителен резултат.

Дните, в които инвеститорите бяха склонни да простят късни ангажименти, отминаха и тези блокчейн проекти трябва да предоставят това, което са казали, когато са казали, че ще бъде готово. Harmony успя да направи това успешно.

Най-голямата заплаха за проекта в този момент е конкуренцията. Harmony ще трябва да остане по-напред от съществуващите конкуренти като Zilliqa (ZIL), както и да изпреварва всички потенциални бъдещи конкуренти. Засега изглежда, че прави това лесно, като се възползва от бързите цикли на разработка, за да добави нова функционалност и подобрена мащабируемост и скорост.

Представено изображение чрез Fotolia

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me