Преглед на Polkadot (DOT): MOAB (Майката на всички блокчейн)

Въпреки че Polkadot изглежда е бил под радара, откакто разработването на проекта е започнало преди повече от 3 години, то разтърси криптовалутното пространство с официалното пускане на своята „финализирана“ основна мрежа по-рано този месец. За по-малко от 2 седмици родният DOT токен на Polkadot безшумно премина напред в топ 10 на криптовалутите чрез пазарна капитализация.

За описание на Polkadot са използвани всякакви думи и фрази, включително изчерпания етикет на криптовалута „Ethereum killer“. Въпреки че основателят му настоява, че Polkadot не е конкурент на Ethereum, погледът отблизо на Polkadot предполага, че това е не само сериозен конкурент на Ethereum, но и криптовалута, която може просто да трансформира света на криптовалутите завинаги.

Произход на Полкадот

Историята на Polkadot започва с Ethereum, по-специално един от съоснователите на Ethereum, Д-р Гавин Ууд (Доктор по софтуерно инженерство). Д-р Ууд има над 20 години опит като разработчик на софтуер както в крипто пространството, така и извън него.

Д-р Gavin Wood Polkadot

Съосновател на Polkadot и Ethereum, д-р Gavin Wood. Изображение чрез паритет

Той кодира първата функционална версия на Ethereum и дори е автор на Ethereum’s Жълта хартия. Това, с което Dr. Wood е може би най-известен, обаче е създаването на Solidity, кодиращия език, използван за изграждане на интелигентни договори на Ethereum.

През януари 2016 г. д-р Ууд напусна позицията си на технически директор и основен разработчик на Ethereum. Точните причини за напускането му варират (дори от самия д-р Ууд), но могат да се обобщят като причинени от неговото разочарование от бавното развитие на Ethereum 2.0.

По-късно през 2016 г. д-р Ууд започва да разработва нова криптовалута, която „изпълни обещанията което Ethereum не можа ”. Първият проект на Бяла хартия Polkadot е завършен до края на 2016г.

DOT криптовалутата ICO

Първоначалното предлагане на монети на криптовалутата DOT на Polkadot е нещо, което все още е в паметта на много ветерани в криптовалутното пространство и със сигурност за екипа на Polkadot. DOT ICO се състоя през октомври 2017 г. и събра над 145 милиона щатски долара в Ethereum.

Polkadot ICO

Снимка от ICO на Polkadot. Изображение чрез Trustnodes

Половината от първоначалната обща доставка на DOT от 10 милиона беше продадена в два кръга на публични и частни инвеститори (съответно 2,25 милиона и 2,75 милиона). Цената на DOT токен за тези кръгове на финансиране беше 28,80 $ USD.

По-малко от 2 седмици по-късно, над 90 милиона щатски долара от средствата, събрани по време на ICO са били трайно замразени поради експлойт на уязвимост в мултисигналния портфейлен код на Polkadot. Една седмица след атаката екипът на Polkadot потвърди, че все още има достатъчно финансиране за разработване на Polkadot и продължи напред въпреки загубените средства. Въпреки че са положени усилия за извличане на средствата, над 500 000 ETH все още са заключени.

Паритет хакер хак

Първото хакване на портфейла на Polkadot. Изображение чрез Steemit

Провалът след ICO отбеляза втория път, когато портфейлите на екипа бяха хакнати поради уязвимост на кода. Първият хак се състоя по-рано през юли 2017 г. и видя над 33 милиона щатски долара Ethereum да бъдат източени преди атаката да бъде спряна от добронамерена група хакери, известна като White Hat Group. И в двата случая екипът на Polkadot пусна последваща документация, в която подробно се описват хаковете и как да се предотврати тяхното повторение.

През януари 2019 г. Polkadot проведе нов кръг от частно финансиране в опит да компенсира загубените (замразени) средства от DOT ICO. 500 000 DOT бяха продадени на надценена цена от 120 $ USD за DOT, с което бяха събрани над 60 милиона USD.

През юли тази година a трето частно финансиране се проведе кръг, продавайки малко под 350 000 DOT токена на цена от 125 $ USD всеки. Това събра още 43 милиона щатски долара. Като се вземат предвид, общото финансиране за криптовалутата DOT на Polkadot е над 250 милиона щатски долара (с 90 милиона все още замразени).

Какво е Polkadot?

Полкадот е проект за криптовалута, който се стреми да засили децентрализираното бъдеще на интернет (Web 3.0). Той е оперативно съвместим с други блокчейни вътре и извън криптовалутата, позволява създаването на интелигентни договори и нови блокчейни (и токени), дава възможност на блокчейните да обменят информация, надгражда се (без хард форкове!) И протоколът се управлява от тези, които притежават DOT, родната криптовалута на Polkadot.

Мрежа Polkadot

Птичи поглед на мрежата Polkadot. Изображение чрез Twitter

Polkadot е проект на Фондация Web3, швейцарска организация с нестопанска цел, базирана в швейцарската крипто долина (Цуг). Фондацията Web3 възлага на базираната във Великобритания Паритетни технологии за развитие и поддържане на мрежата Polkadot.

Д-р Гавин Ууд е съосновател както на Web3 Foundation, така и на Parity Technologies и следователно е основният разработчик на мрежата Polkadot. Polkadot е изграден с помощта на Substrate, инструмент за изграждане на блокчейн, разработен от Parity Technologies.

Как действа Polkadot?

Polkadot е лесно една от най-сложните съществуващи криптовалути. Макар че обикновено бихме казали, че имаме начин да ви го обясним с неспециалисти, но наистина няма начин да обясним Polkadot, без в крайна сметка да изпаднем в пукнатина на техническия език. Някои компоненти от мрежата Polkadot буквално имат поредица от статии, посветени на обяснението им. Иронично е, че цялата мрежа на Polkadot е достъпна чрез обикновен плъгин за браузър, наречен Polkadot.js.

Функция Polkadot

Архитектурата на Polkadot в оригиналната бяла книга. Изображение чрез Бяла хартия

С един поглед Polkadot е екосистема от блокчейн. Основната блокчейн Polkadot се нарича Релейна верига. Blockchains, които са свързани с Relay Chain са известни като Parachains. Тези Парашаини могат да имат свои символи, консенсусни механизми и дори собствени структури за управление.

Както бе споменато по-рано, релейната верига е изградена с помощта на субстрат. Всички парашуни, които са изградени с помощта на субстрат, могат лесно да се свържат с релейната верига. Всички „външни“ блокчейни като Bitcoin или Ethereum изискват мост за да се свържете с релейната верига.

Полкодат консенсус

Мрежата Polkadot използва a хибриден консенсусен механизъм. Консенсусът по релейната верига е версия на Proof of Stake (PoS), наречена GHOST-базиран рекурсивен договор за префикс за извличане на предци (или GRANDPA за кратко).

Дядо консенсус

Техническо обяснение на консенсуса на Polkadot’s Proof of Stake, GRANDPA. Изображение чрез Polkadot Docs

Парачаините, прикрепени към веригата за релета, използват версия на Proof of Work, наречена Blind Assignment for Blockchain Extension (или накратко BABE). Хибридният консенсус на Polkadot включва 4 ключови играчи: валидатори, събирачи, номинатори и рибари.

Полкадот валидатори

Валидаторите в мрежата Polkadot имат за задача да проверяват транзакциите на Parachains и да ги добавят към блокчейна Relay Chain. Валидаторите трябва да залагат DOT, за да отговарят на условията за номинация като валидатор в мрежата. Ето защо PoS консенсусът на Polkadot се нарича още номинирано доказателство за залог.

Количеството DOT, което се изисква да се счита за валидатор, зависи от това участие в мрежата и може да бъде изчислена чрез разглеждане на сумите, заложени в момента от съществуващите валидатори по веригата. Това е приблизително 2,7 милиона DOT по време на писането. Списъкът на валидаторите се променя всяка епоха (24 часа).

Полкадот залагане

Таблото за залагане на Polkadot.js показва всички текущи валидатори: Изображение чрез Js.org

Валидаторите се разпределят на случаен принцип към прикачени Parachains, за да проверят транзакциите им. След това тези транзакции се регистрират в блок от веригата на релейната верига, който генерират валидаторите. Минимум 5 Необходими са валидатори за верига Parachain и в момента има около 200 валидатори.

1000 Validators е целта на мрежата Polkadot. Това е важно да се отбележи, защото това означава, че мрежата Polkadot може да поддържа около 200 Parachains, преди да види забавяне на скоростта и ефективността на мрежата.

Когато се генерира нов блок, съдържащ транзакции с Parachain, от валидатори на веригата за реле, 20% от блок награди се разпределят между Валидаторите в съответствие с натрупаните от тях „точки от ерата“.

Вериги Polkadot

Илюстрация на взаимодействието на релейната верига и Parachain

За да улесним нещата, нека просто кажем, че колкото повече транзакции Parachain е проверил валидатор, толкова повече точки от ерата те получават. Останалите 80% от блоковите награди се изпращат в хазната на Полкадот (повече за това по-късно).

Нова блок се генерира на релейната верига Polkadot на всеки 6 секунди (макар че в бъдеще това може да достигне до 2 секунди). Неправилно поведените валидатори могат да видят дяла си намален с цели 30%. Нарязаната сума се променя в зависимост от това колко е заложил Валидаторът и всички нарязани средства отиват в хазната. Всички номинатори, които са делегирали своите DOT токени на неправилно работещ Validator, също виждат нарязана част от техните токени.

Номинатори на Polkadot

Номинатори на блокчейн Polkadot имат задачата да изберат валидатори. Те правят това, като „делегират“ (гласуват) своите DOT токени на валидатори. Номинаторите могат да номинират до 16 валидатори и да получат част от блоковите награди, получени от тези валидатори.

Номинатори на Polkadot

Илюстрация на връзката между номинатори и валидатори. Изображение чрез Polkadot

Спомнете си, че всеки отделен Валидатор получава блокови награди, които са (отново за по-голяма простота) пропорционални на броя транзакции, които са проверили от Parachains. Това дава стимул на номинаторите да залагат своя DOT на валидатори, които вършат най-много работа в мрежата Polkadot.

Polkadot Collators

Колатори в мрежата Polkadot създайте блокове на Parachains, прикрепени към веригата за релета. Тези блокове съдържат най-актуалните транзакции, възникнали във въпросния парашайн. Валидаторите ще изберат съвместно блока, който е най-вероятно да бъде точно представяне на текущото състояние на Парашайн.

Polkadot Collators

Илюстрация за това къде Collators се вписват в мрежата Polkadot.

След това транзакциите на ‘печелившия’ блок Parachain се добавят към блок на Relay Chain. Колаторите трябва да залагат DOT, за да свържат своята блокчейн верига с релейната верига и да се превърнат в Parachain.

Рибари Полкадот

Рибари в мрежата Polkadot следете поведението на валидатори и Collators в мрежата Polkadot. Непосочено „малко количество“ от DOT е необходимо, за да станете рибар.

Рибар

Илюстрация за това къде се намират рибарите в мрежата Polkadot. Изображение чрез Монета360

Ако се установи неправомерно поведение от Collator или Validator, риболовецът, който е идентифицирал поведението, получава неуточнена „голяма награда“ в DOT. Размерът на DOT, даден като награда, се увеличава, ако неправомерното поведение постоянно се открива от един Collator или Validator.

Управление на Полкадот

Управлението на Полкадот структурата включва 3 ключови играчи: Съветът, Техническият комитет и редовните притежатели на DOT токени. Съветът се състои от 13 избрани членове на мрежата Polkadot, които трябва да заложат на DOT, за да отговарят на условията за номинация.

Подобно на валидаторите, членовете на Съвета се сменят всяка епоха (24 часа). Членовете на Съвета имат задачата да решат как ще се изразходват финансовите средства и са единствените участници в мрежата, които имат достъп до хазната. Те може и вето опасни решения от мрежата веднъж месечно.

Управление на Полкадот

Илюстрация на управлението в мрежата Polkadot

Техническият комитет се състои от 3 организации, които трябва да имат опит с мрежата Polkadot и да участват активно в нейното развитие. Фондация Web3 притежава едно от тези три места. Техническият комитет може да бъде променен по всяко време чрез гласуване от Съвета. Основната функция на Техническия комитет е бързо проследяване на предложените промени в мрежата Polkadot в случай на извънредна ситуация.

Само Съветът и редовните притежатели на DOT могат да представят предложения (посочени като Референдуми от Polkadot). Те могат да варират от внедряване на актуализации в мрежата до спонсориране на реални събития. Ако дадено предложение изисква използването на касови средства, потребителят, който внася предложението, също трябва да заложи 5% от общата стойност на средствата, необходими за реализирането на предложението им. Ако предложението им бъде гласувано против, те губят своя дял.

Кворум на Полкадот

Илюстрация на „адаптивния кворум“ в управлението на Полкадот

Броят на гласовете, необходим за приемане на предложение зависи от избирателната активност. Ако по-малко от 25% потребители на DOT в мрежата гласуват за предложение, тогава 66% трябва да отговорят с одобрение, за да може предложението да премине. Това спада до стандартните 50% със 100% избирателна активност и в противен случай пада някъде между тях.

Стойността на гласа зависи от това колко дълго потребителят залага своя DOT за въпросното предложение. Ако не заложите своя DOT, когато гласувате за предложение, то струва 10% от един глас. Ако залагате своя DOT в продължение на 32 седмици, струва 6 гласа. Това позволява на потребителите в мрежата Polkadot да „гласуват с убеждение“.

След като бъде прието предложение, има „период на влизане в сила“ от 30 дни преди промяната да бъде приложена. Както бе споменато по-рано, предложението може да бъде бързо проследено от Техническия комитет, ако искането за това бъде одобрено както от Съвета, така и от гласуване в общността.

Министерството на финансите има за цел да стимулира използването на натрупаните средства в мрежови предложения. Това се прави чрез прилагане на „бюджетен период“, при който процент от касовите средства се изгарят, ако не се изразходват за предложения в рамките на 24-дневен период.

DOT криптовалута на Polkadot’s

ТОЧКА е криптовалута в мрежата Polkadot. Използва се за управление, залагане и свързване в мрежата Polkadot. Всеки, който притежава DOT, може да гласува за предложените промени в Polkadot.

Както е отбелязано в раздела за това как работи Polkadot, DOT се използва за залагане от валидатори, номинатори и рибари в мрежата. DOT се използва също и за свързване на Parachains с релейната верига чрез Collators. DOT не можеше да се търгува между потребителите до старта на основната мрежа по-рано този месец.

Polkadot DOT Token

Трите цели на DOT

Въпреки че първоначално DOT имаше максимално предлагане от 10 милиона, това беше променено, за да позволи малко тревожно степен на инфлация. Подобно на Band Protocol, мрежата Polkadot използва инфлация, за да стимулира участието на мрежата.

Целевият процент на участие за Polkadot е 75%, което съответства на ниво на инфлация от 10% годишно. Инфлацията може да бъде до 100% на година, ако няма достатъчно мрежово участие.

Old DOT срещу New DOT

Ако сте нов в Polkadot, може би сте забелязали споменаване на „New“ DOT и „Old“ DOT. The първо предложение на мрежата Polkadot, когато основната стартирана мрежа беше да умножи съществуващите 10 милиона DOT токени по 100x.

Old New DOT

Информационното съобщение за DOT на CoinMarketCap. Изображение чрез CMC

Това беше предимно за да улесни изчисляването на стойността на DOT транзакции (тъй като е „по-лесно“ да се даде указание за прехвърляне на 10 DOT, отколкото 0,01 DOT). Всички съществуващи притежатели на DOT видяха своя „Стар“ DOT, умножен по 100, което доведе до ново общо предлагане от 1 милиард „New“ DOT. Тази промяна беше приета на 21 август.

DOT анализ на цените на криптовалута

За съжаление изглежда, че данните за цените на „Old“ DOT са изчистени както от CoinMarketCap, така и от Coingecko (вероятно, за да се избегне объркване). Преди премахването, „Старият“ DOT токен се търгуваше на цена от около 400 $ USD за монета, приблизително същата като Ethereum.

Old Dot Coingecko

Страницата за криптовалута Old DOT на CoinGecko.

Текущата цена на „New“ DOT е малко под 6 $ USD, което има смисъл, когато смятате, че тя трябва да бъде приблизително 100 пъти по-ниска от цената на „Old“ DOT (в този случай плюс малко допълнително поради увеличението на цената).

Ефективност на точкова цена

Кратката ценова история на “New” DOT. Изображение чрез CMC

Като се има предвид това, няма какво толкова да се каже за ценовата история на DOT. Още от преобразуването на 21 август, цената на DOT се покачва доста бързо, дори когато пазарът на криптовалута стагнира. Въпреки че CoinMarketCap все още не е регистрирал данните за „Новия“ DOT маркер, след като го направи, ще се класира на 5 място по пазарна капитализация.

Полкадот търговия

DOT се предлага на безброй реномирани борси, включително Binance, Kraken, Huobi и OKEx. Почти всеки отделен борсов DOT в момента е включен в списъка с невероятна ликвидност, особено Binance.

Binance DOT

Регистрирайте се в Binance и купете DOT токени

24-часовият обем на търговия за DOT също е невероятно висок. С Списък на Coinbase потенциално зад ъгъла, тази ликвидност и обемът на търговия само ще се увеличават.

Портфейли за криптовалута Polkadot

Ако искате да съхранявате вашите DOT жетони, ще ви бъде малко трудно. Тъй като DOT е собствена собствена блокчейн и е чисто нова криптовалута, вие на практика сте ограничени до две опции: приставката за браузър Polkadot.js или Polkawallet мобилно приложение.

Струва си да се отбележи, че последният е разработен от трета страна. Понастоящем много съществуващи портфейли интегрират поддръжка за DOT, включително Книга хардуерен портфейл и дори популярния портфейл на браузъра Metamask.

Пътна карта на Polkadot

Ако Пътна карта на Polkadot може да се опише с една дума, че тази дума би била „предпазлива“. Фондацията Web3 отдели много време, за да се увери, че всичко е точно както трябва.

Пътна карта на Polkadot

5-те фази на основното разпространение на мрежата на Polkadot. Изображение чрез Месари

Най-важните етапи за Полкадот бяха може би пускането на Кусама през август миналата година, първата фаза на основната мрежа на Полкадот през май тази година и „финалната“ фаза на основната мрежа по-рано този месец (18 август за да бъдем точни).

За непознатите, Кусама е изцяло отделен проект за криптовалута. Стартира, за да тества различните елементи на Polkadot в реална среда. Подобно на Polkadot, Kusama е изграден с помощта на Substrate и разполага със собствен собствен KSM токен. Kusama е основно неодитирана версия на Polkadot и ще продължи да съществува до безкрай като изпитателен стенд за разработчици, които може да искат да тестват своите Dapps или blockchains, преди да ги пуснат на Polkadot.

Мрежа Кусама

Кусама, тестова мрежа на „див братовчед“ на Полкадот. Изображение чрез Kusama

Когато първоначално беше пусната основната мрежа на Polkadot, тя на практика беше същата като сега с две основни разлики: DOT токените можеха да се издават и залагат (не се търгуват), а фондацията Web3 беше единственият обект, който можеше да функционира на мрежата (тя създаде всички блокове и провери всички транзакции).

Наскоро Август “старт” включваше премахване на протокола Sudo, който може да бъде концептуализиран като язовир, който, след като бъде премахнат, даде пълен контрол върху мрежата на притежателите на DOT. DOT токените бяха направени за търгуване и беше предадено първото предложение за оценка на DOT на 100.

Polkadot Vote

Първият вот на Полкадот

Оттогава насам Polkadot е технически децентрализирана автономна организация (DAO) – протокол, който се управлява изцяло от общността, което основно ще определи бъдещите етапи на нейното развитие.

Защо Polkadot е Juggernaut

Polkadot е криптовалута, която проверява всяко квадратче, независимо от списъка, който използвате. Визионер основател на супер звезда? Проверете. Солиден екип за разработка? Проверете. Забележителни партньорства? Проверете. Авторитетни листинги за обмен? Двойна проверка. Изгубени инвестиции на дребно? Проверете. Голяма пазарна капитализация? Проверете. Мащабируемо? Проверете. Надгражда се без разклоняване? Проверете. Скорости на транзакциите? До 1 милион.

Професионалисти на Polkadot

Истинският потенциал в Polkadot

Сега ще бъдем отхвърлени, ако не отделим малко време, за да сравним Polkadot с Ethereum. В края на краищата Polkadot е по същество бърза версия на Ethereum 2.0. Това ни води до това защо не можем да кажем много, когато става въпрос за сравняване на двете: Ethereum 2.0 все още не е стартирал. Малкото сравнения, които могат да бъдат направени в момента, са доста технически и са подробни в уикито Polkadot.

Едно нещо, което може да е полезно за някои от вас, които все още имат проблеми с разбирането на Polkadot, е да разгледат проекта през обектив на Ethereum. Парачаините, прикрепени към релейната верига на Polkadot, могат да се оприличат на интелигентни договори за токени ERC-20 на Ethereum. Те могат да имат свои собствени механизми за консенсус, могат да имат свои собствени символи и са склонни да имат конкретна цел (помислете за базирани на Ethereum проекти като Chainlink или RenVM).

Polkadot & amp; Кусама

Друга илюстрация на архитектурите на Polkadot и Kusama

Има само няколко въпроса, които виждаме с Polkadot. Първият включва кривата на обучение, която вече е много стръмна за криптовалутата като цяло, още по-малко за различните приложения и протоколи в DeFi. Екипът на Polkadot изглежда много по-малко загрижен за потребителското изживяване, отколкото трябва да се има предвид сложността на проекта. Няма значение за дълъг списък с въпроси за всичко, което може да се обърка с хибридна консенсусна мрежа, управлявана от общността!

Вторият брой включва пари, по-специално разпределението на DOT жетоните на Polkadot’s. За тези от вас, които гледат Boxmining, може би сте разбрали подробности, които той е отбелязал за Polkadot и Cardano в скорошен поток на живо. Очевидно значителна част от инвестициите в тези проекти за криптовалута идват от Китай, по-специално китайски фермери (редовни фермери, фермери без добив или ферми за криптовалута).

Michael Boxmining Polkadot

Майкъл Гу от Boxmining. Изображение чрез YouTube

Историята продължава че на много фермери в Китай се предлагат значителни суми пари, понякога милиони долари, за да продадат земята си на държавен бизнес. Посланици на китайски марки от различни проекти за криптовалута, включително Polkadot и Cardano, продават значителни количества DOT и ADA на тези богати фермери.

Макар че това може да не е непременно лошо нещо (въпреки че Кардано се нахвърли върху Boxmining за туитване на видеоклип с него), струва си да се чудим какво означава това за криптовалута като Polkadot, която наказва неактивните притежатели на DOT с безумно висока инфлация.

Полкадот език

Техническият език на потребителската интерфаза на Polkadot.js. Изображение чрез Polkadot Docs

Последният проблем, пред който е изправен Polkadot, включва оперативна съвместимост. Въпреки че проектът се предлага на пазара като изключително оперативно съвместим, в действителност това е вярно само по отношение на други блокчейни, изградени с помощта на Substrate. Всички „външни“ блокчейни като Bitcoin или Ethereum ще изискват мост, за да се свържат с релейната верига Polkadot. За щастие, мостови протоколи за Polkadot като ChainX виждаме изненадващ растеж и има многобройни средни капачки и дори криптовалути с голяма капитализация, изградени на субстрат.

Дори и с тези опасения, ще са необходими някои умствени гимнастики на олимпийско ниво, за да оправдаят, че са мечки по отношение на Полкадот. Проектът е прекалено добър и тепърва започва. Потенциалът за растеж на мрежата, както и оценката на токена DOT, са едновременно под ъгъл към Луната и може просто да постигнат достатъчно приемане и инвестиции, за да стигнат до Марс (може би дори буквално, някой ден!).

Представено изображение чрез Shutterstock

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me