Преглед на Po.et (POE): Осигуряване на интелектуална собственост върху блокчейна

Po.et е уникална и евентуално новаторска блокчейн платформа, която се създава като начин създателите на съдържание, издателите, художниците и други творци да докажат собствеността върху своето съдържание и да издадат лицензи, за да гарантират, че получават подходящо обезщетение за работата си.

Той разглежда управлението на правата на интелектуална собственост по нов и различен начин за съвременния свят. Той ще се вдигне там, където проекти като Creative Commons и Shutterstock не могат да предоставят на създателите на съдържание незаличимо доказателство за собственост и лицензиране.

В този кратък преглед ще разгледаме проекта и концепцията на Po.et.

Относно Po.et

Po.et е проект с отворен код, разработен на блокчейн Ethereum от базираната в Сингапур компания, известна като Po.et Technology Ltd., и също подкрепена от Фондацията Po.et.

Заедно те се стремят да създадат отворена, децентрализирана платформа, която дава възможност за неизменни доказателства с отпечатък във времето за притежание на творчески цифрови активи. Книгата с отворен код се използва за съхраняване на метаданните и данните за собствеността на различни творчески произведения и цифрови активи.

Това е първата нефинансова блокчейн, което я прави уникална и новаторска. В допълнение към предоставянето на средство за доказване на собствеността, той също така запазва цифровите активи в безопасност и анонимност и гарантира, че всяка работа, съхранявана в блокчейна, не може да бъде заявена, редактирана или изтрита по-късно от трета страна.

po.et преглед

Po.et Общ преглед. Изображение чрез Po.et

В допълнение към съхраняването на цифровите активи, той ще използва и интелигентни договори, за да позволи лицензиране и разпространение на творчески произведения със синдикация, като гарантира, че подходящият собственик на актива получава компенсация за тяхната работа.

Както можете да видите от Пътна карта на Po.et проектът е само в началото на своето пътуване. Вече е включено писмено съдържание и екипът е създал поддръжка за WordPress, Joomla и Drupal, с приставки, достъпни и за трите системи за управление на съдържанието. В бъдеще блокчейнът ще добави поддръжка за изображения, видео и аудио файлове.

Какво е доказателство за съществуване

Ако искате да разберете Po.et и как ще революционизира издателския и творческия свят, първо трябва да разберете Proof of Existence, защото Po.et е създаден с Proof of Existence в основата си. Доказателство за съществуване е създадено през 2013 г. от Мануел Араоз като първата базирана на блокчейн нефинансова платформа.

Доказателството за съществуване е децентрализиран консенсусен механизъм, който позволява на потребителите да съхраняват всяко съдържание, медия или метаданни анонимно и неизменно в блокчейна, без да съхраняват действителното съдържание.

Позволява на потребителите публично да докажат, че притежават файл с данни в даден момент от времето, без да разкриват действителните данни или самоличността си. Съхранението е маркирано с време и е напълно безопасно и сигурно в блокчейна, като хешът на файла се съхранява постоянно като неизменяеми данни.


Какво ще кажете за Po.et Token (POE)

POE Token

Изображение чрез po.et

Po.et пусна токен, съвместим с ERC-20, със символа на тикера „POE“ в краудлейз на стойност 10 милиона долара през август 2017 г. Токенът беше оценен на 0,00637 долара по време на краудсейла, но към 18 май 2018 г. токенът нарасна на стойност до $ 0,034908 за приблизително 500% увеличение.

Най-високият рекорд за стойността на токена беше $ 0,221729 на 6 януари 2018 г. Спадът дойде във връзка с широко базиран мечи пазар за криптовалути. Тъй като POE е ERC-20 маркер, той може да се съхранява във всеки портфейл, съвместим с ERC-20, като MyEtherWallet или Jaxx.

Най-добрата борса за POE е Binance, но може да бъде закупена и в OKEx, HitBTC, KuCoin и други по-малки борси.

Po.et решава проблеми с цифровите активи

Екипът зад Po.et се стреми да реши три основни проблема, от които страдат интернет базирани цифрови активи:

  1. Собственост върху актива
  2. Използване на актива
  3. Произходът и историята на активите

Още от самото начало на дигиталното съдържание в Интернет е затруднено по отношение на правата върху интелектуалната собственост, авторските права и плагиатството. Някои организации като CreativeCommons и Shutterstock се опитаха да се справят с тези проблеми и постигнаха частичен успех.

Централизираният характер на тези платформи обаче означава, че те не са оперативно съвместими с външни платформи и няма бърз и лесен начин за определяне на приписването, проверка на собствеността и лицензиране на творчески произведения.

Po.et ще позволи на създателите на съдържание да маркират активите си по време на блокчейна, като запазят произхода на актива доказуем, сертифицируем, сигурен и сигурен. Също така има планове да се позволи лесен и ясен метод за създателите да определят лицензионни такси и да приемат плащания точно в рамките на платформата. И накрая, тя създава отворена, световна платформа, която ще улесни издателите да откриват ново и ценно съдържание.

Po.et използва силата на блокчейн технологията, за да гарантира, че цифровите активи могат да се съхраняват, споделят, анализират и дори лицензират справедливо, доказуемо и неизменяемо. Това трябва да успее да добави стойност към издателската индустрия, като създаде доверие между създателите на съдържание, редакторите, издателите и потребителите.

Основните предложения за използване на Po.et блокчейн и POE монети са:

Собственост върху съдържанието

Създателите на съдържание ще могат да поставят времеви отметки на своите творения, като ги регистрират в блокчейна и създадат неизменен запис за тяхното съществуване. Тъй като блокчейнът Po.et е децентрализиран, можете да бъдете сигурни, че съдържанието ви остава проверимо, безопасно и неоспоримо, стига дори един възел да работи в мрежата.

Лицензиране

Правата за лицензиране и използване са един от основните падения на все по-евтиния интернет и способността му да споделя информация. Със съдържание, регистрирано в блокчейна на Po.et, ще стане възможно да се създават и издават лицензи по автоматизиран начин и без нужда от трета страна или организация.

Потребителите ще могат да изберат съществуващ стандартен лиценз или могат да създадат свои собствени лицензионни условия. Плащането, издаването и прехвърлянето на лицензи могат да бъдат автоматизирани чрез използването на интелигентни договори.

Създава прозрачност

Блокчейнът Po.et ще бъде мостът между създателите и мрежата за публикуване или разпространение. В допълнение към създаването на неизменяем носител за съхранение, той също така създава наистина прозрачна система за приписване с възможност за откриване на ново съдържание и валидиране на собствеността върху съдържанието.

Децентрализирано и сигурно

Тъй като Po.et е децентрализирана мрежа, няма нито една точка на провал, нито какъвто и да е начин една организация, компания или физическо лице да подправя или променя данните, съхранявани в блокчейна.

Криптографските подписи и хеширането на метаданните, които се съхраняват, гарантира, че съдържанието остава защитено. Освен това, щамповането на времето и хеширането предоставят неопровержими доказателства за създаването и целостта на данните.

Гъвкавост

Po.et е с отворен код, позволяващ на всеки да работи с изходния код и да добавя модификации, за да отговори на техните нужди. Това дава огромна гъвкавост и от трети страни се очаква да добавят нови модули и приставки, за да разширят функционалността на Po.et, докато се развива.

Ще бъдат дадени нови лицензионни условия и видове, а интелигентните договори ще позволят невъобразим набор от нови функции.

Заключение

Основната цел на проекта Po.et е да създаде прост, рационализиран метод за неизменно съхраняване на цифрово създадено съдържание. Той също така се стреми да реши проблеми, свързани с приписването, целостта, лицензирането, синдикирането и публикуването.

Плановете за добавяне на интелигентни договори и естеството на кода с отворен код позволяват безкрайно разширяване на платформата, с нови функции от трети страни, които разширяват полезността на платформата далеч в бъдещето.

Ако успее, Po.et ще позволи на създателите на съдържание да поддържат пълен контрол над своите произведения, като същевременно добавя прозрачност, която улеснява издателите при намирането на нови произведения. Той също така ще осигури доход за създателите чрез автоматично лицензиране с активиран интелигентен договор.

Най-хубавото е, че ще предостави неизменни доказателства за произхода и историята на всички творчески произведения, регистрирани в неговата блокчейн.

Представено изображение чрез Po.et

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me