Преглед на Nexus (NXS): Всичко, което трябва да знаете

Nexus е друга мрежа от партньори, която се стреми да подобри текущата технология на блокчейн чрез подобряване на сигурността, мащабируемостта и скоростта на текущите блокчейн протоколи.

Проектът се справя с това по уникален начин, като използва квантово устойчив 3D блокчейн заедно с комуникационни сателити. Крайната цел е да „децентрализираме децентрализацията“, като я извадим извън обсега на монополи в миннодобивни пулове или дори на какъвто и да е корпоративен или държавен контрол.

Ако смятате, че това звучи амбициозно, вие сте напълно прави, то е изключително амбициозно и може да промени играта, ако се получи по план.

Нека да разровим и да разгледаме по-отблизо технологията, историята и бъдещите планове.

Триизмерна верига Nexus (3DC)

Nexus разработи триизмерна блокчейн чрез използване на три различни консенсусни механизма. Екипът твърди, че този 3DC работи за намаляване на централизацията на миньорите и ще помогне за по-голяма ефективност при мащабиране по веригата.

Разпределена мрежова топология Nexus

Сравнена топология на мрежата. Разпределената топология е целта на Nexus. Източник: Бяла хартия за Nexus

Трите механизма за консенсус са известни като Prime Channel, Hashing Channel и Proof-of-Holdings Channel.

Prime Channel

Prime Channel е механизъм за консенсус Proof-of-Work, който използва 308-цифрени плътни прости клъстери. Това прави Prime Channel по-устойчив на ASIC от обичайното копаене на хеш. Prime Channel може да се добива с помощта на вашия процесор. Освен това добивът дава данни, които също се използват за изследване на просто число в квантовата физика.

Хеширащ канал


Това е друг Proof-of-Work канал, но той се различава, защото използва Hashcash като алгоритъм за добив. Това има миньори, които търсят хешове SHA-3, което е подобно на хешовете на Bitcoin SHA-256, но 4 пъти по-големи от хешовете на блока Bitcoin. Хеширащият канал може да се добива с графичен процесор.

Proof-of-Holdings

Последният канал се нарича Proof-of-Holdings и в основата си е метод на консенсус за залагане, при който потребителите секат нови NXS, като държат и залагат монетите, които вече имат. Когато използвате Proof-of-Holdings, има четири атрибута, които определят вашата норма на възвръщаемост:

  • Лихвен процент – За холдингите се прилага годишен лихвен процент, който започва от 0,5% годишно и се увеличава в продължение на 12 месеца, докато достигне максималната 3,0% годишна възвръщаемост.
  • Тегло на доверието – Всеки възел има показател за доверие, който започва само с 5%, но бързо ескалира до 100% само за 1 месец.
  • Тегло на блока – Този атрибут се нулира до 0% всеки път, когато получите транзакция за залагане. След това бавно се изкачва до 100% за 24 часа. Ако теглото на блока ви някога достигне 100%, вашият ключ за доверие изтича и всичките ви атрибути се нулират. Задействането за нулиране гарантира, че непрекъснато работите за поддържане на мрежата.
  • Тегло на залога – Това е средната стойност на вашето доверие и тегло на блока. Колкото по-висока е тази стойност, толкова по-вероятно е да получите транзакция.

Мрежов хардуер на Nexus

За да осигури допълнителна децентрализация за мрежата, Nexus управлява тристепенна телекомуникационна мрежа. Тези три нива са Mesh Network, сателитите Cube и наземните станции.

Мрежови мрежи

Nexus е донякъде уникален с това, че почти всеки по света може да стартира възел благодарение на трите различни налични възможности за добив. Той е уникален и с това, че всички възли си сътрудничат, за да решават всеки блок, вместо да се конкурират помежду си. Това позволява по-разпределена мрежа.

Освен това Nexus планира да произвежда и продава специализирани антени, които ще позволят на потребителите да управляват локални мрежи.

Cube сателити

В допълнение към наземната мрежова мрежа, Nexus създава космическа сателитна мрежа с група спътници с ниска орбита. Тази сателитна мрежа LEO се произвежда в партньорство с компания, наречена Vector Space Systems.

Космически системи Nexus Vector

Векторни космически системи

Тези сателити ще работят съвместно със наземната мрежа, като хостват мрежата Nexus и всички децентрализирани приложения (dApps), които са изградени върху мрежата Nexus. Освен това има планове за предоставяне на глобален децентрализиран достъп до интернет чрез сателитната мрежа.

Наземни станции

И накрая, ще има поредица от наземни станции, които да осигурят операции по връзката нагоре и надолу по връзката между наземните и космическите мрежи. Наземните станции също така ще предоставят определяне на маршрута на крайната точка на адреса и наземно кеширане. Те също така ще изпълняват свой собствен екземпляр на Daemon.

Nexus Coin (NXS)

Монетата Nexus, обозначена като NXS, е валутата на мрежата Nexus. В момента монетата предлага 78 милиона монети с 10-годишен период на разпространение. След като разпределението приключи, няма да има ограничение за общото предлагане на NXS. Вместо това ще се надуе с 3% през задържащия канал и 1% през основния и хеширащия канал.

Предимства на Nexus Coin

Предимства на Nexus Coin

Блоковете се създават приблизително на всеки 50 секунди, като всяка NXS транзакция изисква 6 мрежови потвърждения. Понастоящем транзакциите имат такса 0,01 NXS, но след като 10-годишното разпределение приключи и 3DC завърши, няма да има такси, тъй като системата ще усвоява таксите за транзакции чрез механизма за инфлация.

Nexus също е донякъде уникален с това, че никога не е провеждал ICO. Вместо това беше проектиран да вземе малка такса за разработчици от наградите за добив. Понастоящем тази такса е 1,5% от наградите за добив и ще се увеличи до максимум 2,5% след 10 години. Освен това 20% от блоковите награди се отделят за маркетинг, както и за производство и стартиране на сателитната мрежа Nexus.

Екип на Nexus и напредък

Основателят и водещ разработчик на Nexus е Колин Кантрел, който преди това е бил известен с псевдонима ‘Videlicet’. Когато проектът беше създаден през септември 2014 г., той нарече проекта Coinshield (CSD). Този оригинален код имаше само един механизъм за консенсус, Prime Channel. Hash Channel е добавен скоро след това, през октомври 2014 г. Ребрандирането на Nexus се случи през април 2015 г., а Proof-of-Holding беше добавено през юли 2015 г..

В допълнение към партньорството с Vector за създаване на сателитна мрежа, Nexus също си партнира със SingularityNET, за да предостави 3DC архитектура за децентрализираната мрежа за изкуствен интелект на проекта.

Продължавайки напред, Nexus пуска основни актуализации след тяхната стратегия за пътна карта TAO (Tritium, Amine, Obsidian). Изданията включват 3DC, мобилни портфейли, квантово съпротивление и сателитната мрежа, наред с много други неща.

Надстройка на Nexus TAO

Nexus Три етапа на „TAO“, както е изложено в Пътната карта

Nexus е може би най-амбициозният проект в криптовалутното пространство. Първо и най-важно, проектът се опитва да бъде първият, който детронира Биткойн като най-добрата валута между партньори. С децентрализирания интернет, който ще бъде произведен от неговата спътникова мрежа от спътници, Nexus също се конкурира директно със Substratum.

NXS Цена и търговия

NXS запази тишина през по-голямата част от своето съществуване, но накрая оживя през 2017 г. заедно с по-голямата част от криптопространството. Започвайки от 0,026 долара през януари 2017 г., цената на NXS се повиши, достигайки 3,34 долара до септември. След това се върна до почти $ 1,00, но не беше завършен, тъй като през януари 2018 г. се покачи до рекорд от 13,33 $ за всички времена.

Повишаването на цените може да се отдаде отчасти на цялостния бик в криптовалутите през този период от време. По това време беше обявено и партньорството с Vector, което също оказа положително влияние върху цената на NXS.

График на цените на NXS

Движение на цените на NXS символи. Източник: Coinmarketcap

Откакто достигна рекордното ниво през януари, цената спадна значително, тъй като целите пазари на криптовалути се превърнаха в мечи. Към края на септември NXS се търгува само с 0,85 долара, но това частично се обяснява с 50% спад в стойността на биткойн през същия период.

Въпреки че екипът публикува пътна карта, в нея няма точни дати, така че е доста невъзможно да се правят прогнози за това кога можем да видим скокове на цените в отговор на положително развитие. Подобно на повечето проекти за криптовалута, бих очаквал да видя ралита около пускането на важни разработки.

Къде да купя NXS

NXS могат да бъдат закупени в Binance или Bittrex, както и в Trade by Trade, Upbit и Cryptopia. Не се предлага в замяна на фиатна валута, така че ще ви трябват BTC, ETH или USDT, за да закупите своя NXS.

Binance NXS

Регистрирайте се в Binance и купете NXS токени

Също така е възможно да си вземете малко NXS чрез копаене. Можете да използвате както процесора си (с Prime Channel), така и вашия GPU (с Hashing Channel). И след като имате 1000 NXS, можете да залагате, за да можете да спечелите допълнителни монети.

Портфейли NXS

Има официален портфейл Nexus, който можете да получите за Windows и Mac на уебсайта на Nexus тук. Възможно е също така да съхранявате своя NXS в портфейл за обмен, но от съображения за сигурност не се препоръчва. Освен това можете да залагате монети само ако са в официалния портфейл на Nexus.

Заключение

Блочната верига Nexus е от ново поколение, използвайки три различни консенсусни механизма за защита на мрежата, три различни метода за добив и три нива мрежов хардуер, за да децентрализира мрежата още повече.

В допълнение, един от тези нива е мрежа от сателити, която ще осигури безплатен достъп до интернет и ще остане напълно извън контрола на всяко правителство или корпорация. Мисията на Nexus е да създаде децентрализирана криптовалута, която подобрява Bitcoin с по-малко централизация на миньори, по-ниски такси и по-бързи транзакции.

Nexus е и един от малкото проекти, които се справят с проблема с квантовото съпротивление. Ако този проблем стане толкова голям, колкото някои вярват, че ще стане, Nexus може да бъде един от малкото съществуващи проекти, които все още са останали да стоят 20 години след това. И това го прави изгодно в момента.

Представено изображение чрез nexusearth.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map