Преглед на мрежата OMG: Най-новото решение за мащабиране на Ethereum

Докато разработката на проекта вървеше доста бавно, като дори социалните му медии почти мълчаха повече от година, OMG отново е в центъра на вниманието.

Само преди няколко дни, на 1 юни, OmiseGO се ребрандира, за да стане Мрежа OMG. Това беше в тандем с официалното публично пускане на бета версията на основната им мрежа, нещо, което се създава повече от 2 години.

За тези, които не са запознати, мрежата OMG се стреми да се превърне в най-добрата децентрализирана борса в света, позволявайки на потребителите безпроблемно да прехвърлят почти всеки актив между границите и дори между съществуващи гиганти на платежни шлюзове като PayPal и Alipay.

До края на тази статия ще разберете защо мрежата OMG има хора, които казват OMG!

Резюме на мрежата OMG

Историята на OMG Network започва с нейната компания майка, Omise. Omise е компания за платежни шлюзове от Банкок, Тайланд, която е основана през 2013 г. от Джун Хасегава.

Лого на Omise

Изображение чрез Omise

Можете да мислите за Omise като еквивалент на Югоизточна Азия на компании като PayPal и Stripe. Работейки предимно в Тайланд, Япония и Сингапур, Omise има впечатляващ списък с партньори, включително McDonald’s и Allianz.

Въведете Ванса Чатикаваний, специалист по обществена инфраструктура, роден в Тайланд, който е отгледан в САЩ. Тя помогна на много страни от Югоизточна Азия, включително Тайланд, Малайзия, Индонезия, Лаос и Мианмар, да развият своята инфраструктура, като работеше със Световната банка за осигуряване на заеми за различни проекти в началото на 2000-те.

Лого на Световната банка

Изображение чрез Уикимедия

Chatikavanij беше шокиран от това колко сложно и навременно беше да се получат тези средства от банките в ръцете на работниците, които всъщност изграждаха инфраструктурата. През 2010 г. баща й предложи да разгледа забележителна технология, наречена криптовалута, и я запозна с биткойн.

Очарована от тази алтернатива, отбеляза тя в интервю че се е опитала да предложи биткойн на Световната банка като метод за прехвърляне на средствата им за развитие. По нейните собствени думи: „те основно ме гледаха, сякаш съм пиян“.

OmiseGO

Няколко години по-късно Чатикаваний започва да събира екип, който да разработи решение за скъпата и фрагментирана финансова екосистема, открита в Източна Азия.

Като част от лова си за необходимия талант, тя тайно се опита да бракониерски разработчици от Omise. Когато Ян Хасегава се зае с това, той й се обади да я попита дали ще се интересува от съвместна работа, за да създаде това, което в крайна сметка ще стане OmiseGO.

Стартиране на мрежата OMG за 2020 г.

Изображение чрез Allcrypto

Когато Hasegawa и Chatikavanij чуват за Ethereum няколко години по-късно, те смятат, че това е идеалната мрежа, върху която да се изгради платформата OmiseGO. Те се свързаха със създателя на Ethereum, Виталик Бутерин, за съдействие при разработването на проекта.

Buterin, заедно с друг разработчик на Ethereum на име Joseph Poon, в крайна сметка стават архитекти на мрежата на OmiseGO и дори имат пръст в написването на Бяла хартия.

От самото си създаване, визията на OmiseGO е да улесни транзакцията на активи както във физическа, така и в цифрова граница. Не само това, но те искаха да станат субектът, който ще банкова банковите в Югоизточна Азия и в крайна сметка останалия свят. По ирония на съдбата лозунгът на OmiseGO е „Дебанк на банката ”, което е предназначено да бъде фен услуга на криптовалутната общност и нейния етос.

Отменете банковия OMG

Изображение чрез Съгласия

За да се гарантира, че проектът няма да загуби парата си пред портите, мрежата OMG работи много усилено, за да изгради партньорства и да застане от добрата страна на регулаторните органи в Тайланд. Тази упорита работа се отплати през 2017 г., когато те най-накрая кимна от тайландското министерство на финансите.

Освен това те са обсебени от потребителския опит и са фокусирани върху създаването на лесни за потребителя интерфази за своите продукти. Едва на 1 юни тази година OmiseGO достави обещаното от дебюта им през 2017 г. – първата им публично достъпна основна мрежа, заедно с допълнителния бонус от официално променят името си към по-привлекателната мрежа OMG.

ICO на OMG

Първоначалното предлагане на монети на OmiseGO за токена OMG ERC-20 се проведе през юни 2017 г. 65% от общото предлагане на OMG от 140 милиона бяха продадени на цена от около 50 цента USD за жетон.

Това събра над 25 милиона щатски долара. От останалите 35%, 20% се задържат от компанията майка Omise, 10% се дават на ранните разработчици на проекта, а 5% са запазени за бъдещи самолети до портфейлите на Ethereum.

Как работи мрежата OMG?

Сега, когато бе пусната OMG Network V1 Mainnet Beta, можем спокойно да се впуснем дълбоко в това как работи. Както бе споменато в началото на статията, основателят на Ethereum Виталик Бутерин и разработчикът на Ethereum Джоузеф Поун са проектирали основната рамка за мрежата OMG.

OMG мрежови слоеве

Всички слоеве в мрежата OmiseGo. Изображение чрез Блог на OmiseGo

По-рано двойката предложи протокол, наречен Плазма който се стреми да увеличи производителността на мрежата Ethereum. Те изготвиха адаптирана версия на плазмата, наречена „Минимална жизнеспособна плазма“, която беше изцяло разработена от екипа на OMG Network, за да стане „По-жизнеспособна плазма”.

Какво е плазма?

Въпреки че плазмата включва доста сложна технология, тя е доста лесна за разбиране на концептуално ниво. Ethereum има проблеми със скалируемостта от доста време. Неговата блокчейн мрежа може да обработва само около 14 транзакции в секунда (TPS).

От години разработчиците в общността Ethereum се опитват да създадат някакво решение, което може да увеличи производителността на Ethereum, без да жертва децентрализацията и сигурността му, в идеалния случай без основен ремонт на мрежата.

Трилема на блокчейн

Скандалната блокчейн трилема. Изображение чрез Блог на OmiseGo

Този проблем често се нарича „трилема на блокчейн“. Често се казва, че само два от трите идеала за мащабируемост, децентрализация и сигурност могат да бъдат изпълнени от съществуващите консенсусни механизми на блокчейн (а именно Доказателство за работа и Доказателство за залог).

Плазмата беше едно от многото решения, което беше отстранено от основния екип за разработка на Ethereum, който осъзна, че най-добрият им ход е да преработи напълно мрежата на Ethereum, която в момента се разработва и е известна като Ethereum 2.0.

Технически плазмата е блокчейн сама по себе си – втори слой към Ethereum, който в разговорно се нарича „детска верига“. За да оптимизира мащабируемостта, той обработва транзакции в партиди, а не по една. Начинът, по който OMG Network описва това като го оприличи на обединяване на автомобили. Събирането на множество транзакции и след това валидирането им всички наведнъж срещу основната блокчейн Ethereum може да ви позволи да достигнете експоненциално по-висок TPS.

Плазмена архитектура

Как работи плазмената архитектура. Изображение чрез YouTube

Версията на плазмата, специфична за мрежата OMG, използва механизъм за консенсус Proof of Stake, включващ 3 компонента. Първият е интелигентният договор, който доставя партиди от данни за транзакции в основната блокчейн Ethereum.

Вторият е „Операторът“, субектът, който осигурява изчислителната мощност, необходима за агрегиране на транзакции, производство на блокове и изпращане на тези блокове, съдържащи партиди транзакции към интелигентния договор. Третият компонент е „Watcher“, който наблюдава мрежата за всякакви нередности и гарантира, че информацията, която се предоставя на блокчейн Ethereum от оператора, е вярна.

Чатикавани заяви че самата мрежа OMG се фокусира върху мащабируемостта и сигурността за сметка на децентрализацията. Операторите са централизирани и наблюдателите осигуряват сигурността на мрежата, като наблюдават действията на операторите. Ето как Бутерин проектира минимална жизнеспособна плазма от кутията. Липсата на децентрализация вероятно е причината тя да бъде „минимално“ жизнеспособна.

Какво е плазма

Изображение чрез OmiseoGo

Разработчиците на OMG Network направиха някои допълнителни промени, за да оптимизират дизайна на плазмата, а именно премахване на необходимостта от множество мрежови потвърждения, които често се нуждаят от обработка на транзакция в други блокчейни, и предоставяне на потребителите възможност незабавно да изтеглят средствата си от мрежата като предпазна мярка. Това ги накара да назоват версията си на Плазма като По-жизнеспособна плазма.

Какво прави мрежата OMG?

Наскоро пуснатата OMG Network V1 Mainnet Beta има само една функция, макар и много важна. Тя ви позволява да прехвърляте Ethereum и ERC-20 токени за една трета от цената и с невероятна скорост.

Основна мрежа на OMG Network

Съобщение за стартиране на V1. Изображение чрез OmiseoGo

Понастоящем блокчейнът Ethereum е ограничен до 14-20 TPS. За разлика от тях мрежата OMG може да обработи около 4000 TPS. Никак не е зле!

Както може би се досещате, маркерът OMG се използва за плащане на таксите в тази свръхзвукова мрежа и в крайна сметка ще бъде използван за залагане от мрежовите наблюдатели. Въпреки че основната нетна версия може да е стъпка в правилната посока, все още има дълъг път в голямата схема за това къде OMG Network иска да бъде.

Пътната карта на мрежата OMG

Пътната карта на OMG Network е доста кратка. Въпреки че разработката изглежда е на високи обороти от 2017 г., едва през април 2019 г. те завършиха проверима версия на своя протокол. По време на разработката е пропуснат почти всеки краен срок и до момента са реализирани само шепа мрежови функции.

Пътна карта на мрежата OMG

Пътна карта OMG мрежа. Изображение чрез YouTube

В скорошен видеоклип в YouTube, Техническият директор Kasima Tharnpipitchai (известен като „Kasima“) подробно описа най-важните етапи, постигнати от 2018 г. Те включват разработването на по-жизнеспособния плазмен протокол през 2018 г., милионите тестови транзакции, които са извършили на множество тестови мрежи от 2019 г. насам, – одитите, проведени на техните интелигентни договори от Quantstamp и Консистенция старание, и разбира се стартирането на OMG Network V1 Mainnet Beta.

Kasima също подробно описа следващите стъпки за мрежата OMG, а именно разширяване на видовете активи, които могат да бъдат транзактирани в мрежата извън Ethereum и ERC-20 токени, както и въвеждане на механизъм за залагане за наблюдатели.

Засега наблюдателите в мрежата OMG също са централизирани, състоящи се от доверени страни, известни от екипа му за разработка. Не са посочени точни дати, когато OMG Network очаква да добави тези функции към своята платформа.

Анализ на цените на OMG

OMG има доста впечатляваща ценова история. Представен на пазарите през юли 2017 г. при неговата ICO цена от около 50 цента USD, той скочи до над 12 $ USD през следващия месец, преди да се установи на около 7 $ USD.

По време на тичането на крипто бик в края на 2017 г. / началото на 2018 г. OMG достигна цена от близо 25 $ USD за токен, повече от два пъти предишния си връх. Това беше огромно 50-кратно увеличение спрямо цената на ICO!

Ценова ефективност на OMG

Ценова ефективност на OMG. Изображение чрез CoinMarketCap

Въпреки че OMG изяде мръсотията като много други криптовалути през следващата година, тя само веднъж падна под цената си на ICO и това беше тази година по време на флаш катастрофата през март, където Биткойн загуби над 65% от стойността си за броени часове поради коронавирусната криза.

Цената на OMG е видяла малка помпа през последните седмици от около 50 цента USD до близо 2 $ USD, вероятно поради дългосрочното стартиране на OMG Network V1 Mainnet Beta.

Обмен на списъци

Въпросът, който трябва да зададете, е къде НЕ МОЖЕТЕ да получите OMG! Той има над 200 търговски двойки на над 3 дузини борси (спряхме да броим след 30). За съжаление, не всички от тези борси са известни като особено надеждни или дори работещи.

Мрежа на Binanace OMG

За щастие, Coinbase Pro, Binance, Huobi и Kraken са в списъка. Ликвидността е отлична и търговията е много активна, като повече от половината от пазарната капитализация на OMG се търгува на всеки 24 часа. Обемът на търговията също се разпределя доста равномерно сред топ 10 борси, на които се търгува.

Портфейли за криптовалута OMG

Тъй като OMG е ERC-20 маркер, той може да се съхранява на почти всеки портфейл, който поддържа Ethereum. Цифровите портфейли за OMG включват Trust Wallet (мобилен), Atomic Wallet (мобилен), MetaMask (уеб / десктоп) и My Ether Wallet (уеб / десктоп).

Криптовалутните хардуерни портфейли за OMG включват Ledger, Trezor и KeepKey. Ако искате повече информация за портфейлите за криптовалута OMG, можете да се обърнете към нашия списък с най-добрите портфейли на OmiseGo.

Нашият поглед върху мрежата OMG

Въпреки че мрежата OMG изглежда добре на хартия, на практика тя е сериозно слаба. В допълнение към честите забавяния на разработката и пропуснатите цели, мрежата OMG е бил подложен на обстрел в миналото за фалшива реклама на същността на своите партньорства.

Въпреки че компанията-майка Omise има някои забележителни партньори, OMG Network не може да каже същото (засега). Общото разминаване между очакванията и реалността през целия период на този проект му даде доста лоша репутация.

Защо развитието е толкова бавно?

Това е въпрос, който общността на OMG си задава от години. Въпреки че официалният отговор на екипа на OMG Network беше, че те се опитват да се уверят, че мрежата има целостта, необходима за постигане на нивото на приемане и мащаба, към който се стреми, коментарите на главния изпълнителен директор на Omise Jun Hasegawa предполагат нещо различно.

Виталик Бутерин OMG

Виталик Бутерин. Изображение чрез Business Insider

Хасегава беше основател и главен изпълнителен директор на OmiseGO, когато стартира, но се оттегли, за да действа като председател на мрежата OMG, като Чатикаваний зае трона като главен изпълнителен директор. Докато Хасегава все още беше главен изпълнителен директор, отбеляза той в интервю че екипът за разработка на OmiseGO е бил в тясна връзка с Buterin и Poon, за да развие мрежата от детски вериги на плазмата.

Не е измислено да се приеме, че причината, поради която имаше толкова много закъснения, пропуснати цели и дори вътрешни грешки в мрежата когато беше пуснат вътрешно през 2019 г., защото двамата индивиди, които го проектираха, вече не присъстваха.

Не може да се отрече, че разработчици като Buterin и Poon са гении или поне визионери. При липсата на тяхната постоянна подкрепа зад кулисите, екипът за разработка на OmiseGO вероятно се сблъска с някои важни проблеми, някои от които може да са били невъзможни за отстраняване без помощта на Бутерин или Пуун, и двамата са насочили фокуса си към други проекти.

Допълнителни недостатъци на мрежата OMG

Както често се случва с проектите за криптовалута, има някои опасения относно общото предлагане на актива. Предполага се, че OMG има максимално предлагане от 140 милиона, но както ясно може да се види на CoinMarketCap, максималното предлагане на OMG е малко над тази сума. Също така е проблематично, че основната им мрежа блокчейн изследовател не се задълбочава какво става в действителност в мрежата на OMG.

Статистика на мрежата OMG

Статистика на мрежата OMG. Изображение чрез CoinMarketCap

освен това, някои нишки на Reddit в подредита OmiseGO са обсъдили как е възможно да има фиксирана доставка на OMG, която също може да бъде заложена. Ако мрежата OMG наистина се стреми да се превърне в световна борса, колко дълго може да издържи екосистемата на малките 20% доставки, които се поддържат от Omise? Това са само 28 милиона токени.

И накрая, мрежата OMG няма недостиг на конкуренти, които буквално години напред в разработването на своите платформи. Най-подходящият е може би проектът Ren, който се стреми да бъде цялостно оперативно съвместимо решение за Etheruem.

OMG състезание

Състезание за OMG в DeFi. Изображение чрез Блокът

Основната мрежа на Ren стартира на 27 май, само няколко дни преди основната мрежа на OMG Network. Той може да направи това, което мрежата OMG вероятно ще се опита да направи по-нататък, което е транзакция на криптовалути между блокчейн по сигурен и недоверен начин.

С такова бавно представяне, граничен нечестен маркетинг и липса на недостиг на конкуренти, бъдещето на мрежата OMG изглежда доста мрачно. Като се има предвид това, екипът на разработчиците изглежда решен да продължи да надгражда инерцията, която донесе неотдавнашното основно стартиране на мрежата.

С малко късмет те може просто да постигнат следващите си етапи достатъчно бързо, за да поддържат темпото с подобни проекти за криптовалута.

Представено изображение чрез Shutterstock

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me