Преглед на мрежата MATIC: Решение за мащабиране за блокчейн Ethereum

Matic Network (MATIC) е проект, който работи по решение на проблемите с мащабируемостта на блокчейна Ethereum.

Тяхната визия е да подобрят мащабируемостта чрез доказване на странични вериги на залози и те вярват, че след като проблемите с мащабируемостта бъдат решени, ще получим и по-ниски такси за транзакции, по-бързи потвърждения и редица други предимства. Те са и една от най-новите ICO, които се провеждат на стартовата площадка на Binance Exchange.

И все пак, как този проект се различава от другите решения за мащабируемост?

В този преглед на Matic Network ще разгледам задълбочено проекта и ще се опитам да отговоря на това. Ще се задълбоча в техните технологии, разработка, пътна карта и дългосрочния потенциал и случаи на употреба за токена MATIC.

Цели на Matic Network

В допълнение към решаването на проблеми с мащабируемостта, Matic мрежа се фокусира и върху подобряване на използваемостта, без да губи ползите от децентрализацията. Те също се надяват да се възползват от съществуващата общност на разработчици, като предоставят подобрена функционалност на dApp и подобрено потребителско изживяване.

Основателите на Matic Network забелязаха, че въпреки че dApps се предлагат и разработват в голям брой, мрежите, в които работят, едва ли са подготвени да подкрепят масовото приемане на dApps. Плюс това в много случаи потребителският опит е доста лош и dApps не са проектирани да бъдат достъпни за обикновения потребител.

Какво е Matic Network

Преглед на мрежата Matic. Изображение чрез Matic.network

Първият блокчейн, избран да подчертае потенциала на Matic, е Ethereum. Разработчиците започнаха с работеща реализация на тестовата мрежа на Kovan. Въпреки че е адаптирана версия на плазмената мрежа, в крайна сметка екипът за разработка на Matic предвижда да я използва като решение за мащабиране на странична верига за всеки блокчейн.

През 2019 г. екипът успя да стартира за първи път алфа мейннет през юни, който беше първата странична верига на Matic, работеща върху основната мрежа на Ethereum, което позволи на разработчиците да започнат да изграждат и тестват dApps. Това обаче не беше краят. През септември бета mainnet също стартира на живо. Това включва нови функции като предимства на Heimdall, Bor и Plasma.

По-долу е даден по-задълбочен поглед върху проблемите на текущите блокчейни и как Matic Network планира да ги реши.

Справяне с предизвикателствата на Blockchain

Въпреки колко напредналата технология на блокчейн се превърна, все още има редица проблеми, с които се сблъскват. В някои случаи опитът да се подобри едно предизвикателство може да доведе до потенциални жертви за други функции.


Matic Network направи равносметка на всички предизвикателства, с които блокчейн се сблъскват в момента, и се опита да се справи с тях чрез редица решения.

Мащабируемост

Мащабируемостта може да бъде постигната чрез добавяне на допълнителни странични вериги хоризонтално, като всяка странична верига теоретично добавя капацитет за 216216 транзакции в секунда, като се използва един и същ слой за проверка на залога. Това дава възможност на Matic Network да се мащабира до милиони транзакции в секунда.

Размер на блокчейна

Тъй като публичните блокчейни изискват всеки възел да управлява пълно копие на блоковете и състоянието на веригата, с течение на времето и блокчейнът се увеличава, по-малко възли са склонни да участват, което застрашава децентрализацията на блокчейна.

В случая на Matic Network е възможно първичният слой да съхранява само блоковете от последната контролна точка до най-новата контролна точка. Той може да направи това, защото всички предишни блокове са били изпратени в основната верига. Това позволява дори на мобилни устройства да изпълняват възел.

Бавни транзакции

В повечето случаи блокчейн транзакциите са бавни, особено когато става въпрос за доказани за работа блокчейни. Matic използва Proof-of-Stake (PoS), за да избегне това ограничение, но по специален начин, така че също така е в състояние да поддържа децентрализация.

Архитектура на Matic Network

Архитектура на Matic Network. Изображение чрез Бяла хартия

В Matic Network консенсусът се постига чрез подбор на производители на блокове, които са избрани от набор от залагащи. След това Matic използва доказателство за залагане като слой, който потвърждава блоковете и публикува корените на Merkle на блоковете на страничната верига в основната верига на Ethereum. Това позволява на Matic Network да запази времето за потвърждение на блока под 2 секунди, като същевременно осигурява високо ниво на децентрализация.

Ниска пропускателна способност на транзакциите

В публичните блокови вериги винаги има забавяне между блоковете, тъй като трябва да има достатъчно време между блоковете, за да се осигури разпространението. Размерите на блоковете също са умишлено малки, за да се насърчи бързото разпространение. Това ограничава броя на транзакциите на блок.

Matic Network избягва този проблем, като създава блокове в слой Block Producer. Това позволява бързо създаване на блокове, а децентрализацията се осигурява чрез използването на контролни пунктове за доказателство за залог. Тази конфигурация теоретично позволява 216216 транзакции в секунда за всяка странична верига.

Множество канали за микроплащане с други решения извън веригата

Решаването на проблема с отварянето на множество канали за разрешаване на микроплащания е сложно и няколко проекта предлагат решения. Matic Network реши този проблем с помощта на виртуална машина Ethereum, което отрича необходимостта от отваряне на канали за плащане за микроплащания.

Вместо това всеки валиден адрес на Ethereum е също валиден Matic адрес, което означава, че не е необходимо всеки приемник да бъде в Matic Network. Те се нуждаят само от Matic Wallet, за да получат плащането.

Високи такси за транзакции

Ограниченият размер на блока на повечето блокчейни е довел до променливост на таксите въз основа на чакащия пул от транзакции, а в някои случаи таксите са станали прекалено високи за периоди от време.

Matic е в състояние да се възползва от икономиите от мащаба, като извърши голям брой транзакции в слоя Block Producer. Това поддържа ниските разходи за всяка отделна транзакция.

Лоша използваемост

Досега повечето dApp потребителски интерфейси са доста лоши в сравнение с установените централизирани аналози. Това трябва да се промени. Ако трябва да се осъществи масово приемане, потребителският опит на dApp трябва да бъде толкова добър или по-добър от текущите централизирани приложения.

Екипът на Matic работи за създаването на мобилни и уеб браузърни интеграции и протоколи за подобряване на използваемостта в защитена среда за взаимодействие за dApps.

Портфейлът MATIC

Екипът в MATIC работи върху портфейл, който има за цел да преодолее пропастта между проблемите с мащабируемостта и потребителския опит на мрежата Ethereum. Портфейлът планира да улесни потребителите да взаимодействат с dApps, които са разположени на веригите Ethereum и Plasma.

Портфейлът значително ще увеличи скоростта на транзакциите, като позволи достъп до две различни мрежи едновременно. Освен това той позволява свързване на настолни Dapps с мобилни портфейли, използвайки криптиране от край до край, толкова просто, колкото чрез сканиране на QR код. Това позволява взаимодействие на потребителя с dApps, без частният ключ да напуска устройството им.

Мобилен портфейл Matic

Потребителски интерфейс на Matic Mobile Wallet. Изображение чрез iTunes Store

Понастоящем портфейлът MATIC остава в бета версия и екипът предупреждава всички да не изпращат токени на mainnet към портфейла, в противен случай те ще бъдат загубени. Всеки, който изтегли портфейла сега, има и двамата Android и наличните версии на iOS, ще получат тестови токени MATIC.

Като разгледаме малко по-отблизо рецензиите на портфейла, те са доста средни. Потребителите изглежда имат проблем с факта, че портфейлът налага достъп до пръстови отпечатъци или идея за лице. Това е особено лепкава точка, особено за ястребите за поверителност в крипто полето. Също така е обезпокоително, че екипът за поддръжка на Matic не е отговорил на нито един от тези въпроси.

Кинжал Matic

Друг наистина интересен продукт в пакета Matic е Dagger. Това е основно инфраструктура, която осигурява надеждни и мащабируеми събития в реално време. Можете да го възприемате като подобно на офчейн решение, където се подава информация, необходима в рамките на dApp.

Това, което наистина е хубаво за Dagger, е колко лесно може да се интегрира с текущите ви dApps. Необходими са много малко редове код, за да се получи поток от събития от блокчейна Ethereum. Всички интеграционни кодове могат да бъдат получени от тяхната библиотека на Javascript в тяхната GitHub.

Кинжал Matic

Matic Dagger Уникални точки за продажба

Dagger също ви помага да взаимодействате с вашите потребители, когато са офлайн. По същество можете да слушате специфични за потребителя събития 24/7. След като тези събития преминат, можете да изпращате известия по имейл или DM, за да направите приложенията по-удобни за потребителя.

Потенциални случаи на използване за това? Е, можете да го използвате, за да осигурите безопасността на вашите потребители и да ги уведомите, в случай че има някакви подозрителни транзакции. Това може да им помогне да реагират почти мигновено.

Екип на Matic Network

Екипът на Matic Network остава доста малък, състоящ се от тримата съоснователи, осем инженери, ръководител на операциите и един мениджър на общността. Проектът също е добавил двойка операции & Маркетингови вицепрезиденти през последната година, вицепрезидент по финансите и операциите и няколко лица, чийто фокус е върху дизайна, включително ръководител на проекта.

Jaynti Kanani е главен изпълнителен директор и един от съоснователите на Matic. Той произхожда от софтуерно инженерство и наскоро беше учен по данни в Housing.com.

Sandeep Nailwal е главен оперативен директор на Matic и втори съосновател. В допълнение към работата като разработчик на блокчейн, той също преди това е заемал позицията на главен изпълнителен директор на Scopeweaver и CTO (E-commerce) на Welspun Group.

Съоснователи на Matic Network

Съоснователи на Matic Network

И накрая, има Anurag Arjun, който е третият съосновател на Matic и CPO (главен продуктов директор). Неговият опит е в инженерството и той има над десетилетие опит в управлението на продукти.

Matic Network също си партнира с няколко важни блокчейн проекта, включително MakerDao и Decentraland. В допълнение, Ари Мейлих и Естебан Ордано, изпълнителният директор и техническият директор на Decentraland служат като съветници на проекта.

Matic маркетинг и социални мрежи

Въпреки че Matic има добра група партньори и съветници и е забележително, че те са избрани да стартират своето ICO на платформата Binance Launchpad, те имат много лошо присъствие в социалните медии.

На Reddit, който е известен като една от най-добрите социални платформи за крипто, мрежата Matic нарасна от само 13 читатели през април 2019 г. до 1600 читатели през март 2020 г. Каналът в YouTube има над 1300 абонати, а Twitter акаунт е нараснал до 32,5 хиляди последователи, тъй като през 11-те месеца от април 2019 г., когато имаше само 2351 последователи.

Matic също има a Среден блог, който преди това се актуализира веднъж месечно или на всеки няколко седмици. Напоследък се актуализира по-често и екипът върши добра работа, като поддържа общността в течение на развитието на проекта.

Най-голямата група последователи е телеграмният канал на проекта, където има повече от 30 000 членове.

Взети заедно, имаше огромен ръст в социалното присъствие на Matic Network през 2019 г., подчертавайки колко силно хората са застанали зад проекта.

MATIC Token

Matic Network проведе ICO на Binance Launchpad платформа на 24 април 2019 г. За разлика от типично ICO, при което токените просто се продават, Matic проведе ICO като лотария, с общо 16 666 печеливши лотарийни билета.

Общото предлагане на MATIC е 10 000 000 000 и 19% от това, или 1 900 000 000 са предоставени за ICO. Това означава, че всеки печеливш лотариен билет е получил 114 068,44 MATIC, което е на стойност $ 300 при ICO цена от $ 0,00263.

Binance MATIC

Регистрирайте се в Binance, за да участвате в IEO

Лотарийните билети бяха разпределени въз основа на салдото на всеки потребител в БНБ, като окончателното изчисление се проведе в 00:00 UTC на 24 април 2019 г. Исканията за билети за допустими потребители започват в 08:00 UTC на 24 април 2019 г. и продължават 24 часа.

След приключване на периода на заявяване на билети печелившите билети бяха изтеглени и обявени в 14:00 UTC на 25 април 2019 г. Плащанията бяха извършени в БНБ в рамките на 24 часа, като потребителите се увериха, че имат достатъчно БНБ в сметката си, ако имат печеливш билет.

Матриците MATIC ще позволят на притежателите да станат залагащи и да получат награди за залагане, след като залагането е внедрено в мрежата. Тъй като използването на мрежата увеличава стойността на токените MATIC се очаква да се увеличи пропорционално.

История на цените на MATIC

След ICO, при което токените MATIC бяха на цена от $ 0,00263, цената излетя като ракета към Луната. За по-малко от месец, до 21 май 2019 г. цената достигна рекордното ниво от $ 0,045017.

Разбира се, цената не остана на тези повишени нива, но също така не потъна чак до нивата на ICO. Всъщност цената не е спаднала под нивото от 0,01 долара, въпреки че се е затворила през октомври 2019 г..

Представяне на цените на MATIC

Представяне на цените на MATIC. Изображение чрез CMC

Декември 2019 г. отбеляза огромен скок, който взе цена от $ 0,012603 до $ 0,042440 за период от две седмици, но седмица по-късно цената върна всички тези печалби. Нямаше фундаментална причина за възхода или катастрофата, а някои казват, че всичко се дължи на манипулация на пазара.

Към февруари / март 2020 г. MATIC отново върви нагоре, вдигнат първо от новините за залагане на живо в тестовата мрежа, а след седмица от Върховния съд на Индия, отменящ забраната за търговия с биткойни и криптовалути в Индия. Към 11 март 2020 г. токенът MATIC се търгува точно над дръжката от $ 0,02

Силни страни на Matic Network

Една от силните страни на проекта е широкият брой налични случаи на употреба. Те включват децентрализиран обмен, функции за идентичност, кредитно оценяване, атомни суапове, плащания и игрални мрежи, наред с други.

Една много интересна функция, която Matic разработва, е интеграцията на Zappier чрез Dagger. Това позволява на разработчиците да свързват платформи Ethereum със стотици приложения и се очаква да помогне за ускоряване на приемането на потребители и разработчици.

Развитие

Нещо, което доста ме интересува, когато разглеждам проекти за криптовалута и ICO, е обемът на разработката, която се прави. Един от най-добрите начини да се оцени това е чрез количеството комитни ангажименти, които са вкарали в публичния си GitHub.

И така, реших да разровя Matic Network GitHub и погледнете кодовите коммити, които са натиснали. Това са само репо сделките, които са направили публично достояние и има още много, по които все още се работи. По-долу са ангажиментите за първите две най-активни публични репо сделки.

Matic Network ангажира

Кодът се ангажира с репо сделки през последните 12 месеца

Както можете да видите, имаше доста активност в тези репозитории. Това всъщност е повече, отколкото сме виждали по други проекти, завършили своята ICO преди 2 години. Има и още 13 публични репо сделки.

Освен това е важно да се отбележи, че това са само техните публични ангажименти към основния им GitHub. Според това Доклад за рейтинг на Binance, те работят по още 17 частни хранилища, които имат много повече код.

Всичко това показва, че Matic Network наистина активно пуска продукти и работи по техния протокол. Това трябва да се разглежда като още един професионалист на проекта в сравнение с други ICO.

Този неистов темп на развитие може да се счита за разумен, когато човек трябва да разгледа тяхната актуализирана пътна карта.

Заключение

Matic се фокусира върху подобряване на мащабируемостта на Ethereum в адаптирана плазмена мрежа. Тъй като мащабируемостта е толкова важна за мрежата Ethereum, има няколко конкуриращи се проекта, целящи да направят същото, но ако Matic може да предостави първо решение или най-доброто решение, те ще се превърнат в един от най-добрите блокчейн проекти.

Обнадеждаващо беше да видим, че MATIC бързо разраства своята общност през 2019 г. Това не само показва способността на MATIC да предлага своя продукт, но също така показва вярата и подкрепата от общността. И разбира се, решението на индийския Върховен съд от март 2020 г., което отмени забраната за търговия с криптовалута, в крайна сметка е положително за индийските блокчейн проекти като MATIC.

Мисията на Matic все още не е доказана, но развитието на тестовата мрежа, както алфа, така и бета внедряването на мрежова мрежа изглежда положително. Едно нещо, което проектът може да използва, е прилагането на залагане. Те обещават това от самото начало и всъщност изпълнението му може да доведе до изцяло нова група потребители и инвеститори на MATIC.

Представено изображение чрез Fotolia

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me