Преглед на мрежата LTO: Хибриден блокчейн за споделяне на данни

LTO мрежата е ненадежден блокчейн фокус върху създаването на връзки и сътрудничество между бизнеса.

Има публичен слой, който действа като неизменим цифров нотариус, и частен слой, който включва автоматизация на процесите и споделяне на данни.

С този хибриден подход мрежата LTO се превърна в първата блокчейн, която отговаря на поверителността на данните и GDPR. Освен това е силно мащабируем, което го прави готов за масово приемане точно сега.

История

Като блокчейн проект LTO мрежата има доста дълга история, въпреки че всъщност не е започнала като блокчейн проект. Проектът започна в Холандия през 2014 г. като технологичен стартъп, фокусиран върху учредяването на компанията, и в рамките на една година той нарасна, за да представлява приблизително 10% от холандския пазар.

Екипът зад компанията скоро разбра, че автоматизацията на работния процес е огромна необходимост на пазара и те започнаха да доставят централизирани софтуерни решения през 2015 г. за много големи европейски корпорации.

Общ преглед на мрежата LTO

Някои статистически данни за мрежата LTO

Скоро те започнаха да откриват, че ефективността на автоматизацията е налице само когато софтуерът остава изолиран. Веднага щом се наложи сътрудничество с друга компания или дори друг отдел в същата компания, ефикасността изчезна. Това е добре познатият „силозен ефект“ и той пречи на компаниите да достигнат следващото ниво на ефективност въпреки автоматизацията на бизнес процесите.

За да помогне за решаването на този проблем, LTO Network се обърна към блокчейн технологията, тъй като те я виждаха като начин за поддържане на ефективност, без да се нарушава сигурността на данните на фирмите. От 2017 г. LTO Network се фокусира върху използването на блокчейн технология за подобряване на автоматизацията на работния поток за B2B клиенти.

Tokenomics насърчава залагането

LTO мрежата има четири категории валидатори на залагане в своята система. Екипът заяви, че се опитват да постигнат „разпределение на жетоните във фазата на зрелост от ~ 80%, държано от участниците“. Това са пасивните клиенти и строителите на съвместни фирми в диаграмата по-долу:

Икономика на жетони

Категории на заинтересованите страни. Изображение чрез Бяла книга за LTO Network Token Economy.

Основното използване на мрежата LTO на блокчейн мрежата е от нейните корпоративни клиенти. Всички тези клиенти се насърчават да държат LTO жетони, което ги стимулира да помогнат за грижата за функционалността и стабилността на цялостната мрежа. На свой ред това помага да се привлекат още повече клиенти, създавайки добродетелен кръг. Плюс по-високата дажба за залагане подобрява сигурността, като прави атаките в мрежата по-скъпи.


LTO дори е включил насърчението за залагане точно в дизайна на мрежата. Те са внедрили функция, известна като „трол мост“, която по същество е начин за данъчно облагане на потребителите, когато конвертират между родния токен за залагане на основната мрежа и токена за ликвидност ERC-20, който се използва за търговия и спекулации. Първоначалната цел на този мост беше начин да се попречи на ранните осиновители да продават своите жетони, въпреки че мрежата вече нарасна до размер, че мостът на троловете вече не е наистина подходящ.

Трол мост

Разменете вашите жетони през моста на троловете. Изображение чрез блога на LTO Network.

Това беше подчертано от самия проект, тъй като те изгориха 50 милиона токена през юни 2020 г., като същевременно заключиха допълнителни 81 милиона токени, които да се използват за сливания & Придобивания някъде през 2021 г. или след това. „Не разчитаме на приходите от продажби, за да продължим операциите и растежа на мрежата, затова се ангажирахме с дългосрочно заключване, за да укрепим доверието на общността в проекта.“

Дизайн, управляван от случай на употреба

За разлика от някои други блокчейн проекти, които са създадени като решение на хипотетични проблеми, блокчейнът на LTO Network е създаден за решаване на някои много специфични реални проблеми. Тя беше структурирана с оглед на нуждите на своите корпоративни клиенти.

Чрез създаването на такава хибридна блокчейн мрежа LTO успя да намери начин да обедини корпоративните и блокчейн общностите. С публична блокчейн, която се управлява чрез залагане и е в съответствие с GDPR, и частна верига, която набляга на прозрачността и ефективността, мрежата LTO най-добре обслужва нуждите на всички потребители.

LTO Сравнение

Конкурентен анализ на мрежата LTO. Изображение чрез Medium.com

Може да има някои, които смятат, че закрепващите функции могат да се извършват в друга публична блокчейн, но това не е така, тъй като публичната верига LTO предоставя и функция за управление. Залагащите могат да гласуват и да вземат решения, които засягат мрежата, като например цената на транзакциите. Има и други блокчейни, които служат като доказателство за доказателства като LTO и можете да видите как се сравняват с LTO в таблицата по-долу:

Силна пазарна стратегия

LTO мрежата е малко по-различна от другите блокчейн проекти, тъй като те имат силна бизнес стратегия и маркетингов план. По същество те са фокусирани върху две основни характеристики: интегриране на съществуващите продукти за изграждане на връзки и разработване на собствени продукти, които могат да помогнат на клиентите си да осъзнаят предимствата на блокчейн технологията, без да претърпят отрицателно въздействие от децентрализацията.

Първата характеристика определено набира сила, тъй като LTO включва повече организации с големи имена. Можете да видите всички текущи проекти, които се възползват от решението за закрепване LTO, като посетите техния уебсайт. Някои от партньорите включват IBM, Хагския университет и холандската коалиция Blockchain.

LTO мрежова екосистема

Броят на партньорите и клиентите продължава да расте. Изображение чрез LTONetwork.com.

Последната функция вече започва да набира сила чрез внедряването на фирмения продукт FillTheDoc. Екипът очаква също да види страхотно внедряване на другите два продукта в разработка: Proofi и LetsFlow.

Брой транзакции и доходност

LTO Networks също се забелязва като една от 20-те най-големи блокчейна по отношение на блокчейн дейността. Това също не е внезапен прилив на активност. Блокчейнът отчита стабилен ръст на транзакционната активност, като броят на транзакциите по веригата се удвоява през последната година. Това се случи дори след потъване в котва от клиенти по време на старта на пандемията COVID-19 през март 2020 г..

LTO растеж на транзакциите

Общо транзакции за последните 30 дни спрямо годишна възвръщаемост на инвестициите. Изображение чрез LTO-Lease.com

Доходността при залагане също остава приемлива, въпреки агресивния график за пускане на токени, който причинява известна инфлация в ранните дни на проекта. Поглед отблизо Доклад за прозрачност на LTO разкрива този график за издаване на символи.

Разглеждайки графика за пускане на токените, можем да видим, че са освободени 68% от токените, а през следващите четири години ще бъдат освободени останалите 130 милиона токени, най-вече за сливания & Придобивания.

Освобождаване на LTO токен

График за издаване на LTO токен. Изображение чрез Binance Research.

Понастоящем има 273 милиона токена в обращение, което означава, че ако всички останали 130 милиона токени бъдат пуснати, това ще създаде над 50% инфлация, което теоретично може да обезцени токена с 50% през следващите четири години.

LTO мрежови продукти

Понастоящем LTO има един продукт, който е напълно пуснат, и два други, които са в затворено бета тестване. Напълно освободеният продукт се нарича FillTheDoc, а другите два продукта са Proofi и LetsFlow. По-долу са дадени кратки обяснения за това, което прави всеки продукт:

LTO продукти

Пуснатите и планирани продукти от LTO Networks. Изображение чрез Binance Research.

  • FillTheDoc – FillTheDoc осигурява автоматизация на договорите, която е много по-напреднала и по-сигурна от всяко централизирано решение. Системата е в състояние да извлича данни от множество системи, за да включи в един или повече правни договори. След това всички данни, включени в договорите, се фиксират сигурно в мрежата LTO, което я прави неизменна.
  • Proofi – Proofi е решение за цифров подпис, което може да се използва за предотвратяване на онлайн измами по време на онлайн комуникации. Планира се да бъде пуснат през февруари 2020 г., но това издание се забави и от януари 2021 г. продуктът остава в затворена бета версия. След като бъде напълно освободен, се планира да интегрира използването му с популярни инструменти за социални медии и други онлайн системи.
  • LetsFlow – Това е може би най-сложната от платформите, изградени от мрежата LTO. За да бъде подобен на Zapier за блокчейн екосистемата, той може да се използва за създаване както на децентрализирани, така и на централизирани работни потоци. Първоначално LetsFlow беше планиран за март 2020 г., но към януари 2021 г. тепърва ще бъде пуснат и няма актуализация на датата на пускане.

Блокчейн и мрежови данни

LTO мрежата позволява на всеки да стане оператор на възел и да участва в мрежата, която е частна мрежа без разрешения, работеща на хибридна блокчейн.

LTO мрежовият стек

Споделянето на данни не трябва да се отказва от поверителността. Изображение чрез LTONetwork.com

Тази хибридна природа става ясна, тъй като само хешовете се споделят с всички възли в публичната мрежа, докато данните се споделят на ниво равнопоставено между отделни възли. Това позволява на фирмите да се възползват от неизменността на блокчейн технологията, като същевременно запазват поверителността на данните си.

Разрешения в мрежа без разрешения

Поради хибридния характер на блокчейна няма създадени авторитетни възли или разрешения за цялата мрежа. Вместо това Договорът на живо определя привилегиите за четене и запис на всички участници. Всеки участник в мрежата може да се абонира за договор на живо чрез определен възел. Само този възел получава данните, които са свързани с договора.

Частни вериги за събития

Веригата на събития е хеш от свързани събития. На частния слой на LTO blockchain има редица вериги от събития, всъщност има по една за всеки договор на живо. Така че, вместо да подрежда транзакции в блок като повечето други блокчейн, мрежата LTO директно добавя събития към съответната верига на събитията и след това излъчва събитието към възлите на всички участници.

Договори на живо

Всяка верига от събития има своя генезис в създаването на договор на живо. И всеки договор на живо започва с първоначален набор от участници, плюс правилата и логиката на сътрудничеството между участниците. Това се определя като процес на работен поток и се моделира като машина на крайно състояние, за да стане разбираема както за хората, така и за машините.

LTO договори на живо

Работа на консенсус между участниците. Изображение чрез LTO мрежа

Възможно е също така Договорите на живо да съдържат инструкции извън веригата, за да опишат цялото споразумение за сътрудничество. В повечето случаи те ще бъдат моделирани по такъв начин, че едната страна изпълнява, а другата потвърждава. Например изпълняващата страна може да подаде банково плащане и да добави събитие за това. Проверяващата страна ще провери салдото на банковата си сметка и ще представи потвърждаващо събитие, когато парите бъдат получени.

Консенсус за частния слой

Мрежата LTO няма консенсус на мнозинството за разрешаване на конфликти. Той е проектиран по този начин поради възможността за пристрастия и малкия брой участници, свързани с който и да е договор на живо. В частния слой всички участници се считат за равни и няма авторитетен участник.

За постигане на консенсус всяко събитие се закотвя към публичния слой чрез писане на хеш. По този начин редът на събитията може също да бъде отбелязан въз основа на реда на транзакциите, които са закрепени към публичната верига.

Свързани данни

Има някои дизайнерски характеристики, които са необходими за спазване на разпоредбите за поверителност. Например, включването на една ad hoc верига за всеки процес позволява изтриването на информацията, както се изисква от разпоредбите за поверителност. В същото време споделянето на всички данни, свързани с даден процес, с всички участници не отговаря на изискванията за регулиране на поверителността.

LTO мрежово споделяне на данни

Обмен на данни между възли. Изображение чрез блога на LTO Network.

Това породи свързани данни, което позволява някои данни да бъдат изключени от всяка частна верига на събития. Вместо това само хешът на събитието се споделя с всички участници. Участникът възел, който действително притежава данните, получава ролята на контролер, а на всички останали възли се възлага ролята на процесор на данни.

В тази система обработващият данни има право да изисква копие на всички свързани данни. Ако състоянието на работния поток показва, че процесорът на данни изпълнява задача, която изисква исканите данни, той ще бъде предоставен. Тази разпоредба е направена при много специфични условия и те се регистрират с цел спазване на разпоредбите за поверителност.

Публично блокиране на данни за блокчейн & Консенсус

Публичният слой на хибридната блокчейн действа като цифров нотариус за хешове. LTO мрежата е в състояние да потвърждава мрежовите транзакции в рамките на 2 секунди, превръщайки закотвянето на данни в публична блокчейн жизнеспособно решение, което ще се мащабира за бизнеса.

Закрепване на данни

Процес на закрепване на данни от частна към публична верига. Изображение чрез LTO мрежа.

Консенсусът по този публичен слой се постига чрез Leased Proof-of-Stake, в който цялата общност работи заедно за осигуряване на мрежата и след това се възнаграждава чрез споделяне на таксите, генерирани от организацията.

Този механизъм за лизинг PoS позволява на всеки да участва в залагането, без да е необходимо да стартира свой собствен възел. В бъдеще има планове за мигриране на механизма за консенсус към Наета доказателство за важност, което ще помогне за намаляване на риска от централизация в мрежата.

Екип на LTO Network

LTO Network възникна като сътрудничество между основателите на LegalThings, холандско договорно решение за недвижими имоти, и Firm24, холандска компания за регистрация на бизнес. Обвързването на тези двама е настоящият главен изпълнителен директор на мрежата LTO, Рик Шмиц. Той беше съосновател както на LegalThings, така и на Firm24, а преди да се присъедини към двете в мрежата LTO, работи в Mergers & Придобивания за Deloitte и PwC.

Екип на LTO Network

Изпълнителният екип, водещ LTO Network. Изображение чрез Blockfyre.

Присъединяването към съоснователя на LTO е настоящ финансов директор Мартин Мигхелсен, който беше и съосновател на Firm24. Мигхелсен се запознава с Шмиц, когато работи по корпоративни финанси в PwC.

Свен Стам е технически директор на мрежата LTO и има магистърска степен по изкуствен интелект и 15 години опит в индустрията.

И накрая има Арнолд Даниелс, който е друг съосновател на LTO и водещ архитект на проекта. Той е и единственият член-основател, който не идва от LegalThings или Firm24. Вместо това той е разработчик на софтуер с отворен код за Jasny и преди това основава хостинг компанията Helder Hosting, която е придобита от VIP Internet през 2011 г. и прекратена като марка през 2016 г..

LTO Token

През годините мрежата LTO е имала няколко кръга от финансиране на семена, които са увеличили предлагането на токени. Декември 2017 г. беше първият кръг на семената и LTO събра 1,4 милиона долара от ранни частни инвеститори. На следващата година през декември 2018 г. LTO проведе поредната частна продажба, като събра допълнителни 1,7 милиона долара.

Това беше последвано месец по-късно през януари 2019 г. от публична продажба, която беше оставена отворена само за 60 часа. При тази тълпа продажби бяха събрани допълнителни $ 990 000, като 50% от маркерите за тълпата останаха непродадени и впоследствие бяха изгорени. По време на тези кръгове за продажба частните разпродажби и инвеститорите на семена получиха основните LTO токени, които не подлежат на търговия, докато участниците в масовата продажба получиха токените ERC-20, които могат да се търгуват и са предназначени предимно за спекулации.

Откакто стартира за търговия през февруари 2019 г., LTO токенът отбеляза много възходи и падения, както е илюстрирано от графиката на цените по-долу.

LTO ценова ефективност

Възходи и падения на LTO жетоните. Изображение чрез Coinmarketcap.com.

През почти две години на търговия токенът е регистрирал рекордно ниско ниво от $ 0,01969 на 2 декември 2019 г. и рекорд от 0,2722 долара на 19 януари 2021 г. Само седмица след като е достигнал рекордното ниво, токенът е търговия на $ 0,2000, което допълнително подчертава нестабилната природа на токена.

Плюсове на LTO мрежата

След като прочетете дотук, вероятно можете да кажете, че има някои категорични предимства за мрежата LTO. Един от тях е фактът, че за разлика от толкова много други блокчейн проекти с токени, този има действителен легитимен бизнес модел, върху който да се позове. Освен това посоката и амбициите на проекта са реалистични.

Екипът не се опитва да се справи с нещо като революция в медицинската индустрия, но има по-скромни цели. И накрая, прозрачността на проекта е добре дошла в индустрия, където често може да бъде трудно да се изкопаят подробностите. LTO публикува редовни финансови отчети и дори съобщава на общността адресите, на които се държат активите. Добро или лошо, всичко е направено напълно прозрачно от екипа.

Недостатъци на LTO мрежата

Разбира се, всичко не е добре с проекта и може би най-обезпокоителното е да се постави въпросът дали това е проект, който всъщност трябва да бъде децентрализиран. Обмените са един пример за централизирани обекти, които са били изключително успешни в пространството на блокчейн. Същото би могло да важи и за LTO, ако те бяха открито централизирани.

Доставка на LTO

Доставката на LTO токени се разделя между естествени, ERC-20 и BEP-2. Изображение чрез блога на LTO Network.

Друг реален потенциален проблем е издаването на токени ERC-20 LTO, просто за да има търгуем актив спрямо заложния актив. Това със сигурност би могло да маркира токена ERC-20 LTO като обезпечение в SEC и произтичащите от това мерки, предприети срещу мрежата LTO, биха били всичко друго, но не и добри. Всъщност целият процес на наличие на три различни токена (естествен, ERC-20 и BEP-2) е малко объркващ и може би ненужен.

Заключение

Като цяло мрежата LTO изглежда като много добър проект. Той е добре насочен и добре проектиран. Плюс прозрачността на проекта го прави много по-достъпен в сравнение с много други блокчейн проекти.

Системите и продуктите са доста ясни и лесни за разбиране, което също е добре дошло. Това би трябвало да улесни и екипа на LTO да получи осиновяване, тъй като концепциите ще бъдат много по-лесни за обяснение на бъдещите клиенти.

Като външен човек, който гледа вътре, няма какво да се оплаче. Изглежда, че ръководството на проекта ще бъде от решаващо значение и успехът или неуспехът на проекта може да зависи от това колко добре се ръководи той.

Ако екипът може да продължи да добавя нови клиенти към платформата, това е нещо, което се самоизпълнява. Нуждаят се от повече клиенти, за да изглеждат добре и колкото повече клиенти става, толкова по-лесно става да привлича допълнителни клиенти. След като достигне преломната точка, небето трябва да бъде границата.

Представено изображение чрез Shutterstock

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map