Преглед на Litecoin (LTC): Сребро до цифровото злато

Криптовалутното пространство се е променило много от раждането на биткойн. Днес има над 7400 криптовалути и брои. Оригиналните алткойни от ранните дни следователно се оказват в претъпкано и конкурентно пространство. Въпреки че повечето от тях не са издържали теста на времето, един от малкото, който има, е Litecoin и той е успял да го направи, като застане в сянката на Bitcoin.

Litecoin и Bitcoin

Изображение чрез Алза

Вярвате или не, Litecoin е доста важен за Bitcoin. То има поднесени като тестово поле за много функции, които в крайна сметка бяха добавени към биткойн. Segwit и Lightning Network са само два примера. Само този факт изисква внимателно проучване на тази криптовалута „цифрова сребърна“. Това може да ни даде ценна представа за бъдещето на биткойните и като разширяване на целия пазар на криптовалути. Спойлер: поверителността може да е следващата.

Кратка история на Litecoin

Litecoin е създаден от Чарли Лий. Чарли е магистър по компютърни науки от MIT и е работил като софтуерен инженер в Google почти 6 години. Запален покер играч, той беше един от хилядите засегнати от Репресиите срещу Черния петък относно онлайн покера от американските власти през 2011 г. Виждайки как регулаторите задавят онлайн покер сайтовете, като забраняват на доставчиците на плащания да работят с тях, това го накара да „осъзнае значението на свободата на парите“. Това доведе Чарли до биткойн.

Премахване на уебсайта на ФБР

Известие на уебсайт от американските власти за многобройни популярни онлайн покер сайтове на Poker’s Black Friday. Изображение чрез Upswing покер

На 7 октомври 2011 г. Чарли създава Litecoin. Името идва от визията му да се направи „по-лека версия на биткойн“, която би била по-удобна за използване всеки ден. Колкото и да е странно, Чарли смята, че биткойнът е безспорният крал на криптовалутното пространство и дори съветва хората да инвестирате в биткойн преди всичко друго, включително Litecoin. Той също така смята Litecoin за „цифровото сребро“, което допълва Bitcoin, което е „цифрово злато“.

Чарли Лий Лайткойн

Чарли Лий, създател на Litecoin. Изображение чрез Биткойнист

Въпреки че по време на създаването на Litecoin нямаше много други криптовалути, Чарли акцентира че дори тогава много от тях са били предназначени да не правят нищо повече от печалба на създателите си. Като такъв, Litecoin не е имал предварително копаене – Чарли не е запазил Litecoin за себе си, но е купил и добил някои като много други в началото. Чарли напусна Google през 2013 г., за да работи в Coinbase. Той беше един от петимата служители там и беше директор на инженерството, когато напусна през 2017 г..

Чарли Лий Мразя

Изображение чрез Twitter

Същата година, Чарли продаде своя Litecoin, ход, който разгневи мнозина в криптовалутната общност, които останаха да се чудят дали монетата има някаква стойност, ако създателят й я е продал. Това, в допълнение към коментарите, които той често правеше, които разстроиха притежателите на Litecoin (като наричат ​​Litecoin „скучен“), доведоха някои до поставете му етикет като „най-мразеният човек в криптовалута“ през 2017-2018.


Чарли Лий продава Litecoin

Съобщението на Чарли Лий, че е продал / дарил своя Litecoin. Изображение чрез Reddit

Чарли многократно обяснява, че решението му да продаде своя Litecoin се дължи на невероятното му влияние върху цената му. С над 800 хиляди последователи в Twitter, Чарли забеляза, че успя да премести пазара на Litecoin със своите туитове и реши, че най-добрият ход за дългосрочния успех на проекта ще бъде да продаде своя Litecoin и да се фокусира изцяло върху развитието. Чарли е заявил че той планира да продължи развитието на Litecoin и в бъдеще и никога няма да се оттегли от крипто пространството.

Какво е Litecoin?

Litecoin е една от първите криптовалути, правени някога. Той е изграден с помощта на основния код на Биткойн и се стреми да бъде по-удобен начин за извършване на плащания, включващи по-малки суми пари. Като такива, Litecoin транзакциите са по-бързи от Bitcoin и струват по-малко за изпращане.

Магазини, които приемат Litecoin

Топлинна карта на места, които приемат Litecoin като плащане. Изображение чрез Cryptwerk

Litecoin се приема от десетки хиляди търговци и магазини по целия свят, повечето от които са в Европа и Северна Америка. Има и десетки хиляди банкомати за криптовалути по целия свят, които продават Litecoin, с над 13 000 в Южна Корея сам. От септември 2020 г. Litecoin се предлага и в популярното приложение за мобилно банкиране Revolut.

Litecoin е с отворен код и всеки може да подаде предложение за подобряване на Litecoin (LIP) на Lightcoin Project Github. Тези предложения се обсъждат от общността на Litecoin и след това се приемат или отхвърлят от екипа за разработка на Lightcoin Core, който поддържа и надгражда Litecoin.

Лого на фондация Litecoin

Изображение чрез LinkedIn

Екипът на Lightcoin Core се поддържа от Фондация Litecoin, организация с нестопанска цел, базирана в Сингапур, фокусирана върху приемането и осведомеността на Litecoin. Той се финансира изцяло от дарения и стоки. Създателят на Litecoin Чарли Лий е управляващ директор на Litecoin Foundation, както и водещ разработчик на екипа на Lightcoin Core.

Как работи Litecoin?

Litecoin работи почти точно като Bitcoin с няколко малки разлики. Подобно на Bitcoin, Litecoin използва механизъм за консенсус за доказателство за работа, за да валидира транзакциите и да генерира нови блокове в своята блокчейн. Въпреки това, вместо да използвате SHA256 алгоритъм за копаене, използван в Bitcoin, Litecoin използва Скрипт алгоритъм за копаене. Той е проектиран по този начин, така че всеки с обикновен компютър да може да копае Litecoin.

Litecoin Mining Rig

Litecoin Antminer L3. Изображение чрез Алза

За съжаление, специализирана Скриптирайте ASIC миньори в крайна сметка бяха разработени, което направи нерентабилно копаенето на Litecoin с обикновен хардуер. По този начин повечето добиви на Litecoin днес се извършват от добивни ферми на Litecoin и пулове за добив на Litecoin. Майнинг пулове, включващи обединяване на компютърна мощност и споделяне на печалбите, получени от добива на нови Litecoin блокове. Забавен факт: Dogecoin продължава да съществува заради лайтън майньорите.

Litecoin и Bitcoin в сравнение

Litecoin срещу Bitcoin. Изображение чрез Търся Алфа

Нов блок Litecoin се генерира приблизително на всеки 2,5 минути, четири пъти по-бързо от времето за генериране на блок Bitcoin за 10 минути. Подобно на биткойните, наградите за блокове са 50 Litecoin на блок, когато е създаден, и тези награди за блокове се намаляват наполовина приблизително на всеки 4 години. Текущите награди за блок са 12,5 Litecoin на блок. Последният Litecoin се състоя през август 2019 г. и следващото наполовина ще се проведе през август 2023г.

В допълнение към миньорите, Litecoin включва други повикани участници в мрежата възли. Най-просто казано, това са компютри (AKA пълни възли) или мобилни устройства (AKA леки възли или леки клиенти), които допълнително защитават мрежата чрез съхраняване и двойна проверка на данните за транзакциите в мрежата Litecoin. За разлика от миньорите, Litecoin възлите не се заплащат за участието си в мрежата (освен ако не смятате добрата карма като плащане).

Litecoin SegWit

SegWit обяснено

Техническо обяснение на SegWit. Изображение чрез CoinTelegraph

Litecoin внедрен SegWit през 2017 г. и в крайна сметка Биткойн последва примера. SegWit е технология, която предотвратява записването на излишни данни в нови блокове. Това освобождава място за блокове за съхраняване на повече данни за транзакции, увеличавайки броя на транзакциите в секунда (TPS). SegWit удвои TPS на Bitcoin от около 3 на 7 и TPS на Litecoin от приблизително 28 на 56.

Мрежа от мълния Litecoin

Биткойн мълниеносна мрежа

Илюстрация на криптовалутата Lightning Network. Изображение чрез Blockgeeks

Litecoin също така поддържа Lightning Network, решение за мащабиране извън веригата, което допълнително увеличава TPS. Това се прави чрез отваряне на канал за плащане между две страни, при които могат да възникнат множество транзакции, като само крайните салда се записват в блокчейна от мрежови възли, след като каналът за плащане бъде затворен. Както и при SegWit, биткойн внедри поддръжка за Lightning Network скоро след това.

Litecoin атомен суап

Атомна суап криптовалута

Пример за атомен суап между Litecoin и Bitcoin. Изображение чрез Среден

Litecoin изпълни някои от първите атомни суапове с Decred, Vertcoin, и биткойн в края на 2017 г. Атомните суапове ви позволяват да обменяте различни видове криптовалута директно с други хора, без да използвате централизирана услуга като обмен. Това се прави чрез използване на автоматизирани договори, които освобождават желаната криптовалута в портфейла на потребителя, когато са изпълнени определени условия. Оттогава атомните суапове стават често срещани и се предлагат в много портфейли за криптовалута.

Litecoin Mimblewimble

Понастоящем Litecoin е в процес на внедряване на Mimblewimble, технология за поверителност, използвана от монетата за поверителност Grin, която също е изградена от кода на Bitcoin. Mimblewimble е невероятно сложен, но по същество включва създаването на адреси на портфейла видими само от страните, ангажирани в транзакция.

Mimblewimble глухарче

Техническа илюстрация на глухарче. Изображение чрез TariLabs

Техническа илюстрация на глухарче. Изображение чрез TariLabs 

В резултат на това единственото нещо, което се вижда на блокчейна, е общата транзактирана сума, която се появява като единична транзакция. Mimblewimble също използва технология, наречена Глухарче който скрива всички данни за IP адрес в транзакция.

Оригинална публикация на Mimblewimble

Оригиналната публикация в Mimblewimble.

Mimblewimble е кръстен на „Проклятие за обвързване на езика”От Хари Потър, което пречи на проклетия човек да говори последователно. Mimblewimble беше предложен през 2018 г. от анонимен разработчик използвайки псевдонима Том Елвис Джедусор, който е френският превод на Том Марволо Ридъл, известната анаграма на Хари Потър за „Аз съм лорд Волдемор“.

ICO на Litecoin

Нямаше първоначално предлагане на монети за Litecoin. Също така не е имало предварително мина, въпреки че си струва да се отбележи, че технически е имало 3 блок premine от 150 лайткойни от Чарли Лий, за да се гарантира, че всичко работи правилно. Като такава, цената на Litecoin при стартиране беше технически 0 $ USD. Litecoin има максимално предлагане от 84 милиона, което е четири пъти повече от 21 милиона максимално предлагане на Биткойн.

LTC анализ на цените

Въпреки че Litecoin съществува от 2011 г., “официалната” история на цените на Litecoin започва в началото на 2013 г., когато CoinMarketCap отиде на живо. Litecoin скочи от цена от около 3 $ USD до 40 $ USD по време на първия бик на крипто пазара в края на 2013 г. След като се понижи отново до диапазона 3-4 $ USD, той достигна рекордно ниво от почти 400 $ USD по време бикът 2017-2018 г., рали 100x.

История на цените на Litecoin

История на цените на Litecoin. Изображение чрез CoinMarketCap

Litecoin се движи настрани от Флаш катастрофа от март 2020 г., движи се на цена между 40-70 $ USD и в момента седи около 45 $ USD. Поддръжката изглежда е около 42-43 $ USD и изглежда, че страничната тенденция ще продължи. Обемът на търговия с Litecoin се увеличава постепенно от септември, което обаче може да е показателно за поредното преминаване към цена от 60-70 $ в щатски долари (не финансови съвети!).

Откъде да вземете Litecoin

Litecoin е достъпен практически на всяка съществуваща борса за криптовалута. Има почти 800 търговски двойки за Litecoin, а обемът му за денонощна търговия е в десетки милиони долари на много реномирани борси, включително Binance, Huobi и Coinbase.

Обмен на криптовалута Litecoin

Топ 10 двойки за търговия на Litecoin. Изображение чрез CoinMarketCap

Накратко, можете да получите Litecoin почти навсякъде, където можете да намерите Bitcoin, и това не се ограничава само до обмен на криптовалути. Само не забравяйте, че ако купувате Litecoin с популярни финансови приложения като Revolut или Uphold, вероятно ще платите повече.

Litecoin портфейли за криптовалута

Тъй като Litecoin съществува от почти толкова дълго, колкото Bitcoin, почти всеки отделен портфейл за криптовалути поддържа Litecoin с малки изключения. Популярните хардуерни портфейли Litecoin включват устройства Trezor и Ledger.

Портфейли Litecoin

Удобните мобилни и настолни портфейли Litecoin включват портфейла Exodus и Atomic Wallet. Можете да намерите задълбочен списък с портфейли Litecoin на Уебсайт на Litecoin ако никой от портфейлите, споменати тук, не ви харесва. Можете да прочетете всичко за нашия списък с най-добрите портфейли на Litecoin, ако искате да видите повече опции на този фронт.

Пътна карта на Litecoin

Няма официална пътна карта за Litecoin. Нещо повече, въпреки че е един от най-старите проекти в криптовалутното пространство, има изненадващо ограничена документация за Litecoin. Голяма част от наличната информация за Litecoin също е фрагментирана, остаряла или неясна (което е част от причината, поради която решихме да напишем тази статия).

Пътна карта на Litecoin

Най-близкият документ до пътна карта е намерен на The Lite School, образователен уебсайт от фондация Litecoin. Той не е датиран и не предоставя очаквани дати, когато ще бъдат приложени отбелязаните подобрения и допълнения (ако изобщо). Някои от тях вече са като Lightning Network, Atomic Swaps и Поверителни транзакции (Mimblewimble – в процес).

Litecoin Vault

Илюстрация на Litecoin / Bitcoin трезора. Изображение чрез Бяла книга за заветите за биткойни

Изглежда, че три допълнителни функции са в обратната програма за развитие на Litecoin. Първата характеристика е MAST, което ще даде възможност за интелигентни договори за Litecoin. Втората характеристика е Завети, което ще направи възможно създаването на цифрови трезори Litecoin, за да се предпази от кражба. Третата характеристика се нарича Цветни монети, което ще ви позволи да присвоите специални свойства на отделни Litecoins. Това би направило възможно конкретен клъстер Litecoins да бъде двойно ключ за вашия автомобил Tesla.

Криптовалута Sidechain

Илюстрация на странична верига в криптовалута. Изображение чрез StackExchange

Както беше отбелязано по-рано, Litecoin в момента е в процес на включване на Mimblewimble. Това ще доведе до създаването на странична верига – паралелна верига Litecoin с внедрена Mimblewimble, която може да взаимодейства от основната верига по избор. С други думи, можете да изберете да изпратите своя Litecoin към веригата Mimblewimble, ако искате вашите транзакции с Litecoin да бъдат частни.

Съобщение за поверителност на Litecoin

Тласъкът за поверителност на Litecoin беше обявено от създателя Чарли Лий в Twitter в началото на 2019 г. Той описва неприкосновеността на личния живот като „следващото бойно поле“ в криптовалутата и поверителността е във фокуса му в почти всяко интервю оттогава. Въпреки че няма официална дата кога Mimblewimble ще бъде достъпен в Litecoin, тестова мрежа за новата функция беше пуснат в началото на октомври т.г..

Нашето мнение за Litecoin

Litecoin е вечна класика. За тези, които са били в крипто пространството от няколко години, те ще си спомнят дните, когато държането на Bitcoin, Ethereum и Litecoin е неизказано правило в крипто общността. Въпреки че може да не е криптовалутата в съзнанието на всички, Litecoin е един от най-важните активи в криптопространството поради ролята си на тестово място за нови надстройки и допълнения на Bitcoin.

Основен уебсайт на Лайткойн

Незавършеният уебсайт за екипа за разработка на Lightcoin Core. Изображение чрез Лайткойн ядро

Като се има предвид това, изненадващо е колко дезорганизирана е недостъпна съществуваща информация за Litecoin. Проектът дори няма бяла книга, което вероятно затруднява тези, които са нови в криптовалутата, да обърнат сериозно внимание на Litecoin. Всъщност е възможно Litecoin да се поддържа предимно от ветерани в криптовалутата. С толкова голяма конкуренция в криптовалутното пространство, наличието на ясна, кратка и актуална информация е от решаващо значение за оцеляването на една монета.

Поверителност Монети Новини

Изображение чрез Блумбърг

Освен това таксата на Litecoin за неприкосновеност на личния живот може да го постави в кръста на регулаторите, които стават все по-враждебни към монетите за поверителност. Чарли Лий отбелязано в интервю че ще бъде „интересно“ да се види дали борсите за криптовалути започват да делистират Litecoin, когато добавя поддръжка за Mimblewimble. Наскоро бяха много борси делистиране на монети за поверителност поради натиск от регулатори.

Coinbase замръзва портфейла

За контекст средствата щяха да бъдат използвани за заплащане на адвокатите на Рос Улбрихт, създателят на пазара на тъмни мрежи Silk Road. Изображение чрез NewsBTC

Фактът е, че Чарли е прав, като нарича неприкосновеността на личния живот следващото бойно поле за криптовалута. Като блокчейн фирми като Chainalysis и дори борси за криптовалути като Coinbase уютен до правителството агенции по света, опасенията са оправдани и контрамерките са оправдани. Способността да контролирате собствените си данни и пари е от решаващо значение в дигиталния свят, където всичко става все по-наблюдавано и контролирано.

Монети за поверителност Криптовалута

Няколко популярни монети за поверителност в криптовалута. Изображение чрез Декодирани блокове

С наближаването на следващия бичи пазар бъдещето на криптовалутата се намира на кръстопът: самодоволна интеграция с наследени институции или твърд поход към нов, свободен, децентрализиран свят. Litecoin смело избра своята страна и може би е първият двигател в по-голямо движение, което тепърва ще се материализира в криптовалутното пространство.

Представено изображение чрез Shutterstock

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me