Преглед на IOTA: Разпределена книга без разрешения за IoT

IOTA е един от най-известните проекти, заемащи крипто пространството. Известно е с това, че е първостепенната разпределена мрежа за устройства, свързани с интернет.

Освен че е водещ проект, фокусиран върху разпределен IoT, IOTA използва и някои от най-уникалните технологии, които го отличават от редица други базирани на блокчейн мрежи. По време на четиригодишната си история има многобройни възходи и спадове.

Обаче дали IOTA все още е всичко, което е изрязано да бъде?

В този преглед на IOTA ще се опитам да отговоря на това и ще ви дам всичко, което трябва да знаете. Ще анализирам и дългосрочния потенциал на MIOTA.

Какво е IOTA?

Йота е уникална публична разпределена книга, която е създадена без използването на верига или други блокове. Точно така, без блокчейн. Вместо това използва насочена ациклична технология на графика и нещо, което нарича Tangle, за да осигури консенсус, без да са необходими майнери.

IOTA съществува от по-дълго време от много от блокчейн проектите, а първоначалното финансиране за проекта идва от краудсейл през 2015 г., който е събрал 1337 биткойна, на стойност около 500 000 долара по това време.

Какво е Йота

Уникални характеристики на IOTA. Изображение чрез Iota уебсайт

Знам, че това звучи като малко, но краудсейлите и ICO не бяха много често срещани през 2015 г. Всичките почти 3 квадрилиона IOTA токени бяха издадени на участниците в краудсейла по това време, като никой не беше запазен за основателите, разработчиците или съветниците.

Тъй като за екипа не са разпределени символи, общността дари приблизително 5% от общото предлагане на IOTA на фондацията IOTA и това е използвано като финансиране на проекта.

Целта на проекта IOTA е да даде възможност на нарастващата икономика на машината чрез захранване на всички плащания от машина към машина, необходими за активиране на Интернет на нещата.

С IOTA всички изчислителни устройства, които са вградени в машини в домовете, предприятията и фабриките, ще могат да комуникират, изпращат и получават данни и използват безкомпромисния IOTA Tangle, за да правят малки микроплащания, за да поддържат данните да текат.

IOTA DAG технология


Технологията на IOTA се основава на Tangle, структура от данни, която се основава на технологията за насочена ациклична графика (DAG) и е създадена специално за IOTA. Структурата от данни на DAG става все по-сложна, тъй като се добавят повече възли и транзакции, което помага да се осигури сигурност. Освен това DAG се движи в една посока и не се връща обратно към себе си.

Tangle е графика, която се състои от възли, които са свързани помежду си с ръбове. Той е насочен към това, че връзките на възлите имат посока, така че придвижването от точка А до точка Б не е същото като придвижването от точка В към точка А.

А ацикличното означава, че структурата не е кръгла, така че преместването от възел на възел по краищата означава винаги движение напред и никога няма да се върне назад или да се срещне два пъти със същия възел.

Iota Tangle

Blockchain Структура срещу “Tangle” Dag базирана структура

В IOTA Tangle всички свързани възли съдържат данни за транзакции и в системата е вграден консенсус. Вместо да използва блокчейн Proof-of-Work, при който консенсусът е разделен и майньорите са длъжни да формират консенсус, Tangle изисква всеки участник да потвърди две други транзакции, за да потвърди собствената си транзакция. Това ни дава напълно децентрализирана и саморегулираща се мрежа от партньори.

Този консенсусен механизъм позволява на IOTA да остане без такси и винаги ще остане без такси, независимо от размера на мрежата. Чрез премахването на миньорите няма нужда да плащате на никого директно в мрежата. Вместо това всеки потребител плаща, като използва много малко количество от изчислителната си мощност, за да потвърди две други транзакции.

Това работи, тъй като всяка транзакция се потвърждава и тези транзакции, които са я потвърдили, получават потвърждения сами, се получава натрупване на тежест зад транзакциите. И колкото по-голяма е тази тежест, толкова по-надеждна и неизменно защитена става всяка транзакция.

Мащабиране на Iota Tangle

Повече активност води до висока скалируемост и транзакции

Един проблем, с който IOTA се сблъсква от самото начало, е фактът, че тази DAG мрежа може да бъде превзета от нападател, който получава контрол само над 33% от мощността на хеширане в мрежата. За да се избегне това, IOTA Foundation е въвела специален възел, наречен Координатор.

Този координатор се контролира от фондацията IOTA и защитава мрежата IOTA от атаки. Тъй като това прави мрежата централизирана, използването на координатора е критикувано.

Фондация IOTA казва, че след като мрежата стане достатъчно голяма, координаторът вече няма да е необходим и по това време ще бъде изведен от експлоатация, което прави IOTA напълно децентрализирана.

Случаи на използване на IOTA

IOTA не е просто теоретична мрежа, тя има случаи на приложение в реалния свят и приложения, които продължават да се разширяват с нарастването на мрежата на IOTA и увеличаването на приемането. По-долу са дадени някои от настоящите случаи на употреба.

Интелигентни градове

Тайпе подписа споразумение с фондацията IOTA през януари 2018 г. за тестване на технологията IOTA при превръщането на града във футуристичен интелигентен град. Най-ранните тестове включват създаване на цифрова лична карта, базирана на Tangle, и интеграция на Iota в устройства за наблюдение на замърсяването на въздуха.

Може би най-важното е, че правителството на Тайпе смята, че гражданите ще имат повече доверие в правителствените услуги, след като целостта на данните бъде осигурена чрез използването на технология на разпределената книга.

Умна енергия

Енергийният и енергийният сектор се движи към Интернет на нещата с яростни темпове и децентрализацията на електрическата мрежа започна още през 2016 г. Тъй като IOTA е мащабируема и без такси, тя е идеално решение за енергийната индустрия.

IOTA има работеше с холандския енергиен консорциум Elaadnl от 2017 г. в създаването на интелигентни зарядни станции за електрически автомобили. Тези станции са настроени така, че трансферът на данни и плащанията да се извършват автоматично между автомобила и зарядното устройство. Освен това същата технология се тества за създаване на интелигентни енергийни общности.

електронно здраве

Медицинските досиета вече бързо се преместват в дигиталния свят. Това движение вече помага на здравните специалисти да предоставят по-добри, по-бързи и ефективни грижи за пациентите. Помага и с изследователски инициативи. Една област, в която IOTA вярва, че може да подобри инициативите за електронно здравеопазване, е чрез осигуряване на целостта на данните, така че доставчиците да могат да бъдат сигурни, че използват надеждни данни.

Поверителността също е сериозна грижа в областта на здравеопазването и IOTA може да помогне и тук с техните маскирани удостоверени съобщения, които използват подпис, базиран на дърво на Merkle, за изпращане и получаване на криптирани данни през Tangle, като гарантират, че сигурността и поверителността се запазват непокътнати.

Автомобили и мобилност

Транспортната индустрия може да се възползва значително от технологията IOTA и безвъзмездното прехвърляне на стойност между IoT устройствата. Например, превозните средства, оборудвани със собствен портфейл за криптовалута, могат да плащат автоматично такси, паркинг, станции за зареждане и други услуги. Те също така могат да получават плащания за продажба на данни, споделяне на пътувания и услуги за доставка.

Вериги на доставки и производство

Платформата IOTA ще може да подпомага във всички фази на производството и веригата на доставки, тъй като може да предоставя неизменна документация във всяка точка, гарантираща автентичността на стоките.

Чрез писане на данни в Tangle можем да разберем произхода на продукта, включително държавата и кой го е създал. Можем да знаем кога точно е произведен и дори можем да го проследим до служителите, които са го произвели.

Всички тези данни и много други могат да бъдат записани и съхранени, което дава на производителите, дистрибуторите и потребителите повече доверие в продуктите, които им се доставят.

Случаи отвъд употребата & в партньорства

През годините IOTA създаде огромен списък с партньори, както големи, така и малки, и продължава да добавя нови партньори и нови проекти, дори и през 2020 г. По-долу са някои от най-големите и публицизирани партньорства, както и някои от тях последните проекти, които се занимават от IOTA и партньори.

Microsoft

През ноември 2017 г. IOTA обяви, че пускат първия публичен пазар за данни на Tangle заедно с Microsoft. Планът беше да се изгради пазара, за да се осигуряват приходи от данни. Това беше идеално за IOTA, тъй като се фокусира върху Интернет на нещата (IoT), а данните са основният ресурс за IoT.

Iota Microsoft

Изображение чрез NextWeb

Според съоснователя на IOTA Дейвид Сонстебо „Всякакъв вид данни могат да бъдат монетизирани“, каза Сонстебо. „Ако например имате метеорологична станция, която събира данни за вятър, температура, влажност и барометрични данни, можете да я продадете на организация, която извършва климатични изследвания.“

Само месец по-късно се оказа, че всъщност няма официално партньорство между Microsoft и IOTA, но специалистът по блокчейн на Microsoft Omkar Naik заяви в изпратете имейл до IOTA.

Ние сме развълнувани да си партнираме с фондацията IOTA и се гордеем, че сме свързани с нейната нова инициатива за пазара на данни.

Въпреки липсата на официално партньорство, IOTA и Microsoft продължиха да работят по технологични иновации, базирани на мрежата Tangle на IOTA.

Фолксваген

Тъй като автомобилният сектор, веригата за доставки и производственият сектор са във фокуса на случая на използване на IOTA, не е изненадващо да видим Volkswagen като един от партньорите на IOTA. Технологията без шофьор е само едно приложение, което IOTA може да помогне за решаването, като в базата данни се добавят сензорни данни от превозни средства, за да се подобри всяка бъдеща итерация на технологията.

VW Iota

Изображение чрез Twitter

Volkswagen направи своето партньорство с IOTA публично през януари 2018 г. и се надява да използва технологията за мобилност като част от бъдещото си развитие.

IOTA започна сътрудничество с Porsche по Програма 4 през 2018 г. Очаква се програмата да бъде разработването на електрическо Porsche, но подробности за проекта са запазени в тайна.

DnB

През май 2018 г. IOTA и DnB, най-голямата финансова група в Норвегия, подписаха споразумение за сътрудничество за стимулиране на отворени иновации и съвместно създаване в пространството на гражданите, ориентирани към иновациите, машинната икономика и децентрализираните пазари на данни.

Партньорството трябваше да постави акцент върху системите за управление на поверителността на данните и формулирането на нови бизнес модели.

Бош

Бош беше една от първите компании, които обявиха партньорство с IOTA. Двамата започнаха да работят заедно през октомври 2017 г. Bosch вижда голям потенциал в технологията, разработена от IOTA, и вярва, че тя ще се съчетае добре със собствените технологични инициативи на Bosch.

Bosch Iota

Изображение чрез Twitter

Bosch е инженерна и електрическа фирма и е най-големият доставчик на автомобилни части в света. Той вече беше инвестиран сериозно в IoT пространството чрез своя Cross Domain Development Kit, който е програмируемо сензорно устройство, което се свързва с Интернет на нещата и има безброй случаи на използване.

Партньорството между двете компании беше естествено за двама пионери в IoT пространството.

Fujitsu

IOTA сключи партньорство с японската фирма за електроника Fujitsu едновременно с партньорството на Microsoft, със същата цел да развие пазар за монетизиране на данни. През август 2018 г. те пуснаха документ, обясняващ използването на IOTA-фокусирана блокчейн като неизменяем носител за съхранение на данни за техния процес на одит, което предизвика оптимизъм около IOTA.

През април 2019 г. Fujitsu демонстрира базирана на Tangle система, описана като „нов протоколен стандарт, що се отнася до ИТ продукти и услуги“. Системата дебютира на индустриалния търговски панаир в Хановер, най-големият панаир в света. Очаква се той да бъде използван за първи път в интелигентната фабрика на Аугсбург на Fujitsu.

Jaguar Land Rover

Наскоро (април 2019 г.) Iota обяви партньорство с базираната във Великобритания Jaguar Land Rover. Партньорството ще види, че Jaguar Land Rover възнаграждава шофьорите с криптовалута Iota за докладване на данни на Jaguar. Производителят на автомобили казва, че спечелените средства могат да бъдат използвани за плащане на пътни такси и паркинг, както и за електрически станции за зареждане.

Jaguar Land Rover IOTA

Изображение чрез Блог на IOTA

Приемането на технологията IOTA от Jaguar Land Rover е част от нейната визия Destination Zero, която включва нулеви емисии, нулеви задръствания и нулеви инциденти. Предвиденото решение ще накара шофьорите да печелят криптовалута за отчитане на пътните условия и задръстванията. Превозните средства ще бъдат оборудвани със собствени портфейли за криптовалута, за да съхраняват плащанията.

STMicroelectronics

През юли 2019 г. STMicroelectronics, един от най-големите производители на полупроводници в света, обяви, че работи по актуализация на софтуера на своя чип STM32, който ще интегрира технологията IOTA. Новите актуализирани чипове, които могат да се използват във всякакви IoT устройства от смартфони до интелигентни хладилници, ще могат да изпращат и получават данни от Tangle в реално време.

През януари 2020 г. STMicroelectronics обяви, че е разработен и пуснат SDK с отворен код за чипа STM32 и че позволява на чиповете STM32 да работят като IOTA възел. Говорител на компанията заяви, че разработките и подобренията на SDK продължават, като същевременно посочва, че се проучват все по-голям брой случаи на използване на чиповете, като примери в сектора на интелигентната енергия.

Технологии на Dell & Linux Foundation

През октомври 2019 г. IOTA обяви партньорство с Dell Technologies и Linux Foundation. В съобщението за партньорството се казва, че трите компании работят заедно по проект, наречен „Алвариум“, който има за цел да създаде система, която ще проверява дали данните могат да бъдат надеждни. Проектът ще създаде пазар за данни, който ще може да оцени колко надеждни са данните, които се продават.

IOTA Dell

Има огромен брой малки, средни и мултинационални корпорации, които са проявили интерес към Йота и са си партнирали с тях по голямо разнообразие от различни проекти. За пълен списък вижте Архивът на IOTA. Този уебсайт съдържа и последните актуализации относно тези и други партньорства на IOTA.

Екипът на IOTA

IOTA е основана през 2015 г. от трио предприемачи, които видяха, че блокчейнът не е най-ефективното средство за създаване на разпределена книга. През 2017 г. беше създадена фондация IOTA, която да контролира изследванията, разработката и стандартизацията на IOTA и икономиката на нещата.

Основните членове на IOTA Foundation са както следва:

Дейвид Сонстебо – Дейвид е сериен предприемач, съосновател на фондация IOTA и служи като съпредседател в нейния съвет на директорите. Преди IOTA той основава стелт хардуерна IP компания, която разработи процесор с ниска мощност за използване в IoT устройства.

Доминик Шийнер – Доминик е друг сериен предприемач, който основава няколко компании преди IOTA, включително Bithaus и Fileyy. Той е съосновател на фондация „Йота“ и служи в съвета на директорите като съпредседател.

Професор Сергей Попов – Професор Попов е третият член-основател на IOTA и е член на Съвета на директорите на Фондация Йота. Той е професор по математика в университета в Кампинас в Сао Пауло, Бразилия. Той е автор на бялата книга на IOTA и създателят на Tangle.

Основатели на Йота

Тримата основатели на фондация IOTA

Якоб Чех – Ръководителят на инженеринга на IOTA, Чех влезе на тази позиция през октомври 2019 г., което го направи едно от най-новите попълнения в изпълнителния екип. Той има опит в изкуствения интелект и техническото писане, а преди да се присъедини към IOTA е бил програмен мениджър в Microsoft.

Луис Фрайберг – Луис служи като ръководител на екосистемата за Йота, която се занимава основно с насърчаването на разбирането за Йота и нейните технологии, както и с търсенето на иновации, включващи Йота. Той е в индустрията за разпределени счетоводни книги от 2013 г., а преди това е прекарал близо десетилетие в търговската софтуерна индустрия.

Холгер Котер – Холгер е прекарал кариерата си в различни ИТ проекти в мултинационални компании през последните 15 години. В Iota като директор на партньорствата той се занимава със създаването на партньорства между фондацията и интеграторите и партньорите, заинтересовани да използват технологията Iota.

Йота общност

Няма спор, че IOTA има страстна общност зад себе си. Това е страхотно предимство за всеки проект, тъй като води до по-голяма осведоменост и насърчава по-широкото приемане на токена IOTA.

И така, колко точно е голяма тази IOTA общност?

Е, като първа отправна точка те имат доста големи и активен Twitter следва с над 120 000 последователи. Това е повече, отколкото сме виждали по редица други проекти. В този акаунт в Twitter екипът на IOTA поддържа общността в течение с последните съобщения и винаги има голямо взаимодействие с тези туитове.

За по-широка дискусия в общността IOTA има Сървър за раздори както и общ Reddit subreddit и по-конкретна Пазари на IOTA subreddit. В Раздора те имат над 22 000 членове, а в двете подредакции имат над 130 000 членове.

Йота Раздор

Екранна снимка на General IOTA Discord Server

За да разбера по-добре дискусията сред общността, реших да вляза в раздора им. Имаше много различни нишки за чат, които обхващаха аспекти на проекта и екосистемата.

Едно нещо, което ми направи впечатление в дискусията в тази общност, е, че имаше много малко „лунни момчета“, които трябваше да се видят. Повечето от дискусиите бяха за партньорства, технологии и по-широко приемане – винаги добър знак.

IOTA Token (MIOTA)

Дългосрочната цел на проекта IOTA е да създаде мрежа, способна да захранва микротранзакции между IoT устройства. С IOTA може да се създаде отворен пазар на устройства, където използването и прехвърлянето на ресурси могат да бъдат таксувани секунда по секунда в реално време.

Това ще отвори огромни възможности, като превозни средства, които споделят метеорологични и пътни условия за малки микроплащания, или интелигентни термостати, споделящи данни за температура, влажност или вятър с метеорологични станции.

Общата и циркулираща доставка на IOTA е 2 779 530 283. Екипът се реши на това число, тъй като е оптимизирано за тройно изчисление, като е възможно най-голямото трицифрено число с 33 цифри.

Тази обща доставка е била предварително добита при генезисната транзакция и никога няма да има повече IOTA, изсечени или добити. Това е фиксирана доставка. Тъй като не са необходими майнери, които да осигуряват защитата на мрежата IOTA, няма стимули за никого да се опита да повиши мрежовите такси чрез забавяне на мрежата или друг конфликт на интереси.

MIOTA Performance

Въпреки че IOTA токените бяха създадени през 2015 г. като част от краудсейла, едва през юни 2017 г. токените бяха включени в борсата. По това време токенът се търгуваше между 0,55 и 0,65 долара.

Токенът беше волатилен от самото начало, като спадна от нивата си на отваряне до само $ 0,18 на месец по-късно, а след това се отскочи и се изкачи над $ 1 до средата на август 2017 г. Той не можа да издържи толкова високо и до ноември 2017 г. отново беше под $ 0,40 , но това не продължи дълго, тъй като декември 2017 г. беше огромното рали за целия пазар на криптовалути.

Ценова производителност на MIOTA

Изображение чрез CMC

Той достигна рекордното си ниво от 5,69 долара на 19 декември 2017 г. и бързо падна от тези висоти. Въпреки това, той се бори и успя да остане над $ 1 до юли 2018 г. Оттам се прокрадва постоянно по-ниско и към август 2019 г. той е само $ 0,265044.

В началото на 2020 г. имаше поп по-високо, като MIOTA се изкачи накратко до $ 0,34 за кратко, но новината за хакването на портфейла на Trinity на 13 февруари сложи край на ралито, вдъхновено от новината за Coordicide, която най-накрая сложи край на координаторът. Към началото на март 2020 г. MIOTA се търгува на $ 0,223925.

Изкупуване & Съхранение на MIOTA

Въпреки че бяха нужни 2 години, за да може IOTA токенът да бъде включен в борсата днес, той е на десетки. Най-големият обем на търговия е от Bitfinex и Binance, въпреки че има и доста голям обем от Huobi Global и HitBTC (въпреки че бихме избегнали последното).

Като се има предвид, че обемът е добре разпределен между борсите, това означава, че ликвидността на MIOTA не зависи от една борса. Това означава, че ако някога е имало проблем с някоя от борсите, търговците винаги са могли да намерят алтернативен пазар за извършване на своите поръчки.

Binance MIOTA

Регистрирайте се в Binance и купете токени MIOTA

В отделните борсови книги оборотът също изглежда здрав. Пазарите са дълбоки и ликвидни, което означава лесно изпълнение на вашите по-големи блокови поръчки – без приплъзване.

За съхранение на токени на IOTA най-добрата алтернатива е била родната Портфейл на Троица, което се предлага както за настолни компютри (Windows, Mac, Linux), така и за мобилни устройства (Android и iOS). Неотдавнашното хакване, свързано с портфейла, обаче създаде опасения в общността и въпреки че портфейлът е закърпен, със сигурност ще мине известно време, преди потребителите да възвърнат доверието си към портфейла.

Коорцид – Еволюцията на IOTA

IOTA е критикуван, че е твърде централизиран, тъй като от ранните си дни той е използвал използването на възел за преглед, който нарича „Координатор“. Този специален възел действа, за да осигури функция на контролната точка на Tangle, произвеждайки транзакции, наречени „етапи“, които са предназначени да предпазват мрежата от атаки от лоши участници.

Фондация IOTA отдавна казва: „Краткият отговор е, че координаторът може и ще бъде отстранен, ако нашият изследователски екип е убеден, че разбираме достатъчно заплитането без координатор.“

Планът на IOTA за евентуално премахване на координатора от плетеница, наречен Коордицид, се очаква да постигне целите на мащабируемост без централизация. Отстраняването на Координатора ще отбележи основен етап в целта да се създаде окончателно решение за технология за разпределена книга, което наистина е готово за предприятието.

От февруари 2020 г. плановете за Coordicide са направили следващата си стъпка напред, като IOTA обявява замяната на централизирания координатор с нова децентрализирана система за консенсус, наречена „Shimmer“.

IOTA заяви, че тяхното решение Shimmer ще балансира децентрализацията със сигурността и мащабируемостта и това се прави чрез извличане от естествени системи, като моделите на полетите на пчелите и дизайна на имунната система на живите организми.

Нов консенсусен механизъм

IOTA добави нов консенсус механизъм за захранване на Shimmer. Този механизъм е система за класиране на репутацията, която използва нещо, наречено „мана“, за да възнагради „добрите възли“. Mana може да бъде премахната и за възли, които се държат неадекватно. Инженерите на IOTA твърдят, че тази система ще реши много от проблемите, свързани с популярните механизми за консенсус на блокчейн като Proof of Work (PoW), Proof of Stake (PoS) и Delegated Proof of Stake (DPoS).

Откакто Bitcoin стартира преди повече от десет години, най-големият проблем за блокчейн технологията са компромисите, направени между децентрализация, сигурност и мащабируемост. Иновативният нов механизъм за консенсус от IOTA обещава да реши и трите проблема едновременно.

Фондация IOTA описа механизма за консенсус като модулно решение „което означава, че всеки модул може да бъде заменен независимо, ако нови изследвания разкрият допълнителни подобрения“. Това е важно, защото „софтуерът, който не е проектиран с модулни основи, ще започне да застоява. Гъвкавостта за надграждане в бъдеще е от решаващо значение за дългосрочния успех на такава бързо напредваща технология. “

Системата за репутация на мана ще позволи на притежателите на токени да гласуват за присвояване на точки за репутация на мана към възли, които се държат добре в мрежата, и тези точки на мана също могат да бъдат гласувани по всяко време. Системата включва и автоматично наблюдение, при което съседните възли споделят информация, за да постигнат пълен мрежов консенсус възможно най-бързо.

Това решение използва много по-малко енергия от PoW механизма. В механизма Shimmer повече мана ще позволи да се обработват повече транзакции, решавайки проблема с мащабируемостта. Чрез гласуване за „добрите актьори“ тези възли стават по-силно вплетени в Заплетката, докато „лошите актьори“ ще останат осиротели и неизползвани.

Клетъчни & Бърз вероятностен

В допълнение, IOTA тества две нови консенсусни системи заедно с системата за мана на репутация на възел. Това са клетъчен консенсус и бърз вероятностен консенсус.

С клетъчния консенсус се казва, че споразумението за репутацията на възлите „блести“ през мрежата, което създава колективно споразумение, което изглежда подобно на движението на колония от насекоми. Всички възли, които се държат странно, се виждат по същия начин, по който насекомите откриват хищници в средата си.

Трябва да се отбележи, че този механизъм е много труден за математическо прилагане, което означава, че ще са необходими години на изпитване от IOTA, преди да е готов да бъде напълно внедрен в основната мрежа.

Бързият вероятностен консенсус има отделни възли, които произволно проверяват поведението на други произволно избрани възли. Освен това процентът на съгласие, изискван във всеки кръг, също е случаен. Цялата тази случайност затруднява атаката на мрежата.

Коорцидът на IOTA е резултат от дългогодишно планиране и работа. Въпреки че последната фаза на изпълнение вероятно ще бъде известно време в бъдещето, настоящият план изглежда е взел предвид много или повечето от проблемите, които могат да възникнат. IOTA и нейните поддръжници вярват, че това най-накрая ще реши проблемите на мащабируемостта, децентрализацията и сигурността, съществуващи едновременно.

Хризалис или IOTA 1.5

Веднага след обявяването на Coordicide екипът на IOTA също обяви, че главната мрежа ще види незабавно надстройка, наречена „Хризалис“, което има за цел да подобри ефективността на транзакциите на основната мрежа преди завършването на надстройката на Coordicide.

Chrysalis ще прехвърли основната мрежа към готова за предприятие мрежа, докато окончателното подобрение на Coordicide бъде готово за внедряване. Проектът е наречен „Chrysalis“, защото това е формата, която гъсеница приема, преди да се трансформира и да се появи като пеперуда.

Chrysalis IOTA

Преходът към IOTA без заплитане

Има редица подобрения, включени в актуализацията на Chrysalis, която понастоящем е планирана да приключи през третото тримесечие на 2020 г. Единият е подходът с бял флаг за изчисляване на балансите, който ще оптимизира за скоростта и ефективността на избора на върха.

Той също така включва нов алгоритъм за избор на координатора, който позволява на мрежата да поддържа увеличен брой потвърдени транзакции в секунда, като същевременно подобрява изчислителната ефективност.

Chrysalis също така ще поддържа атомни транзакции, нова схема за подпис успоредно с WOTS и нов избор на URTS връх. Допълнителна промяна ще направи IOTA способна да издава токени, което е промяна, поискана от общността на IOTA и корпоративните партньори.

Кубическият протокол – отвъд координацията

Един от най-новите и вълнуващи проекти за IOTA е Кубичен протокол. Qubic е създаден от съкращението QBC, което означава изчисление въз основа на кворум. Протоколът Qubic е решение на IOTA за изчисления на външни изпълнители, интелигентни договори, оракули и много други.

Протоколът Qubic указва как IOTA ще се справя с изчисления, базирани на кворум, които включват конструкции като оракули и интелигентни договори. Това ще даде възможност за многопроцесорни възможности на Tangle, базирани на мъгла / облак, с общо предназначение.

В крайна сметка потребителите ще могат да се включат в пула от глобална неизползвана изчислителна мощ, като същевременно помагат за осигуряването на Tangle, като по този начин създават IOTA-базиран глобален суперкомпютър.

Qubic Protocol IOTA

Преглед на Qubic Protocol

Трябва да се отбележи, че въпреки че идеята за Qubic възниква през 2012 г. в нишка на форума Bitcointalk, тя се е променила значително оттогава. Също така все още се работи и може да остане за известно време. Обхватът на проекта всъщност е огромен.

Тео, за които екипът на IOTA беше много ясен при обявяването на Qubic, е, че това няма да е нов жетон или монета и че няма да има излитане или ICO за Qubic.

Първоначалната концепция на Qubic имаше някои трудно преодолими проблеми, а протоколът IOTA всъщност беше проектиран да реши тези проблеми, като се превърна в глобален стандарт за плащания и съобщения в IoT. Безплатният характер на транзакциите на IOTA е едно от нещата, които правят Qubic възможен, като позволява:

  • Начин за безопасна комуникация с външния свят в доверена среда;
  • Мощна, разпределена изчислителна платформа за мъгла за изграждане на сложни IoT приложения;
  • Нов тип интелигентен договор, който събира микроплащания в реално време, докато тече;
  • Система за възнаграждение за стимулиране на честното участие в плетеница.

Проблеми и критики

IOTA не е минавал без критики през целия си живот, като голяма част от него е съсредоточена около техническите недостатъци на алгоритъма за криптиране. Има и кражбата на IOTA за 11,4 милиона долара, която се случи през 2018 г., когато хакер създаде фалшиви семена и по този начин получи достъп до портфейлите на потребителя.

Най-голямата критика към проекта е заобиколен от факта, че проектът използва алгоритъм за криптиране на име Curl, който разработчиците сами са „навили“. Това означава, че са създали алгоритъма за криптиране от нулата, силно обезкуражено нещо в криптографската индустрия.

Йота Кърл

Изследователска статия за Iota CURL алгоритъм. Изображение чрез Twitter

Тези алгоритми за криптиране обикновено се нуждаят от години на проучване, за да гарантират, че са сигурни и тази необходимост е доказана, когато Curl е установено, че има свойство, известно като Collision, при което функцията ще произведе един и същ изход, когато се дадат два различни входа.

Това би могло да позволи на хакер лесно да открадне жетони от мрежата. Докато разработчиците на IOTA оттогава са коригирали уязвимостта, някои се чудят какви други изненади могат да се крият под кода, който чака да бъде използван.

Друга критика към проекта е във връзка с избягването на отбора с отворен код, което дори се тълкува като враждебно от някои. Един от крайъгълните камъни на повечето блокчейн проекти е кодова база с отворен код, така че с пренебрежение на IOTA с отворен код, мнозина се чудят какво може да крият.

Въпреки работата, извършена по Coordicide, въпросът за централизацията на проекта беше повдигнат наскоро, когато координаторът беше затворен. Това беше направено в отговор на хакването на портфейла на Trinity.

Trinity Wallet Hack

Допълнителна загриженост, която се появи едва през февруари 2020 г., е сигурността на официалното приложение за портфейл IOTA, наречено Trinity. На 12 февруари 2020 г. се разбра, че хакер е успял да използва уязвимост в портфейла, за да открадне приблизително 2 милиона долара средства.

Йота хакове

Хак актуализации. Изображение чрез Twitter

В отговор на това Фондация IOTA затвори координатора, за да спре всяка кражба по време на разследването. Той остана затворен близо 2 седмици, тъй като Фондацията за пръв път закърпи портфейла на Trinity и поиска от потребителите да актуализират до най-новата версия, която включва мигриране на техните семена към ново семе.

Периодът на мигриране на семената е определен за 29 февруари 2020 г. до 7 февруари 2020 г. Това ще бъде последвано от двудневен период по избор на валидиране на общността, след което мрежата IOTA ще бъде рестартирана окончателно на 10 март 2020 г., когато потребителите ще отново да можете да правите транзакции. Излишно е да казвам, че след този втори хак доверието за IOTA пое сериозен удар.

Заключение

Iota със сигурност е един от най-уникалните крипто проекти, с използването на Tangle директно отклонение от обичайните блокчейн решения. Целта да се захранва Интернет на нещата е може би една от най-възвишените в пространството. И тъй като Tangle осигурява безмитни транзакции, изключителна мащабируемост и квантова устойчивост, е възможно екипът на Iota в крайна сметка да реализира целта си.

Въпреки това екипът трябва да избягва всякакви допълнителни проблеми със сигурността и отстраняването на координатора ще бъде решаваща стъпка за проекта. За да успее като система за плащане машина към машина, целият протокол трябва да бъде подложен на енергично тестване и най-вероятно дълъг експериментален процес. Същото важи, ако пазар за данни някога ще бъде пуснат на IOTA.

Враждебността и презрението, които екипът поддържа към общността с отворен код, също може да навреди на проекта в област, в която разработчиците идват да очакват отворен код като норма. И имаше някои военни действия между учредителите, което вече доведе до разделение, като членът основател Сергей Иванчегло осребри всичките си монети MIOTA през изминалия ноември, като се отдалечи от проекта IOTA.

Като цяло Фондация Йота изглежда се справя отлично с осигуряването на партньорства и бизнес развитието на проекта. Те вече имат силна конюшня от партньори и биха могли да видят бързо разпространение на осиновяването в няколко сектора, ако успеят да намерят успех с решението си за разпределена книга.

Скорошният хак на портфейла на Trinity със сигурност е обезпокоителен, но е нещо, което с времето ще изчезне. По-вълнуващо беше пускането на Coordicide и новината, че сега има времева линия за изключване на координатора и накрая IOTA да стане децентрализираната мрежа, каквато винаги е трябвало да бъде.

Представено изображение чрез Fotolia

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map