Преглед на Freewallet: Мултивалутен мобилен и онлайн крипто портфейл

Freewallet е мултивалутен портфейл, който се опитва да улесни потребителите да съхраняват и управляват своята криптовалута както онлайн, така и на мобилни устройства.

Този портфейл започна като обикновен портфейл на FantomCoin през 2016 г. и оттогава се е развил значително, тъй като те са добавили поддръжка за стотици монети. Портфейлът обаче също е бил в центъра на някои противоречия в миналото.

Така че, безопасно ли е Freewallet и можете ли да им се доверите?

В този преглед на Freewallet ще се опитам да отговоря на това и ще ви дам всичко, което трябва да знаете за него. Ще ви дам и няколко най-добри съвета за сигурност на крипто портфейла.

Общ преглед на Freewallet

Freewallet е със седалище в Талин, Естония и е създаден от Алвин Хаг. Той предлага редица различни мобилни портфейли за устройства с iOS и Android, както и друг портфейл с уеб-базиран интерфейс. По-долу ще можете да получите повече подробности за всички различни продукти, предлагани от Freewallet.

Какво е Freewallet

Характеристики на Freewallet. Изображение чрез уебсайта на Freewallet

Freewallet беше първият мобилен портфейл, поддържащ Bitcoin Cash през 2017 г., а по-късно имаше същото първо отличие в своята подкрепа за Bitcoin Gold и Bitcoin Cash ABC.

Внимание ⚠️: Сайтът Freewallet.io НЕ е свързан с портфейла Freewallet.org, който се преглежда. Не му вярвайте!

Freewallet стартира през януари 2016 г. и първият му портфейл беше за FantomCoin. Това беше тест на технологията на портфейла и след като се оказа успешен, компанията пусна своите портфейли Bitcoin и Ethereum. С течение на времето списъкът с безплатни портфейли нарасна до две дузини различни портфейли.

Много от индивидуалните портфейли за монети, предлагани от Freewallet, са достигнали челната позиция за дадената им криптовалута в магазина на Google Play.

Безопасен ли е безплатният портфейл?

Една от най-повтарящите се мантри в криптовалутната индустрия е тази на „Not Your Keys, Not Your Coins“.


По същество една от причините, поради която борсите за криптовалута не се разглеждат като оптимално решение за съхранение, е, че те запазват собствеността върху частните ключове. Вашите ключове се съхраняват на техните сървъри, така че вие ​​сте толкова сигурни, колкото безопасна е обмяната.

Що се отнася до крипто портфейла на Freewallet, въпреки че те се наричат ​​„портфейл“, те все още контролират тези частни ключове. Затова се доверявате, че разработчиците на портфейла не само са надеждни, но и практикуват силна сигурност на монетите.

Безопасност на Freewallet

Практики за сигурност на Freewallet

Freewallet твърди, че практикува усъвършенствани протоколи за сигурност, включително транзакции с много подписи, ограничения на номера на транзакции и разпознаване на 2FA / пръстов отпечатък. Те също така твърдят, че съхраняват монетите в хладилно хранилище, което означава, че те са офлайн и недостъпни за хакери.

И така, приблизително същите протоколи за сигурност като повечето борси.

За щастие обаче Freewallet наскоро пуснаха своя “Lite” портфейл, който е достъпен за iOS и Android. Това дава на потребителите им пълен контрол върху техните лични ключове. Когато настройвате портфейла, частните ключове ще бъдат генерирани и ще останат на вашето устройство.

Архивиране NB &# 128680 ;: Ако създавате Lite портфейл, не забравяйте да архивирате портфейла си. Ако загубите ключовете си, никога няма да можете да ги възстановите

Разбира се, ще трябва да прецените доколко се доверявате на работата с частните ключове пред разработчиците на портфейли на трети страни. Crypto не е изцяло „доказателство за идиоти“ и ако създадете местен портфейл и загубите началните си думи, можете също така да загубите достъп до вашите монети завинаги.

Продукти на Freewallet

Както бе споменато по-горе, списъкът на продуктите на Freewallet се разраства, докато сега се състои от две дузини различни портфейли.

Налични са индивидуални портфейли за Bitcoin, Ethereum, Monero, Doge, Dash, Lisk, Tether, Litecoin и Bitcoin Cash както за Android, така и за iOS. В допълнение, Freewallet предлага портфейли за ZCash, Decent, NXT, Ardor, Tron, NEM, Bitcoin Gold, IGNIS, Stellar, Ripple, NEO, Bytecoin и EOS само за Android.

Ако предпочитате да държите всичките си монети на едно място, те също имат мулти-валутен крипто портфейл. Това ви позволява да съхранявате общо 30 различни монети, всички в един и същ портфейл. Това е достъпно за iOS и Android, както и чрез вашия уеб браузър с техния онлайн портфейл.

Можете да разгледате тези отделни магазини за приложения, ако искате да разберете как потребителите намират приложението. Те наистина са доста смесени с около половината потребители с много критична обратна връзка и другата половина, които обикновено са доста положителни.

Потребителски рейтинги на Freewallet

Потребителски оценки на Freewallet iTunes магазин и Магазин за игри

Понякога може да бъде трудно да се разбере кои от тях са законни и кои са фалшиви. Положителното обаче е, че поддръжката и разработчиците на Freewallet реагират на критиките и предложенията на потребителите. Това е поне добър знак, тъй като показва, че са готови да работят с обратна връзка от потребителите.

Както споменахме, компанията Freewallet пусна Litewallet за Android и iOS, който връща контрола върху вашите лични ключове. Litewallet поддържа само Bitcoin, Ethereum и ERC-20 токени и не предлага безплатни трансфери на други потребители на Freewallet, както го прави пълната версия.

Обмен & Услуга за трансфер

Ако използвате крипто портфейла на Freewallet, тогава имате предимството от тяхната услуга за обмен и прехвърляне.

С услугата за прехвърляне можете да изпращате крипто на други потребители на Freewallet, без да заплащате никакви такси. Това също се прави почти моментално и не е нужно да чакате транзакция. Всичко това е възможно, тъй като всички трансфери се записват вътрешно във Freewallet и не трябва да се актуализират в блокчейна.

Забележка ✍️: Тъй като транзакциите се обработват извън веригата, можете да използвате уникалния Freewallet инструмент за проследяване на транзакции

Друга наистина интересна характеристика е вградената им функция за обмен. Това означава, че можете лесно да превключвате монети в портфейла, без да се налага да ги изпращате на борса. Всичко това става чрез услугата за обмен Changelly.

Реших да разгледам коефициентите на конверсия, които човек вероятно ще получи в това приложение. По-долу са посочени курсовете Bitcoin към Ethereum на Freewallet, както и цената на живо от книгите за поръчки BTCETH на борсата Binance.

Обмен на монети на Freewallet

Сравняване на цените на Freewallet с Live Market

Както можете да видите, процентът на Freewallet има малко по-ниска стойност на ETH в BTC, което предполага, че Bitcoin е по-скъп, закупен на Freewallet. Това е около 0,5% разлика, която всъщност не е чак толкова голяма.

Ако трябва да вземем предвид разходите за изпращане на средствата на борсата и след това за извършване на поръчката, излиза по-евтино да обменяте вашите монети с Freewallet.

Купуване на криптовалута

Друга функция, която може да искате да използвате с Crypto Wallet е функцията за закупуване на крипто. Това ви позволява да купувате криптовалута както в приложението, така и чрез техния уебсайт.

Това е различно от централизираната борса, тъй като монетите се изпращат директно до вашия портфейл и не остават в портфейла за размяна за нито един период от време. Те приемат всички основни кредитни карти като Visa, Mastercard и др. Дори приемат някои предплатени и виртуални карти

Тази функция е достъпна в много страни и те правят покупки в евро и щатски долари. Ограниченията за транзакциите са разумни с максимален дневен лимит от $ 20 000 и месечен лимит от $ 50 000. Това може лесно да стане направо във вашия портфейл с опцията „Купуване с карта“.

Покупка на безплатна карта

Покупка на карта с Freewallet

Всъщност дори не се нуждаете от Freewallet, за да купувате монети с тази функция. Можете да използвате това страница на техния уебсайт, който има интегриран шлюз за плащания. Това е шлюзът за плащания Simplex, който се използва от борси като Bitstamp. 

Високи такси &# 128184 ;: Simplex има прекомерни такси. Начислявате 7% такса за транзакции с минимална такса от $ 11. Може да е по-евтино да се купува от Kraken.

Има само 5 монети, които можете да закупите чрез портала за крипто покупка Freewallet и това са Litecoin, Bitcoin, Etheruem, Bitcoin Cash и Ripple. След като закупите монетите, можете лесно да ги конвертирате чрез бърза размяна в портфейла.

Поддръжка на клиенти

Едно от предполагаемите предимства на крипто портфейла Freewallet е, че той има поддръжка на клиенти, която може да ви помогне в случай, че сте блокирани от портфейла си или не сте сигурни по отношение на многобройните функции.

Има редица начини, по които можете да се свържете с тези агенти. Може би най-бързо е чрез използването на тяхната онлайн форма за контакт. Това ще ви позволи да цитирате вашия потребителски идентификатор, така че агентите да могат да се стеснят при вашата заявка.

Бърз съвет ✍️: Ако заявката ви е свързана с транзакция, не забравяйте да цитирате идентификационния номер на транзакцията си, ако искате бърза помощ.

Ако търсите незабавна помощ, можете да се свържете с тях чрез тяхната функция за чат на живо. Опитах това около 19:00 в петък и агент успя да ми отговори в рамките на 5 минути. Това наистина е доста впечатляващо за доставчика на портфейли.

Поддръжка на Freewallet Chat

Навременна поддръжка за чат на живо в Freewallet

Нещо друго, което ми се стори доста полезно, беше на живо страница за състоянието. Тази страница описва подробно 4-те услуги на портфейла за всички монети в портфейла. Той показва състоянието на депозит, теглене, Flash трансфер и Smart Exchange. Така че, ако ви предстои да използвате една от тези функции, най-добре ще бъдете посъветвани да проверите тази страница преди.

Противоречието на Freewallet

Freewallet беше засегнат от огромен спор през юли 2017 г., след като потребител на Reddit (чийто акаунт беше изтрит) заяви, че Freewallet е кражба ETH на стойност над 8 милиона долара. Публикацията беше донякъде измамна, тъй като я накара да изглежда, тъй като загубата е от само един човек. Конецът се взриви с други потребители, които също твърдят загуба на средства.

Оказва се, че оригиналният плакат се е отнасял до един ETH адрес, който е получавал стотици транзакции с Freewallet, поради което Freewallet е крал активи на потребители.

Трябва обаче да помним, че Freewallet поставя повечето монети в хладилно хранилище и прехвърлянето на един адрес преди изпращането на монети на правилния адрес може да е странно, но това не е равносилно на кражба. В крайна сметка всички потребители получиха своите монети.

Основателят на Freewallet Алвин Хаг каза това по време на спорното събитие:

Freewallet съхранява средства в хладилно хранилище с много подписи с ниво на сигурност на ниво банка. От време на време има процедури за ребалансиране между различни хладилни складове и горещи портфейли. Няма нужда да се притеснявате, това е обикновена и планирана процедура за системи за криптовалута. Всички потребителски активи са напълно безопасни. Ние предлагаме повече от 14 портфейла и всички те работят добре.

По това време имаше и задръстване в мрежата Ethereum поради ICO на Bancor и това претоварване правеше транзакциите много по-бавни от нормалното.

Имайте предвид, че Freewallet наистина контролира вашите лични ключове, но в този случай от 2017 г. изглежда, че няма от какво да се притеснявате. Забележително е също така, че към днешна дата общността на Monero предупреждава, че Freewallet е измама, въпреки че портфейлът продължава да получава добри отзиви и не са отправени допълнителни обвинения в кражба или измама.

Настройка на Freewallet Lite

Тъй като винаги ще съветвам потребителите да притежават свои лични ключове, бих предпочел да използвам Freewallet lite, който ми дава контрол върху това. Ето защо ще ви покажа простите стъпки, които са ви необходими, за да настроите приложението Freewallet Lite и да го архивирате.

Можете да изтеглите приложението Freewallet Lite направо от магазина iTunes или от магазина Google Play. Като се има предвид, че ще инсталирам това на iPhone, ще го взема от iTunes магазин. След като изтеглите приложението, можете да го отворите и да изберете „Създаване на нов портфейл“. Ще бъдете подканени за 4-цифрен щифт.

Инсталиране на Freewallet Lite

Инициализиране на портфейла и настройка

Портфейлът ви вече е инициализиран и можете да започнете да го използвате. Направете го обаче, без да го архивирате, би било неразумно. Следователно, вие ще искате да завършите тази последна стъпка, преди да завършите. В основния си портфейл ще отидете в горния десен ъгъл и ще изберете настройките.

Създаване на резервно копие на Freewallet

Създаване на резервно копие на Freewallet Lite с мнемонични семена.

След като направите това, ще се придвижите надолу до раздела „Резервен портфейл“. Тук ще ви бъде даден списък с 12 мнемонични думи. Това са вашите начални думи и са от съществено значение за вас, за да си върнете монетите.

Внимание ⚠️: Запишете ги и не ги съхранявайте на вашия телефон или друго електронно устройство. След като приключите, дръжте ги на сигурно и сигурно място. Вашите монети са толкова сигурни, колкото този лист хартия

След като получите всичките си начални думи, вече можете да ги вмъкнете в приложението и да натиснете „Изпращане“.

Това е, готово. Сега можете да използвате Freewallet Lite и да имате пълен контрол върху вашите ключове. Също така ще забележите, че достъпът “Touch-ID” е активиран по подразбиране. Това означава, че всичко, което трябва да направите, за да влезете отново в портфейла си, е пръстът ви.

Заключение

Freewallet е претърпял известни противоречия, но в крайна сметка не изглежда така, сякаш е направен опит за нещо нечестиво. Компанията е нараснала от един портфейл през 2016 г. до две дузини портфейли през 2019 г., много от които имат най-високата оценка за своя тип монети в магазина на Google Play.

Разработчиците бяха първите, които добавиха портфейл за Bitcoin Cash, дори преди да беше сигурно, че Bitcoin Cash ще съществува. И те бяха и първият мобилен портфейл за Bitcoin Gold и Bitcoin Cash ABC. Freewallet е един от най-известните мобилни портфейли за криптовалута в бранша.

Най-големият улов при използването на Freewallet Crypto портфейл е, че компанията държи вашите лични ключове, подобно на начина, по който борсата за криптовалута държи вашите частни ключове. Ако се чувствате добре с това, тогава методът за хладилно съхранение, използван от Freewallet, е много сигурен.

Ако смятате, че притежавате вашите монети само когато държите личните си ключове, вместо това трябва да изберете приложението Freewallet Lite.

Представено изображение чрез Freewallet.org

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me