Преглед на Decentraland (MANA) – Свят за виртуална реалност на Blockchain

Технологията Blockchain тихо нарушава начина, по който създаваме и търгуваме онлайн с цифрови активи. От Crypto Kitties до Gifto жетони, хората започват да осъзнават потенциала за неограничено творчество и търговия, използвайки виртуални артикули през децентрализирани мрежи.

Никой не разбира това повече от екипа в Decentraland, които пускат цял ​​свят на виртуална реалност, за да могат потребителите да придобиват цифрови парцели земя, върху които да надграждат, редизайн и дори да си осигуряват приходи. Всичко това ще стане чрез техния комунален токен, MANA.

Единствените ограничения са границите на вашето въображение.

Как работи

Задвижван от Ethereum Blockchain, Decentraland съчетава завладяваща виртуална вселена, подобна на видеоигри като Skyrim, с добавяне на 3D оформление: Всичко изградено върху децентрализирана мрежа от партньори.

За начало потребителите първо придобиват LAND, което е незаменим цифров актив, който се купува в играта. След като закупите LAND, можете да създавате 3D сцени, да създавате игри или дори да стартирате уникални образователни или туристически услуги върху нея.

Най-голямото количество ЗЕМЯ, което потребителят може да придобие, е 33 х 33 фута. LAND (като криптовалутите) също са умишлено оскъдни, за да се увеличи търсенето и да се гарантира, че стойността на мрежата расте, тъй като повече потребители я приемат. Всички налични парчета виртуална земя се продават на техните пазар.

Могат да се образуват множество парчета ЗЕМЯ, за да се създаде район. Дистриктите са общности, които формират свои собствени теми като Вегас, Хелоуин или бойно поле.

MANA Token

Decentraland използва свой собствен ERC20 токен, наречен MANA, за да плаща за LAND и други стоки и услуги във виртуалния свят.

Когато жетоните MANA се изразходват на LAND, те по-късно се изгарят, за да се намали броят на монетите в обращение, което математически увеличава търсенето с нарастването на мрежата. Той също така помага да се засили идеята, че LAND е ограничен дори във виртуално пространство.

Decentraland Architecture

Протоколът Decentraland се състои от три слоя:

  • Консенсусен слой: Това е мястото, където собствеността върху земята и нейното съдържание се проследяват с помощта на технологията Smart договор на Ethereum
  • Слой за земно съдържание: Виртуалните активи се изтеглят и изобразяват с помощта на децентрализирана система за разпространение.
  • Слой в реално време: Разрешете на потребителите да се свързват помежду си равнопоставени.

Преглед на Decentraland

Преглед на протокола Decentraland. Източник: decentraland.org

Decentraland е изграден с помощта на A-Frame, уеб рамка с отворен код за изграждане на преживявания във виртуална реалност. Потребителите могат също да надграждат към виртуалния свят, като създават модели в SketchUp или Blender, след което импортират тези модели в платформата.

История

През 2015 г. Decentraland започва първото си доказателство за концептуален експеримент, наречен „Decentraland’s Stone Age“. Те разработиха платформа за присвояване на собственост върху цифрови недвижими имоти на потребители на блокчейн.

Дигиталните активи на недвижими имоти първоначално бяха внедрени като пиксели в 2D мрежа. Всеки пиксел съдържаше метаданни, идентифициращи собственика и описващи цвета на пиксела. В началото на 2017 г. екипът започна да разработва бронзовата ера, 3D виртуален свят, разделен на парцели земя.

Собственикът на всеки парцел може да го свърже с референтен файл на хеш, използвайки модифицирана верига Bitcoin. В края на 2017 г. бе създаден токенът MANA, който позволява на потребителите да заявяват пратки от LAND и да взаимодействат помежду си в Decentraland.

В края на миналата година Decentraland проведоха събитие Terraform, където бе пусната бета версията на тяхната „Желязна ера“.

Днес екипът работи върху своята „Силициева ера“, която е описана като пълноценен 3D свят, с пълна поддръжка на VR и персонализиране на законите на физиката. На живо в блокчейна. Те също така са осигурили партньорства с imToken, districx и Aragon за предоставяне на техните услуги.

Екип на Decentraland

Екип за управление на Decentraland

Екип-основател – Изображение чрез Decentraland.org

Мениджърският екип се състои от ръководител на проекта (Ari Meilich) и технически ръководител – (Esteban Ordano). На основателите се приписва разработването на Streamium и Bitcore. Streamium е децентрализирано без доверие стрийминг на видео, използващо биткойн платежни канали. Bitcore е пълен стек за Bitcoin и базирани на блокчейн приложения

Предишният опит на Ари включва да бъде съосновател на Benchrise, инструмент за управление на взаимоотношенията с клиентите, за да намери и да се ангажира с топ таланти въз основа на последните им проекти, интереси и взаимни връзки.

Работил е и като анализатор на пазарни проучвания за CRV, VC и фирма за частни инвестиции. Ари е завършил специалност неврология и невроикономика в Ню Йорк.

По-рано Esteban е основател на Zeppelin Solutions, която изгражда софтуер за растеж и защита на основната инфраструктура на отворена глобална икономика, задвижвана от блокчейн технологии. Преди това той беше софтуерен инженер в Bitpay и Google.

Консултативният съвет на Decentraland се състои от много опитни хора в пространството на Blockchain.

Консултативен съвет на Decentraland

Консултативен съвет на Decentraland. Източник: decentraland.org

Например, Xiaolai Li е основателят на InBlockchain, която е една от най-влиятелните групи инвеститори в китайската индустрия на блокчейн. Те също имат Джейк Брухман, който е основателят на CoinFund. Coinfund беше консултантската фирма, която подпомагаше краудлейза на токена Kik Kin.

Състезание

Понастоящем Decentraland е лидер на пазара в VR платформи, изградени върху блокчейна.

Mark.Space прави нещо подобно, като предоставя VR и AR съвместими уеб пространства, задвижвани от Blockchain. Въпреки това, те не са толкова далеч като Decentraland по отношение на развитието.

Висока вярност и Сансар са не-блокчейн платформи, които продават преживявания с виртуална реалност.

Продажба и изпълнение на токени

На 8 август 2017 г. Decentraland стартира своето ICO, набирайки 24 милиона долара за около 35 секунди, което го прави едно от най-успешните ICO за миналата година.

Приблизително 10 000 инвеститори допринесоха за продажбата и около 7000 бяха разочаровани, като откриха, че транзакциите им не са преминали навреме.

Откакто стартира своята продажба на символи, MANA се представи добре в сравнение с по-широкия крипто пазар. Цената му беше 0,02 долара, когато за първи път се появи на борсите, след което се покачи до пик от 0,26 долара по време на периода на бума в началото на януари. От февруари до април цената варира между $ 0,11 и $ 0,07, което е относително стабилно за Altcoin и все още над два пъти по-висока от цената му за стартиране.

Ценова ефективност на MANA

Преглед на протокола Decentraland. Източник: coinmarketcap.com

MANA почти достигна предишния си връх на 3 май от $ 0,19, преди да спадне до сегашната си цена от $ 0,10 за токен. ICO drop съобщава, че инвеститорите в ICO на Decentraland са спечелили средно 4 пъти парите си от продажбата на символа.

Токените MANA се предлагат на борсата на Binance и на крипто борсата Huobi.

Силни страни

Като се има предвид уникалното позициониране на Decentraland на голям пазар, има поне две силни страни, които виждаме за Decentraland и токена MANA.

  • Decentraland е изключително креативен проект, който предоставя на потребителите множество случаи на употреба: разработване на приложения, куриране на съдържание, пускане на реклами за марка, събиране на цифрови колекционерски предмети, свързване с други чрез онлайн форуми, чат групи и райони и т.н..
  • Компанията води нов път, следвайки пазара на виртуалната реалност (който се очаква да си струва 215 милиарда долара до 2021 г.) и комбиниране на това с технологията Blockchain, която по консервативни изчисления има пазарен размер от 60 милиарда долара до 2024 година.

Предизвикателства

Въпреки че Decentraland несъмнено е в благоприятна позиция на пазара на виртуална реалност, има редица предизвикателства, които предвиждаме за тях в бъдеще.

  • Настоящото състояние на блокчейн може да затрудни Decentraland да се мащабира. Екипът призна в своята бяла книга, че разпределението на съдържанието в мрежа от партньори ще бъде предизвикателство поради бавните скорости на изтегляне и гарантира, че съдържанието е достатъчно разпределено в мрежата без загуби. Други Blockchains като Filecoin се занимават с тези проблеми и екипът на Decentraland се надява да използва тяхната технология, след като стане готова за производство.
  • Екипът също така очаква проблемите с филтрирането на съдържание за зряла аудитория (като порнография, насилие или хазарт) са трудни за решаване в рамките на децентрализирана мрежа. Вълнуваща виртуална платформа като Decentraland със сигурност ще привлече хора от всички възрасти. Следователно трябва да се приложи някаква форма на саморегулация сред общността, за да се предотврати излагането на непълнолетни на зряло съдържание. В момента екипът предлага подход, основан на репутация, потребителите могат да изберат един или повече доставчици на бели / черни списъци, които проследяват типа съдържание, което се обслужва на всеки LAND парцел.
  • Екипът, макар и талантлив, изглежда липсва опит, когато става въпрос за управление на платформи за виртуална реалност. Може да се наложи да вземат някои съветници от VR пространството, за да съответстват на събраните от пространството на Blockchain.

Заключение

Decentraland е чудесен пример за Blockchain технологии, използвани извън финансовия сектор. Виртуалната реалност е огромен пазар, който може да бъде подобрен само когато се разработва на върха на мащабируема и напълно функционираща блокчейн инфраструктура.

Овластяването на потребителите да използват въображението си в цифрова среда с много малко ограничения може да осигури огромна стойност, но също така може да бъде предизвикателство за мащабиране, ако самите Blockchains не станат много по-бързи.

Сключвайки брак с виртуалната реалност с блокчейна, Decentraland прокарва нов път, като същевременно се конкурира с платформи от двете страни. Централизираните VR платформи първоначално ще победят Decentraland по скорост на разпространение на съдържание, докато Decentraland ще се надява да има предимство чрез своя виртуален пазар за закупуване на земя с токени, които могат да се търгуват за реални пари.

В крайна сметка, ако Decentraland успее да преодолее предизвикателствата си и да спечели масово приемане, възможностите за творчество и търговия в хибридна екосистема на виртуална реалност / блокчейн са безкрайни.

Препоръчано изображение чрез decentraland.org

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me