Преглед на Bitshares (BTS): Оригиналната децентрализирана борса

Bitshares (BTS) стартира през юли 2014 г. като една от първите децентрализирани борси за криптовалути. Той също така служи като финансова платформа с отворен код, както ще видите по-нататък в тази статия.

Един от основните проблеми, които се решават от Bitshares, е рискът, който е присъщ на централизираните борси. Това не означава само традиционни борси, но и централизирани борси за криптовалути, които се оказаха несигурни, както се вижда от известния Mt. Hack на Gox и по-новият Coincheck.

Имаше и много други по-малки хакове и това доведе до загуба на средства за десетки потребители, просто защото трябваше да се доверят на централизиран доставчик на трета страна.

Bitshares се стреми да премахне потенциала за загуба чрез хакерство чрез децентрализация, което прави много трудно компрометирането на обмена, тъй като данните не се съхраняват на едно централно място.

Bitshares Origins

Дан Ларимър стартиращи компании

Дан Ларимър. Източник на изображението: Hackernoon

Битшари е замислена от Дан Лаример, който е и съосновател на Steemit и EOS, както и настоящият технически директор на EOS. Първоначално той оживява проекта Bitshares с Чарлз Хоскинсън, който самият е съосновател на Ethereum и Cardano.

Ларимър иска да изгради Bitshares, защото смята, че доказателството за добив на работа е погрешно поради централизацията на мрежата. За да заобиколи това, той излезе с концепцията Bitshares и нов алгоритъм за консенсус, който той нарече делегирано доказателство за залог (DPoS). Този консенсусен алгоритъм е не просто по-ефективен, но също така дава на Bitshares по-голяма скорост и гъвкавост на мрежата.

Как работи Bitshares

За разлика от централизирания обмен, който сега изисква доста обширна лична информация от своите потребители, Bitshares е бърз и лесен, когато става въпрос за създаване на акаунт. Няма нужда да им предоставяте подробна лична информация.

Всъщност няма нужда да им предоставяте каквато и да е информация. Това прави Bitshares много привлекателни за тези, които се грижат за поверителността, а също така поддържа платформата по-сигурна, тъй като потребителските данни никога не се съхраняват в мрежата, и особено не на централизирани сървъри.

В допълнение към допълнителната сигурност ще откриете, че част от нестабилността се премахва от обмена на криптовалута, когато използвате Bitshares. Това е така, защото борсата използва нещо, което те наричат ​​SmartCoins като стабилна монета. Тази употреба показва една от основните разлики на Bitshares в сравнение с много други криптовалути.

Вместо да се опитва да бъде валута равнопоставен, Bitshares е създаден, за да бъде система за обмен с токени, обвързани с активи от реалния свят. Това е подобно на проектите Polymath или Bytom, но вече функционира от години.

Потребителите на Bitshares могат да стабилизират всяко свое притежание чрез конвертиране в стабилни криптовалутни активи, които са фиксирани във фиат валута. Имайте предвид, че няма нужда действително да конвертирате криптовалутата във фиат, като по този начин поддържате анонимността на потребителите. В допълнение към блокчейн и обмен на Bitshares, има и токен Bitshares.


лого на bitUSD

dImage Източник: Steemit

Това може да бъде преобразувано в други крипто активи, като BitUSD, който е фиксиран към щатския долар при курс 1: 1. Това поддържа стойността стабилна през цялото време, предпазвайки потребителите от нестабилност, а също така служи за запазване на активите в блокчейна.

Друга невероятна характеристика на Bitshares е мащабируемостта и способността за обработка на транзакции. Bitshares се основава на внедряване на блокчейн с отворен код, известно като Графен който действа като консенсусен механизъм. Други проекти, използващи Graphene, включват Steemit и се твърди, че може да обработва 100 000 транзакции в секунда. Това е повече от Visa и Mastercard дръжка, взети заедно.

Можете също така да получите портфейл с няколко валути от Bitshares, който се предлага за настолни компютри, уеб и мобилни устройства (само за Android). Въз основа на отзивите на Google Play мобилната версия е донякъде бъги, но версията за настолни компютри и уеб работи добре, без да се отчитат значителни проблеми.

Делегирано доказателство за залог (DPoS) и управление в Bitshares

Дан Ларимър стартиращи компании

dPOS срещу POW. Източник на изображението: Steemit

Един от основните проблеми при доказването на консенсус за работа е, че той е изключително ресурсоемък и мнозина казват, че това няма да бъде устойчиво в дългосрочен план. Друг въпрос е централизацията, която се случва с протоколи за доказателство за работа. С възхода на чиповете ASIC за копаене, новите миньори на практика бяха изключени от екосистемата, оставяйки копаенето в ръцете на все по-малък брой миньори или организации.

Това породи идеята за делегирано доказателство за участие. В традиционното изпълнение на Proof of Stake потребителите се възнаграждават за притежание на монети с допълнителни монети. В делегираното доказателство за залог виждаме същия механизъм, но той също така добавя ниво на управление, където потребителите имат право да делегират своя дял на други.

Това позволява избирането на Свидетели, които служат за проверка на транзакции, създаване на блокове и излъчване на тези блокове към мрежата. Свидетелите се възнаграждават за услугата си с допълнителни битшари от резерва.

В тази система 1 Bitshare е равно на 1 глас. С повечето потребители, притежаващи пределни суми от Bitshares, процесът на гласуване може да се счита за тежък. Повечето потребители дори не биха си направили труда да използват гласовете си. Това доведе до нарастване на гласуването чрез пълномощник, при което гласовете могат да бъдат делегирани на други.

Това значително ускорява процеса на управление и докато групата на Свидетелите е централизирана, това е временна централизация, тъй като всеки Свидетел може да бъде гласуван по всяко време, поддържайки основната децентрализация на Bitshares.

Децентрализирана борса на Bitshares (DEX)

В традиционната борса борсата приема фиатни плащания и издава IOU на потребителите, създавайки риск от контрагента. Освен това те действат и като клирингова къща за поръчки, поддържайки книгата с поръчки, за да улеснят покупката и продажбата. Тази централизирана система за управление на поръчките създава ненужни рискове за сигурността, които децентрализираните борси като Bitshares се стремят да избегнат.

Благодарение на децентрализирания характер на Bitshares няма централна точка на провал. Децентрализацията също така премахва риска от контрагента, който възниква, когато борсите обработват всички функции за съвпадение на поръчките. Дори в централизираните борси за криптовалути видяхме какво може да се случи с централизацията, включително неправилно управление на ключове, което може да доведе до пробиви в сигурността и загуба на активи на стойност стотици милиони долари.

Bitshares и OpenLedger, който работи върху блокчейна Bitshares, функционират като ненадеждни шлюзове за обмен на активи, като тази борса се записва в блокчейна. Шлюзът излиза, за да купи монетата и след това я прехвърля в портфейла ви. Те не ви го държат, както централизираният обмен.

BitsharesDex

Децентрализираната борса на Bitshares (DEX). Източник на изображението: bitshares.org

Това ви държи под контрол на вашите лични ключове и е по-сигурно, отколкото да позволи на борсата да запази контрола върху вашите ключове. Както често се казва в кръговете за криптовалута – „Ако не държите ключовете, не притежавате монетите.“

Децентрализацията предоставя и други предимства. Той може да изравни условията за търговци, като елиминира способността на лошите актьори да провеждат глупостите, които често се срещат на Уолстрийт и други традиционни борси и пазари. В тези системи богатите и мощни вътрешни лица могат да поставят своята инфраструктура по такъв начин, че да получат най-бързото изпълнение на поръчките.

Те също използват сложни алгоритми за търговия, които могат да управляват пазари, или ще използват скрити поръчки за манипулиране на обема на търговията и ценообразуването. Всички тези маниаци работят, за да изключат търговеца на дребно, но не са възможни на децентрализирана блокчейн борса като Bitshares.

Тъй като Bitshares е създаден с възможност за потребителите да създават свои собствени цифрови активи, можете да търгувате произволен брой цифрови деривати с Bitshares. Акции, облигации, стоки и дори други криптовалути могат да бъдат създадени като деривати и могат да се търгуват срещу всеки друг дигитален актив, така че можете да търгувате със злато срещу bitUSD или суров срещу ETH.

Възможностите са безкрайни.

Стабилните монети са гореща тема в криптовалутите, но Bitshares вече е решил този проблем с техните SmartCoins. SmartCoins позволяват създаването на bitUSD, който е фиксиран към щатския долар в съотношение 1: 1. 1 bitUSD винаги може да бъде осребрен за Bitshares на стойност $ 1 и всеки bitUSD е подкрепен на 200% от Bitshares.

Свидетелите поддържат ценовия паритет на bitUSD. Тази единствена функция позволява да се създават опции и обезпечени шорти, отваряйки възможността Bitshares да вземат част от търговията от пазарите на деривати за $ 1 квадрилион.

Може би най-доброто от всички за много ентусиасти на криптовалутите е свободата, придобита с помощта на Bitshares. Няма изисквания за лична информация и можете да избегнете всички изисквания на KYC и AML, както и да заобиколите обширни изисквания за документи и данъчна отчетност.

Освен това няма ограничения за търговия, наложени от Bitshares DEX. Търгувайте с всяка сума по всяко време и от всяко място по света. Няма ограничения за депозит или теглене, тъй като няма процес на одобрение на сметката или нива въз основа на количеството лична информация, която сте дали.

Също така ще откриете, че Bitshares е една от най-евтините налични опции за търговия, като таксите възлизат на само няколко стотинки, ако използвате двойки SmartCoin. Таксите подлежат на промяна, но тъй като те са определени от одобрението на акционерите, не е вероятно те да се увеличат значително.

Bitshares (BTS) Token

Bitshares лого на BTS

Източник на изображението: bitshares.org

Токенът BTS се търгува най-силно на платформата Bitshares, но се търгува и на ZB.com и борсата на Huobi, тъй като е доста популярен сред китайските търговци поради функциите за поверителност. Можете също да закупите на Binance.com и Poloniex.

Самият токен е забелязал известна волатилност през последните шест месеца, скачайки до 0,40 долара през юни 2017 г. и отново в началото на май 2018 г. Той е достигнал рекорда си през януари 2018 г., когато е достигнал почти 0,90 долара за токен. Към 16 май 2018 г. той се оттегли до $ 0,24 и се търгува до 0,129 през 2018 г..

Тази нестабилност не е непременно лоша, тъй като показва, че все още има интерес към монетата, а към май 2018 г. тя остава 36-ата най-голяма монета по пазарна капитализация с пазарна капитализация от 643 милиона долара.

Заключение

Както можете да видите, има голям брой ползи, които идват от децентрализираните борси, което вероятно ще ги направи изборът за в бъдеще. С Bitshares, който е един от първите създадени досега, той има солидно предимство за първи ход.

Въпреки това те не са се възползвали максимално от това предимство. Понастоящем Bitshares Asset Exchange вижда само 7 милиона щатски долара дневен обем, като повечето от тях идват от Китай. Борсата не е много удобна за потребителя и е по-подходяща за напреднали търговци и малко е направено по начина на маркетинг.

Bitshares може да бъде лидер в децентрализираните борси, но някой ще трябва да води това зареждане напред, а със създателя Дан Ларимър, преминал към проекта EOS, няма кой знае кой може да бъде.

Изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me