Преглед на Aeternity (AE): Изграждане на скалируеми интелигентни договори

Aeternity твърдят, че разработват чисто нова и революционна блокчейн технология.

Това твърдение е направено доста наскоро, тъй като многобройни проекти за криптовалута от Cardano до EOS и NEO са предвидили изцяло нова блокчейн. Много хора също се чудят дали има място дори за друга форма на „блокчейн технология“.

И все пак, блокчейнът Aeternity е доста уникален и има няколко функции, които го отделят от другите. Те също така разполагат с редица иновативни решения на проблеми, които в момента измъчват редица утвърдени блокчейни.

В този изчерпателен преглед ще разгледаме основната технология Aeternity и защо тя може да промени начина, по който мислим за блокчейн. Ще се задълбочим в екипа, пътната карта, плюсовете / минусите и потенциала на символите.

С това казано, нека скочим направо.

Какво е Aeternity?

Вечност е блокчейн проект, който иска да създаде екосистема, която има прозрачно управление с ефективност и глобална мащабируемост за интелигентни договори и децентрализирани приложения (dApps).

Компанията завърши успешна крауд ​​продажба и ICO през 2017 г. на техните AE токени. Те успяха да наберат общо 24 милиона долара, когато ICO завърши през юни миналата година. Към края на миналата година те стартираха в testnet.

Aeternity Уникални точки за продажба

Източник на изображението: aeternity.com

Основният проблем, който Aeternity се опитва да реши, е въпросът за мащабируемостта на интелигентните договори. Това е особено актуално понастоящем предвид пречките, които имахме през миналата година за по-утвърдени интелигентни токени като Ethereum.

Всъщност разработчиците на Ethereum дори са признали това сами, тъй като твърдят, че проблем с мащабиране е „може би най-важното ключово техническо предизвикателство“, пред което са изправени блокчейните.

Aeternity има за цел да реши това чрез комбиниране на 4 мощни технологии. Това са следните:

  • Държавни канали
  • Консенсус
  • Уникално управление
  • Блокчейн оракули

Някои от тези термини може да ви се сторят познати, докато други са малко по-сложни. Ще разгледаме всеки по-задълбочено.

Държавни канали

Тук ще съществуват интелигентните договори извън основната блокчейн. Единственият път, когато тези държавни канали ще комуникират с блокчейна Aeternity, е в уреждане или в случай на някакво несъгласие между участниците в интелигентния договор.

Защо те са подходящи?

Те означават, че хората и фирмите могат да си взаимодействат помежду си в частен мащаб. Не е необходимо да уведомявате публичен блокчейн за договора. Това е важно за бизнес договори, при които данните и условията са по-добре поверителни.

Ако има някакви разногласия и договарящите се страни трябва да се консултират с блокчейна на Aeternity за произнасяне, се използват нулеви доказателства за знания, за да ги запазят частни. Освен това, като се има предвид, че блокчейн протоколът действа по предсказуем начин, няма стимул никоя договаряща страна да наруши своята страна на споразумението.

Освен че са частни, тези умни сетълмент договори са изключително бързи. Това е така, защото те се изпълняват извън веригата и тези държавни канали няма да бъдат забавени поради други договори, които се изпълняват.

По същество с държавните канали имаме бързи и частни интелигентни договори.

Уникален консенсус

Блокчейнът Aeternity използва хибрид от алгоритми за консенсус Proof of Work (PoW) и Proof of Stake (PoS).

По-конкретно, миньорите ще добиват блокове и ще проверяват транзакции по начин, подобен на Ethereum и Bitcoin. Въпреки това Aeternity е вградил лек вариант, наречен „Кукувишки цикъл“, който е нов теоретичен за графики алгоритъм на PoW.

Това комбинира изисквания за мащабируема памет с незабавна проверка. Това ще стимулира устройства с динамичен RAM, като мобилни устройства. Това означава, че участниците не се нуждаят от мощни майнинг платформи, за да участват в процеса на копаене Aeternity.

След това, когато става въпрос за решения за управление и развитие, Aeternity ще използва механизъм за гласуване на делегирано доказателство за участие (dPoS). Гласовете ще бъдат претеглени според това колко AE символи притежават участниците.

Структура на управление

Структурата на управление, която подчертава Aeternity, е уникална по това, че дава на всички участници инструментите да управляват себе си. Това е свързано с делегираното гласуване на ниво протокол.

Aeternity обаче е вградила функционалност за справяне с нетехническия характер на човешкото взаимодействие при всякакви разногласия. Управлението често е човешки проблем, който не може да бъде решен чрез протокол, а чрез компромис.

Технологията Aeternity позволява делегирано доказване на гласуване на кол, но също така има изградени рамки за човешко взаимодействие и конструктивна дискусия.

Оракули

Това са може би една от най-важните части на блокчейна Aeternity. По-рано обхващахме оракули, но оракулите по същество свързват блокчейна с реални данни. Това е така, защото множество интелигентни договори зависят от външни данни.

В екосистемата Aeternity тези децентрализирани оракули ще предоставят непроменени данни, които след това ще бъдат използвани при изчисленията на интелигентните договори. Оракулите са полезни за събития като пазари за прогнози, залагания и други дефинирани резултати.

Например, ако има интелигентен договор, който ще изплати едната страна въз основа на резултатите от футболен мач, тогава Oracle ще предоставя данните за споменатия мач. Той ще събира резултата и ще вкарва тази информация в интелигентния договор.

Освен това с Aeternity има още един слой сигурност с оракулите. Поради факта, че данните на Oracle могат да бъдат фалшифицирани, докато са извън веригата, Aeternity прилага отделен пазар за предикации, където участниците могат да залагат на точността на данните, постъпващи от Oracle.

Разработване на Aeternity Smart Contracts

Кодиране на договори за Aeternity

Изображение чрез aeternity.com

Aeternity позволява на участниците да кодират функционални интелигентни договори. Участниците в интелигентния договор също са отговорни за поддържането на собственото си състояние, тъй като той не поддържа програмиране на състоянието. Участниците щяха да потвърдят състоянието като входни данни за интелигентния договор.

Това е рязко отклонение от други блокови вериги за интелигентни договори. Например Ethereum е на мнение, че е програмирането с държавно състояние от съществено значение за всякакъв вид децентрализирани приложения. Това е доста дилема, тъй като функционалните програми са по-лесни за мащабиране.

Много други блокчейн се опитват да балансират тези отделни изисквания. Etheruem се опитва да излезе с ефективна алтернатива между двамата под формата на „държавен шардинг“. Всичко това ще бъде част от най-новите актуализации, които се извършват в надстройката на Ethereum Metropolis.

Интелигентният договор, който Aeternity използва, е Chalang, който е по-високо ниво като езика. Той ще се компилира в байт код за използване във виртуалната машина Aeternity. Те се надяват да пуснат по-подходяща за разработчици версия в бъдеще, която може да включва JavaScript библиотеки.

Aeternity “Aepps”

Aepps са името, дадено на dApps на платформата Aeternity. Вече има няколко такива, които се разработват от екипа, за да демонстрират своята функционалност. Те се надяват да пуснат това преди стартирането на основната мрежа.

Тези dApps ще бъдат фокусирани върху мобилната употреба и потребителския опит. Те се надяват да привлекат и външни разработчици за мобилни приложения, като направят инструментите работещи с рамки като React. Те също така искат да построят инкубатор, който да помогне, като предоставя подкрепа за проекти на Aeternity.

Други функции

Лого на Erlang

Изображение чрез wikipedia.org

Има няколко други забележителни характеристики на Aeternity, които правят технологията много по-стабилна. Това включва кода на блокчейн на индустриално ниво. Основната блокчейн е кодирана в Erlang, което улеснява писането на устойчив на грешки и разпределен код.

Aeternity разполага и с лесна за ползване система за имена на домейни (DNS), която е децентрализирана и защитена. Това може да улесни хората да четат определени адреси и да намали въздействието на опитите за фишинг, тъй като неправилните адреси могат лесно да бъдат забелязани.

Друга интересна функция, която е включена в блокчейна Aeternity, е възможността да създадете своя собствена идентичност и да я използвате онлайн. Управлението на самоличността е нещо, което други блокчейн проекти като Civic се опитват да реализират.

Случаи на използване на Aeternity

Има редица случаи на употреба за блокчейна Aeternity. Както бе споменато по-горе, поверителността и мащабируемостта, предоставени от държавните канали, са идеални за много бизнеси и организации.

Например те могат да бъдат използвани в проекти за краудфандинг. Участниците могат да използват доминиращи договори за осигуряване. Това са интелигентни договори, които могат да се използват за набиране на пари, като същевременно предпазват инвеститорите от всякакви неуспехи при стартирането и т.н..

Екосистемата Aeternity може да се използва и за децентрализирана финансова технология. Съществуват редица транзакции, които зависят от изпълнението на определени условия. Традиционно се използват ескроу услуги. Сега вместо това може да се използва прост държавен договор.

Или какво ще кажете за възможността за дигитална размяна на активи?

Чрез използването на надеждни кръстосани атомни суапове, екосистемата на Aeternity може да се използва за обмен на две криптовалути. Това също може да ограничи необходимостта от големи централизирани борси, които често се разглеждат като единична точка на провал.

Aeon Token

Токенът Aeternity (AE) стартира през 2017 г. и първоначално се търгуваше като стандартен токен ERC20. Това е така, защото все още беше във фаза на testnet. Когато маркерът стартира, той ще бъде превключен към родните токени на Aeternity.

Aeon ще бъде помощният токен за интелигентните договори. Всички договори ще се уредят в Aeon и те също ще бъдат използвани за плащане на такси за транзакции в мрежата. Следователно те работят подобно на ETH в екосистемата Ethereum.

Понастоящем токенът е на 27 място в класацията за пазарна капитализация. AE премина през няколко периода на интензивен интерес, последван от стагнация на търсенето. Въпреки това, когато се приближаваме към старта на основната мрежа, наскоро видяхме нарастване на цената.

AE Token Price Performance

Изображение чрез coinmarketcap.com

Има редица борси, където можете да закупите AE жетони. Те включват Bittrex.com, Binance.com и HitBtc. След като имате своя AE токен, като се има предвид, че той е стандарт ERC20, можете да го съхранявате във всеки портфейл на Ethereum. Разбира се, те ще обявят мерки, които трябва да предприемете, когато се отдалечат от стандарта ERC20.

Членове на екипа на Aeternity

Има няколко наистина мощни имена зад Aeternity. На пилотското място имаме Янислав Малахов. Той беше един от първите хора, които са предвидили блокчейн алгоритми още през 2013 г. Той също е наричан „Кръстникът на Ethereum“, тъй като именно тези идеи дадоха тласък на проекта.

Главният оперативен директор е Емин Март, който е помогнал да се открият редица стартиращи компании, включително Dropshot и Abend. Той също така е ранен осиновител в пространството на блокчейн. Например, той е бивш копач на биткойни, както и един от ранните инвеститори в Ethereum.

Членове на екипа на Aeternity

Изображение чрез aeternity.com

Също така има богат опит в пула за разработчици в Aeternity. Например в екипа има 6 докторанти, които имат опит, вариращ от разпределени системи до наука за данни и сигурност. Има и многобройни разработчици на Erlang, които отдават тежестта си на програмата.

Това несъмнено е един от най-напредналите екипи за разработка на хартия и изглежда, че с приближаването на Aeternity към главната мрежа, вероятно ще видим още много членове.

Пътна карта на Aeternity

Aeternity е доста напред в пътната карта за тяхното развитие. Те стартираха на своята тестова мрежа и завършиха подкрепящата кампания, както и започнаха разработването на няколко основни приложения.

Предишните версии на тяхната пътна карта ги накараха да завършат одита си за сигурност до първото тримесечие на 2018 г., но изглежда, че това беше изместено към второто тримесечие. Следващата много по-важна стъпка ще бъде пускането на основната мрежа и през второто тримесечие.

Едно нещо, което ни се стори освежаващо, беше непрекъснато актуализираната Aeternity страници в блога. Всички актуализации на разработката се съобщават добре на общността по редица различни канали. Можете да проследите работата, която разработчиците приключват, като погледнете в проекта Github.

Потенциална конкуренция

Състезание на Aeternity

Докато блокчейнът Aeternity наистина е един от най-обещаващите, има голяма конкуренция, с която се сблъскват други блокови вериги и екосистеми от интелигентни договори. Някои вече са освободени, а други предстоят.

Например, друга екосистема за интелигентни договори, която се представя доста добре напоследък, е тази на интелигентната икономика Neo. Тази блокчейн също използва подобна технология като делегирана византийска толерантност към грешки (DBFT). Проектът вече има редица dApps, които са изградени върху него.

Имате и силна алтернатива под формата на EOS. EOS напоследък получава голямо внимание и нарастването на цената изглежда отразява това. Подобно на Aeternity, EOS се занимава с мащабируемост на блокчейн и е внедрил делегиран алгоритъм за консенсус за залог.

Друг наистина интересен блокчейн проект, който привлича голямо внимание, е Zilliqa (ZIL). Този проект също е фокусиран върху мащабиране на интелигентни договори и всъщност е първият блокчейн проект, който прилага решение за шардинг.

И накрая, Ethereum не отива никъде и оригиналният блокчейн за интелигентни договори изпълнява редица надстройки на мрежата, които ще помогнат за мащабиране и приемане на суперзаряд. Те включват преминаване към алгоритъм за консенсус на Proof of Stake, наречен Casper, както и блокиране на блокчейн.

Разработчиците на Ethereum тестват решението за затъмняване на тестовата мрежа Ethereum и са пуснали кода за своя хибриден алгоритъм за консенсус PoS. Ако всичко върви по план, те се надяват да пуснат тази хибридна версия в основната мрежа през следващите няколко месеца.

Трябва ли да помислите за Aeternity?

Проектът Aeternity несъмнено е доста амбициозен. Проектът има за цел да реши някои от най-важните въпроси, които измъчват технологията на блокчейн в момента.

Наличието на интелигентни договори по държавни канали и децентрализирани оракули означава, че много предприятия могат да сключват договори, без да се притесняват от тесни места и поверителност.

Те също изглежда се движат напред със стабилни темпове, тъй като редовните актуализации и ангажименти могат да бъдат доказателство за това. Човек може да оцени и висококвалифицираните членове на екипа, които напредват в проекта Aeternity. Изглежда, че това е един от най-квалифицираните екипи за блокчейн проекти.

И все пак би било наивно да се предполага, че Aeternity ще бъде на блокчейн за интелигентен договор, за да оспори господството на Ethereum. От NEO до EOS и Zilliqa има редица амбициозни проекти, които напредват в мащабирането на блокчейн.

Така че, трябва ли да инвестирате в AE Tokens?

Не можем да дадем съвет за инвестиране в Бюрото, но портфолиото за „интелигентен договор“, което включва здравословен баланс на AE с най-силните конкуриращи се жетони, може да си заслужава да бъде разгледано.

Представено изображение чрез Fotolia 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me