Преглед на Aeron (ARN): Блокчейнът за авиационна безопасност

Aeron е доста уникален проект, който се опитва да използва блокчейн технологията по най-малко вероятните начини. Те искат да разработят решение, което да подобри безопасността в авиационната индустрия.

По-конкретно, Aeron разработва протокол, който ще води записи на основните авиационни дневници и данни за блокчейна. Това ще се актуализира в реално време и ще бъде лесно достъпно за всички страни, от пилоти до контролери на ATC и авиокомпании. Той също така ще бъде неизменен, което означава, че няма шанс за подправяне.

Дали обаче тези стремежи са твърде големи и дали Aeron наистина може да направи напредък?

В този преглед на Aeron ще разгледаме задълбочено проекта, като се задълбочим в членовете на екипа му, технологиите и развитието. Също така ще анализираме случаите на дългосрочно използване на токена ARN и дали някога може да се сблъска с масово приемане.

Какво представлява проектът Aeron

Aeron е създаден с цел да създаде глобален авиационен регистратор на децентрализирана блокчейн платформа, като по този начин донесе ползите от блокчейн технологията на авиационната индустрия. Създателите на Aeron отбелязват колко фрагментирана е била авиационната индустрия в исторически план и вярват, че могат да поправят това.

Досега беше предизвикателство да се намери добра чарта на малък самолет или добро летателно училище. Частните пилоти понякога се борят да запазят лиценза си, а собствениците на въздухоплавателни средства трудно намират наематели, които им помагат да отключат стойността на своите самолети. Чрез създаването на глобален регистратор Aeron ще улесни подобни задачи. Поставянето на цялата тази информация в блокчейна ще я направи свободно достъпна за всички и ще реши много проблеми в авиационната индустрия.

В най-основния смисъл планът на Aeron е да създаде базирана на блокчейн база данни за летателни училища и малки самолети под наем. Системата ще бъде глобална и децентрализирана и ще има онлайн портал за лесен достъп.

Те също така имат планове да създадат система за регистриране, като накрая ще премахнат остарелия метод за запазване на всичко във физически дневник на хартия. Това ще избави пилотите от притеснения, че техните полетни записи могат да се загубят, повредят или унищожат, тъй като те ще бъдат съхранявани неизменно в блокчейна.

Aeron смята, че системите за управление на авиацията трябва да бъдат внесени в модерната епоха, тъй като в момента те са остарели. Това води до неефективност, от която Aeron се надява да се отърве, след като тяхната глобална база данни се използва в цялата авиационна индустрия.

Това не само ще подобри ефективността и воденето на записи, но всъщност би могло да спаси човешки живот чрез водене на критичен дневник на полета и механични записи в неизменна база данни, до която всеки може да има достъп по всяко време.

Aeron Technology

Основната система на Aeron е базирана на блокчейн децентрализирана глобална база данни за летателни училища и частни малки самолети под наем. Тази платформа се нарича Aeron Register и е изградена върху блокчейн Ethereum. В допълнение към съхраняването на информация за частни малки плавателни съдове под наем и летателни училища, Аеронният регистър ще позволи и записването и съхраняването на дневниците за техническо обслужване на въздухоплавателните средства и пилотските полетни дневници. Захранването на цялата платформа е символът ARN.

Системата е наречена от разработчиците „авиокомпания в джоб“ и е проектирана с лесна проверка, надеждност и цялост като основни характеристики.

Неизменният характер на съхранението на блокчейн означава, че след като пилотът въведе информация от дневника, той не може да бъде променен. Дневникът на полета на пилота остава подлежащ на проверка и всеки може да прегледа целия дневник на полета, за да провери дали пилотът има целия опит в полета, за който твърди.


Aeron Register може също да се използва за записване на дневници за техническо обслужване на самолети и за проследяване на резервни части. Това дава възможност за потвърждение на автентичността на частите и поддръжката може да бъде одитирана, за да се гарантира, че отговаря на всички необходими стандарти за авиационната индустрия.

Общ преглед на Aeron Technology

Преглед на блокчейн Aeron. Източник на изображението: Aeron One Pager

Регистърът на Aeron е изграден върху система за интелигентни договори, която се използва за съхраняване на различни дневници. Интелигентните договори могат също така да изпълняват договори за наем и споразумения за споделяне на време или разходи между пилоти и собственици на самолети.

Нека не забравяме ARN токена, който управлява целия регистър на Aeron. Всеки, който желае да напише достъп до Aeron Register, ще трябва да използва тези ARN маркери за запис на информация. Екипът на Aeron също така предвижда използването на ARN токена в бъдеще като плащане за чартъри на малки самолети или обучение за летателни училища.

Aeron има работещ портал на живо, работещ в aerotrips.com където е възможно да започнете да добивате представа за това как ще работи платформата. Този портал вече е интегриран с блокчейн и се приемат плащания ARN. Базата данни зад портала вече е преместена в блокчейна и е напълно децентрализирана.

Мобилните приложения са достъпни за пилоти и на двамата Android и iOS които позволяват на полетните дневници да се съхраняват неизменно в блокчейна. Това също означава край на обемисти и тежки дървени трупи от хартия. Сега пилотите могат да имат достъп до дневника си за полети от всяко мобилно устройство, по всяко време и навсякъде.

Екипът на Aeron

Основният екип на Aeron се състои от авиационни инженери и ентусиасти, сертифицирани пилоти, бизнес експерти и талантливи разработчици на Solidity. Водещ на екипа е главният изпълнителен директор Артем Оранж, който идва в Aeron с повече от 15 години опит във финансовия и телекомуникационния сектор. Orange е сериен предприемач в технологичното пространство и преди това е бил главен изпълнителен директор на два национални клетъчни оператора.

Технически директор на Aeron е Надежда Барканова, която преди това е била инженер по управление на въздушното движение с десетина години опит. Тя има специалности в компютърно базирано обучение и симулации, както и пълния цикъл на производство на аеронавигационни бази данни.

Членове на екипа на Aeron

Отляво: Артем Оранж (главен изпълнителен директор), Надежда Барканова (технически директор), Константин Гертман (CDO)

CDO на Aeron е Константин Гертман, който е сертифициран пилот от 2013 г. По-важното е, че той има повече от 14 години опит във финансите, проучването на пазара и консултациите.

Информация за други членове на основния екип на Aeron може да се намери на техния уебсайт.

Аерон общност

Aeron е изградил доста голяма база от последователи в Twitter и в Форуми на Bitcointalk, но общността със сигурност не е активна. Ако погледнете subreddit, на Twitter и форумът Bitcointalk ще видите, че по-голямата част от дейността е просто Aeron, публикуваща новини и актуализации за техния напредък. Макар да е добре екипът да продължава да актуализира общността, липсата на отговор, въпроси или взаимодействие е донякъде обезпокоителна.

Въпреки това, екипът на Aeron изглежда доста активно актуализира информацията за проекта и статистиката на друга ключова платформа на общността. Това е на информационния портал Binance, където наскоро те бяха наградени с Знак Златен етикет.

Информацията за Binance златен етикет е награда, която се дава на екипите по проекти, които „държат информирани ентусиасти на блокчейн“. Така че, от гледна точка на хората в Binance info, екипът на Aeron изглежда добре се справя с поддържането на актуализирана страница на проекта. Binance е и основният обмен за Aeron, така че може би има смисъл да поддържате страницата им напълно актуализирана.

ARN Token

Aeron проведе ICO през септември и октомври 2017 г., като събра само 5,7 милиона долара от твърд капацитет от 30 милиона долара. Имаше предварителна ICO от 1 септември до 19 септември, последвана от ICO, която продължи до 31 октомври. В обращение са 18 000 000 ARN токени и общо предлагане на 20 000 000 ARN токени.

Ранните инвеститори вероятно не са много доволни, тъй като ICO цената на ARN беше 0,50 долара, но към 8 февруари 2019 г. ARN токенът струва само 0,27 долара или почти половината от цената на ICO. Вероятно спадът може да бъде поне частично положен в краката на мечия пазар на крипто, който е на повече от година.

Binance ARN

Регистрирайте се в Binance и купете ARN токени

Токенът ARN достигна най-високия рекорд от 8,67 долара на 5 януари 2018 г., но бързо падна от тази височина и непрекъснато намалява през 2018 г. Имаше по-високо ниво през октомври 2018 г., когато стартира приложението на мобилния пилот, което взе токена над 0,80 долара накратко, но митингът продължи само няколко седмици преди да изчезне.

Като ERC-20 маркер ARN може да се съхранява във всеки от ERC-20 съвместимите портфейли.

Тези, които се интересуват от закупуване на ARN токени, могат да го направят на редица борси, но най-големият обем на търговията досега е на борсата Binance. Други възможности включват ABCC, BCEX, Bithumb и CoinMex.

Aeron Development

Ако искате да получите директна индикация за това колко много се работи по даден проект, помага да разгледате техните GitHubs. Повечето проекти ще изпращат код към своите хранилища, така че броят на ангажираните кодове и активността е полезен показател.

Реших да разгледам GitHub за Aeron да спазват всичките им ангажименти за код през последната година. Наистина не е имало активност в тези хранилища. Най-новата от всяка дейност, свързана с актуализации на уебсайта на Aeron.

Aeron GitHub

Брой кодови ангажименти за всички хранилища на Aeron

Последната актуализация на кода за интелигентен договор на Aeron дойде през февруари 2018 г. Разбира се възможно е екипът да не е публикувал тези актуализации и да е работил по него офлайн. Общността обаче би искала да види обществения напредък на ангажиментите на кода.

Това е особено вярно, когато вземете предвид количеството работа, която екипът иска да свърши като част от своята пътна карта за 2019 г..

Пътна карта

Екипът на Aeron наскоро даде актуализация на тази пътна карта. Те изброиха редица нови функции, които биха искали да включат в платформата Aeron. Те включват следното:

  • Пилотен модул: Това ще позволи на пилотите да анализират конкретна ситуация в реално време, като наблюдават своите полетни дневници.
  • Модул за собственик на самолет: Този модул ще позволи на собствениците и операторите на определен самолет да управляват неговия профил. Те също така ще могат да получат достъп до миналите дневници на полета и да проверят дали някои пилоти могат да летят с този самолет въз основа на техните медицински записи и обучение
  • Модул на авиационния орган: Това ще предложи на управляващите национални авиационни власти достъп до пилотните профили и дневниците за поддръжка на самолетите. Това автоматично ще изпрати уведомление до въпросната агенция, ако сертифицирането на пилота е близо до изтичане
  • Aerotrips Global Flight Club: Това ще създаде рамка за подкрепа на световна мрежа от летателни училища. Целта на тази инициатива е да се даде възможност за най-ефективен обмен на информация за студенти по авиация по целия свят

Екипът на Aeron не е дал конкретен график за нито едно от тези надстройки на платформата. Те обаче имат по-подробна разбивка на това, което биха искали да постигнат като проект за първите шест месеца на годината.

Пътна карта на Aeron 2019

Aeron Roadmpe за 2019 г. на начална страница

Както забелязвате, вече сме през февруари и тепърва ще пуснат своята интеграция на Salesforce. Ще бъде интересно да видим дали екипът може да спази тези срокове през следващите няколко месеца.

Заключение

Aeron е усъвършенствал определен проблем в авиационната индустрия и предлага добро решение на остарелите и неефективни методи за запис и съхранение на информация. С неизменна система за водене на записи, базирана на блокчейн, авиационната индустрия ще скочи в 21-ви век.

Малко обезсърчително е да видим липсата на участие на общността и понижената цена на ARN токена, но екипът на Aeron изглежда напредва независимо. Докато те са постигнали някои от предишните си етапи, работата по разработката ще трябва да започне значително, ако искат да постигнат целите в своята пътна карта за 2019 г..

Понастоящем токенът ARN има пазарна капитализация, която го поставя на 370-та позиция в Coinmarketcap.com, но това може лесно да се промени с по-широкото приемане от авиационната индустрия. Aeron работи по това приемане, но тъй като авиацията е утвърдена промяна в индустрията може да отнеме доста време.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map