Пет най-добри съвета за избягване на падането на жертви при измами с ICO

Традиционните финансови пазари са строго регулирани в наши дни, така че е много проблематично за мошениците да извадят измами и да се измъкнат. Нещата са различни в криптовалутния пейзаж поради нерегламентирания му характер.

Някои от често срещаните измамници, насочени към тази децентрализирана икономика, включват схеми на Понци, изнудващи вируси, фишинг атаки, които подвеждат хората да се доверяват на актьори на заплаха със своите средства.

Сравнително нов тип измама, наричана измама за излизане от ICO, се появи на сцената напоследък, причинявайки многомилионни загуби на искащите инвеститори в стартиране на криптовалути.

По-долу е посочено най-предизвикателните измами от този тип, които се появиха през последните няколко месеца.

LoopX ICO измама за излизане

Лого LoopX Scam

Идеята зад стартирането на LoopX изглеждаше похвална. Екипажът зад него твърди, че е разработил уникален алгоритъм за изграждане на иновативно приложение за търговия с криптовалути. За съжаление тази история се оказа блъф, тъй като недобросъвестните „предприемачи“ събраха 4,5 милиона долара по време на Първоначално предлагане на монети и изчезнаха в средата на февруари 2018 г. Те свалиха уебсайта си и изтриха профилите си във Facebook, YouTube и Telegram без коментар.

Може би единствената добра новина е, че измамниците не са стигнали чак до събирането на 12 милиона долара, сума, която се предполага, че им е била необходима за изпълнението на техния псевдо-проект. Това все още е студен комфорт за тези, които са загубили пари. След като осъзнаха какво се случи, онези, които нямаха късмета да инвестират в LoopX, се обединиха и планират да заведат колективен иск срещу измамниците.

Интересното е, че някои уважавани играчи в бизнеса с криптовалути са имали посочи някакви червени знамена относно това ICO малко преди балонът да изскочи. Винаги си струва да наблюдавате подобни сигнали, преди да инвестирате.

Prodeum ICO Fiasco с вкус на тролинг

Продеум

Prodeum Fiverr „Промо“ момиче

За протокол, Prodeum беше базиран в Литва проект, чиято предполагаема цел беше да комбинира конвенционалните PLU (търсене на цени) процеси с технологията blockchain. По-конкретно, неговите основатели твърдят, че „революционизират проследяването на плодове и зеленчуци“, така че купувачите да могат да наблюдават веригата на доставки и да проследяват откъде идва храната им, използвайки книгата за транзакции на Ethereum.

Въпреки че идеята беше завладяваща, всичко това завърши безславно в края на януари 2018 г. Екипът на Prodeum изведнъж се помрачи, като деактивира профила си в Twitter и замени съдържанието на уебсайта си с една дума – „пенис“. Разберете какво трябва да означава това. По това време ICO е събрала само 11 долара на стойност етер.

Тази измама се откроява от тълпата по няколко начина. На първо място, инвеститорите загубиха нелепо малка сума пари. На второ място, Prodeum се похвали с професионално пригоден уебсайт и проведе добър маркетинг.

Например неговите оператори плащат на хората на Fiverr да популяризират стартирането им, като публикуват снимки с името му, изписано върху телата им. Такава добре организирана измама потенциално би могла да събере милиони, но за щастие не стана.

Фаул игра на отбора на Confido ICO

ICO за друга криптовалутна инициатива, наречена Confido, се вкорени на 28 октомври 2017 г. и не предвещаваше добро за инвеститорите, меко казано. След като са набрали около 375 000 долара, за да се предположи, че са създали своя продукт, групата го е напуснала, без да уведоми набирателите на средства. Те изтриха своя уебсайт и акаунти в социалните медии, избягаха с хубавата стотинка в чувала си и оттогава никога не бяха чували за тях.

Декларираната пазарна ниша на Confido беше да внедри комбинация от интелигентни договори и усъвършенствана функция за проследяване на пратките, улесняваща взаимодействието между продавач и купувач.

Тяхното приложение трябваше да осигури ескроу плащания, без да включва трета страна и да освободи средства само след като пакетът бъде доставен. Това първоначално предлагане на монети е проведено чрез TokenLot, добре позната платформа, която е домакин на кампании за набиране на средства. Общата аура на легитимност примами потенциалните поддръжници, закупили токени Confido на стойност около 375 000 долара по време на ICO.

Според TokenLot, Confido отговаря на всички изисквания, за да бъде включен в тяхната услуга. След излизането на измамата за излизане, този „ICO Superstore“ започна разследване на маниаци за проследяване на измамниците, но досега не е имал успех.

Как да избегнем ICO Exit Scams

С нарастването на броя на измамни ICO, ето няколко съвета как да различите житото от плявата и да не инвестирате в нещо, което никога няма да излезе на живо:

1. Разгледайте LinkedIn страниците на членовете на екипа на стартиращия

В описания по-горе инцидент с Confido, LinkedIn профилите на четирите основни роли на проекта (главен изпълнителен директор, технически директор и ключови разработчици) бяха чисто нови и имаха оскъдни връзки. Това трябваше да се превърне в призив за събуждане за заинтересованите страни, но не стана. Урокът, който научихте, е да разгледате LinkedIn страниците на екипажа и да направите някои OSINT, за да проверите предишния си опит.

2. Оспорвайте претенциите

Прочетете между редовете, когато става въпрос за твърдения, направени от представители на проект. Връщайки се към случая Confido, мошениците се похвалиха с сътрудничество ChainLink, сложна децентрализирана услуга, улесняваща интелигентните договори. Всъщност обаче това беше откровена лъжа. Така че, третирайте сериозните претенции с доста голяма степен на параноя, преди да инвестирате в ICO.

3. Потърсете действителния продукт

Избягвайте ICO, които нямат работещ продукт. Говорим за жизнеспособна услуга, която трябва да има пътна карта за изпълнение и да бъде поне на определен етап от развитието, а не просто ERC20 маркер.

4. Отнасяйте се с внимание към проектите за микрокапчета

Ниският праг за набиране на средства при ICO изобщо не означава, че това е измама, но може да показва желанието на престъпниците да предизвикат доверие и да привлекат колкото се може повече поддръжници за кратък период от време. Манипулативният аспект на тази тактика също се върти около привидно голям ценови потенциал на токен, който примамва много хора.

5. Запомнете всичко, че блясъците не са злато

Ако ново стартиране на криптовалута се появи изведнъж, твърди, че е революционно до голяма степен и обещава значителна възвръщаемост на инвестицията за нула време, по-добре го разгледайте по-отблизо, преди да инвестирате. Измамниците умеят да дават необосновани обещания и неверни твърдения.

Обобщение

ICO са чудесен начин да получите гръм и трясък и да станете част от големия прилив на криптокойни. Хората обичат такива възможности и измамниците го знаят. Разгледаните по-горе измами за излизане от ICO демонстрират как инвестицията може да се превърне в катастрофа, вместо да донесе печалба.

Така че, бъдете внимателни, когато участвате в подобни начинания, не приемайте обещания като даденост, направете свое собствено проучване и следвайте интуицията си, за да останете на сигурно място.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me