От ICO на стойност 232 милиона долара до съдебни дела – историята на Tezos

Tezos е съосновател на екипа на съпруга и съпругата Arthur и Kathleen Breitman, а базираната в Швейцария двойка започва да разработва проекта през 2014 г., когато бялата книга на проекта е публикувана за първи път.

Дуетът изглеждаше в добра позиция да ръководи такъв иновативен проект с Артър, служещ като вицепрезидент на Morgan Stanley между 2013 и 2016 г., а Катлийн се похвали с две години с фирмата за професионални услуги Accenture в нейното резюме.

Tezos беше амбициозен проект, който имаше за цел да внедри самоизменяща се технология на крипто книга, която да увеличи сигурността и доверието, като същевременно подобри съществуващите Bitcoin и Ethereum мрежи.

Екипът зад проекта също видя себе си като предоставяне на света на превъзходна алтернатива на Ethereum и беше доста напред в перспективите си. Артър Брайтман смяташе, че използваната от Tezos механика ще действа като един вид „върховенство на закона“ и ще предотврати недостатъците, довели до проникването на DAO и блокчейн Ethereum миналата година.

По същество Tezos се занимава с въпроса за управлението и развитието в рамките на децентрализирана мрежа, съставена от различни участници, които може да не споделят едни и същи стимули и цели. В резултат на това поведението на хората, които стоят зад проекта, има нещо иронично.

ICO

Въпроси на Общността на ТезосICO на Tezos започна на 1 юли и продължи за период от 13 дни, като ICO беше под формата на неограничен краудлейз, което означава, че няма ограничение за общото количество продадени токени или получени дарения. В края на краудсейла проектът натрупа около 65 627 BTC и 361 122 ETH.

Това струва приблизително 232 милиона щатски долара, които видяха, че блокчейн проектът чупи рекорди и надминава общата сума за краудлейз, предварително определена от Bancor. Еуфорията, която се чувства при провеждането на такава успешна продажба на символи, скоро ще изчезне с основателите, които ще бъдат въвлечени в разхвърлян спор.

Междуособиците

Tezos е собственост на DLS (Dynamic Ledger Solutions), компания, собственост на Breitmans и редица партньори за рисков капитал. Проектът за блокчейн се подкрепя и от фондация Tezos, която действа като независима организация с нестопанска цел, която се стреми да осигури най-добрите практики и да позволи цялостното развитие на целия проект.

През последните няколко месеца се наблюдава все по-голямо разногласие между Брайтманс и Йохан Геверс, ръководител на швейцарската фондация и с двете страни, участващи в публична демонстрация на кал. Двойката призова Гевърс да се оттегли от борда, тъй като смятат, че той упражнява неправомерен контрол върху финансовите ресурси, с които разполага.

Gevers отговори, като заяви, че „Breitmans са се опитали да заобиколят швейцарската правна структура и да поемат контрола върху фондацията и са действали деструктивно, причинявайки месеци закъснения в проекта Tezos“.

Фондацията управлява събраните 232 милиона долара в краудсейла на Tezos и трябва да бъде независима съгласно швейцарското законодателство. Този спор доведе до забавяне на пускането на токена Tezos с фючърсния пазар за токените, които спаднаха с около 75%, откакто новината за спора стана публична.

Влиянието

Непосредственото въздействие на този публичен отпадане е значително увеличение на нивото на контрол върху целия проект. Оттогава стана ясно, че правната структура на Tezos включва фондацията, която плаща, за да придобие компанията, контролирана от Breitmans, и след това харчи по-голямата част от парите на ICO за разработване и популяризиране на платформата.


Тази договореност доведе до някои въпроси дали плановете на Tezos се вписват в границите на дефиницията на швейцарската правна система за фондация и липсата на прозрачност по този въпрос, съчетана със закъснения, поради които освобождаването на символа ще бъде отложено до февруари 2018 г., остави инвеститорите с малко настроики.

През последните няколко дни a колективно действие е подадена в окръжния съд в Калифорния от името на инвеститори от адвокат Джеймс Тейлър-Коупланд. В делото са посочени Breitmans and Gevers, Dynamic Ledger Solutions, Tezos Foundation, както и Strange Brew Strategies, фирмата за връзки с обществеността, която популяризира проекта, водещ до ICO като ответници..

В исковата молба се твърди, че Tezos е нарушил Закона за ценните книжа в САЩ, като е продал нерегистрирани ценни книжа, е извършил измама с ценни книжа, фалшива реклама и нелоялна конкуренция, като е заблудил инвеститорите относно естеството на компанията.

Груповата жалба включва около 30 000 души, които са закупили „Tezzies“ и се стреми да им позволи да отменят своите покупки и други щети и можем да очакваме, че този иск е само първият от многото.

Пазарът на ICO често се описва като Дивия Запад и разрешаването на този спор ще има далечни последици за бъдещите ICO. Високопрофилният характер на провала на проекта Tezos напълно ще изкорени доверието на инвеститорите в сектора и властите също са готови да се намесят и неизбежно да осигурят управление и регулиране.

Това може да доведе до бърз спад на процъфтяващия преди това пазар на ICO.

Прозренията

Какво да научите TezosСтруктурата на собственост, използвана от Breitmans, винаги щеше да бъде проблематична и фактът, че Tezos е собственост на DLS, която двойката притежава заедно със своите партньори за рисков капитал, със сигурност доведе до решението да се даде на групата предварителна отстъпка месеци преди ICO през септември 2016 г. и след това отново по време на основната продажба, като 8,5% отиват на Брайтманс и милиардерът Тим ​​Дрейпър.

Тези отстъпки преди продажби и преди ICO стават все по-разпространени, но всъщност работят срещу инвеститорите на дребно, като по-големите и институционалните инвеститори „изхвърлят“ своите силно намалени токени на пазара и разрушават перспективите за редовните инвеститори. Фиаското на Tezos хвърли повече светлина върху задкулисната работа на много ICO и са необходими подобрения в практиките за оповестяване, за да се запази доверието на инвеститорите.

Продажбата на токени също е подложена на подновен контрол, тъй като инвеститорите започват да поставят под съмнение мъдростта на провеждането на неограничен ICO. Липсата на ограничение означава, че токените са по-склонни да се провалят, тъй като вторичният пазар е унищожен. Всички инвеститори, които не могат да участват в краудсейла, все още могат да купуват токените на пазара, което ще спомогне за поддържането на пазарната стойност на токените, ще стимулира някои положителни ценови действия и следователно ще възнагради ранните инвеститори на дребно.

Продажбите на токени трябва да бъдат създадени в полза на проекта и инвеститорите на дребно, а не на избрана група от ранни инвеститори, както често се случва. Ясно е, че блокчейн проектите трябва да се върнат към основите, а инвеститорите трябва да станат по-разумни и да се държат далеч от озадачаващите ICO, като същевременно пазят стойността си като финансови поддръжници.

Изглежда, че дните на високопоставения, рекорден ICO са приключили. Инвеститорите със сигурност ще започнат да се съсредоточават върху строго управлявани, силно прозрачни проекти с малка капитализация, които идват на масата с повече предложения, отколкото бяла книга и големи обещания.

Изображения чрез Fotolia и Общност Tezos

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me