Орхидея, токенизираният проект за поверителност в интернет

Една от целите на криптовалутите беше да изпращат пари по полуанонимен начин по целия свят. Тази идея за неприкосновеност на личния живот е една от причините технологията да завладее съзнанието за поверителност. И все пак, тъй като предприехме нови стъпки, за да направим плащанията частни, сърфирането в мрежата все още не е напълно анонимно.

Това е нещо, което редица известни инвеститори и разработчици се опитват да променят. Лабораториите на Orchid са получили общо поне 4,7 млн. Долара за рисково финансиране за развитието на наистина частен интернет. Някои от имената на високо ниво във финансирането включват Andreessen Horowitz, Compound VC, Danhua, Crunchfund, Poluchain capital, Sequoia и Struck Capital, за да назовем само няколко.

Хората, които стоят зад проекта, са добре познати и в криптовалутата и стартъп общността. Един от съоснователите е Стив Уотърхаус, който работи няколко години в Pantera Capital, където инвестира в редица блокчейн стартиращи компании. Друг съосновател е Джей Фрийман, който е софтуерен инженер и разработчик на софтуерната дистрибуция Cydia, който се използва на милиони разбити iPhone устройства. Към тях се присъединяват още Густав Симонсон (разработчик на Ethereum), Брайън Фокс и Стивън Бел.

Мисията на орхидеята

Задвижването зад проекта Orchid е поемането на прекомерните правомощия както на държавата, така и на компаниите, които имат неправомерна сила за проследяване. Те виждат нарастващото наблюдение и цензура в потисническите страни като по-голяма причина за поверителност в интернет.

Това също е нещо, което удари Стив Уотърхаус, тъй като наскоро беше жертва на хак. Това се случи по времето, когато той проучваше идеи за изкуствен интелект и корпоративен софтуер. След като се случи хакването, цялата тази информация беше изложена и го остави с горчив вкус в устата. Той каза :

Това наистина ме събуди … Бях по-загрижен за наблюдението, идеята, че нямаме технологии, които да позволят на хората да общуват без цензура

Заплахата може да бъде по-широко разпространена от хакерски агент. Например, хората, които живеят в страни, които имат прекомерен надзор над разглеждането на гражданите и историята на транзакциите, също биха намерили наложително да анонимизират технологиите. По същия начин технологията може да бъде внедрена от самите големи компании като начин за анонимизиране на техния трафик.

Как ще работи?

Анонимизиране на възлите на TORОрхидеята все още не е издала бяла книга, така че не може да се каже със сигурност какво ще съдържа технологията. И все пак има известен брой хора, запознати с проекта, които заявиха, че той наистина е в доста напреднал етап. Те планират да издават токени като част от проекта за блокчейна Ethereum.

Orchid ще се опита да скрие трафика, като предостави софтуер, който може да се използва от изходните възли в мрежата. Като такива те ще работят с текущата технология, вместо да се опитват да я променят.

Потребителският опит с Orchard няма да бъде променен, но символите, които потребителите имат, ще бъдат обменени, за да се използват тези възли. Това ще означава, че те ще осигурят защита от своите доставчици на интернет услуги. По същия начин тези хора, които в момента използват VPN, също биха се възползвали от мрежата, тъй като няма да регистрират своите записи в сърфирането.

Икономиката зад маркера би била, че потребителят или ще похарчи маркера, за да получи поверителност от изходните възли, или ще пусне изходен възел, за да получи тези токени. Когато потребителят реши да стартира възел, ще му бъде изпратено приложение за портфейл, което може да улесни получаването на средствата.

Въпреки че трафикът през възлите все още може да бъде видян от вашия ISP, това изглежда изглежда като нормален трафик на сърфиране. Това правят много доставчици на VPN технологии в наши дни, когато трафикът се появява на ISP като стандартни HTTPS заявки.

Екипът е уверен, че правителствата няма да могат да дешифрират или да проникнат в мрежата им. От САЩ до Китай има опасения, че разузнавателните агенции са проникнали в редица възли на TOR. И все пак, с технологията Orchid единственият начин, по който дадена държава може да блокира системата, би бил да изключи интернет.

Извършване на проекта

Уотърхаус посочи също, че това не би бил опит за преструктуриране на природата, в която функционира интернет. Това просто би позволило друг метод за използване на съществуващи мрежи.

Вместо велики идеи за децентрализация на интернет, протоколът Orchid може да се разглежда като допълнителен слой върху съществуващата инфраструктура. Това също няма да принуди потребителите да следват строги протоколи за поверителност, тъй като те все пак ще могат да приемат бисквитки в своите браузъри например.

В момента софтуерът е в алфа версия и едва в началото на 2018 г. екипът очаква бета стартиране. Те набраха финансирането чрез споразумение за дялово участие, наречено a SAFT. Това ще позволи на тези ранни поддръжници възможността да участват в жетоните.

Проектът също така ще държи голям дял в събраните токени, за да стимулира екипа за разработки да поддържа мрежата по възможно най-ефективния начин.

Изображения чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me