Онтологичен преглед: Neo базирана децентрализирана мрежа за доверие

Онтологията е проект, който напоследък привлича доста внимание. Този, който бавно се прокрадва в класацията на Coin Market Cap.

Това е и един от най-обещаващите проекти, които излизат от екосистемата Neo, която сама по себе си е доста революционна блокчейн. Онтологията се стреми да изгради „децентрализирана доверителна мрежа“, където потребителите да контролират своите данни и да могат ефективно да ги „обединят“.

Така че, това звучи интересно, но струва ли си?

В този преглед на онтологията ще се опитам да отговоря на това. Също така ще анализирам случаите на дългосрочно използване на ONT и неговия ценови потенциал.

Какво е онтология?

Докато Онтология рекламира себе си като публична блокчейн и тя е, че е създадена, за да обслужва нуждите на корпоративни клиенти, тези, които се нуждаят от поверителност и не искат да споделят данните си в частна блокчейн.

Това прави Ontology платформа за блокчейн като услуга (BaaS), която става доста разпространена. Онтологията се опитва да предостави на корпоративните потребители лесен начин да се възползват от децентрализирания и разпределен характер на блокчейна.

Онтология Neo Collab

Изображение чрез Блог по онтология

Потребителите на онтология ще намерят управление на идентификатори, интелигентни договори, децентрализиран обмен на данни и възможност да създават свои собствени цифрови активи и приложения, които могат да бъдат хоствани на платформата Ontology dApp.

Онтологията е създадена от същите разработчици, които са създали NEO, поради което ще видите прилики между двете, като система с двойни маркери, където ONT е същото като NEO, а ONG осигурява захранване на мрежата по същия начин, по който GAS захранва мрежата NEO.

Фон на онтологията

Ontology е създадена от китайска технологична компания, наречена Onchain, която участва в разработването на разпределена мрежова архитектура и блокчейн решения за бизнеса от 2014 г. Onchain е основана от Da HongFei, който остава главен изпълнителен директор, и Erik Zhang, който заема позицията на главен технически директор.

Тези двамата също бяха създатели на Antshares през 2016 г. и тази блокчейн по-късно стана NEO. Междувременно те също стартираха онтология през ноември 2017 г..


Има прилики между NEO и Онтология, но има и различни разлики, които правят както валидни, така и необходими мрежи. Трябва също така да се отбележи, че въпреки че има припокриване между управлението и развитието на двата проекта, те са отделни.

Onchain ръководи и двете, но Onchain остава отделен от двата проекта.

Онтологични технологии

Това, което прави Ontology уникален от други блокчейн проекти, е, че това не е просто единична блокчейн, а е мрежа от блокчейн, която е създадена, за да улесни корпоративните потребители да мигрират собственически системи към разпределена технология на регистъра с минимално прекъсване и нарушаване на участващи системи.

Докато основната блокчейн е публична, другите свързани вериги са като частно пространство за предприятието. Той им дава предимствата на блокчейн технологията бързо и лесно, без да е необходимо да наемат екип за разработка или да се притесняват за сигурността, която се осигурява от основната блокчейн на Ontology.

Онтология Sidechains

Взаимодействие между основните и страничните вериги по онтология. Изображение чрез Блог по онтология

Освен разликите в двете мрежи, ще откриете и няколко прилики в дизайна на NEO и Ontology, което не би трябвало да е изненадващо, тъй като те споделят някои от един и същ екип за разработка.

Едно от ключовите прилики е, че и двете са платформи за интелигентни договори, използвани за хостване на децентрализирани приложения (dApps) и са конкуренти на мрежата Ethereum.

Онтологията е разработена специално за справяне с корпоративните проблеми при използването на мрежата Ethereum. Основният проблем идва, защото Ethereum е с отворен код, но много предприятия не се интересуват от платформа с отворен код, защото предпочитат да пазят данните си като собственост и безопасно далеч от любопитни очи.

Сравнена онтология

Онтология в сравнение с други решения за странична верига

Онтологията има допълнителна роля освен да подкрепя нуждите на предприятието и тя да действа като мост между NEO и наследените системи. И за разлика от много съществуващи блокчейн проекти, Ontology не се притеснява от това, че неговата криптовалута се превръща във валута за транзакции, насочена към потребителите. Вместо това той се фокусира върху нуждите на своята корпоративна потребителска база.

Въпреки че бихте могли да предположите, че липсата на загриженост за превръщането в транзакционна валута може да е отрицателно за растежа на цените, всъщност това може да помогне за поддържане на цената на токена ONT, но по-късно ще покажа как валутите ONT и ONG работят заедно стойността на всеки и как са били приети от борсите и пазарите на криптовалута.

Случаи на потенциална употреба

Всичко, обсъдено по-горе, е просто настройката на компанията и някои теоретични идеи. Тук влизаме в месото на онтологията или как е необходимо за корпоративните потребители и как може да помогне на бизнеса.

За да разберем наистина това, трябва да имаме разбиране за работата на корпоративните бизнес системи. Можем да направим това чрез изследване на банковия бизнес, което ще покаже как Ontology и NEO ще могат да работят заедно и ще осигурят сериозна конкуренция за подобни Ethereum и други платформи за интелигентни договори.

В много случаи банките всъщност не се справят с много от функциите за обслужване на заеми. Вместо това те възлагат тези функции на външни доставчици, специализирани в обслужването на заеми.

Това е ефективна настройка и работи добре за всички участващи. Един от факторите, на който трябва да се обърне внимание обаче, е сигурността и поверителността. Както можете да си представите, огромна организация като Capital One няма да предостави на външен доставчик пълен достъп до техните системи.

Структура Capital One

Кредит Capital One предлага API архитектура. Изображение чрез Capital One

Това би било нарушение на сигурността и би поставило в риск лична и поверителна информация. И няма причина доставчик, който се занимава с функции за обслужване на заеми, да се нуждае от пълен достъп до системите Capital One.

За да направи тази работа Capital One има данни, съхранявани в серия собствени системи и софтуерни платформи. Това им позволява да разделят данните и да предоставят достъп само на тези, които се нуждаят от тях, за да изпълняват функция или услуга за банката.

Служителите на Internal Capital One ще получат достъп до данните чрез вътрешна софтуерна платформа, която ще им даде достъп, от който се нуждаят. Доставчиците на трети страни също могат да имат достъп до същите данни, но по-ограничено чрез уеб портал, създаден специално за достъп на трети страни. И дори по-строг достъп може да бъде предоставен, може би само за преглед, чрез различен уеб портал.

Всички тези системи получават данните си от една и съща база данни One Capital и те се синхронизират и актуализират редовно, в някои случаи това може дори да бъде в реално време.

Онтологично решение

С толкова много системи, които работят заедно, за да предоставят данни на тези, които се нуждаят, можете да си представите колко трудно би било да мигрирате към нова система. Не само банките, но и здравните заведения, правителствата, застрахователните компании и други организации изискват поверителност в своите данни.

В някои случаи това е да се защитят търговските тайни, но в други това може да бъде за спазване на нормативните изисквания или защита на потребителите. В много от тези случаи е незаконно организациите да позволяват на външни лица достъп до клиентски данни.

Това създаде трудности за блокчейн като Ethereum и NEO, които са проектирани да поддържат корпоративно използване, но тъй като те са публични платформи с отворен код, самите предприятия, които те са предназначени да поддържат, не желаят или не могат да ги използват, защото могат да загубят контрол от техните данни.

И тук онтологията става толкова невероятно полезна …

Доверителна екосистема на онтологията

Доверителна екосистема на Ontology’s. Изображение чрез Бяла хартия

Тъй като онтологията позволява мрежа от блокчейни, тя е подобна на традиционните системи, използвани в банки и болници и други подобни. Това позволява на предприятието да поддържа контрол върху достъпа до техните данни.

Вместо да правят данните публични и да ги комбинират с всички останали публични данни, които се съхраняват, данните се пазят отделно и предприятието решава кой има достъп до данните и кои данни може да се споделят с дневника на NEO, като ги правят публични.

Онтологията поддържа корпоративните данни под строг контрол и предприятието има способността да прави, както им харесва, със собствените си данни, или да ги поддържа вътрешни за собствената си организация, да предоставя ограничен достъп на трети страни, или да ги прави изцяло публични.

DApps за онтология

Онтологията наскоро се впусна в света на dApps и в момента изброява общо 39 налични dApps. Почти всички са dApps за игра, включително ретро игра Super Mario. Най-добрите игри са онлайн виртуалният свят за много играчи, наречен ONTLAND, и RPG играта HyperDragons Go!

Екип по онтология & Общност

Съоснователят и главен архитект зад онтологията е Джун Ли. Той е бакалавър по компютърни науки, магистър по комуникационно инженерство и MBA.

Той има дългогодишен опит в ИТ и Fintech сектора. Например, преди това той е предоставял техническа архитектура и подкрепа за управление на фирми, включително Infosys, както и китайската финансова фючърсна борса.

Глобален екип по онтология

Ontology’s Global Team

По отношение на по-широкия екип по онтология, има над 200 основни членове, които обхващат редица различни технически дисциплини. Те се разпространяват и в офиси, разположени в Азия, Европа и Северна Америка.

По отношение на по-широката общност, онтологията има доста силни последователи. Това би имало смисъл, като се има предвид, че много хора, които са подкрепили Neo, имат фактически интерес да разпространяват информираността за онтологията.

Над тях Twitter акаунт имат над 80 000 последователи. Това е повече, отколкото сме виждали при други проекти за криптовалута. Тези последователи също са ангажирани и помагат да споделят съобщения в този акаунт в Twitter.

Онтология Telegram

Ontolgy’s English Telegram Group

След това, като разгледаме техните Телеграма, те имат над 28 000 членове в основния си групов чат. Скочих, за да разбера по-добре разговора. Наистина е доста ангажиран и има здравословен технически баланс & разговор, свързан с новини.

На всичкото отгоре има и сървър Discord, който има около 16 000 членове, както и Reddit subreddit. В това subreddit има и около 16 000 абонати и там се води относително здравословна дискусия.

Така че, като цяло, силен екип и здрава общност.

Онтологични жетони

Общо има 1 милиард ONT жетони, но циркулиращото предлагане е малко над половината от тази сума. Причината е, че много малко от доставките на ОНТ бяха разпределени сред общността.

Всъщност само 12% от всички ONT токени бяха разпределени в общността в поредица от въздушни капки на притежателите на NEO, абонатите на бюлетина на Ontology и други. Напълно 35% от ONT жетоните бяха заделени за онтология, а 28% се държат от институционални инвеститори. Освен това 15% бяха разпределени на основния екип по онтология, а 10% се държат от Съвета на NEO.

Тези маркери бяха пуснати като NEP-5 маркери в блокчейна NEO, но по-късно бяха заменени с местни символи след стартирането на основната мрежа на Ontology на 30 юни 2018 г..

Ефективност на цените на ONT

Ефективност на цените на ONT. Изображение чрез CMC

Токенът ONT за първи път бе регистриран на борсите през март 2018 г. и дебютира на височина над $ 3. Скоро се търгуваше под $ 2, но в края на март отново се изкачи над нивото от $ 2. Той се покачи бързо през април 2018 г., набира скорост, когато достигна края на месеца над $ 9.

Той се зарежда през май 2018 г. и достига рекорден връх от точно $ 10,00 на 3 май 2018 г. След това се оттегля стабилно, докато достигне най-ниското си ниво през декември. Той прекара по-голямата част от 2019 г. над $ 1, но наскоро спадна и се търгува на малко над $ 0.77 към 28 август 2019 г..

Що се отнася до ONG токена, той се генерира и изплаща на възли за защита на мрежата. Ще бъдат произведени общо 1 милиард ONG за период от 22 години. Потребителите могат да залагат ONT със собствениците на възли, за да получат част от ONG плащанията. В момента доходността за залагане е 3,19% годишно.

Закупуване / съхранение ONT & ONG

Пазарите за токени ONT и ONG са сходни, но малко по-различни. Например борсата Bibox е най-добрата борса за ONT, но е само втора за ONG, бидейки избита от BKEX.

Има голям брой борси за търговия ONT, включително OkEx, Binance, Hit BTC и Huobi Global. За ONG бихте искали да се насочите към Binance, Digifinex, MXC или редица други борси.

Що се отнася до обемите на ОНТ, те изглеждат доста високи и добре разпределени по борсите. Това означава, че ликвидността не е концентрирана в ръцете на какъвто и да било обмен.

Binance ONT

Регистрирайте се в Binance и купете ONT токени

По отношение на ликвидността на отделните борси, тя също е доста здравословна. Например, ако трябва да разгледаме книгите за поръчки на Binance, те изглеждат дълбоки и има голям оборот. Това означава, че може да е по-лесно да изпълнявате по-големи блокови поръчки.

Можете да съхранявате вашите токени в OWallet на работния плот, който е роден портфейл на Ontology, или в мобилния портфейл ONTO, който съчетава съхранение на монети с криптографски защитен идентификатор, който ви позволява да поемете контрола върху данните си и да изградите доверие във времето.

Развитие & Пътна карта

Понякога може да е трудно да се каже точно колко работа е свършена по даден проект. Това е така, защото екипът често украсява напредъка си.

Ето защо обичам да се потапям в тяхното Хранилище на GitHub. Количеството код, който се изтласква, е един от най-добрите начини за определяне на директни актуализации на протокола.

Затова реших да разгледам GitHub на онтологичната мрежа. По-долу са посочени общите комисии за първите три фиксирани хранилища през последната година.

Онтология GitHub

Ангажира за избрани репо сделки през последните 12 месеца

Както можете да видите, разработчиците са били доста заети с натискане на код с доста редовен поток от ангажименти към всички репозитории. Има и още 36 други хранилища в техния GitHub с различни нива на комити.

Това е в съответствие с някои от другите проекти, които виждаме в крипто пространството. Това ниво на развитие наистина има смисъл, като дава основните етапи, които проектът е постигнал през последната година.

Ето някои от най-забележителните актуализации, които бяха пуснати:

  • Май 2018 г .: Издаден консенсусен алгоритъм на VBFT
  • Юли 2018 г .: Пуснато приложение ONTO
  • Февруари 2019: Платформа за разработка на онтология в Google Cloud
  • Май 2019: Издаден многоверижен дизайн
  • Май 2019: Онтология WASM TestNet

По отношение на това какво да очакваме с нетърпение, проектът има някои планирани интересни актуализации. Те включват многослойна и многоверижна бизнес екосистема, която ще бъде въведена в края на 2019 г. И тогава, през 2020 г., можем да очакваме хетерогенна кръстосана верига POC.

Ако искате да сте в крак с последните от проекта, можете да се насочите към тях официален блог.

Заключение

Онтологията иска да улесни предприятията да преместят данните си в разпределени системи на книги, които се считат за по-сигурни, неизменни и без доверие.

Те също така се стремят да увеличат доверието чрез използването на идентификатори, базирани на блокчейн. Това може да спести огромно количество ресурси, които в момента отиват за гарантиране на доверие.

Проектът със сигурност има солиден екип зад себе си, който разбира предизвикателствата пред поставените цели. Обещаващо е да се види, че токенът е останал в топ 30 на криптовалутите и благодарение на връзките с NEO е напълно вероятно Ontology да продължи да расте и да просперира, поемайки нуждите на blockchain в света на бизнеса.

Представено изображение чрез Fotolia

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me