Облачно съхранение в Hyperspace: Общ преглед и интервю за основател

Екипът в Луксор имаше щастието да получи възможност да седне с Марк Хюч, основателят на Hyperspace. Той предостави разнообразни прозорливи коментари за Хиперпространството и къде се насочва.

Като кратко въведение сме Технология Луксор и изграждаме инфраструктура в подкрепа на следващото поколение цифрови активи. Ние вярваме, че цифровите активи ще нарушат коренно начина, по който създаването на стойност и трансферът на стойност ще функционират в новото ни цифрово общество.

Преди да преминем към интервюто, нека прескочим основите на Хиперпространството. За по-подробен преглед на технологията можете да видите хиперпространството уебсайт.

Резюме на Проекта

Лого на хиперпространството

Изображение чрез Hyperspace.app

Hyperspace мрежата е децентрализиран глобален пазар за съхранение, подхранван от криптовалутата Space Cash. Големите доставчици на облачно хранилище обикновено управляват само няколко големи центрове за данни, които са уязвими за атаки, затъмнения и много други заплахи. Докато Hyperspace позволява частно, децентрализирано, разпределено облачно съхранение на по-ниска цена.

Hyperspace позволява на потребителя да запази контрола върху личните си данни – всичко, което е качено в протокола Hyperspace, е шифровано от край до край и заключено с договори. Следователно всичките ви файлове са частни и защитени.

Как се съхраняват вашите данни?

Всеки път, когато качвате съдържание или данни в мрежата, всеки файл се криптира и разделя на по-малки парчета. След това се качва на множество сървъри (хостове), за да се постигне излишък. Поради броя на репликациите на вашия файл 66,66% от хостовете могат да изчезнат, да загубят данните ви или да излязат офлайн и пак ще можете да възстановите всичките си файлове.

Тъй като данните ви са разделени на десетки парчета и всяко парче е криптирано, няма начин един хост да има достъп до вашите файлове. Освен това хостът няма начин да определи какъв тип данни е или чии данни съхранява. Това дава сигурност на двете страни: поверителност на наемателя и защита на отговорността на домакина.

Услугата за съхранение функционира подобно на торент системата, тъй като хващате няколко парчета от различни хостове едновременно. Това позволява изключително бързи скорости на качване и изтегляне.

Наемане и хостинг

Всеки може да наеме място за съхранение или да го приеме. В момента една туберкулоза струва $ 2 USD на месец. Това се основава на 1000 SPACE при текуща извънборсова цена от 0,002 USD / SPACE (SPACE все още не се търгува на борса, така че действителната му стойност все още не е определена). Тази цена е много ниска спрямо другите доставчици на облачни хранилища.

Графика на Hyperspace.app

Другите такси за наем включват такси за договор и честотна лента: Договорните такси са еднократни такси за създаване на договор за съхранение на блокчейн (1-5 ПРОСТРАНСТВО) и са незначителни. Хостовете могат да определят цената за качване и пропускане на честотна лента на своя сървър. Към 15 август 80 SPACE е средната цена за изтегляне или качване на пълен TB.

Обезпечението е размерът на ПРОСТРАНСТВОТО, което хостът е готов да рискува, в случай че загуби данни или не спази договора (например% ъптайм%) на терабайт. Това се урежда чрез интелигентни договори. Колкото по-голямо обезпечение дава домакинът, толкова по-голямо доверие са спечелили от наемателите.

Помощта е максималният размер на ПРОСТРАНСТВО, който наемателят е готов да похарчи. Така че способността ви да изтегляте и качвате файлове ще бъде ограничена до вашата надбавка. Помощта може да се променя по всяко време.

Продължителността на договора за съхранение по подразбиране е 3 месеца. Поради детството на мрежата има много малко домакини и наематели.

Обезпечено от алгоритъма за консенсус PoW

Хиперпространството разчита доказателство за работа което се оказа единственият надежден и доверен механизъм за консенсус. Алтернативи като доказателство за участие все още са до голяма степен непроверени и имат много проблеми със сигурността.

ASIC, построени за алгоритъма Blake2B, се хешират в мрежата на Hyperspace, затруднявайки трудностите и следователно правят 51% атака много скъпа за изпълнение дори в ранните етапи на проекта.

Блокчейнът отговаря за защитата на транзакции и интелигентни договори за съхранение, които се случват в мрежата. Данните не се съхраняват в блокчейна, което би направило блокчейн твърде голям, за да може някой да изпълнява възел и твърде бавно за транзакции.

Има няколко минни басейни на разположение, за да се поддържа децентрализиран хешрейт на мрежата. https://miningpoolstats.stream/hyperspace

Доставка на монети и монети

3 милиарда Space Cash са запазени за награда на основателите и са заключени за 3 години. 3,5 милиарда Space Cash бяха генерирани за 10 до 1 самолет на настоящите притежатели на Siacoin. Ако не сте сигурни как да поискате монети с въздушно кацане, има редица ръководства, които обхващат основите на въздушните капки.

Времето за блокиране е 10 минути и има 144 блока на ден. 90% от наградата за всеки блок отива за PoW миньорите и 10% отива за фонда на хиперпространството. Този фонд ще бъде използван за подпомагане на по-нататъшното развитие на Hyperspace, като включване в списъците на борсите.

По време на стартирането наградата за блока беше 60K Space Cash на блок. Всеки блок намалява с 0,2 Space Cash, докато наградата за блока достигне 6000. След това се фиксира в бъдещето.

Space Cash в момента не е в списъка на борсите. Въпреки това има активен извънборсов пазар на Discord.

Интервю с Марк Хуетш

Марк Huetsch

Марк Huetsch, ръководител на проекта за хиперпространство

Имахме шанса да седнем с Марк, основателят на Hyperspace, и да разберем неговия личен поглед върху проекта.

Luxor Tech (LT): Какво се опитва да постигне Hyperspace?

Марк Huetsch (MH): Евтино, бързо, частно съхранение. Искаме да бъдем AirBnB за място на твърдия диск. Hyperspace предоставя платформа, където всеки може лесно да включи компютъра си в мрежата и да предложи допълнителното си пространство на твърдия диск и честотна лента под наем. По същия начин наемателите могат лесно да качват своите данни чрез интерфейс, подобен на Dropbox или Google Drive. За разлика от Dropbox или Google Drive, данните на всички потребители се криптират локално преди качване, така че хостовете за съхранение нямат достъп до тях.

LT: Къде виждате проекта след няколко години? Какво ще позволи Hyperspace, което не може да се направи със съществуващите решения?

МЗ: Бихме искали да сме име на домакинство. След като хостинг мрежата е изградена и ние оптимизираме потребителското изживяване, смятаме, че хората ще се чувстват като у дома си, качвайки и изтегляйки чрез мрежата. Ние сме особено развълнувани от поточното видео, което вече е кодирано и функционално.

Тъй като Hyperspace функционира под капака малко като Bittorrent – където файловете се нарязват на парчета и се качват или изтеглят едновременно чрез множество p2p възли – потребителите трябва да могат да се наслаждават на бързо поточно видео през мрежата. Това е различна архитектура както от централизираните доставчици на съхранение като Dropbox, така и от доставчиците на видео услуги като Netflix. Смятаме, че съществуват убедителни технически, икономически и поверителни причини за внедряването на този нов вид платформа.

LT: Как Hyperspace се различава от проекта Sia? Защо решихте да разклоните от Sia?

МЗ: Sia изрично е насочена към корпоративни потребители. Те искат потребителите да работят с пълен възел и да имат този възел да отговаря за плащанията с криптовалута към хостовете и да поправя файловете в мрежата, ако някои от хостовете излязат офлайн. Идеята е, че услуга като Dropbox или Netflix може да използва Sia като бекенд и когато краен потребител направи заявка за данни, тези корпоративни клиенти ще изтеглят данни от Sia на своите локални сървъри, след което ще препращат събраните данни до края -потребител.

Хиперпространството ще започне с насочване директно към потребителските потребители. Струва ни се неефективно, че съхраняваните данни трябва първо да бъдат насочени към компания, поддържаща пълен възел, и след това да бъдат предадени на разпределената мрежа за съхранение. По-добре е лаптопът или мобилният телефон да могат да прехвърлят данни напред и назад с разпределената мрежа директно. Но в същото време изтеглянето и синхронизирането на пълен възел просто никога няма да полети за типичен потребител. Освен това изискването на типичните потребители да бъдат често онлайн и да плащат на криптовалута на хостовете, за да поддържат файловете си постоянно ремонтирани, никога няма да ни позволи да достигнем до масово приемане от потребителите.

Така че първият бизнес ред на Hyperspace е добавянето на поддръжка на лек портфейл (SPV възли) към мрежата. Исторически това е било нещо, което екипът на Sia не е искал да направи. Оттам ще публикуваме официални мобилни приложения. И тогава ще започнем да работим по-строгата задача да позволим на трети страни доставчици на услуги да се справят с интелигентно формиране на договори и плащания за криптовалута с хостове от името на краен потребител, като същевременно позволяваме на крайния потребител да прехвърля данни за съхранение директно с хостове.

След това ще работим върху това домакините да поправят мрежата автоматично, когато единият хост излезе офлайн или загуби данни, вместо да принуждаваме крайния потребител да бъде често онлайн, за да наблюдава мрежата за загуби и да извършва ремонти. И крайният потребител да бъде често онлайн, за да наблюдава мрежата за загуби и да извършва ремонти. И накрая, искаме да позволим на хостовете да споделят в наградата за криптовалута на мрежата, подобно на миньорите, които проверяват транзакциите на мрежата.

Имаме някои други важни философски и практически различия със Sia – например имаме фонд за развитие чрез миньорите на мрежата, докато Sia вместо това облага транзакциите между наематели и домакини – но това е ключовата разлика във визията на проекта.

LT: Как ще бъдат въведени цените на fiat и безплатното съхранение? Планирате ли да стартирате „централизирано“ съоръжение за хостинг?

МЗ: Както споменах, бихме искали да разрешим поддръжка на договори за съхранение на трети страни. Хиперпространството бизнесът би искал да бъде доставчик на услуги в мрежата. Ако потребителите са готови да ни позволят да извършваме техните плащания с криптовалута и да водим преговори с мрежови хостове от тяхно име, ще можем да генерираме за тях честотна лента и договори за съхранение – по същество ще им позволим да използват мрежата – срещу фиат.

Повечето компании на този пазар имат безплатно или пробно ниво, така че смятаме, че е необходимо да предоставим и такъв, за да можем да примамим потребителите. Бизнесът има фонд за развитие, който се попълва чрез блоковото възнаграждение на криптовалутата на мрежата, Space Cash, така че очакваме да можем да използваме това, за да подпомогнем приемането на мрежа чрез безплатни услуги, особено в началото.

Искам да подчертая, че бизнесът би предлагал допълнителен слой услуги на върха на мрежата и че хората винаги ще могат да използват мрежата, без да преминават през нашите сървъри. Ние като бизнес просто искаме да предложим удобство за тези, които смятат, че компромисите са правилни. Освен това, за да повторя, дори ако сте използвали нашите сървъри за управление на договори, ние никога няма да получим или видим вашите данни за съхранение.

LT: Смятате ли да разширите екипа? Какви роли ви трябват и кога планирате да започнете да наемате?

МЗ: В момента ние сме само двама инженери, на които дизайнерът помага. Набираме персонал! Разработката е най-голямото тесно място в проекта в момента. Нуждаем се от блокчейн инженери, които да ни помогнат да изградим основните модификации на протокола и занапред ще имаме нужда и от предни крайни инженери и търговци. Ако се интересувате от работа, моля, свържете се с мен на [email protected]!

Представено изображение чрез Fotolia & Хиперпространство

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me