Най-добрите портфейли Cardano: Топ 6 места за безопасно съхранение на ADA

Cardano (ADA) е един от най-популярните проекти в момента в пространството, който се опитва да изгради блокчейн от следващо поколение, често наричан blockchain v 3.0.

Сравнен е с Ethereum, защото има способността да поддържа интелигентни договори и децентрализирани приложения (dApps). Предвид този интензивен интерес към проекта, родният ADA на Cardano е постоянно в топ 20 на CMC.

В резултат на това има нужда от сигурни портфейли ADA.

В тази публикация ще погледна отгоре 6 най-добри портфейла Cardano и ще ви дадем няколко най-добри съвета за безопасно съхранение на ADA.

Топ 6 портфейла Cardano

За разлика от много от ERC20 жетоните и биткойн вилиците, вие имате по-малък избор, отколкото при тези крипто. Съществуват обаче редица портфейли с отворен код и трети страни, които са се увеличили до чинията и са интегрирани ADA.

Този избор на „най-добрия“ хардуерен портфейл се основава на редица фактори, включително сигурност, лекота на използване, поддръжка за разработчици и поддръжка от общността. Може да има и други портфейли, които ние не споменаваме, така че ще трябва да DYOR върху тях.

Така или иначе, като това се отстрани, нека се качим на портфейлите на ADA (ред на предпочитанията).

Ledger Nano (хардуерен портфейл)

За най-сигурното съхранение на вашия ADA (или на каквато и да е криптовалута), всъщност нищо не може да надвие хардуерния портфейл. Това е устройство, което ще поддържа вашите лични ключове в защитена офлайн среда и винаги ще гарантира, че дори когато подписват транзакции, те не са изложени на хакери / злонамерен софтуер.

Ledger е един от най-известните производители на хардуерни портфейли за криптовалути. Компанията съществува от 2014 г. и е със седалище във Франция. Има два модела Ledger Nano. Имате Ledger Nano S, който е основният модел, и Ledger Nano X, който е усъвършенстваният модел.

Nano S е по-евтина и проста опция за задържане на ADA. В допълнение към това, хардуерният портфейл поддържа над 300 други монети и жетони. Nano S се предлага с прост LCD екран, с който можете да взаимодействате със софтуера Ledger Live на вашия компютър чрез USB кабел.


Има обаче някои ограничения при Nano S. Prime, сред които е фактът, че можете да имате само определен брой приложения за портфейли на устройството едновременно. Ако търсите малко по-добър вариант, тогава можете да изберете Ledger Nano X.

Портфейл Ledger Nano X ADA

Вземете своя Ledger Nano X днес

Nano X беше пуснат в средата на 2019 г. и предлага цял куп други функции. Те включват неща като Bluetooth способността и възможността да инсталирате до 100 приложения на хардуерното устройство. Nano X има поддръжка и за някои други монети, които не можете да получите на устройството Nano S.

Внимавай ⚠️: Купувайте вашето устройство Ledger Nano само от официалния магазин Ledger. Няма начин да се провери дали трета страна продавач не е фалшифицирала устройството.

И двата портфейла работят лесно, като ги включите в USB порт на вашия компютър, а Nano X може също да се синхронизира с вашия смартфон, за да можете да управлявате монетите си по всяко време и навсякъде. И двете хардуерни устройства включват двуфакторно удостоверяване и уникален, лесен за използване интерфейс.

Когато настройвате който и да е портфейл, можете да зададете свой собствен защитен ПИН, а частните ключове се генерират с помощта на защитен начален текст от 24 думи. Освен това портфейлът се предлага и с разширение за Chrome, което може да се използва в браузър, и двата портфейла са съвместими с портфейлите на Yoroi и AdaLite на трети страни.

Trezor Model T (Хардуерен портфейл)

The Trezor Модел T е другият популярен хардуерен портфейл и е надстроена версия на оригиналния Trezor Model One. Той има поддръжка за монета ADA на Cardano, както и стотици други алткойни. Струва € 149 и може да бъде закупен директно от Trezor.

Trezor беше един от първите хардуерни портфейли и разработва решения за хардуерни портфейли повече от пет години. Портфейлът е разработен от Satoshi Labs, която е компания със седалище в Чешката република.

Подобно на своя съперник, Ledger, Trezor е малко устройство, подобно по размер на флаш устройство и използва малък OLED екран за разрешаване на транзакции. С Trezor Model T обаче има цветен сензорен екран, който може да улесни по-лесното управление на монети.

Trezor Модел T Cardano ADA

Какво е включено в Trezor Model T. Изображение чрез Трезор

Като се има предвид, че това е хардуерен портфейл, частните ключове се пазят на устройството и те никога не са изложени на хакери. Моделът Trezor T се свързва с моста Trezor, който е инсталиран на вашия лаптоп с USB кабел. След това, след като се свържете с моста, можете да използвате хромираното разширение Trezor, за да управлявате активите си.

За съжаление, ако търсите по-евтина опция от Model T, входното ниво Trezor (Trezor Model One) не поддържа Cardano ADA. Всъщност, за разлика от устройствата Ledger Nano, има редица монети, които Model One не поддържа, което Model T прави.

Портфейл Daedalus (Настолен портфейл)

Дедал е официалният портфейл, създаден от разработчиците на Cardano. Портфейлът е сигурен, изграден върху Electron, който е доказан през годините като платформа за разработка с отворен код.

Daedalus е настолен клиент с пълен възел, което означава, че имате нужда от достатъчно място на вашия компютър, за да изтеглите цялата блокчейн и достатъчно търпение, за да изчакате блокчейна да се изтегли и синхронизира.

Daedalus Wallet Cardano ADA

Потребителски интерфейс за Daedalus под Windows & Mac. Изображение чрез IOHK

Можете да стартирате този портфейл в трите основни операционни системи за настолни компютри – Windows, Linux и macOS. За съжаление все още няма поддръжка за мобилни операционни системи Android и iOS, но разработчиците работят по пускането на тези мобилни версии. Също така се разработва способността да залагате ADA в портфейла на Daedalus и да печелите повече ADA от вашата заложена ADA.

Отворен код &# 128104; ‍&# 128187 ;: Едно от основните предимства на Дедал е, че той е с отворен код. Това означава, че можете да разгледате програмен код зад портфейла Daedalus и потвърдете надеждността на кода. Мнозина в крипто общността вярват, че контролът от общността с отворен код означава по-силен код.

Друга планирана функция е поддръжката на Bitcoin и Ethereum Classic и възможността разработчиците да създават приложения на трети страни, за да добавят нова функционалност към портфейла.

Трябва също да се отбележи, че портфейлът Daedalus включва функционалността за създаване на хартиен портфейл, като по този начин лесно поставяте ADA в хладилно хранилище. Ще се докоснем до това как да си направим портфейл от хартия Daedalus по-долу.

Портфейл AdaLite (уеб портфейл)

The Портфейл AdaLite е лек уеб-базиран портфейл, който преди е бил известен като CardanoLite. Той е бърз и сигурен и може да се използва за достъп до ADA по няколко начина.

Портфейлът AdaLite е създаден с оглед на сигурността, разбира се, но разработчиците също се стремят да създадат портфейл, който е по-лесен за ползване. Използването на портфейла AdaLite не изисква изтегляне, инсталиране или регистрация. Просто насочете вашия уеб браузър към URL адрес на AdaLite.

Внимателен ⚡: Уеб портфейлите не са най-сигурните там, защото са податливи на фишинг атаки от хакери. Следователно трябва да сте сигурни, че посещавате правилния URL адрес (https://adalite.io).

Когато създадете нов портфейл с AdaLite, ще получите мнемонична фраза от 12 думи. Пазете тази фраза на сигурно място, тя е ключът към вашия портфейл и ако я загубите, вие също губите достъп до всичките си средства.

Потребителски интерфейс на ADAlite Wallet

Потребителски интерфейс на портфейла ADALite. Изображение чрез портфейл Adalite

Причината е, че AdaLite е самоприет портфейл, така че вашите лични ключове остават само във ваше притежание. Дори уебсайтът на AdaLite не съдържа никакви ваши данни. И там също няма резервно копие на портфейла ви от средства.

Професионален съвет &# 129299 ;: Като се има предвид, че Adalite работи единствено в браузъра и никога не си взаимодейства със сървър, можете да го използвате и докато сте свързани с интернет. Това е може би и по-безопасна опция, в случай че някога е имало ситуация, при която хакери да компрометират изходния код на ADAlite. Просто отидете до уебсайта и след това изключете вашия интернет.

И накрая, портфейлът AdaLite също е съвместим както с хардуерните портфейли Trezor, така и с Ledger, както и с портфейла на настолния компютър Daedalus, така че можете да го използвате за достъп до вашите средства на много места.

Нещо, което трябва да вземете предвид при портфейла Adalite е, че когато залагането най-накрая се поддържа в мрежата Cardano, не можете да използвате този портфейл, за да печелите награди за залагане. Това е така, защото това е „олекотен“ портфейл, който не изтегля цялата блокчейн и следователно не може да се синхронизира до залога.

Atomic Wallet (Desktop & Подвижен)

За тези от вас, които търсят безплатен мулти-валутен портфейл за криптовалута, за да съхраняват своя Cardano ADA, тогава можете да опитате Atomic Wallet. Това е портфейл на трета страна, който има поддръжка за над 500 различни монети и жетони.

Този портфейл се поддържа и на множество устройства и операционни системи. Например, той е достъпен за Windows, Mac, Linux, iOS и Android. Това означава, че можете да работите с портфейла както на домашния си компютър, така и без мобилно устройство.

Има цял набор от други функции, които Atomic портфейлът включва. Например те имат поддръжка за атомни суапове за поддържани монети. Тези монети, които не се поддържат, могат да използват интеграциите ChangeNOW или Changelly. Така че, ако искате да закупите ADA точно там в портфейла, без първо да прехвърляте на борса, имате тази опция.

Атомен портфейл ADA

Атомният мултивалутен портфейл. Изображение чрез Atomicwallet.io

Имате и fiat интеграции с този портфейл, което означава, че можете да използвате кредитни карти, за да купувате крипто веднага и тогава. Разбира се, тези такси за кредитни карти са доста високи, така че трябва да вземете под внимание, преди да помислите да изхвърлите тази пластмаса.

Отворен код &# 129300 ;: Като се има предвид, че Atomic Wallet е собствен софтуер на трета страна, основните файлове на портфейла не са с отворен код. Въпреки че това не е притеснително за някои, защитниците с отворен код твърдят, че това може да намали сигурността на кода.

Въпреки че Atomic Wallet изглежда, че може да бъде чудесна алтернатива за вашето Cardano, не е ясно дали това ще ви позволи да заложите ADA в мрежата, когато това стартира – не искате да пропускате тези сочни връщания.

Хартиен портфейл Cardano (хартиен портфейл)

Можете да използвате портфейла на настолния компютър Daedalus, за да генерирате и хартиен портфейл, ако търсите сигурността, предлагана от тази форма на хладилно съхранение. След това можете да съхранявате този хартиен портфейл на сигурно офлайн място като банково хранилище за дългосрочно ходене.

За да създадете хартиен портфейл с помощта на Daedalus, изпълнете следните стъпки:

 1. Изтеглете и инсталирайте Daedalus;
 2. Веднъж инсталиран, стартирайте Daedalus и кликнете върху „създаване на сертификат за хартиен портфейл“;
 3. Ще се отвори диалог, който ви позволява да щракнете върху „Запазване на PDF за печат“;
 4. След запазване на PDF файла се генерира друг диалог с молба да проверите отпечатания сертификат;
 5. Ще получите фраза за възстановяване на двадесет и седем думи, с осемнадесет думи, отпечатани на хартиения портфейл, докато последните девет ще трябва да бъдат записани от вас. Прегледайте контролния списък, отметете ги всички и щракнете върху „Напред“;
 6. Следващият екран ви подканва да попълните сертификата. Щракнете върху „Напред“;
 7. След това ще зададете вашата фраза за възстановяване на паролата, проверете контролния списък и щракнете още веднъж върху „Напред“;
 8. Накрая ще видите екран с надпис „Paper Wallet Certficate“, където можете да щракнете върху „Finish“, за да генерирате хартиения портфейл.

Печатният хартиен портфейл изглежда така:

Портфейл от хартия Daedalus

Печатният хартиен портфейл от Дедал. Изображение чрез IOHK

Характеристиката на хартиения портфейл подобрява сигурността, тъй като отпечатаният сертификат не може да бъде кеширан от принтера или компрометиран по друг начин. Хартиените портфейли могат да бъдат възстановени и върнати обратно онлайн с Дедал.

Разбира се, има и други рискове, свързани с хартиените портфейли, които трябва да вземете под внимание. Това са рискове, които идват от физическата природа на това. Тя може да бъде загубена, открадната или унищожена. Така че трябва да отидете с хартиен портфейл само ако ще го поставите в сигурно хладилно съхранение.

Заключение

И ето го, моят списък с най-добрите 6 най-добри портфейла Cardano, където можете да съхранявате ADA. Ако не искате най-безопасната опция, тогава не можете да победите хардуерен портфейл. Разбира се, Daedalus е с отворен код и ще ви позволи да залагате, когато мрежата стартира.

Като алтернатива, ако търсите високо функционален мултивалутен портфейл, можете да изберете портфейла Atomic. И накрая, за бързо съхранение на ADA за дългосрочен ход, тогава винаги можете да изберете опцията за хартиен портфейл – проста, но относително безопасна (ако е направена правилно).

Разбира се, независимо в кой портфейл сте решили да съхранявате Cardano, трябва да сте сигурни, че вземате правилните предпазни мерки. Ако използвате Daedalus или атомния портфейл, трябва да се уверите, че компютърът ви не съдържа злонамерен софтуер и да инсталирате антивирусен софтуер.

Ако ще изберете обикновения уеб портфейл в Adalite, трябва да сте сигурни, че отивате на правилния сайт и не сте на фишинг страница. И разбира се, с всички тези опции за съхранение – внимавайте на кого казвате. Нищо не може да ви предпази от физическо изнудване.

Най-добрите места за закупуване на ADA

 • Binance
 • Bittrex
 • Кракен
 • Хуби

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map