Monero Hard Forks успешно: Четири нови проекта Резултатът

През последните няколко седмици Monero (XMR) наистина беше много богат на събития. Криптовалутата, която се грижи за поверителността, трябваше да премине през твърда вилка, за да предотврати въздействието на ASIC миньорите върху мрежата.

Твърдата вилка е завършена на Блок номер 1,546,000. Този блок беше достигнат около 8:20 UTC в петък сутринта. Надстройката на софтуера стартира с версия 12 и тези в общността с нетърпение наблюдават скоростта на приемане.

В крайна сметка хард форкът беше успешен, тъй като много от миньорите решиха да надстроят до новата версия на софтуера. Някои от мощността на хеширане, получена от Botnets, първоначално отпаднаха, но това вероятно ще се повиши скоро отново.

Надстройката също така доведе до създаването на четири нови монети Monero. Всички те бяха задвижвани от разработчици, които искаха да използват възможността за хардфорк, за да подкрепят монета, която според тях трябваше да бъде „Монерото“.

Нека разгледаме по-задълбочено натоварената седмица на Monero и монетите, които тя поникна.

Защо вилицата?

Всички знаят, че централизацията на копаенето е голям проблем за всички разпределени криптовалути. Когато един майнер или майнинг пул получи твърде много енергия, те могат ефективно да атакуват мрежата чрез нещо, наречено 51% атака.

Нещо повече, централизацията на миньорите води до други негативни външни ефекти, при които миньорът ще се опита да предизвика технологични промени въз основа на собствения си интерес. Видяхме всичко това миналата година с дискусиите около SegWit2X и биткойн вилицата.

IQ Option Trade Monero

За Monero централизацията на Майнер е още по-тревожна, като се има предвид, че криптовалутата е фокусирана върху поверителността. Тези, които използват Monero, го правят заради усъвършенстваните протоколи за поверителност, които скриват транзакциите и го пазят напълно анонимен.

Болни от ASIC

Един от инструментите, които майньорите могат да използват, за да подпомогнат централизирането на мощността си, е специфична за приложение интегрална схема (ASIC). Това са по същество машини, които са в състояние да добиват монети много по-ефективно, отколкото всеки майнер на GPU може.

Най-плодотворният производител на тези ASIC е Bitmain. Bitmain е не само най-големият производител на ASIC в света, но те са и един от най-големите миньори в света и контролират огромна мощност на хеширане на редица различни вериги за криптовалута.

Bitmain представи много различни ASIC, които са в състояние да копаят други криптовалути много по-ефективно от графичните процесори. Други вериги за криптовалута презират подобно това, а някои дори заплашват да внедрят подобни решения за хард форк. Видяхме това в битката Siacoin Bitmain по-рано тази година.

Bitmain официално публикува туит, в който се посочва, че те ще представят своя собствена версия на Monero ASIC. Бе обявен Antminer X3, който ще добива криптовалути, които разчитат на алгоритъма за хеширане на Cryptonite.

Monero се основава на този алгоритъм за хеширане и разработчиците не бяха доволни. След това съобщение водещият Dev на Monero, Riccardo Spagni написа в Twitter в отговор на съобщението Bitmain.

Разработчиците на Monero може би вече бяха наясно, че Bitmain е разработил някакъв вид криптонит ASIC и вече добива Monero насаме с него. Преди това публично съобщение от Bitmain, те бяха решили, че най-добрият начин да се предотврати въздействието на ASIC майнера е леко да се промени протокола Monero.

Промяната на протокол като този изисква хард форк и това би направило Monero първата монета, която разклонява заплахите от ASIC. Те отделиха време и за подобряване на някои функции за сигурност на Monero. И накрая, има и други разработчици, които го виждат като възможност да управляват свои собствени монети.

Още пръстени, още Monero

Що се отнася до подобренията в сигурността, разработчиците на Monero увеличиха минималния размер на звънене при транзакции от 5 на 7. Поверителните транзакции на звънене са една от основните технологии в протокола Monero.

Те са в състояние да създадат „правдоподобно отрицание“ за всички транзакции в мрежата. Чрез увеличаване на размера на пръстена, разработчиците увеличават стабилността на протокола, както и намаляват шансовете за всякакви атаки за деанонимизиране.

Размерът на пръстена беше важна точка за разговор наскоро, като се има предвид други опити за разклоняване на веригата Monero в конкурентни криптовалути. Проектът, наречен MoneroV, беше разгледан подозрително от общността и повдигна въпроси относно неприкосновеността на личния живот, когато транзакциите се извършват в различните вериги.

Звучи като че не би трябвало да се надграждате правилно?

Това не беше мнението на някои други разработчици. Те искаха да създадат свои собствени монети Monero, работещи на базата на по-старата технология. Резултатът са монетите, които следват:

Монеро монети от вилица

Източник на изображението: Bitcoinmagazine

Monero Classic

Този проект е иницииран от някои „ентусиасти на Monero“ в Сингапур. Един от разработчиците на групата, наречена Bento Tan, каза, че ASICs могат да бъдат здравословни за екосистемата и че усиленото форкиране на монеро веригата ще доведе до по-големи рискове, отколкото самите ASICs.

Той даде интервю за списание Bitcoin и заяви следното:

Основното послание на Monero Classic е, че вярваме, че разработчиците, променящи доказателството за работа, създават повече централизация и вредят на децентрализацията

Той продължи да твърди, че разработчиците на Monero, подбуждащи промяна в алгоритъма, сега показват, че могат и ще направят промени в него в бъдеще.

Монеро-Класик

Нямаше търговска марка на Monero Classic, тъй като друга вилица се е нарекла „Monero-classic“ (XMC). И двамата несъмнено се опитват да се възползват максимално от утвърдено име в класическата Ethereum.

Този XMC е стартиран от друг ентусиаст на Monero, наречен PZ. В подобен сценарий на този, представен от сингапурските разработчици, PZ беше на мнение, че ASIC миньорите са естественият резултат от свободната пазарна икономика. Той също така заяви, че:

ако има професионални машини за добив, събитията като „Monero е бил атакуван от повече от 500 000 ботнета“ могат да бъдат избегнати

Разбира се, човек трябва да гледа на този проект с подозрение. Това е така, защото един от пуловете, който поддържа XMC, е Antpool, който е пул за копаене на Bitman.

Това накара мнозина да повярват, че Bitmain е дал някаква финансова подкрепа на XMC и има финансови стимули да поддържа монетата да функционира. Можете да видите уебсайта им тук.

Monero 0

Monero 0 или XMZ, е създаден от куп „загрижени потребители“. На тяхната уебсайт те твърдят, че тези актуализации на мрежата от разработчиците на Monero са „троянски кон“, който може да компрометира мрежата в дългосрочен план. Продължиха да казват:

Така наречените „ъпгрейди на мрежата“, които са централно упълномощени от проекта Monero, са троянски кон, създаден да компрометира ефективността на Proof of Work в мрежата Monero. Monero 0 не е вилица, а оригиналното Monero

Подобно на Monero Classic и XMC, Monero 0 ще работи върху версия 11 на Monero. В друго интервю за списание Bitcoin разработчикът каза, че Monero 0 е проект на NVDA и че „доказателството за вилица не е консенсусен метод“.

Monero Original

Monero Original (XMO) няма уебсайт за съжаление, така че има много по-малко информация, която човек може да извлече от техните стимули. Има обаче a Страница на Github за проекта. Разработчикът зад проекта каза пред списание Bitcoin:

Предоставяме на феновете на Monero [с] възможност да подкрепят емблематичната монета и да останат на оригиналната верига. Екипът на Monero Original отстоява разнообразието, което е логичен маркер за еволюцията. Радваме се да видим как нашата любима монета е узряла и още повече се радваме да помогнем [за] запазването на това разнообразие

Въпреки че можем да съберем сравнително малко от Github, монетата изглежда е получила голяма подкрепа от борси, включително HitBTC.

Така че като се имат предвид всички тези монети, които са се разклонили от Monero, човек ще се изкуши да поиска всички безплатни монети. Въпреки това, предвид естеството на протокола на Monero, има редица усложнения при това.

Атаки за повторение и поверителност

Изтичане на поверителност Monero Fork

Изображение чрез Fotolia

Когато става въпрос за блокчейн вилици, една от често срещаните опасения, които хората имат, е атаките за повторно възпроизвеждане на блокчейн. Те понякога се избягват чрез използването на специално разработени механизми за защита на възпроизвеждането.

Разработчиците на Monero не са вградили никакъв вид защита. Това означава, че тези потребители, които решат да похарчат своя XMR за новата блокчейн, също могат да се отворят за подобна транзакция в една от другите вериги.

За щастие, за тези потребители, които използват Monero само на старата блокчейн, рискът от повторна атака не съществува. Това се дължи на промяната в размера на звънене по подразбиране в новия протокол, транзакциите по старата верига няма да бъдат валидни.

Въпреки това рискът от повторни атаки за тези, които използват новата актуализирана верига, все още съществува. Това е така, защото транзакцията по подразбиране в новата верига все още е валидна за старата верига, което означава, че някой все още може да извърши атаката.

Рискът от повторни атаки намалява, когато се отдалечаваме от форка, тъй като се извършват повече транзакции. Това се дължи на смесването на монети, което се извършва при транзакции на Monero. С настъпването на повече смесване се увеличава вероятността за смесване с монети, валидни само за една верига.

Не се заблуждавайте обаче, има и други рискове.

Подобно на притесненията, които мнозина имаха с вилицата MoneroV, за които споменахме по-горе, използването на монети от двете вериги увеличава риска от деанонимизация. Следователно на тези потребители, които наистина са загрижени за поверителността им, е най-добре да използват само една верига.

Това вероятно е една от причините разработчиците на Monero да решат да увеличат размера на пръстените по подразбиране. Това ще намали риска от откриване на реалната транзакция чрез идентифициране на изразходвани транзакции.

Monero Leading the Way

Независимо от рисковете, които би могъл да представлява хард форкът, изглежда, че това беше успех. Силата за хеширане на добива се връща към първоначалната верига и мнозина в общността са предпазливи оптимисти.

Нещо повече, това е първият път, когато криптовалутна верига раздвоява кода си, за да кастрира производител на ASIC. Това също може да създаде прецедент, при който Bitmain може да е по-склонен да мисли два пъти, преди да предизвика предизвикателна общност.

Ами безплатните монети?

Понастоящем не изглежда, че някоя от тези алтернативни монети ще има потенциал да оспори новата версия на Monero. Има някои, които ги определят като подли и потребителите трябва да подхождат внимателно.

Има дори друга предполагаема монета, която се разклонява, наречена MoneroC. Техен уебсайт все още няма информация към момента. Поне не се наричаха Monero Classic.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me