Майнинг на Monero с процесори: Ръководство стъпка по стъпка след RandomX

За тези от вас, които следят Monero през последните няколко месеца, ще знаете, че те са надстроени до алгоритъма за копаене RandomX.

Целта на това надграждане беше да се пребори с постоянната заплаха, която ASIC майнинг платформите представляват за екосистемата Monero. Освен това, с надстройката до RandomX означава, че вече можете да копаете Monero с вашия процесор. Не са необходими скъпи майнинг платформи и оборудване!

Така че може би се чудите как бихте направили това?

Е, в това задълбочено ръководство ще ви преведа през точните стъпки, необходими, за да добиете Monero с вашия процесор. Ще ви дам и някои най-добри съвети за копаене.

Защо надстройката?

За онези, които следят историята на Monero от доста време, без съмнение ще сте чували за битката им с чипове за копаене на ASIC. ASIC копаенето може да доведе до централизация на мрежа, която може да застраши поверителността на Monero.

Миналата година Monero разклони блокчейна и направи малки промени в кода. Изглежда, че това работи известно време, тъй като ASIC, които бяха разработени, бяха оспорени. Проблемът обаче отново повдигна главата си наскоро, тъй като стана ясно, че ASIC все още хешират Monero.

Monero Anti ASIC

Monero’s Anti ASIC Stance. Изображение чрез Shutterstock

Проблемът се криеше в стария алгоритъм за копаене, който Monero използва. Това беше алгоритъмът за криптонит, за който беше доста лесно да се разработи ASIC. Следователно Monero може да продължи да раздвоява кода или да търси напълно ново решение.

Въведете RandomX


RandomX е алгоритъм за копаене, който отвежда битката срещу ASIC една стъпка напред. Той е в състояние да постигне това чрез използването на произволни кодове за изпълнение и твърди техники в паметта.

Освен това RandomX беше оптимизиран за по-общо предназначение на процесора. Разбира се, това може да има перверзен ефект върху някои от GPU миньорите, които са хеширали стария алгоритъм. Всъщност възвръщаемостта от копаенето за работещите графични процесори спадна значително след актуализацията.

Загубата на един миньор обаче е печалба на друг. Като се има предвид, че RandomX е оптимизиран за копаене на процесора, това означава, че можете да използвате домашната си машина, за да започнете да копаете някои Monero. Така че, нека да разгледаме как точно се прави това.

XMR RandomX Mining: стъпка по стъпка

Сега нека ви настроим да започнете да копаете XMR с процесора във вашата машина. Това е бърз и лесен процес.

Ако все още нямате портфейл, който поддържа Monero, първото нещо, което трябва да направите, е да изтеглите портфейл, така че да имате някъде да получите XMR, който сте мое. Наскоро направихме преглед на най-добрите портфейли Monero, които можете да използвате, за да ви помогне да решите кой портфейл да използвате.

Можеш да солираш Monero, но почти сигурно ще трябва да изчакаш дълго време, за да намериш блок. По-доброто решение е да използвате един от многото пулове за копаене. Лесно е да се настрои и стабилизира приходите ви от добив. По-рано направихме ръководство за Monero Mining Pool, но има и много други добри пулове, от които можете да избирате.

След като решите кой майнинг пул ще използвате, ще трябва да изтеглите софтуера за копаене за Monero. Двата най-добри избора са XMR-STAK-RX и XMRIG.

Използване на XMR-STAK-RX

Ето инструкциите за използване XMR-STAK-RX. Имайте предвид, че целият софтуер за копаене е идентифициран като вирус от Windows. Кликнете за „Повече информация“ и позволете изтеглянето.

Изтегляне на RandomX файлове

Стъпка 1: Изтегляне на файловете

След изтеглянето на подходящата версия на XMR-STAK-RX ще трябва да я извлечете и след това можете да стартирате xmr-stak-rx.exe. Може да получите подобно съобщение от Windows за това, че софтуерът е вирус, когато се опитвате да стартирате софтуера, отново ще искате да го добавите като изключение и да му позволите да работи.

Стартиране на RandomX

Стъпка 2: Стартиране на избраните файлове

Той ще отвори прозорец на командния ред и ще попита дали искате да използвате простия метод за настройка. Натиснете ‘Y’ и след това въведете.

Лесна настройка RandomX

Стъпка 3: Лесна настройка

Ще бъдете попитани коя валута искате да добиете. Въведете ‘monero’ и натиснете enter.

Избиране на Monero XMR-STAK

Стъпка 4: Изберете Monero

След това ще бъдете помолени за адреса на вашия басейн. Използваме 2Miners като наш басейн. След като въведете подходящия адрес на майнинг пул, натиснете enter.

Избор на басейн за XMR-STAK

Стъпка 5: Въвеждане на информация за Mining Pool

След това ще бъдете помолени за потребителско име, което е адресът на вашия портфейл или вход за пул. Ако използвате адрес на портфейла, трябва да копирате / поставите и след това да натиснете enter.

Избор на портфейл XMR-STAK

Стъпка 6: Въвеждане на вашия XMR адрес

След това ще бъдете подканени да въведете парола. Можете просто да напишете ‘x’ и да натиснете enter.

Въвеждане на парола XMR-STAK

Стъпка 7: Въвеждане на вашия XMR адрес

След това ще бъдете попитани дали пулът поддържа TLS / SSL. Ако не сте сигурни, можете просто да напишете „n“ и да натиснете enter. Ако използвате 2Miners като нас, ще искате да напишете „n“.

TLS SSL XMR-STAK

Стъпка 8: Пулът поддържа TLS / SSL?

Ще се отвори друг команден прозорец и той може да поиска да рестартирате. Все още не рестартирайте. Можете просто да натиснете enter и командният ред трябва да премине към следващата стъпка. Оригиналният прозорец също ще бъде отворен, но може да бъде затворен сега, когато сте готови с конфигурирането на софтуера за добив.

Не рестартирайте XMR-STAK

Стъпка 9: Не рестартирайте

И във втория прозорец трябва да видите, че сега копаете. Може да видите няколко съобщения за грешка, но в крайна сметка софтуерът ще започне да използва процесора ви за добив и ще започне да открива блокове.

Майнинг XMR-STAK завършен

Стъпка 10: Копаене на XMR на XMR-STAK

Сега добивате monero с помощта на процесора си. Той ще ви даде актуализация на количеството блокирани блокове, които сте намерили, и XMR, който сте добили.

Използване на XMRIG

Ако предпочитате, можете да използвате и софтуера за копаене XMRIG за Monero, но той идва с такса за разработчици по подразбиране от 5%. Можете да промените това в конфигурационния файл, но не можете да отидете под 1%, така че миньорът XMRIG не е безплатен.

Ето инструкциите за изтегляне и стартиране на XMRIG.

Първо изтеглете правилната версия на миньора от Github.

Изтегляне на XMRig

Стъпка 1: Изтегляне на XMRIG

След като файловете бъдат изтеглени, те ще трябва да бъдат извлечени на избрано от вас място. Файловете почти със сигурност ще бъдат маркирани като вирус и ще трябва да добавите изключение, за да запазите и по-късно да стартирате майнера.

Стартирайте XMRIG файлове

Стъпка 2: Оставете файловете да се стартират

След като файловете бъдат извлечени, можете да отидете в папката и да видите файловете. Ще трябва да отворите файла config.json с Notepad или друг текстов редактор (не Word), за да можете да зададете параметрите си.

Задайте параметри за копаене на XMRIG

Стъпка 3: Задаване на параметри за копаене

След като отворите файла config.json, превъртете надолу в долната част до раздела, наречен „пулове“. Там ще добавите „rx / 0“ за алго, „monero“ за монетата, адрес на пула за url, адрес на вашия портфейл за полето на потребителя и „x“ за полето за преминаване. Също така ще искате да промените настройката за поддържане на пауза от false на true. Не забравяйте скобите, или миньорът няма да работи правилно.

Задайте XMRIG Config Settings

Стъпка 4: Оптимални настройки за конфигуриране на XMRIG

Запазете и затворете файла и след това щракнете двукратно върху файла xmrig.exe, за да стартирате майнера. Ще получите команден ред, който се отваря и миньорът ще работи.

Майнинг XMRIG работи

Стъпка 5: Оставяне на XMRIG да работи & Копаене на XMR

Ето го. Вече можете да оставите XMRIG да работи и той ще изпрати наградите за блока към избрания от вас портфейл. Разбира се, това ще бъде намалено с 5%, тъй като ще трябва да предадете малко на разработчиците на софтуера – така че плюсове и минуси.

Заключение

И ето го, моето просто ръководство за това как да копая monero с процесор. Разбира се, ако сте копаели XMR с вашите графични процесори, тогава може да откриете спад във вашата възвръщаемост на инвестициите, което е жалко странично въздействие на това надстройване на RandomX.

Ако обаче искате да увеличите възвръщаемостта си от копаенето с вашите процесори, тогава можете да инвестирате в някои висококачествени. Те без съмнение ще бъдат по-евтини от цената за закупуване на графични процесори или усъвършенствани ASIC.

Например можете да търсите да купите Intel i5 7600 или Intel i7 8700k. И двата процесора трябва да ви накарат да добавите взрив за парите си. I5 има са били тествани да произвежда около 1,63 kh / s, докато i7 може да издава около 2,36 kh / s. Разбира се, това са само два примера и има много други процесори, които могат да работят.

Всъщност сега може да е един от най-добрите моменти да започнете да копаете XMR с вашия процесор. Тъй като повече миньори започват да се присъединяват към мрежата, трудността ще се увеличи и възвръщаемостта на инвестициите ви ще падне. Не забравяйте да направите подходящите изчисления на този номер, преди да закупите нов процесор.

Честито хеширане! &# 128521;

Представено изображение чрез Shutterstock

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map