Ledger Nano X срещу Trezor Model T: Хардуерни портфейли Head to Head

Всеки, който потопи пръстите си в крипто водите за първи път, ще чуе много ужасни истории преди твърде дълго. Те се появяват отново и отново в хода на ничии изследвания: приказките за хакнати борси и откраднати клиентски средства; на измами и пирамидални схеми, които са ограбили толкова много хора от трудно спечелените им сатове.

Централизираните борси представляват неустоима цел за хакерите. Цялата тази криптовалута на едно място и уж на място за всеки с достатъчно хитрост, за да се промъкне, докато никой не гледа.

Хакери Хардуер

Скрийте монетите си от тези хакери. Изображение чрез Shutterstock

През последните няколко години сигурността дойде много, тъй като бяха извлечени тежки уроци и крипто общността се събра, за да се защити. Най-добрите и най-реномираните борси вече имат строги протоколи за сигурност, за да пазят притежанията на своите потребители извън ръцете на хакерите.

Студеното съхранение, двуфакторното удостоверяване и процедурите за познаване на клиента (KYC) се прилагат като нещо разбираемо. Никой не иска да бъде следващата планина. Gox или Bitfinex. Има толкова голяма конкуренция там, че всяка борса, която има репутация на застрашена сигурност, ще се бори. В тези несигурни времена опазването е по-голям бизнес от всякога.

В него Заедно

Не е достатъчно обаче да разчитаме на борсите, за да ни запазим в безопасност. Ако хакерите и инструментите, с които разполагат, трябва да бъдат държани настрана, тогава потребителите на крипто като вас и мен също трябва да подобрят нашата игра.

За тези от нас, които имат значителни суми пари, свързани в нашите крипто портфейли, най-добрата стъпка, която можем да предприемем, за да запазим всичко в безопасност, е да инвестираме в хардуерен портфейл. Всички те работят по приблизително един и същи начин и по същество функционират като персонализирана форма на хладилно съхранение: с други думи, те съхраняват нашите средства (или по-скоро техните най-важни частни ключове) офлайн.

Хардуер за студено съхранение

Поддържане на вашите средства в студено съхранение. Изображение чрез Shutterstock

След като съхраните личните си ключове на хардуерно портфейлно устройство, е почти невъзможно хакер да ги открадне. Дори портфейлът да е свързан с компютър, който вече е заразен, информацията в него все още не може да бъде извлечена от никого, който не знае началните думи или щифта на устройството. Пазете самия портфейл в безопасност и можете да бъдете сигурни, че вашето крипто портфолио може да бъде достъпно само от вас.

Да, налични са опции за софтуерен портфейл и разбира се бихте могли да решите да се доверите на борсата, която използвате и да запазите портфолиото си съхранено на техните сървъри. Но както всеки, който от известно време рита в крипто, ще ви каже, че ако не държите частните ключове на крипто, тогава не можете да твърдите, че имате пълен контрол над него. Това е стар ‘un, но добър’ un: не вашите ключове, не вашата крипто.

Сблъсък в тежка категория

Крипто хардуерният портфейл е доминиран от две големи имена: Ledger и Trezor. Други компании, като Shapeshift с устройството си KeepKey, се състезават за част от този нарастващ пазар, но по-голямата част от собствениците на хардуерни портфейли имат книга или Trezor в джоба си.

И двете компании съществуват от 2014 г. – което ги прави стари ръце в крипто света. Ledger е основана във Франция и сега има офиси както в Ню Йорк, така и в Хонг Конг, като между тях работят 130 души. Trezor, от друга страна, е чешка компания със седалище в Прага и дъщерно дружество на SatoshiLabs. Екипът е около 50 души. Забавен факт: Думата „trezor“ на чешки означава „свод“.

Ledger Nano S

Оригиналното Ledger Nano устройство. Изображение чрез Книга

Trezor беше първата компания, която пусна на пазара хардуерен портфейл, когато го пусна Trezor One през 2014 г. Те бяха последвани няколко месеца по-късно от Леджър, чийто Модел Nano S предлага подобен набор от функции. И двете струват приблизително еднакво, като Nano S ви връща $ 59 (£ 47 / € 52), докато Trezor One може да бъде ваш за $ 55 (£ 44 / € 49).

Няма много неща, които разделят тези две устройства. Те предлагат поддръжка за подобен набор от монети, струват приблизително еднакви и изпълняват същите функции. Когато претегляте дали да купите Nano S или Trezor One, може да се стигне до естетика: на който и да предпочитате външния вид.

Trezor Model One

Trezor’s Entry Level Model One. Изображение чрез Трезор

Може би с оглед на това, както и със сигурност, че технологичният свят никога не остава неподвижен, както Ledger, така и Trezor започнаха да работят върху своите устройства от следващо поколение. Те ще трябва да подобрят своите по-ранни модели и да предложат по-широка гама от функции и поддръжка на монети. С отличия, приблизително дори по отношение на Nano S и Trezor One, много се караше върху резултата.

Upping The Ante

В този преглед ще разгледаме задълбочено какво са измислили Ledger и Trezor по-нататък. Ще ги сравним и ще разгледаме различните им функции и характеристики, както и съответните им цени. Накрая трябва да имате добра представа за това как всеки работи и най-важното кой може да е правилният избор за вас.

The Trezor Модел T и Ledger Nano X бяха пуснати съответно през февруари 2018 г. и май 2019 г., което направи чешката компания първа от блоковете с по-новия си модел. В този случай нека първо разгледаме предложението на Trezor.

Моделът на Trezor T

Когато извадите Trezor Model T от кутията му, първото нещо, което ще забележите, е хубавият, голям цветен сензорен екран, който замени бутоните отпред на Trezor One. Екранът има дисплей с размери 240 × 240 пиксела, за да улесни навигацията около устройството и неговите функции. Захранването на устройството отвътре е процесор ARM Cortex-M4, докато отвън ще забележите микро USB-C порт и слот за SD карта. Тежи 22 грама.

От решаващо значение за всеки, който обмисля да закупи хардуерен портфейл, е какви монети и токени поддържа. Ако голяма част от портфолиото ви е несъвместима с определен портфейл, това може да е проблем. Моделът T’s списък на поддържаните монети е впечатляващо и очевидно подобрение на Trezor One. Последното устройство няма поддръжка за XRP, EOS, ADA и XTZ, но притежателите на тези активи могат да съхраняват всички тях в Model T.

Trezor Модел T

Преглед на модела Trezor T. Изображение чрез Трезор

Няма да се изненадате да научите, че тези по-нови и лъскави функции като сензорния екран, процесора и допълнителната поддръжка на монети правят Model T по-скъп от предшественика му. Цената на Trezor One за 55 долара изведнъж изглежда мощно евтина до 169,99 долара (130 британски лири / 180 евро), които ще трябва да платите, ако искате да се докопате до Model T.

Това е доста тежък скок, но трябва да се каже, че сензорният екран е удоволствие да се използва и наистина улеснява ориентирането около устройството. Освен това, ако притежавате някой от изброените по-горе активи, определено ще искате да имате възможност да ги съхранявате на вашето устройство.

The Ledger Nano X

След като Trezor хвърли ръкавицата с Model T, Ledger трябваше да посрещне предизвикателството. Трябваше да изчакаме повече от година, преди Nano X да бъде пуснат на бял свят, като изстрелването се забави „поради неочаквани производствени проблеми, които се появиха в последния момент.“ Чакането най-накрая приключи до края на май миналата година.

Nano X е по-тежък както от своя брат Nano S, така и от съперника си Trezor Model T. Той тежи 34 грама, като допълнителното тегло се дължи главно на батерията от 100 mAh вътре. Това е така, защото Nano X разполага с Bluetooth свързаност, което ви позволява да управлявате устройството от вашия смартфон. Тази функция е уникална сред хардуерните портфейли и помага да се компенсира липсата на сензорен екран като този, открит в Model T.

Ако искате да навигирате около устройството, без да използвате Bluetooth, тогава Nano X има два интегрирани бутона, подобни на тези, използвани от Nano S и Trezor One. Те могат да бъдат намерени от двете страни на основния екран и функцията ‘enter’ се осъществява чрез натискане на двете едновременно.

Ledger Nano X

Ledger Nano X хардуерно устройство. Изображение чрез Книга

Устройството се свързва с вашия компютър с USB кабел тип C Бутоните са добре интегрирани, което го прави по-елегантен и по-елегантен от модела Nano S. Тези два бутона ви позволяват да навигирате в устройството и едновременно натискане на двете активира клавиша ‘Enter’.

Вграденият екран е по-голям от Nano S, въпреки че му липсва лекотата на използване, която сензорният екран на Model T предлага. Освен това, докато Nano S можеше да съхранява само пет приложения за портфейла, Nano X има място за 100, като по този начин му позволява да съхранява по-голям асортимент от монети.

Nano X е достъпен от уебсайта на Ledger за $ 144 (£ 109 / € 122) с включен ДДС. Безплатна доставка и отстъпки за няколко покупки също са на разположение, ако купувате от тук. Тъй като е стъпка нагоре от Nano S, очевидно е по-скъп, но все пак е много по-евтин от Trezor Model T.

Софтуер

Преди да претеглим Trezor Model T и Ledger Nano X едно до друго, струва си да отделите няколко минути за софтуера, който ще срещнете, когато използвате и двете устройства. Това на практика е връзката между устройството и интернет и ви позволява да управлявате информацията, съхранявана в портфейла ви, както и да правите няколко други неща в изгодната сделка.

Предложението на Trezor на този фронт се нарича Мост Трезор и с него можете да управлявате монетите, съхранявани в онлайн портфейла на Trezor. Не много отдавна тези функции бяха изпълнени чрез разширение за Google Chrome, което за ужас на мнозина беше премахнато през 2018 г..

Мост Трезор

Trezor Hardware Wallet Browser Bridge. Изображение чрез Trezor

Мостът Trezor е неговата подмяна и, след като бъде инсталиран, се движи доста ненатрапчиво във фонов режим. Може да се изтегли тук, въпреки че за съжаление не е налице като приложение. Софтуерът на Trezor също е с отворен код, така че ако се интересувате да видите как работи всичко, можете да го направите.

От страната на Леджър на леглото ще намерите приложението Ledger Live, което ви позволява да управлявате монетите и жетоните, съхранени на вашето устройство. Това обаче не свършва дотук, тъй като приложението има интеграция с Coinify което ви позволява сигурно да купувате крипто. Ако вашият Nano X е свързан, докато купувате вашите монети, те автоматично ще се съхраняват на устройството.

В момента Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum и Dash могат да бъдат закупени чрез Ledger Live, като USDT и Stellar идват скоро. Ще трябва да завършите пълните KYC процедури с Coinify, за да използвате тази функция и да живеете в една от страните в този списък тук.

Устройства Ledger Live

Софтуер Ledger Live на множество устройства.

Приложението Ledger Live може да бъде изтеглено както от App Store, така и от Google Play, а има и настолна версия за тези, които предпочитат да не управляват портфолиото си в движение. Ще работи на Android 7 и по-нови или iOS 9 и по-нови. Ако използвате настолен компютър, тогава Windows 8+, macOS 10.10+ и Linux ще свършат работа.

Можете да изпращате и получавате крипто чрез приложението, което също поддържа 26 монети и 1250+ ERC-20 токена (пълен списък тук). Има и функция за залагане, която ви позволява да печелите лихва върху вашата крипто, като пускате монетите си да работят, като проверяват транзакции в мрежата и създават нови блокове. Това генерира награди за залагане, които след това ви се кредитират. Не всички монети могат да бъдат заложени, но Ledger Live поддържа повечето от основните, включително Tezos (XTZ), Tron (TRX), Neo (NEO), Cosmos (ATOM), EOS (EOS) и Algorand (ALGO).

За разлика от Trezor, кодът на Ledger не е с отворен код, но можете да проверите техния Github ако искате да научите повече за техните технологии.

Interlude: Къде да закупите хардуерния си портфейл

Може да се предположи, като се има предвид, че Джеф Безос е станал още по-богат по време на пандемията, че всички навсякъде купуват почти всичко от Amazon в днешно време.

В случай на хардуерни портфейли това е не-не. За която и марка и модел да изберете, винаги трябва да се уверите, че избягвате да ги купувате от който и да е онлайн търговец, различен от самите производители. Това включва магазини с големи имена като Amazon, eBay или всеки друг онлайн продавач на електрически стоки.

Ledger Nano Ontology Wallet

Вземете своя Ledger Nano X от официалния магазин

Причината за това е, че в миналото е имало случаи на отваряне на портфейли преди изпращането им до купувачите и извличане на думите им за възстановяване. Купувачът не е знаел, че нещо не е наред, докато не заредят портфейла си и не установят, че средствата изчезват.

Единственият сигурен начин да се предпазите от това е да купувате директно от уебсайта на производителя. Продуктът също трябва да бъде защитен с холограма, когато пристигне. Ако това е загубено или изглежда, че е било подправено по друг начин, изпратете портфейла обратно и или вземете подмяна или възстановяване на сумата. Това е една от малкото уязвимости на хардуерния портфейл, така че бъдете нащрек.

Trezor Model T или Ledger Nano X?

И двете устройства са свършили възхитителна работа, като са продължили напред и са продължили напред. Trezor One и Ledger Nano S бяха (и все още са) отлични части от комплекта и двамата са отлични устройства от начално ниво. Ако имате малко портфолио, което се поддържа изцяло от което и да е устройство, тогава всяко би направило страхотна инвестиция.

Въпреки това, за тези, които искат да направят следващата стъпка в осигуряването на своите сатове, тези най-нови предложения от двата гиганта на хардуерния портфейл са бизнесът. По-добрата поддръжка на монети, по-голямата лекота на използване и повече процесорна мощ ги поставят в собствена лига.

Победител в Ledger Nano X

Нашият победител е Ledger Nano X!

Това е нещо близко, но лаврите трябва да отидат до Ledger Nano X на този. Да, Model T на Trezor има този прекрасен сензорен екран и тази отлична поддръжка на монети. Но устройството на Ledger го огражда с тази Bluetooth свързаност и място за съхранение на всички тези приложения. Голяма част от успеха на Ledger тук трябва да бъде това приложение Ledger Live.

Това дава на потребителите на Ledger вход към цяла купчина други функции, включително покупка и продажба на крипто и, разбира се, залагане. Тази последна функция нараства популярността си и ще бъде прекъсвач на сделките за непрекъснато нарастващия брой потребители.

Който и да изберете, не забравяйте да го поръчате директно от Trezor или Ledger. След като запишете началните си думи и настроите своя щифт, уверете се, че никой друг няма достъп до тях. Ако сте балерин и имате много пари, свързани в крипто, тогава трябва да пазите портфейла си и тези думи за възстановяване с живота си.

Някои хора избират да запишат своите начални думи и след това да ги съхраняват на сигурно място, далеч от самото устройство. Това може да изглежда прекалено много, но ако някой се добере до портфейла ви и думите ви, тогава вие и вашата крипто ще се разделите завинаги.

Представено изображение чрез Shutterstock & Книга / Трезор

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me