Komodo Review: Отворената и сглобяема многоверижна платформа

Платформата Komodo е много неща – уникален блокчейн, монета, която плаща лихва, децентрализиран обмен, блокчейн за развитие с много допълнителни функции, планирани за бъдещето.

Блокчейнът Komodo е вилица на блокчейна ZCash, който самият е раздвоен от блокчейн Bitcoin, което прави Komodo потомък на Bitcoin. Той включва технологията zk-snark, върху която е надграден Zcash, и добавя забавен алгоритъм за консенсус за доказателство за работа, за да направи Komodo по-здрав и сигурен.

Крайната цел на Komodo е да създаде цяла екосистема, състояща се от разнообразни партньорства, които да изпратят платформата напред в бъдещето. Тъй като е проектиран да се използва от разработчици от всякакво ниво и във всяка индустрия, той е изключително универсален.

В този изчерпателен преглед ще ви дам всичко, което трябва да знаете за платформата Komodo.

Как работи Komodo

Тези, които правят развитие на Комодо платформа не надграждат върху блокчейна, а вместо това изграждат свои собствени самостоятелни блок вериги. Това не е вилица или странична верига и платформата Komodo не действа като родител на новата блокчейн.

Всеки проект е независима блокчейн, която се свързва с екосистемата Komodo. Това е от решаващо значение, тъй като фактът, че всяка блокчейн е независима, означава, че бъдещото развитие по никакъв начин няма да бъде ограничено от Komodo.

ползи от Komodo

Предимства на платформата Komodo

Komodo също е проектиран от нулата като модулна екосистема. Това позволява на разработчиците да избират кои технологии желаят да използват в собствените си проекти.

Може би най-важното е, че Komodo е разработен със сигурност като основен приоритет. В допълнение към използването на протоколите Zcash zk-snark за анонимност и неприкосновеност на личния живот, Komodo използва протокол за забавено доказателство за работа (PoW), за да осигури сигурност на ниво Биткойн дори за най-малките блокчейни и проекти. Както е посочено на самия уебсайт Komodo:

Иновативният dPOW на Komodo (забавено доказателство за работа) осигурява слой за сигурност, който създава резервни копия на данните на вашия блокчейн и ги заверява нотариално в блокчейн на Биткойн, като осигурява и най-малките блокчейн със сигурност на ниво Биткойн.

По същество Komodo използва хешрейта на Bitcoin, за да осигури неизменност за блокчейна Komodo.

Поверителност на Komodo


Komodo е създаден като форма на блокчейна Zcash, използвайки тяхната технология, известна като „Zero Knowledge Proofs“. Тази технология позволява всяка транзакция в блокчейна да бъде 100% анонимна или толкова прозрачна, колкото е необходимо, предвид изискванията на всяка ситуация.

Анонимните транзакции са важни за много потребители, тъй като скриват сумата, подателя и получателя на транзакцията, но въпреки това дават възможност на майньорите да проверят дали транзакцията е валидна и без никакви двойни разходи. Алтернативно транзакциите могат да бъдат оставени прозрачни, като в този случай информацията се показва точно както при биткойн транзакция.

Анонимните транзакции помагат да се защити поверителността на потребителите, но те предоставят по-важна функция, а именно да се запази заменяемостта, което е основно изискване за всяка валута.

Komodo Security

След като включиха поверителността чрез формиране от Zcash, разработчиците на Komodo осигуриха засилена сигурност на блокчейна по уникален начин. Те създадоха доказателство за работа, но го модифицираха Забавено доказателство за работа, позволявайки му да рециклира хешрейта на Bitcoin, за да осигури неизменност на блокчейна на Komodo.

Komodo прави това, като използва 64 „нотариални възли“, които работят за нотариално заверяване на блокове в блокчейн Bitcoin. Това осигурява защита за Komodo, защото нападателят ще трябва да промени както блока в блокчейна Komodo, така и блока в блокчейна Bitcoin.

Комодо отложено доказателство

Стъпки в забавеното доказателство за работа в Komodo

Докато блокчейнът на Биткойн е защитен, Komodo също – и всички останали блок-вериги, изградени с помощта на Komodo – ще останат сигурни.

Този механизъм вече може да се използва от всяка криптовалута, която желае подобрена сигурност. Чрез използването на Komodo новите блок-вериги са свързани с биткойн, като се възползват от сигурността на блок-веригата биткойн, като същевременно спестяват от транзакционни разходи.

Комодо Екип

Проектът Komodo се основава на анонимност, така че не е изненадващо, че много от членовете на екипа на Komodo първоначално са избрали да не разкриват самоличността си. Основателят и един основен разработчик на Komodo е под името JL777, но сега е известен като Джеймс ‘JL777’ Лий.

Техническият директор на проекта беше известен като CA333, но сега го познаваме като Кадан Стаделман. Тази повишена прозрачност се появи, когато Komodo нараства по размер и обхват и привлича повече инвеститори.

Пълният екип вече включва близо 30 членове, обхващащи лидерство, развитие, маркетинг и развитие на общността. И говорейки за общността, има многобройни сътрудници от общността, както разработчици, така и посланици на общността.

Членове на екипа на Komodo

Някои от членовете на екипа на Komodo

В момента генералният мениджър на Комодо е Бен Феърбанкс, който е и основател и главен изпълнителен директор на RedFOX Labs, инкубатор, който помага за стартирането на базираните на Komodo компании на развиващите се пазари. Преди да се присъедини към Komodo и да стартира RedFOX, той е бил главен оперативен директор в услугата Grab. Той носи богат бизнес и маркетингов опит в проекта.

Главният технически директор на проекта Komodo, почти от самото начало, е Kaden Stadelmann. Той също така е главен технически директор на RedFOX Labs. Преди това е работил като анализатор на ИТ сигурност и разработчик на софтуер и е основал компанията satoshihack през 2011 г., което го прави пионер в пространството на блокчейн.

Основната разработка се ръководи от основателя Джеймс Лий, а към него се присъединяват Адам Бълок и Михайло Миленкович, както и около дузина програмисти на пълен работен ден и още дузина разработчици от доброволци в общността.

Монета KMD

Родната валута на Komodo (KMD) стартира в ICO през февруари 2017 г. на цена от 0,10 долара. Оттогава цената на монетата се е покачвала и спадала със съдбата на проекта и пазарите. Към средата на март 2018 г. се търгуваше на $ 2.73 и беше класирана на # 48 монета по пазарна капитализация на Coinmarketcap.com.

Въпреки че през 2018 г. много монети загубиха 90% или повече от стойността си, KMD се запази доста добре в лицето на мечия пазар. Той се събра през април, надхвърляйки $ 4 и бавно потъваше от това ниво, най-накрая потъна под $ 1 през ноември 2018 г. и достигна минимума от $ 0,492329 на 25 ноември 2018 г..

Бавно се възстанови от това ниско и до февруари 2019 г. удвои цената си, след като се търгуваше обратно над $ 1. Тя остана над $ 1 за почти цялата 2019 г. и почти достигна $ 2 през юли 2019 г., но наскоро цената спадна и към 9 август 2019 г. възлиза на $ 0.863399.

Ценова ефективност на KMD

Ценова ефективност на KMD. Изображение чрез CMC

Основите на монетата продължават да изглеждат солидни благодарение на 5% годишен лихвен процент, платен на притежателите на KMD, а сегашната ниска цена е по-скоро отражение на широко базирана слабост на криптовалутните пазари.

Понастоящем има в обращение 115 389 114 KMD, като планираното общо предлагане на 200 милиона монети, което се очаква да бъде достигнато през 2031 г. До този момент притежателите на KMD ще продължат да получават 5,1% годишно лихвено плащане (наречено Active User Rewards) на техните притежания на KMD, стига да държат повече от 10 KMD в портфейл, където контролират частните ключове. KMD достигна рекорд от 12,54 долара на 21 декември 2017 г..

Изкупуване  & Съхранение на KMD

KMD могат да бъдат закупени на голям брой борси, с най-голям обем на CoinBene. Също така има добър обем в Binance, CoinEx и HitBTC. Други добри избори за закупуване на KMD включват CoinEx и Bittrex.

Като се има предвид, че има голям обем в редица изпускания, това е добро за ликвидността на KMD. Подобрената ликвидност означава, че можете да изпълнявате големи блокови поръчки по тези книги без много подхлъзване в цената на монетата.

Binance KMD

Регистрирайте се в Binance и купете KMD Coin

За да спечелят 5.1% годишна лихва, потребителите трябва да държат своите KMD в поддържан портфейл. Първите две, базирани на уебсайта на Komodo, са портфейлът Verus Agama, който е портфейл с много монети от проекта Verus Coin, или родният портфейл Komodo OceanQT. Други опции включват портфейла Guarda и портфейла ZelCore.

Развитие & Пътна карта

Що се отнася до определянето на обема на работата, извършена от даден проект, има редица показатели, които човек може да разгледа.

Въпреки това, едно от най-ефективните, които открих, е да разгледам кодиращата дейност в публичните хранилища на проекта.

Затова реших да скоча в Komodo GitHub за да разберете по-добре какво са настоявали разработчиците през последната година. По-долу е общият код, ангажиран с два от техните репозитори за разработка.

Komodo GitHub се ангажира

Ангажира за избрани репо сделки през последните 12 месеца

Както можете да видите от горепосоченото, екипът е бил доста активен, натискайки кода към своето основно хранилище през последната година. Също така си струва да се отбележи, че има още 56 други хранилища с различна степен на активност.

Това е по-голяма дейност за развитие, отколкото сме виждали в повечето други проекти. Всъщност, ако трябваше да сравним Komodo със своите връстници, той е класиран на 30-то място по отношение на ангажименти и на 12-то място за цялостна кодираща активност на coincodecap.

Това може би има смисъл, когато се разглежда в контекста на многобройните проекти, изграждани на платформата Komodo (по-долу). Те също така имаха редица важни етапи, които трябва да постигнат през първата половина на годината Отчет за 2018 г..

По отношение на предстоящата пътна карта, двата най-важни оставащи етапа за 2019 г. са пускането на портала за разработчици, както и графичният интерфейс за напълно готов за мобилни устройства портфейл / DEX хибрид.

Ако искате да сте в крак с развитието на проекта, тогава ви предлагам да влезете раздора им и да се срещнете с екипа. Те също така насърчават приноса на разработчиците от общността в основата.

Проекти на платформата Komodo

Има редица самостоятелни проекти, които са разработени за платформата Komodo. Тези, които са най-отдалечени в разработването и са пуснати като поне бета версии, включват Децентрализирани ICO, BarterDEX заедно с вградена услуга за бъркане, наречена Jumblr.

От юли 2019 г. обаче Komodo пусна своята рамка Antara, която е в основата на почти всички текущи услуги на Komodo.

Децентрализирани първоначални предложения за монети (ICO)

Концепцията за децентрализирана ICO трябваше да бъде вълнуваща опция за стартиращи компании, тъй като това би означавало, че те могат да стартират своя процес много по-лесно. Също така щеше да им даде достъп до технологията Komodo, маркетинговите канали и консултантите.

Въпреки това, като се има предвид регулаторният натиск, упражнен върху ICO наскоро, тази инициатива изглежда отпадна. Разбира се, слабото представяне на най-новите ICO не помогна на процеса.

Екипът на Komodo имаше планове да стартира редица децентрализирани ICO. През май миналата година те планираха да издадат първия си с BlocNation dICO. Изглежда обаче, че това не се е осъществило и проектът Blocnation изглежда е изчезнал (със спиране на сайта).

AtomicDex Снимки на екрана

DICO, който никога не се материализира … Изображение чрез Блогът на Komodo

Въпреки това, Komodo ще приеме вече съществуващи блокчейн проекти на други платформи, които биха искали да мигрират към Komodo, за да получат ваши собствени напълно персонализирани, високоефективни независими блокчейн.

Към август 2019 г. има редица проекти, стартирани в Komodo.

Jumblr

Jumblr е анонимизатор на криптовалути, разработен от Komodo, който е децентрализиран и с отворен код. Може да се използва за увеличаване на поверителността при използване на платформата Komodo.

Анонимизирането на средства всъщност е доста ясна и проста практика. Jumblr ще вземе KMD жетони от не частен адрес и ще ги изпрати през редица zk-snark адреси.

След като тези непроследими адреси обработят монетите, те се изпращат на нов адрес, където те са напълно анонимни. Таксата за използване на услугата Jumblr е 0,3%, която се заплаща в токени KMD.

BarterDEX преработен на AtomicDEX

BarterDEX по-рано се наричаше EasyDEX, но беше ребрандиран през юли 2017 г. Това е децентрализирана борса, използваща атомни суапове и по-скоро етомични суапове, които преодоляват разликата между Bitcoin и Ethereum базирани блокчейн.

Използването на атомни суапове и етомични суапове намалява риска на контрагента, таксите за транзакции и ускорява трансфера на активи. BarterDEX може да поддържа търговия с всяка криптовалута и също така ще поддържа fiat в бъдеще. Вече децентрализираната борса е в състояние да извършва суапове за 95% от съществуващите криптовалути.

BarterDEX също така решава проблема с ликвидността, срещан от повечето децентрализирани борси, като създава Ликвидни възли, които стабилизират цените чрез покупка и продажба на активи в книгите за поръчки.

AtomicDex Снимки на екрана

Снимки на екрана от приложението AtomicDex. Изображение чрез atomicdex.io

През юли 2019 г. платформата BarterDEX получи нов ъпгрейд и ребрандиране и бе рестартирана като AtomicDEX в затворена публична бета версия. AtomicDEX предоставя сигурен, надежден и напълно децентрализиран метод за търговия с цифрови активи.

Сделките вече не трябва да преминават през посредник, а се извършват от портфейл към портфейл. AtomicDEX ще действа като мулти-валутен портфейл и като напълно децентрализирана платформа за търговия. При бета версията си AtomicDEX има поддръжка за 13 различни монети, но технически може да поддържа 99% от всички съществуващи криптовалути. Нови монети ще бъдат добавяни с всяка актуализация към DEX.

Рамката на Антара

The Рамка на Антара стартира в главната мрежа на Komodo на 15 юли 2019 г., завършвайки ребрандирането, което се простираше почти цяла година. Това рестартиране включва няколко нови разработки, като бета версията на Antara Smart Chain Composer, която позволява на всеки да стартира своя собствена блокчейн SmartChain само за минути, включително пълни семенни възли и възли за добив..

Antara Framework е адаптивна рамка за опростено разработване на блокчейн от край до край. Antara улеснява от всякога стартирането на верига, активирането на модули и започването на изграждането на базирани на блокчейн приложения.

Antara е запазила независимостта и неприкосновеността на строителството с Komodo. Всяка независима верига има свои собствени правила за консенсус, алгоритъм за хеширане, децентрализирана мрежа и монета. Блочните вериги, стартирани с технологията на Komodo, никога не зависят от веригата, мрежата или платформата на KMD.

Мрежа Antara

Мрежа Antara Наскоро на живо. Изображение чрез Блогът на Komodo

Това е отворена екосистема, така че няма заключване на доставчик. Създаването на верига от CLI е без разрешение и безплатно. Екипът на Komodo не е информиран, когато е създадена верига, така че няма начин да се проследи верига след стартирането.

Рамката се предлага и с вградени модули, което прави развитието бързо и лесно. Това позволява на разработчиците да поддържат родно всеки софтуер, dApp или базирани на блокчейн игри.

С 18 различни персонализируеми параметри Smart Chain, всяка блокчейн може да бъде изградена, за да обслужва всякакви бизнес нужди. Интеграционният слой Antara също предлага няколко продукта с бели етикети като портфейл с много монети, изследователи на блокове, пълни семенни възли, марков DEX, приложение за краудфандинг и интеграция със сървъри SPV Electrum.

Състезание

Тъй като Komodo участва в толкова много аспекти на блокчейна, той е изправен пред конкуренция в много различни посоки.

Децентрализираните борси стават все по-популярни, а борсата AtomicDEX се конкурира с BitShares, EtherDelta и Waves, както и много други по-малки играчи.

Като монета за поверителност KMD се състезава срещу по-големите монети Dash и Monero и, разбира се, срещу Zcash, от който е раздвоена.

Komodo е изправена пред силна конкуренция от Ethereum, тъй като е лидер в областта на ICO и интелигентните договори, но други утвърдени блокчейн като NEO, NXT и Waves също се конкурират за ICO сцепление.

И сега имаме и първоначални предложения за размяна (IEO) от подобни на Binance и други борси, нарастващи популярността си. Интелигентните договори също са намерили своето място в повечето проекти. Една сила на Komodo е, че е първата, която предлага напълно децентрализирана борса с възможности за атомен суап.

Заключение

Проектът Komodo е обширен и амбициозен мащабен проект, който има за цел да реши много проблеми, пред които е изправена централизацията на криптовалутите и блокчейн.

Освен че е собствена блокчейн и монета, той се справя и с децентрализирания обмен, атомния суап и децентрализираното ICO пространство. Той включва опции за анонимност и има уникален алгоритъм за консенсус за работа, който обещава подобрена сигурност, дори за нови блокчейн базирани на Komodo.

Излишно е да казвам, че това е много за отхапване, но екипът на Komodo се е доказал, че отново и отново отговаря на предизвикателството. В свят, в който сроковете често се пропускат по месеци, екипът на Komodo не само достави, но и достави рано и с малко грешки. Екипът също взема предвид отзивите на потребителите и е известно, че се върти бързо въз основа на нуждите на общността.

Ако екипът на Komodo продължи да доставя, това може да окаже дългосрочно дълготрайно въздействие върху криптовалутното пространство, но е твърде рано да се каже дали това ще е така. Във всеки случай, това със сигурност е проект, който си струва да се гледа.

За приблизително 18 месеца, откакто този преглед беше подготвен за първи път, екипът на Komodo продължи да доставя изключителен продукт и с пускането на Antara Framework през юли 2019 г., той се превърна в първата композируема платформа SmartChain в индустрията. Това предимство за първи път държи Komodo на върха на развитието на блокчейн.

Представено изображение чрез Fotolia

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me