Кой е Джед МакКейлъб? Crypto OG с прясно лице

Нежеланите празнични подаръци обикновено се появяват в навечерието на Коледа или Коледа, в зависимост от това кога случайно сте отворили подаръците си.

Въпреки това екипът на Ripple, заедно с притежателите на XRP навсякъде, получиха своята версия на ръчно плетен пуловер няколко дни в началото на тази година, когато Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) подаде дело срещу Пулсация на 22 декември. Може да ни останат само дни от 2021 г., но 2020 г. все още не е завършила с неприятните изненади.

Всъщност решението на SEC да играе Grinch не би трябвало да е твърде изненада за участващите. От известно време се шуми, че SEC е проучвала XRP и е обмисляла възможния си статут на ценна книга, за разлика от криптовалутата.

Срив на цената на XRP

XRP разказва за новините на SEC. Изображение чрез Блумбърг

Надлежният процес също така означава, че SEC първоначално би трябвало да уведоми Ripple за намерението си да съди поне преди 30 дни. С делото, заведено сега срещу Ripple, както и срещу неговия съосновател Крис Ларсен и изпълнителния директор Брад Гарлингхаус, твърдейки, че и трите страни са продали XRP като нерегистрирана ценна книга, се създава сцена за всемогъща кавга в съдилищата.

Това е лоша новина за тримата обвиняеми, които, ако бъдат осъдени, трябва да върнат парите, направени от продажби на XRP, както и всички глоби или други санкции, които SEC счита за подходящи. Това също е гадна бучка въглища в чорапите на тези, които държат XRP, които са забелязали рязкото си понижение от обявяването. Печалбите, направени в очакване на излъчването на токена Spark, са унищожени, борсите падат XRP като горещ картоф и бъдещето му изглежда в най-добрия случай несигурно.

Моите двама сатоши

Всеки, който е някой в ​​крипто, ще има какво да каже за делото SEC и отговора на Ripple на него. Виталик Бутерин вече е обвинил Ripple в „потъване до нови нива на странност“, тъй като публично отговаря на обвиненията, докато голямата и шумна общност XRP предвидимо е твърдо в своята защита. Вече беше казано много и много повече ще се освободят, докато делото се развива.

И все пак сред целия шум има една цифра, от която особено бихме искали да чуем. Някой, който рита около крипто пространството от ранните му дни и който е претърпял справедливия си дял от неуспехи и триумфи по пътя. Някой, чието мнение за Ripple и XRP би разчитало много, тъй като той помага да ги създаде.

Някой, за когото се смята, че седи на огромен запас от XRP, което кара много хора да се изнервят, дори ако сега ще изглежда малко по-малък. Някой, който се раздели с Ripple и след това намери, може би най-големият му конкурент. Някой на име Джед Маккалеб.

Крипто ветеран

Въпреки че може да изглежда свеж от гимназията, Джед Маккалеб се занимава с крипто почти от самото начало. Той има по-забележителни прорези в автобиографията си, отколкото повечето хора успяват през живота си и е трудно да не се чувствате така, сякаш току-що започва. Той е и една от най-разделящите фигури там, привличаща възхищение и порицание в почти еднаква степен.

Презентация на Джед Маккалеб

Джед Маккалеб представя презентация. Изображение чрез CryptoSlate

Той също така е една от по-загадъчните личности на крипто, предпочита да работи стабилно, вместо да навлиза в това, което противоречие бушува по всяко време. Макар че някои големи имена изглеждат да пишат на всеки няколко минути, McCaleb е много по-предпазлив и по време на писането не е публикувал нищо от 11 декември. Той се появява в подкасти и на събития, за да говори за работата си и произхода си в крипто, но му липсва бомбастът на много от по-откровените му връстници.

И все пак това е човек, с когото има какво да вика, и този, чиито мнения имат значение. Следователно е иронично, че някой, който изглежда толкова отпуснат, е привлякъл толкова много критики и спорове за относително кратък период от време. Може обаче да има доста общо с един от най-ранните му проекти.

Първи ходове

Маккалеб е роден във Файетвил, Арканзас през 1975 г. Призванието му изглежда го е намерило рано, тъй като той признава, че е програмирал „от 3-ти или 4-ти клас.“ След завършване на гимназия той се записва в Калифорнийския университет в Бъркли, но отпада да работи като програмист в Ню Йорк.

През 2000 г. той основава MetaMachine, „браузър за метаданни, който е в състояние да добавя и редактира надписи, ключови думи, лицензи и собственост върху изображения.“ Маккейлъб е бил главен технически директор на компанията, докато неговият съосновател Сам Яган (по-късно основателят на OkCupid) пое ролята на главен изпълнителен директор. Докато бяха в MetaMachine, двойката създаде и пусна своя софтуер eDonkey, децентрализирана мрежа за споделяне на файлове от партньори..

eDonkey Джед

eDonkey: За съжаление вече не. Изображение чрез warosu.org

В рамките на няколко години eDonkey беше най-популярната такава мрежа в интернет, като около 2-3 милиона потребители споделяха до милиард файлове. Популярността му в крайна сметка привлече вниманието на Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка (RIAA), която заплаши MetaMachine със съдебни дела за нарушаване на авторски права, докато не бъде пласирана с глоба от 30 милиона долара. Това не би било последният път, когато Маккалеб се оказа в грешния край на съдебен иск.

По това време Маккалеб купи името на домейна mtgox.com, с идеята да създаде онлайн пазар за търговия Magic: The Gathering карти (името е съкращение от Magic: The Gathering Online eXchange). Но след това той откри биткойн.

Лого Mt Gox

Планина Gox. Като лоша стотинка сатоши, тя продължава да се появява. Изображение чрез Уикипедия

През 2010 г. McCaleb преустрои Mt. Gox като обмен на биткойн към долар и популярността му скочи. На следващата година McCaleb продаде Mt. Gox към Марк Карпелес, базиран в Токио френски предприемач, въпреки че е запазил миноритарен дял в бизнеса. Karpelès, като се възползва от нарастващата популярност на биткойните, помогна да се направи Mt. Gox е най-популярната BTC борса в света и до 2013 г. е обработвала около 70% от всички транзакции в света. Всички знаем какво се случи след това.

The Mt. Gox хак все още преследва крипто пространството. През 2014 г. се оказа, че хакерите са успели да получат достъп до портфейла на борсата и да откраднат около 850 000 BTC, на стойност около 450 милиона долара по това време. Фактът, че тези BTC биха стрували над 24 милиарда щатски долара на днешните цени, е достатъчен, за да изведе никого в студена пот, дори близо седем години надолу. С появата на откровенията Mt. Gox затвори и подаде молба за фалит. Той започна производство по ликвидация няколко месеца по-късно.

The Mt. Gox Fallout

Планина Гокс играе сравнително малка роля в историята на Джед Маккалеб, особено след като той продаде на Карпелес много преди хакът да бъде открит. Оттогава това обаче не спира жалната сага да преследва МакКейлъб. Само миналата година той беше ударен със съдебен иск от двама бивши Mt. Търговци на Gox, които твърдят, че той е измамно представил борсата и нейните нива на безопасност, когато е договарял продажбата на Karpelès. McCaleb отговори, като нарече делото „несериозно и просто грабване на пари от недобросъвестни хора“.

Mt Gox Hack Джед

Не това, което искате да видите, когато пристигате на работа. Изображение чрез Кварц

Въпреки че е трудно да се разбере как McCaleb може да бъде държан отговорен за Mt. Гоо фиаско, все още изглежда, че мнозина го смятат за сенчест герой и е изкушаващо да мисли, че това е част от автобиографията му, която той би искал да може да тихо търка. Въпреки това, малко след разпродажбата през 2011 г., той бързо премина към по-големи и по-добри неща.

OpenCoin и отвъд

След продажбата на Mt. Gox, McCaleb започна работа по протокол за разплащания с отворен код, който има за цел да улесни движението и обмена на всякакви валути по целия свят. Той е известен като протокол Ripple и е разработен в тандем със собствената си родна XRP валута.

OpenCoin беше името, избрано за компанията, която ще ръководи развитието й и бързо осигури финансиране от хора като Андреесен Хоровиц, Google Ventures и главен изпълнителен директор на Kraken Джеси Пауъл.

OpenCoin Ripple

OpenCoin: оригиналната итерация на Ripple. Изображение чрез CoinDesk

Маккалеб назначи в проекта хора като Дейвид Шварц и Артър Брито, а по-късно назначи Крис Ларсен за главен изпълнителен директор на OpenCoin. Целта беше да се създаде глобална мрежа за разплащания, която да се конкурира с тази на биткойните, но също така ще може да работи ръка за ръка с по-масовите финансови институции. Скоро компанията отпадна името на OpenCoin и се преименува на Ripple Labs.

Въпреки обещанието за протокола Ripple, както и екипа и огромното финансиране, което проектът успя да привлече, не след дълго McCaleb отново беше в движение. И за пореден път спорът сякаш проследи след него.

Лоша кръв

Много слухове и интриги заобикалят напускането на McCaleb от Ripple Labs, което продължава да влияе на връзката между неговите бивши и настоящи проекти.

През 2015г Ню Йорк Наблюдател парче, журналистът Майкъл Крейг твърди, че разногласията са били посяти в Ripple Labs от пристигането на Джойс Ким – стартиращ предприемач и рисков капиталист, който също е станал приятелка на McCaleb.

Предполага се, че е създала търкания с останалата част от екипа и се е вманиачила да говори Маккейлъб като най-доброто куче в компанията. Твърди се, че дори е пуснала слух, че той всъщност е Сатоши Накамото. Тогава се казва, че Крис Ларсен се е намесил, след което Ким напуска Ripple Labs само след шест седмици работа там.

Лого на Ripple Labs

Ripple Labs: Още един прорез на леглото на McCaleb. Изображение чрез Независимата република

В следствие на напускането на Ким предложената сделка с финтех любимата Стрейп тогава пропадна, поради причини, които никога не са станали ясни. Твърди се, че сделката е била близо до финализиране, но така и не е стигнала докрай. Междувременно се оказа, че Маккалеб губи интерес към целия проект Ripple.

По-нататъшното търкане с Крис Ларсен вече изплува на повърхността, като голяма част от него се съсредоточи върху факта, че и той, и Маккалеб лично държаха милиарди XRP в замяна на работата си по основаването на компанията. Това от своя страна накърнява обществения имидж на Ripple.

Джойс Ким Стелар

Джойс Ким: Съосновател на Stellar и източник на размирици в Ripple Labs. Изображение чрез Creative Summit

Неумелият опит на Маккалеб да отстрани Ларсен от поста му беше отхвърлен на заседание на борда и основните инвеститори, като Маккалеб беше единственият глас в подкрепа на този ход. Предполага се, че дори съюзниците му в залата са запазили Ларсен като главен изпълнителен директор.

Въпреки смущението, причинено от гласуването и резултата от него, останалата част от екипа искаха Маккейлъб да остане и да продължи работата, която е правил в изграждането на протокола. Маккалеб обаче изглежда не е съгласен и макар да запази място в борда на компанията, той фактически премина AWOL за една година. Едва през март 2014 г. той най-накрая се отказа от мястото си в борда и прекрати връзката си с Ripple Labs.

Става звезден

След като прекара една година, правейки явно не особено много, Маккалеб беше готов да лансира най-новата си идея и тази, която го кара да се занимава оттогава. Stellar е проектиран да изпълнява почти същата функция като Ripple и дори е използвал кода на Ripple с отворен код.

След това възникна въпросът за деветте милиарда XRP, които McCaleb все още държеше – средства, които, ако бъдат изхвърлени на открития пазар, могат сериозно да дестабилизират Ripple и да провалят цената на XRP.

Джед Маккалеб Стелар

Stellar: Последното начинание на Джед Маккалеб. Изображение чрез Stellar

И така, на 22 май 2014 г. Маккалеб публикува съобщение на таблото за съобщения на Ripple Labs, което започна: „Смятам да започна да продавам всичките си останали XRP, започвайки след две седмици.“ Цената на XRP се срина с 40% за 24 часа след съобщението и лошата кръв вече бликна. В крайна сметка, когато изглеждаше, че McCaleb отново може да бъде изправен пред съдебен спор, беше постигнато споразумение което ограничава количеството жетони, които той може да продаде за определен период от време.

За да добавят обида към нараняване на Ripple, McCaleb и Joyce след това пуснаха Stellar с помощта на заем от 3 милиона долара от никой друг освен Stripe, компанията, която първоначално беше готова да легне с Ripple Labs, преди сделката мистериозно да пропадне.

Оставайки на място

Историята на Stellar е твърде дълга, за да бъде разказана адекватно тук, но за разлика от всички други негови предишни проекти, този поне изглежда е донесъл известна стабилност на McCaleb. След дебъла на Ripple той привидно се задоволява да посвети най-много време и енергия на Stellar и след скалист старт и няколко грешни стъпки изглежда, че Stellar може да е на път да навърши пълнолетие.

Разбира се, има ирония в успеха на Stellar, тъй като той включва дългосрочен аутсайдер като McCaleb, който става все по-уютен в света на банковото дело и традиционните финанси, които някога биха били анатема за него. Назначаването през 2019 г. на Денел Диксън за главен изпълнителен директор на Фондацията за развитие на звездата стимулира растежа на проекта и перспективите за неговия XLM токен. Това разбира се идва с цената на по-тесни връзки с регулаторните органи, тъй като Stellar се опитва да се позиционира като мост между световете на крипто и финансовия мейнстрийм.

Звездна към Луната

Преминаване междузвездно. Изображение чрез Shutterstock

Тъй като стабилните монети набират скорост и перспективата за дигитални валути на централната банка (CBDC) става все по-вероятна, започва да изглежда, че Stellar може да бъде проектът, който успява да се постави точно в правилната точка, за да яхне вълната. Мнозина в крипто пространството започват да бият аларма заради това, наричайки Stellar „монета на банкерите“, която е далеч от ценностите, на които държат.

Всичко това трябва да направи настоящата криза в Ripple още по-изразена. Докато Stellar е внимавал да задържи регулаторите, Ripple е изправен пред дълга и натъртваща битка срещу SEC и доста вероятно редица други органи, които могат да решат да претеглят.

Докато се насочва към тази заплаха, ще възникне страхът, че Stellar все повече може да променя мускулите си. Междувременно договореният период от време, ограничаващ способността на Джед Маккалеб да продава повече от значителните си XRP притежания, трябва да изтече през следващата година или така.

Джед усмихнат

Много за усмивка? Изображение чрез Ripple Coin News

Макар да изглежда, че се задоволява да продължи работата си със Stellar, особено тъй като проектът продължава да набира скорост, със сигурност има още обрати пред McCaleb. Парчето New York Observer, макар и силно опровергано в своите твърдения от субекта си, въпреки това рисува – нелицеприятна – картина на неспокоен маверик.

Може ли преминаването на Stellar към почтеност да предизвика поредната промяна на сцената? Или той е мотивиран от неизменното желание да победи старите си съперници в Ripple? И какво точно планира да направи с целия този XRP, ако приеме, че запазва някаква стойност през следващите месеци и години?

По един или друг начин не сме чували последното от него.

Представено изображение чрез Fotolia

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me