Класически преглед на Ethereum: Оригиналният блокчейн на Ethereum

Въпреки че Ethereum Classic е добре позната вилка на Ethereum, има редица неща, които карат този проект да се откроява сам по себе си.

Etheruem Classic има предимства от това, че е вилица. Като се имат предвид приликите с Ethereum, интеграцията на обмен е толкова по-лесна и това е, което предизвика широкообхватно приемане на Ethereum Classic и неговия роден ETC токен.

Заслужава ли си обаче да се помисли?

В този преглед на Ethereum Classic ще се опитам да отговоря на това. Също така ще анализирам дългосрочното приемане и ценовия потенциал на ETC токените.

Какво е Ethereum Classic?

Ethereum Classic е базирана на блокчейн децентрализирана криптовалутна платформа и най-старата за изпълнение на интелигентни договори, въпреки че не е най-добре известно, че включва тези самоизпълняващи се автономни приложения.

Платформата Ethereum, която е блокчейнът, който се разклони да създаде Ethereum Classic, е може би най-известната платформа за интелигентни договори, но мнозина не знаят, че не е най-старата.

Какво е Ethereum Classic

Вилица Etheruem от Ethereum Classic. Изображение Източник

Интелигентните договори за Ethereum Classic се използват, за да се възползват от децентрализираната система за управление. Чрез използването на интелигентни договори Ethereum Classic гарантира, че няма възможност за цензура, манипулация, мониторинг или външна намеса в неговата система за управление.

Това беше първоначалното намерение за интелигентни договори и Ethereum Classic се придържаше към него след разделянето през юни 2016 г. в блокчейна Ethereum, който създаде Ethereum Classic. Това разделение се случи като отговор на хакването на DAO, при което за минути бяха откраднати 70 милиона долара.

Ethereum Classic Fork

Групата, която защитаваше вилицата, имаше за цел да върне блокчейна до точка преди хака, като по този начин възстанови загубените средства. Онези, които защитават Ethereum Classic, която е оригиналната блокчейн Ethereum по целия път обратно до генезисния блок, смятаха, че макар първоначално да изглеждаше правилно да възстановят откраднатите средства, имаше много добра причина да не го направят.

Според ETC Декларация за независимост, имаше няколко жалби срещу членовете-основатели на Ethereum, повечето от които се въртяха около действия, предприети в разрез с принципите на децентрализация.


Най-важното обаче е, че те твърдяха, че хардфоркът за възстановяване на загубените средства на DAO нарушава два ключови аспекта на това, което дава равностойни парични средства и базирани на интелигентни договори системи: заменяемост и неизменност.

История на хакове DAO

История на DAO Hack. Изображение Източник

Запасимостта е характеристиката на всякакви пари, при която една единица валута е равна на всяка друга единица валута. И така, един долар е равен на всеки друг долар, а един биткойн е равен на всеки друг биткойн.

В случая с Ethereum, подкрепящите Ethereum Classic твърдят, че чрез връщане назад на блокчейна един ETH вече не е равен на един ETH. Отбивът направи откраднатите 70 милиона долара в ETH не толкова добри, колкото други ETH, и се счете за достойни за цензура.

Неизменността означава, че блокчейнът е непроменен и неприкосновен. Сделките, които се считат за валидни, са тези, които са приети от мрежата чрез математическия криптографски протокол.

Това позволява транзакциите да бъдат безспорни и ако това е нарушено, трябва да имаме предвид, че всички транзакции вече са под въпрос, тъй като изменяемата блокчейн означава, че всяка транзакция може да бъде модифицирана. Това оставя блокчейна отворен за измами и поставя под въпрос всички разпределени приложения, работещи отгоре на блокчейна.

Защо Ethereum Classic

Въпреки че е пренебрегван от мнозина, Ethereum Classic постоянно има едни от най-големите мрежови дейности в блокчейн. Дейността е наравно с тази на Litecoin и е по-голяма от това, което виждаме от Bitcoin Cash.

Защо Ethereum Classic

Защо Ethereum Classic. Изображение чрез уебсайт

В допълнение към мрежовата активност, Ethereum Classic има и голям брой ангажирани разработчици. Всъщност има три различни екипа за разработчици, ангажирани с дългосрочната визия на Ethereum Classic.

Към всичко това се добавят многобройни външни източници на финансиране и ангажимент за създаване на сигурна мрежа, която всеки може да използва, което помага на Ethereum Classic да продължи да расте малко повече всеки ден, всяка седмица и всеки месец.

Ръководни принципи на Ethereum Classic

Ethereum classic се управлява на принципите на неизменност, общност и технология. Като най-продължителната съществуваща блокчейна за интелигентни договори, можете да имате увереност, че блокчейнът Ethereum Classic ще продължи да съществува като запас от стойност, а не да бъде пометен от някои заблудени визии на разработчиците.

Ethereum Classic Technology

Ethereum Classic работи на математически проверена виртуална машина Ethereum (EVM) и е високоефективно средство за прехвърляне на стойност и стартиране на приложения на Internet of Things (IoT). Всичко това прави Ethereum Classic високоефективно средство за обмен, способно да свързва всички IoT устройства в света.

В допълнение, Ethereum Classic има няколко екипа за разработчици, работещи по подобряване на технологията и създаване на партньорства, които ще разпространят използването на Ethereum Classic във всяка област, където блокчейн технологията може да бъде от полза.

Класическа неизменяемост на Ethereum

Всеки акаунт в Ethereum Classic не може да бъде модифициран от никого, освен от собственика. Това е философия, споделяна от криптовалути като Bitcoin и Litecoin. Други блокчейни използват друга философия, известна като управление, при което притежателите на криптовалутата могат да използват икономическа или социална сила в блокчейна, за да гласуват за промени, които засягат акаунта на всички.

Разработчиците на Ethereum Classic не вярват в този модел. Представете си, ако банките позволяват на притежателите на сметки да гласуват за промени в сметката въз основа на това колко пари е имал всеки човек в сметката си. Това означава, че най-богатите притежатели на акаунти могат да гласуват за промени, които ефективно вземат парите от по-малките притежатели на сметки.

Управлението е система, при която богатите и могъщите, тези, които имат най-голяма слава и известност, са тези, които имат последната дума за паричната система. Ethereum Classic е проектиран така, че това никога да не се случи.

Класическа общност на Ethereum

Въпреки че блокчейните са предимно известни като децентрализирани книги, истината е, че много от тях имат централизирани общности и лидерство. Това означава, че има относително малко хора, които взимат решения за всички.

Ethereum Classic е целенасочено структурирана, така че това не може да се случи. Отговорностите за развитие са разпределени между много различни страни, което избягва скритата централизация, на която стават жертви на други блокчейн.

Hardfork на Атлантида

Ethereum Classic завърши Hardfork Atlantis на 12 септември 2019 г..

Както видяхме по-рано в тази статия, хардфоркът е радикална промяна и може да се направи за обръщане на транзакции. Хардфорковете също се използват за отстраняване на дупки в сигурността и за внедряване на промени или добавяне на нови функции. В случая с хардфорка Atlantis се предприема добавяне на корекции на сигурността и нови функции към Ethereum Classic.

Според Ethereum Classic Labs хардфоркът на Atlantis е актуализация без бърза употреба, предназначена да разшири функционалността и да подобри съвместимостта с Ethereum, като по този начин води до по-лесно сътрудничество с други блокчейни. Хардфоркът също ще подобри стабилността на мрежата Ethereum Classic в опит да избегне 51% атака, понесена от Ethereum Classic през януари 2019 г..

Ethereum Classic Atlantis

Hardfork на Атлантида. Изображение Източник

По принцип хардфоркът се предприема за изпълнение на редица предложения за подобряване на Ethereum (EIP), които са съгласни от общността. Някои от тях съществуват от години и с хардфорка Ethereum Classic ще бъде изтеглен до най-новия протокол Ethereum, който ще позволи по-добра оперативна съвместимост между двете блокчейн вериги.

Като цяло ще има 10 EIP, внедрени от хардфорка, включително подобрения в сигурността, подобрения в производителността, договори за подобряване на zkSNARK, надстройки на операционния код и подобрения в стабилността на мрежата Ethereum Classic.

Предложението за хардфорка може да се види на GitHub, но простото резюме е:

„Активирайте изключителните надстройки на мрежовия протокол Ethereum Foundation Spcious Dragon и Byzantium в мрежата Ethereum Classic в хардфорк с кодово име Atlantis, за да осигурите максимална съвместимост в тези мрежи.“

Очаква се вилицата Atlantis да позволи по-широка оперативна съвместимост между блок-веригите и протоколите за мащабиране извън веригата. Важно е да се осигури тази оперативна съвместимост между блокчейн, тъй като е необходимо, ако традиционните банкови и платежни системи трябва да бъдат нарушени.

По-широк проект

За разлика от много други блокчейн проекти, разработването на Ethereum Classic не е под един екип. Има основен екип в Ethereum Classic Labs, но има и други групи, които поемат части от екосистемата Ethereum Classic. Всички тези групи работят заедно за по-нататъшното развитие и приемане на протокола Ethereum Classic.

Ethereum Classic Labs (ETC Labs)

Екипът на ETC Labs е мястото, където се намира екипът за разработка на Core и осигурява офис площи за проекти, както и за развитие на индустриални връзки, и осигурява финансиране за проекта Ethereum Classic.

Ethereum Classic Labs

Изображение чрез Ethereum Classic Labs

ETC Labs има офис помещения в Сан Франциско и Сингапур и работи с дългосрочната цел да ускори развитието на всички проекти на Ethereum Classic, както и да подкрепи екосистемата и общността на Ethereum Classic.

Екипът на ETC Labs Core извършва по-голямата част от разработките за проекти на Ethereum Classic. Той също така участва в подкрепа на нуждите на блокчейна и предоставя необходимите инструменти за разработка на dApp, копаене и услуги за блокчейн. Екипът на ETC Labs Core работи в рамките на мисия, която оценява обратна съвместимост, децентрализация и неизменност на състоянието.

ETC Cooperative (ECC)

ECC е създаден като финансова подкрепа за развитието на Ethereum Classic. Той осигурява финансиране за три ключови аспекта на екосистемата Ethereum Classic, а именно маркетинг, развитие и общност.

За да постигнат целите си, те също действат като връзка между различните екипи, както и поддържане на част от базирания на общността софтуер, а също и общуване с други базирани на Ethereum общности.

IOHK (Гротендик)

Този клон на екипа за разработка на Ethereum Clssic е фокусиран върху създаването на силна екосистема Ethereum Classic, с неизменност като основна основа на блокчейна. Екипът се състои предимно от разработчици и инженери, ръководени от математика и наука, някои от които са в Ethereum Classic от самото начало.

IOHK Ethereum Classic

Изображение Източник

Основният фокус на разработката на екипа е клиентът на възел Mantis, който осигурява проста връзка с потребителския интерфейс на IOHK Daedalus Wallet, така че потребителите могат лесно да управляват своите ETC токени.

Общност

Като разклонение на Ethereum, втората по големина криптовалута, и с история от 2016 г., не е изненадващо да видите размера на някои от общностите, базирани около Ethereum Classic.

Най-големият от тях е техният Присъствие в Twitter, където имат 230 000 последователи. Те участват активно и в Twitter, с множество ежедневни туитове и повторни туитове от други забележителни криптовалутни проекти.

The под-Reddit тъй като проектът също е доста впечатляващ, с малко под 25 000 последователи. Тук също има доста активност с няколко публикации в повечето дни и множество отговори на много от тези публикации. Това определено е жизнена и активна общност.

По-малко активно пространство са форумите на Ethereum Classic, но това е вероятно, защото хората са склонни да гравитират към добре познатия под-Reddit за своите въпроси и дискусии. И все пак форумът има активност ежедневно и далеч не съществува.

Последни, но със сигурност не на последно място са Телеграма и Раздор канали за проекта. Понастоящем първият има повече от 6 200 потребители, а вторият не изостава с близо 6 100 потребители.

ETC токенът

Когато ETC стартира през юли 2016 г., беше малко под $ 1. В деня след пускането му достигна най-ниското си ниво от $ 0,452446 и не погледна назад. Бързо скочи по-високо и достигна $ 3,53 в рамките на една седмица. Въпреки това не можеше да задържи това ниво и бавно се промъкна по-ниско, докато се върне под $ 1 до октомври 2016 г..

Той остана между 0,80 и 2 долара до март 2017 г. и след това започна рали, което го видя да се качва в скокове през следващите месеци. До май беше над $ 7, а до края на същия месец беше надхвърлил $ 20. Той продължи около нивото от 20 долара през по-голямата част от лятото на 2017 г..

ETC цена

ETC цена. Изображение чрез CMC

До септември той се охлади донякъде и прекара следващите два месеца в търговия между 10 и 12 долара в по-голямата си част. Ралито беше възобновено през ноември и ETC бързо се изкачи през нивото от $ 20, след това ниво от $ 30 и ниво от $ 40, като най-накрая достигна рекордното ниво от $ 47,77 на 21 декември 2017 г..

След като се мъчеше да поддържа по-високи нива и за кратко отново надхвърли $ 40 през февруари 2018 г., токенът падна, прекарвайки по-голямата част от следващите шест месеца, търгувайки между $ 15 и $ 20.

Оттам той продължи да търгува по-ниско, без да достигне дъно, докато не стигна под $ 5 в началото на 2019 г. Той успя да се възстанови до юни, почти докосвайки отново $ 10. Той се подхлъзна през юли и август и от септември 2019 г. се търгува на $ 6.30.

Изкупуване & Съхраняване на ETC

Ако искате да закупите ETC, той е достъпен на почти всички основни борси, както и на повечето по-малки борси.

Разглеждайки по-широкия обем на пазара, той изглежда доста висок и добре разпределен в обхвата на борсите. Това означава, че ликвидността не зависи от единична борса, която дава добро предимство за търговията с токена.

Binance ETC

Регистрирайте се в Binance и купете ETC токени

Ако разгледаме малко по-отблизо отделните книги за поръчки за размяна, те изглеждат доста здрави. Например, на Binance книгата за поръчки ETC / BTC изглежда доста дълбока и тук има голям оборот. Следователно е малко вероятно да има голямо приплъзване на поръчките.

След като закупите своя ETC, ще искате да го свалите от борсата и да го съхраните в защитен офлайн портфейл. Има редица портфейли, които поддържат токена. По-рано покрихме списък с най-добрите класически портфейли на Ethereum, които без съмнение ще имат подходящото решение за портфейла за вас.

Развитие

Въпреки че в пресата има много за развитието на Ethereum Classic, действителните резултати се потвърждават?

Един от най-добрите начини за определяне на сурови резултати от разработката на проект с отворен код е чрез разглеждане на техните хранилища на публичен код. Затова реших да премина към Etheruem Classic GitHub.

В техния GitHub разгледах броя на ангажиментите на кода, които бяха изтласкани през последната година. По-долу са общите фиксирания към три от най-подходящите им хранилища.

Ethereum Classic GitHub

Ангажира над 12 месеца, за да избере репо

Както можете да видите, не е имало толкова голяма активност в тези хранилища. Това е само малка част от кода, който се натиска в Ethereum GitHub. Трябва да се признае, че има много повече разработчици, работещи върху Ethereum.

Също така трябва да имате предвид, че голяма част от развитието на Ethereum Classic се провежда в други хранилища като това на ETC лаборатории например. Освен това имате цял набор от разработки, които се извършват върху протокола Ethereum Classic. Можете да се насочите към техния уебсайт и вижте всички проекти, надграждащи върху него.

Заключение

Ethereum Classic е създаден от група разработчици и членове на общността, които смятат, че Ethereum не остава вярна на принципите на децентрализираните криптовалути, когато ръководството реши да върне блокчейна обратно, за да върне откраднатите средства на потребителите от хакването на DAO.

Въпреки че изглежда благородно на повърхността, това подкопава качествата на заменяемост и неизменност, за които се оценяват криптовалутите.

След разделянето от Ethereum проектът Ethereum Classic продължава да расте и просперира, показвайки, че не само прищявка е накарала учредителите да се разделят от Ethereum. Дали може да продължи да расте и да разширява обхвата си, предстои да разберем и такъв въпрос винаги е голяма неизвестност в новите граници на развитието на блокчейн.

Въпреки че не сме сигурни, че Ethereum Classic носи нещо ново, освен своята философия „Кодът е закон“, той носи достатъчно, че може да бъде един от оцелелите блокчейни, след като започне неизбежната консолидация в пространството.

Представено изображение чрез Fotolia

Отказ от отговорност: Това са мненията на писателя и не трябва да се считат за инвестиционни съвети. Читателите трябва да направят свое собствено проучване.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me